DAHSYAT NYA DOA SEBELUM BERBUKA PUASA


Assalamualaikum

Ramadhan Kareem buat semua.. 



"Dasyatnya doa sebelum berbuka puasa" 

Oleh : Ustadz Alwi bin Ali Alhabsyi

*Ada suatu waktu yang mustajab untuk berdoa, dimana doa tersebut tidak akan ditolak oleh Allah SWT, yaitu berdoa saat "menjelang berbuka puasa" dan "menjelang makan sahur"*, namun sayang banyak kaum muslimin tidak mengetahuinya.

Di Mekkah & Madinah, satu jam sebelum adzan maghrib orang-orang sudah menengadahkan tangan ke langit berdoa untuk kemudahan dari segala hajat, baik hajat dunia maupun akhirat, mereka berdoa dengan syahdu sepenuh keyakinan, sampai-sampai air mata mereka mengalir deras.

Ya, berdoa meminta kpd Allah Yang Maha Kaya.

Kesalahan yang dilakukan kaum muslimin menjelang adzan maghrib!!! Kemudian berkumpul menghadapi hidangan berbuka dan mereka sudah merasa cukup dengan hanya membaca, "Allahuma lakasumtu... atau dzahaba zhoma'u...", padahal hanya mencakup maknanya berupa laporan dan ucapan syukur.

*Setelah kita memahaminya, hendaknya minimal 10 ~ 15 menit sebelum adzan maghrib (sudah dalam keadaan berwudhu) kemudian berdoa meminta apa saja* (adabnya dengan didahului puji-pujian kepada Allah dan bershalawat atas Nabi Muhammad SAW, karena Allah SWT menggaransi bahwa do'a-do'a tersebut akan dikabulkan..." Allah sesuai prasangka hamba kepada-Nya".

Manfaatkanlah waktumu sobat, bukan hanya demi santapan atau berburu makanan saat jelang buka.

Berdo'alah untuk diri kita, keluarga kita, orangtua kita, sahabat kita, negeri kita.

*Musuh-musuh Islam tahu betapa hebat ummat Muhammad SAW bila mereka berdo'a kepada Rabbnya disaat menjelang berbuka.*

Karena itu, mereka buat tipu daya untuk melalaikannya dengan program-program TV dan media lainnya di waktu-waktu yang mustajab yaitu menjelang berbuka dan menjelang sahur (2/3 malam).

Sehingga ummat ini, mereka makan-minum, berpuasa, namun tak sempat untuk berdoa.

Semoga nasehat yang singkat ini bermanfaat bagi umat yang belum mengetahuinya.

أمـــــين يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ

SIMILAR POSTS

TIPS Kekal Bertenaga Ketika Berpuasa Dengan Set Ramadhan Nutrilite


Assalamualaikum

Hari ni Dilah nak share sikit TIPS bersahur ketika bulan Ramadhan. Pastinya kita nak makan makanan yang dapat membekalkan tenaga yang berpanjangan kan.. Dengan kata lain, sampai ke petang kita masih mampu menahan lapar dan bertenaga. Dilah tahu ramai yang takde masalah tapi bagi mereka yg ada penyakit gastrik, ibu-ibu yang mengandung dan menyusukan mungkin agak risau dalam bulan puasa ini..

Tips bersahur dari Kevin Zahri


TIPS dari Kevin Sahri ni memang sangat berguna untuk kita jadikan panduan dalam penyediaan makanan bersahur kita. Pastikan makanan yg dihidangkan mengandungi kandungan protein dan fiber yang mencukupi untuk bekalan sepanjang hari. Tapi macamana kita nak tahu makanan yg disediakan itu cukup nutrisi protein dan fibernya?? Agak sukar untuk dikirakan...

Bagi mereka yang gemar bersahur dengan menu yang ringkas, Dilah cadangkan korang ambil Set Ramadhan Nutrilite. Ianya sangat mudah.. hanya perlu kocak dengan air suam dan terus minum. Fibre tu pulak hanya perlu dimakan (ianya dalam bentuk tablet).
 

 Protein All Plants + Fibre Nutrilite - Makanan yg cepat, berkhasiat dan paling penting memberi impak kenyang yg lebih lama..

Siapa yg perlu ambil set bersahur Nutrilite ni??
org yg nak diet dan nak kurus.
org yg nak sahur ringkas dan cepat.
ibu yg sedang pregnant dan menyusukan anak pun sangat digalak.
org yg ada gastrik.
sesuai utk semua peringkat umur.


Bunda Dilah tahun ni dah 60 tahun umurnya. Masuk tahun ni dah 6 tahun bersahur dgn Set Ramadhan Nutrilite ni tau.. memang kekal bertenaga sampai ke petang. bayangkan la orang tua kan tak boleh duduk diam, ada jer kejenya.. tapi Bunda masih bertenaga walaupun dah buat macam-macam kerja.

Dilah juga cadangkan mereka yg ada gastrik untuk mengambil Set Ramadhan Nutrilite ni. Macam Dilah sendiri pun akan makan set ni sepanjang bulan Ramadhan ni. Yela, kadang kita nak cepatkan, takde selera nak bersahur. At least bila dah makan set ramadhan ni tak ada la lembik jer kalau tak sempat sahur pun. Dan yang paling penting untuk Ayah Wan yang ada gastrik tu memang Dilah paksa dia minum jugak..Hehehe.. 


Testimoni Pengguna Yang Gastrik


  Kalau berminat boleh dapatkan Set Ramadhan Nutrilite ni dari Dilah ye..
WA 012-7275531
.
#setbersahurnutrilite #sahursihat #kenyangdanbertenaga #sahurmudah


SIMILAR POSTS

Menang Giveaway Voucher RM100 dari SG Shop


Assalamualaikum

Alhamdulillah... rezeki di pagi Jumaat yg mulia ni.. Dilah menang Giveaway dari Mama Darwish.. Hadiahnya berupa voucher RM100 dari SG Shop. Ada 10 orang pemenang semuanya.. setiap seorang akan menerima voucher RM100 yg akan dikreditkan terus ke dalam akaun SG Shop pemenang.

http://www.mamadarwiish.com/2017/05/tahniah.html

Semoga dimurahkan rezeki Ain sekeluarga..

Ni merupakan kemenangan ke 20 untuk tahun ini.

SIMILAR POSTS

Segmen : Pencarian Bloglist Jun 2017 Blog kasihjuju.com


Assalamualaikum

Jom kawan-kawan kita join segmen dari blog kasihjuju.com

http://www.kasihjuju.com/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-jun-2017-blog.html

klik  banner untuk join ya..

SIMILAR POSTS