DIY Hadiah untuk Hari Guru


Assalamualaikum

Semalam ada sambutan Hari Guru untuk sesi petang di Sekolah Kakak Diyana. Actually hari Selasa aritu dah sambut secara rasminya Hari Guru Peringkat sekolah semasa sesi pagi.. jadi, bagi pelajar sesi petang, sambutan diadakan sekali lagi pada hari Khamis..

Dari last week Dilah plan nak bagi hadiah pen shj pada cikgu kakak.. lagipun aritu kan ada viral kat fb mengenangi hadiah yg paling cikgu2 suka pemberian dari anak murid, keranan ianya boleh diguna semula.. last year bg perhiasan mcm tak berapa praktikal pulak rasanya.. habis2 cikgu letak kat meja.. berhabuk... tapi kalau kita bagi pen cikgu boleh guna.. walaupun lepas habis ink tu akan dibuang jugak tp ianya lebih praktikal..

Kalau bagi makanan pun pada pendapat Dilah best jugak.. cuba elakkan bagi barang perhiasan yg cikgu tak boleh digunakan semula.. rasa mcm membazir pulak kan.. ni pendapat peribadi Dilah la.. jangan pulak ada yg kecam nanti.. hihihi


Ok.. pen-pen ni Dilah dah beli beberapa hari sebelum tu.. tapi tak cukup pulak.. apsal tak cukup?? sebab nak bagi cikgu2 sekolah keb dan sogame kakak diyana dan jugak cikgu2 tadika/taska/transit kakak diyana, abg faris dan fattah anas. Malam rabu haritu Dilah cuma dapat buat 18 set sahaja.. 9 set utk sekolah keb kakak Diyana dan 9 set utk taska/tadika. Sogame kakak Diyana cuti seminggu.

DIY BOUQUET PEN FOR TEACHER'S DAY

Bahan-bahan
Pen
Reben
Kain 
Batang aiskrim
Kad ucapan

Peralatan
gunting, soletip

Cara penyediaan :

- Buat kad ucapan Hari Guru dan print. Kemudian laminate kertas tersebut dan potong ikut size.

- Lekatkan batang aiskrim pada kad ucapan yg telah dipotong menggunakan soletip.

- Susun 3 batang pen dan 'sepanduk' kad ucapan bersama2.  Soletip dibahagian bawah supaya pen tidak bergerak.

- Potong kain pembalut mengikut saiz yg sesuai. Ikut size kain yg Dilah beli tu 1 keping boleh potong kepada 16. Harga kain ni sekeping RM3.20.

- Potong reben mengikut saiz yg sesuai untuk ikat reben.

- Bungkus separuh daripada pen tadi dengan kain pembalut.
Adjust kain pembalut tu supaya kemas dan cantik.  Kemudian ikat dengan reben merah.

- Siap untuk 1 set!!! 
- Sila la buat untuk 17 set yg seterusnya.. hahaha

Bila dapat DIY sendiri hadiah untuk cikgu ni rasa puas hati dan happy sangat. Dapat la hasilkan hadiah sepertimana yg kita idamkan/bayangkan.. Tapi harus diingat, kerja untuk DIY Bouquet Pen ni agak renyah sikit sebab banyak benda yg perlu dibuat. So ianya memakan masa la. Tapi kalau buat sorang mungkin takde masalah.. Dilah ni aritu buat dengan anak-anak kecik yg masing-masing pun sibuk naka menolong.. tu yg jadi huru hara sikit.. hahaha...



  So next year kalau plan nak DIY sendiri lagi kena pikir DIY hadiah yg lebih simple.  

Sekian sahaja cerita DIY Bouquet Pen sempena Hari Guru 2017..






SIMILAR POSTS

Hari yang Panjang


Assalamualaikum

Hari ni rasa macam nak buat luahan hati pulak.. rasa hari ni panjang sangat... sebabnya arini ada Audit kat company Dilah.. so menunggu habis audit tu rasa tak lama sangat.. dah tu bila tiba turn department Dilah bertambah berdebar2 pulak.. doa2 auditor  tak pilih Dilah untuk diaudit.. hahaha.. Alhamdulillah.. Allah makbulkann.. auditor pilih org lain.. hehe..

Lagi satu sebab kenapa hari ni rasa panjang sangat sebabnya Dilah mengantuk sangat2 kat opis ni.. malam tadi buatkan hadiah hari guru untuk kakak diyana.. ada sambutan hari guru untuk sesi petang kat sekolah dia.. so malam tadi packing hadiah.. 

Mak pulak terlebih rajin.. nak DIY sendiri hadiah tu.. idea dah ada so nak jugak laksanakan.. padahnya mak sendiri yg menanggung rasa mengantuk dan penat.. hahaha.. sebab apa??? bila buat dengan budak2 tu bukan makin cepat kejenya, makin lambat adalah... semua rajin sangat nak 'tolong', tu yg lambat.. Dah tu nak buat 18set pulak.. kalau ikut utk sekolah agama belum lagi tu.. hahaha

Sudahnya tido pun dah lambat sangat.. kul 11.30 tak siap paksa anak2 tido jugak.. diorg dah tido mak sambung buat keje lagi.. sidai baju dulu lepas tu baru siapkan hadiah..kul 1.30 jugak siapnya.. tu yg ngantuk sangat arini..


Pagi tadi nak pegi keje jalan jem teruk pulak.. so memang sampai ofis lambat.. dah alang2 lambat singgah petronas pulak.. nak cari air  dan makanan... dah lapar sangattttt... hahhaa... ngantuk sangat pun iya jugakkkk.. so beli la air tin White Coffee ni dengan harapan hilang lah ngantuk Dilah nanti.. hahaha...

Tapi sayangnya harapan tinggal harapan jer... mengantuk tak hilang.. lagi teruk asyik nak gi toilet jer.. hahaha... ehhh.. dilah memang jarang sangat2  minum air dalam tin mcm ni.. kalau dah terdesak sangat baru beli.. tapi 2,3 minggu ni perasan kalau minum air jenis mcm ni nanti mula la loya.. rasa mcm nak muntah pulak.. iskkkk... macam2 kannnn.. tu yg makin jarang minum.. ni pun pilih jenis white coffee dgn harapan takde la rasa nak muntah.. sebelum ni beli nescafe mocha jer.. tp sama jugak rasa nak muntah.. huhu..

Okla.. sekian luahan hati mak tgh menahan mata lagi.. yg penting audit dah lepas.. hari guru dah lepas.. minggu exam anak pun dah lepas.. habis dah 2 minggu yg hura-hara di malam hari.. hahaha.. mudah2an dapat tidoq lena malam ni... amiinnn

 

 

SIMILAR POSTS

Segmen BLOGLIST June-September 2017


Assalamualaikum

Arini Dilah nak join Segmen dari Cikla pula..  Cikla sedang mencari bloglist baru.. Jom join ramai-ramai..

http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/05/segmen-bloglist-jun-september-2017.html
Klik banner untuk join

Jom Mama & Kak Hernee join sekali
Tarikh tutup : 31 May 2017 (8pm)


SIMILAR POSTS

Nutrilite Chewable Natural C :: Suplemen Terbaik untuk Kanak-kanak



Assalamualaikum

Dilah nak tanya la.. anak-anak korang ada makan supliment tambahan tak? Iye la.. anak-anak kecik ni kan mudah sangat terkena jangkitan penyakit seperti selsema, batuk dan demam.. Ni penyakit yg paling basic la yg anak-anak mudah berjangkit lagi-lagi kalau duduk taska atau rumah babysitter kan.. bila ada sorang anak di taska yg selsema atau demam, kena la kita bersiap sedia.. ada jer yg akan berjangkit nanti kan…

Sebagai langkah pencegahan awal sebelum anak-anak ni berjangkit, Dilah memberikan anak-anak Dilah makan supliment tambahan tau. Supliment ni dapat membantu meningkatkan antibodi anak-anak. Jadi bila ada orang disekeliling mereka yg demam or selsema, anak-anak kita tidak akan mudah berjangkit kerana dalam badan mereka dah ada protection dari pengambilan supliment tadi.


Nak tahu supliment apa yg Dilah berikan pada anak-anak Dilah?? Dilah berikan anak-anak Dilah makan Nutrilite Chewable Natural C. Anak-anak sangat suka makan supliment ni sebabnya sangat sedap dan yg tersangat penting ianya diperbuat dari bahan organik dan tanpa bahan pengawet dan bahan pewarna tiruan. Jadi, ianya sangat selamat untuk anak-anak kita.


3 Sebab kenapa makanan tambahan (supliment) penting untuk anak-anak

1. Untuk menguatkan antibodi dalam badan anak.
2. Untuk melengkapkan keperluan nutrisi dalam badan anak-anak
3. Sebagai langkah pencegahan awal daripada dijangkiti pelbagai penyakit.


Ciri-ciri Nutrilite Chewable Natural C

 - Satu tablet kunyah memberikan 30mg vitamin C semula jadi, yang datang dari Pekatan Ceri Aserola NUTRILITE yang eksklusif.
- Tablet kunyah berperisa punhc buah-buahan semula jadi yang enak.
- Dihasilkan daripada Sorbitol, pekatan aserola, fruktosa, dekstrosa, mikrokristalin selulosa, silikon dioksida, asid sitrik, maltodekstrin, magnesium stearat, perisa punch buah-buahan semula jadi.
- Tiada pewarna tambahan, perisa atau pengawet yang ditambah.

Kelebihan mengambil Nutrilite Chewable Natural C

1. Vitamin C menyumbang kepada pembentukan tulang, gusi dan gigi yang kuat; dan bertindak sebagai antioksidan untuk melindungi tubuh daripada kesan-kesan radikal bebas.

2. Tablet kunyah diserap lebih cepat ke dalam tubuh dan kanak-kanak pasti suka mengambilnya setiap hari.

3. Sangat selamat untuk anak-anak kerana dihasilkan daripada bahan semulajadi, tiada bahan pengawet, tiada tambahan perisa dan pewarna tiruan. 


Kelebihan produk suplemen Nutrilite

- NUTRILITE bersumberkan pekatan tumbuhan semula jadi dan organik, kebanyakannya ditanam di ladang-ladang kami yang disahkan organik*, dan vitamin serta mineral yang sangat tulen dari serata dunia bagi memenuhi standard kualiti kami yang ketat.

- Semua bahan yang digunakan dalam produk NUTRILITE diselidik secara meluas oleh saintis Nutrilite sendiri, diuji dan dirumus untuk memberikan produk yang memenuhi keperluan pemakanan untuk anda yang dalam perjalanan menuju kesihatan optimum.


Setelah mengamalkan pengambilan Nutrilite Chewable Natural C secara konsisten, anak-anak Dilah tidak mudah terkena selsema lagi. Tapi dah nama pun duduk taska kan, so kadang-kadang tu memang tak dapat nak elak juga terkena selsema tu berjangkit dari kawan-kawan yg lain. Jadi bila nampak tanda-tanda anak nak mula selsema, Dilah bagi lebih 1 tablet. Dan hari berikut nya anak-anak pun dah baik, alhamdulillah.. semuanya dengan izin Allah tapi kita pun kena la konsisten bagi anak makan, baru la kita nampak perubahannya..

Kalau ada yg berminat nak bagi supliment ni  untuk anak-anak juga, boleh dapatkan daripada Dilah ya..

 Whatsapp 012-7275531 (Dilah)



SIMILAR POSTS