Raya 2017 :: #teamrayamelaka


Assalamualaikum

Hai korang... ada lagi ke yg masih bekerja arini? ke semua dah start cuti dan dah ada pun yg balik kampung.. hehe.. Dilah arini last day keje.. esok dah start cuti dan balik kampung....


Tahun ni turn raya sebelah Dilah di Melaka.. yeayyy... super excited kan bila dapat beraya di rumah mak sendiri.. tengahari tadi Bunda (mak dilah) dah whatsapp tanya balik bila.. bila Dilah cakap balik esok (jumaat), Bunda cakap bagus sbb boleh la Dilah buat ketupat nanti.. haha.. kat rumah tu memang keje anyam ketupat bagi pada Dilah.. yg lain tak mahir sangat nak anyam ketupat. so dah bertahun2 amik kontrak anyam ketupat jer la.. haha

Tahun ni boleh kira tahun paling sadis sekali sbb kuih raya Dilah cuma ada 3 jenis jer. 2 buat sendiri dan 1 beli ngan opismate. ntah kenapa la tahun ni takde rasa nak order kuih, nak buat kuih dan nak beli kuih.. takde perasaan langsung. kuih yg 2 jenis buat tu pun last minute baru rasa nak buat sbbb pikir takde kuih langsung. Rasanya nanti cari kerepek2 jer la buat tambah-tambah jer...  


Mula2 buat kuih ulat yg viral tu.. actually sebelum biskut ulat tu viral Dilah baru cakap kat Bunda, balik kampung nanti nak buat kuih untaian kasih.  kuih ni sama jer ngan kuih ulat tu.. cuma bentuknya jer yg lain. biskut untaian kasih ni lagi cantik. biskut ulat tu nampak sangat bentuk ulat tu.. tapi masa nak buat aritu nozzle nya tersumbat.. bila picit tak keluar.. tu yg last2 tukar buat bentuk ulat jer.. tu jer yg senang... haha


Kuih raya kedua cornflake coklat. Ni kuih fav dari kecik2 dulu.. Memang dah jadi trademark kuih raya rumah Bunda. kalau anak-anak buah memang ingat cornflake coklat ni tiap2 tahun mesti ada kat rumah Bunda.. haha.. kalau takde memang rasa lain macam la.. hurmm.. cornflake coklat ni Dilah baru buat semalam.. buat sorang2.. kalau buat dengan budak2 tu memang lama la nak siap.. buat sorang kejap jer siap.. dapat 1 balang besar dalam 130 biji.

Alhamdulillah.. tu jer la kuih raya kitorg.. untuk rumah mak dan rumah mak mentua tak beli lagi.. adehhh.. nanti la pikirkan nak beli apa...

Okla.. buat semua rakan-rakan blogger dan readers yg tersayang..
Dilah minta maaf banyak-banyak jika ada tersilap tulis, terkasar bahasa dan sebagainya..
Yang balik kampung tu, berhati-hati di jalan raya. Ingat la orang yang tersayang..

Akhir kata..

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR DAN BATIN





SIMILAR POSTS

Tak Sabar Nak Balik Beraya di Melaka !!


Assalamualaikum

Hai korang semua... minggu ni rasa macam dah kurang org update blog nampaknya.. ehh.. Dilah la tu.. nak tau sebab apa?? sebab masing-masing dah busy nak buat persiapan akhir untuk menyambut Hari Raya.. tinggal 5 hari jer lagi kan.. Dilah pun rasa banyak lagi benda nak kemas ni..

Tahun ni korang beraya di mana?? Rumah mak sendiri ke atau turn raya belah suami?? atau ada ke yang tak balik raya sebab kena kerja?? Hmmm.. Dilah tahun ni turn raya rumah mak Dilah di Melaka.. so dah tentu-tentu la super excited kan sebab raya rumah mak sendiri.. hehe..

Dilah plan balik raya hari Jumaat. pagi or tengahari.. sebab hari Jumaat tu kitorg dah start cuti.. tapi memandangkan rumah macam tak setel lagi, tu ingat kena siap kemas dulu sebelum nak tinggal rumah kan.. kuih raya pun baru ada 2 jenis jer ni.. tahun ni memang tak de order kuih raya pun..

Bila cakap pasal balik kampung ni, mula la Dilah terpikir pasal beg balik kampung. Luggage kitorg yg besar tu dah rosak kat area handle tu.. so terpaksa la cari beg baru ni.. lagi2 balik raya tinggal rumah hampir seminggu kan, so pakaian pun boleh tahan banyak nak kena bawak untuk 5 org ni.. nak cari beg yg besar terus, senang sikit nak packing nanti. So mari la kita usha-usha di Lazada Malaysia

http://www.lazada.com.my/case-valker-travel-luggage-tetris-hard-case-abs-travel-luggage-bag-2in1-black-17091578.html
 Travel Luggage 

Alang-alang beli 2 terus. Senang bila-bila nak travel nanti. Luggage besar untuk ayah ibu.. Luggage kecik untuk baju anak-anak..

http://www.lazada.com.my/6pcs-waterproof-clothes-storage-bags-packing-cube-travel-luggageorganizer-pouch-grey-25688729.html?ff=1&sc=EW4H
Storage bag packing cube travel

Selain luggage, Dilah berkenan jugak dengan storage bag packing travel ni. Senang nak pack pakaian dalaman anak2 dan mak bapa sekali.. haha.. takde la berterabur dan bercampur dgn yg lain.. maklum la, yg mengemas dan menyusun ni maknye aje, yg lain amik baju main gembur jer.. stress mak tau... haha.. So kalau ada beg ni senang la sikit.. boleh packing tudung beg lain, pakaian dalaman beg lain, pampers beg lain then baru masuk dalam luggage.. hehe

http://www.lazada.com.my/mickey-mama-bag-red-7342586.html?ff=1

Mickey Mama Bag

 Lastly Mickey Mama Bag ni untuk letak baju standby anak-anak terutamanya baju Fattah Anas dan Faris Zakwan. Maklum la bila beraya rumah sedara-mara nanti mesti la seharian kat luar rumah kan.. so kena la bawak baju standby dan juga pampers. Kalau anak-anak dah meragam boleh la mandikan dan tukar baju lain, biar mereka selesa kan..

Kalau korang nak beli luggage dan bag macam Dilah ni boleh la beli di Lazada. Skrg ni ada Marhaban Ya Ramadhan By Lazada dan Riang Ria Raya Sale yang menawarkan potongan harga sehingga 90% dari 19 May sehingga 30 June 2017

Tak sabarnya nak balik beraya di kampung. Korang raya mana tahun ni??



SIMILAR POSTS

Hotel Pilihan di Kota Kinabalu

Assalamualaikum

Sedar tak sedar kejap jer kita dah masuk setengah tahun 2017 ni kan.. rasa cepat jer masa berjalan.. Tahun ni family Dilah belum berkesempatan lagi nak pergi cuti-cuti Malaysia.. Lagi-lagi bila Kakak Imani tu dah sekolah darjah 1 kan, masa agak terhad pulak rasanya.. bila ibu ayah free anak pulak sekolah kan..hmmm…

Tapi macam yg Dilah penah share dulu, Dilah dah ada planning nak pegi bercuti ke Sabah hujung tahun ni.. Ni trip dengan family sebelah Ayah Wan la.. rancangnya nak pergi minggu pertama cuti persekolahan akhir tahun. Kalau dah nama cuti sekolah kan, kena la booking hotel awal2 semuanya kannn.. kalau lambat takut fully booked pulak nantikan..

Kalau nak senang boleh survey di Traveloka jer.. Dilah suka survey di Traveloka ni sebab senang nak cari tiket flight dan hotel sekali.. yang lagi best Traveloka selalu la bagi voucher potongan harga. So dapat la beli tiket flight dan hotel dengan harga yg jauh lebih murah.  Dapatkan Meridien Kota Kinabalu latest online promotion dengan segera

https://www.traveloka.com/en-my/hotel/malaysia/le-meridien-kota-kinabalu-69583



https://www.traveloka.com/en-my/hotel/malaysia/le-meridien-kota-kinabalu-69583


https://www.traveloka.com/en-my/hotel/malaysia/le-meridien-kota-kinabalu-69583


Tengok la cantiknya hotel ni.. bilik pun besar dan nampak selesa sangat.. Anak dah 3 org ni kena la cari bilik besar sikit.. Katil pun kalau size queen tu memang dah mcm sardin la semua kalau tido 5 org satu katil.. haha.. sadis betul kan.. Lagipun sesekali bila dapat pergi bercuti nak jugak la merasa tidur kat hotel yg best dan selesa.. kalau terlalu bajet pun nanti langsung tak merasa tidur tempat best2 kan… haha..
  
Gambar : Website Traveloka

Nak tau tak salah satu sebab kenapa Dilah nak pilih hotel ni? Sebab hotel ni betul-betul dekat tengah bandar Kota Kinabalu tau. Nak ke mana-mana sangat2 dekat dan mudah. Kalau nak ke Pasar Filipina tu dalam 100m jer, ni memang tempat wajib nak shopping ni.. hehe.. Nak cari mutiara.. sabah kan terkenal dengan mutiara kan.. cantik2 dan murah kat Sabah ni.. Lagi satu nak cari seafood.. memang syurga seafood la kat KK ni.. yang penting murah dan segar..




Selain tu boleh ke KK City Waterfront dalam jarak 200m.. Alahai.. dekat sangat kan.. jalan kaki jer.. tak payah nak drive, jimat sikit duit petrol..maklum la, kitorg kan pergi ramai.. so kena la cari tempat yg dekat dengan semua tempat.. KK City Waterfront ni kan terminal feri utama di Kota Kinabalu. Orang-orang yang nak ke Labuan dan Brunei pun boleh naik feri di sini. Nak ke pulau-pulau di KK ni pun boleh naik bot di sini..
Ok.. hotel di KK dah survey, next dah boleh plan tentatif perjalanan pulak dan saving untuk perbelanjaan kat sana.. Antara tempat yg ada dalam list Dilah untuk kunjungi semasa di Sabah adalah - Pasar Filipina 
(nak shopping mutiara & seafood)
- Gaya Street
- Taman Marin Tunku Abdul Rahman 
(Pulau Mamutik, Pulau Manukan, Pulau Sapi)
- Kinabalu Park
- Desa Dairy Farm
- Canopy Walk
- Tagal Fish Sg Moroli, Ranau
- Poring Hot Spring

Ni semua memang tempat wajib nak pergi. Serius cakap, Sabah ni memang tempat yg sangat-sangat Dilah & family teringin nak pergi tau.. sebab kitorg suka dengan tempat-tempat percutian yg dekat dengan alam semulajadi, tenang, nyaman.. tak suka tempat yg hiruk pikuk dan crowded. So Sabah ni memang kena sangat la dengan jiwa kitorang.. Anak-anak pun lagi suka pegi tempat-tempat macam ni dari bawak mereka ke tempat-tempat fun fair ke team park.

 Lepas ni tinggal buat saving jer la. memang dari last year Dilah dah menabung. So bila kakak ipar Dilah cakap plan nak ke Sabah ni, Dilah terus on jer la.. mudah-mudahkan tabung cuti-cuti Dilah ni cepat penuh sebelum tiba masanya nanti.. nak shopping mutiara dan makan seafood puas-puas nanti.. susah nak sampai Sabah ni so tak nak la catu-catu sangat makan kan.. hehe

 Ya Allah.. Kau permudahkanlah kami mencapai impian kami.. aminn..






SIMILAR POSTS

Giveaway RM1000 By Solehah Shamsuddin & SGShop Malaysia


Assalamualaikum

Arini nak join giveaway dari blog Solehah Shamsudin pula.

http://solehahshamsuddin.blogspot.my/2017/06/giveaway-rm1000-by-solehah-shamsuddin.html
Klik Banner untuk Join :)

Username SG Shop | afdilah83
Id Blog | ceriteraibu.com
 Facebook | Nor Afdilah Llias
 Instagram | @afdilah17

jom join ramai-ramai sementara masih sempat lagi sambil support sesama blogger :)

tamat pada 20 jun 2017.

SIMILAR POSTS