Citer opis,

Jamuan akhir tahun 2012

December 28, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

             Hai all.. arini merupakan hari terakhir aku bekerja dalam tahun 2012 sebab ari isnin nanti aku cuti.. syok nak balik kampung woo.. hehehe.. x sabar nak balik ari sabtu ni..

           Seperti tahun lepas tempat keje aku ada wat makan2 sempena akhir tahun.. kali ni lebih ramai yg join makan2 ni dan dah tentu makanan pun lebih banyak.. menu potluck.. masing2 bawak makanan sorang sikit..

 Antara menu yg ada: pulut kuning, kari ayam, rendang ayam, sambal goreng jawa, murtabak megi..

 Kuih mueh pun ada.. karipap, kueh cara, kueh kasui, lepat, puding kacang merah (yg ni aku buat)

 Roti canai dan jemput2 pun ada..

 Meehoon dan mee goreng ada jugak..

 Sate adalah menu wajib..

 Jejaka2 hid bersama sebahagian makanan yg ada..

 Sebelum makan kita baca doa dulu.. tuan haji baca doa makan (ni bos aku)

 Sila2.. self service..

Makan time.. ber"round2" diorg amik makanan..

             Ada satu lagi menu wajib yg x nampak dalam gambar2 kat atas ni.. menu yg semua org nantikan adalah tulang kambing gear box.. berebut2 diorg makan.. aku jer yg x makan sbb x minat makan kambing.. tapi mmg sedap la dia masak kambing ni.. memang superb!!! walla.. kalau nak tau, memang hantu kambing diorg kat opis ni semua.. aku jer yg x berhantu.. hikhikhik..

           Lepas abis makan ada makanan yg balance2 tu masing2 tapau untuk bawak balik.. iye la, yg makan dalam 40 org tapi makanan masyaAllah, banyak sgt.. biasanya yg kaum2 hawa ni la yg rajin menapau2 makanan ni.. termasuk la aku.. lepas la untuk wat makan dinner malam ni.. hehehe.. malas betul nak masak kan..

          Lepas makan masing2 kekenyangan.. sampai ptg ni ada yg masih makan lagi balance2 makanan yg ada.. apa lagi, makan la lagi kan.. makan roti ngan kuah kambing tu pun sodappp!! hehehe..

         Okla, sat lagi dah nak balik ni.. nanti aku share resepi puding red bean tu yer.. tata...

 Nota kakiku : aku xde dalam gambar yer..  x leh letak gambar sendiri.. nanti korang nampak aku makan banyak.. hahaha..       

0 comments:

Faris Zakwan,

Anak2 terkunci dalam umah @ aku yg terkunci kat luar umah??

December 27, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

          
            Hai.. ni nak citer pasal satu citer suspen yg dah terjadi pada hari Ahad lepas.. dah nak basi dah citer ni.. tp tetap nak citer gak sebagai peringatan kita bersama.. huhu..

           Hari ahad lepas tinggal aku dan anak2 aje kat umah.. hubby kuar pegi service kete aku.. pagi tu aku dah siap2 masukkan kain baju kat dalam mesin basuh  kat luar umah.. tp sampai kul 3 ptg aku x sempat2 nak menyidai disebabkan melayan kerenah anak2 yg nak berkepit jer ngan aku.. x kan aku nak mengangkut dua2 lak gi menyidai baju tu kan..

          Lepas dah siap masak dan menyuap si kakak makan, aku pun try la nak tido kan baby faris sbb kalau dia x tido mcmana aku nak g jemur baju kan.. tapi faris tetap x nak tdo jugak.. asyik merengek2 jer.. bila aku angkat dia & bagi dia tgk tv dia suka pulak.. last2 aku letak la dia duduk kat carseat.. suka pulak dia.. diam jer dia tgk tv.. tersenyum2 pulak tu.. aku pun apa lagi, cepat2 la kuar umah gi jemur baju..

        Aku jemur baju kat blkg umah jer.. si kakak pun sibuk2 duk ikut aku tapi dia tunggu kat pintu dapur jer la sbb aku x bagi dia kuar.. so dia duk main2 pintu jer.. aku dah pesan kat dia jangan main tutup2 pintu tu.. tapi dia tetap main gak.. last2 lepas pintu tu tertutup dan x boleh bukak, aku biarkan jer.. aku teruskan sidai baju.. dlm masa yg sama aku tetap pasang telinga kot2 la adik faris nanges kan.. tp xde.. senyap jer, sesekali dengar ler sore kakak yg kuat tu menjerit2..

         Dah siap sidai baju, aku pun nak masuk dalam umah.. Suddenly bila aku nak bukak pintu, pintu tu x boleh nak bukak.. aku pusing2 pun x boleh jugak.. aku dah x sedap hati dah.. mcmana bole terkunci pulak ni?? aku pun panggil si kakak.. suruh dia bukak pintu tapi mana la dia sampai kan.. aku suruh kakak amik kerusi dan panjat kusi tu untuk bukak pintu.. dari luar aku dengar kakak tarik kerusi.. pastu dia panjat.. aku ajar dia suruh bukak pintu tu dgn pusing2kan tombol pintu tu.. aku suruh dia pusing2 kan jugak.. tapi x berjaya.. kakak cakap x boleh..

         Ahh.. sudahhh.. apa yg aku nak buat ni??? pintu dah x boleh nak bukak.. aku terpikir nak berjalan kaki pusing ke depan umah..  adala 4,5 biji umah kot aku kena lalu sebelum sampai lorong hujung baris umah aku then berjalan ke depan umah pulak.. dah la aku pakai kain batik ngan tshirt jer.. mesti org pelik kan kalau aku duk jalan mcm tu.. dah la keadaan aku time tu serabai jer.. huhu.. pastu bila pk balik kalau aku dah gi depan pun pintu grill depan kan kunci jugak... adoiiii.. mcmana ni??

        Last2 aku suruh jugak kakak try lagi duk pusing2kan tombol pintu tu.. banyak kali la dia duk main pusing2 tombol tu.. skali.. "tappp..." alhamdulillah.. kunci tu dah terbukak.. aku pun terus bukak pintu dah terus peluk & cium kakak.. pandai anak ibu.. syukur sgt pintu tu dah boleh bukak.. aku dah risau sangat2 dah tadi.. dengan adik faris lagi yg langsung x dengar suara dia, ntah ok ke x anak aku tu..

         Lepas peluk kakak, aku cepat2 pegi tgk adik faris pulak.. alhamdulillah.. faris duk senyap jer sambil tgk tv.. kejap2 dia senyum.. lega aku.. aku paling cuak bila pikir kan kalau la time aku kat luar tadi faris menanges melalak2.. apa yg aku nak buat time tu? tapi alhamdulillah semuanya dah setel.. syukur sgt2..

          Ni la keadaan bambam ibu time ibu kat luar tadi.. diam jer dia tgk tv..




 As usual.. kakak diyana mesti nak interprem bila ibu nak amik gambar adik..

 Geram betul tgk bdk kecit ni.. tapi ni la penyelamat kami semua.. 

Bambam ibu..

            Agak2 korang la kan, dari apa yg aku citerkan ni, sape sebenarnya yg terkunci?? aku ke atau anak2 aku?? huhu.. kami sama2 terperangkap... syukur semuanya selamat.. kena amik pengajaran dari apa yg dah terjadi.. lepas ni jgn bagi kakak tu main pintu lagi.. bahaya...

          Ingat ye mommies2 semua, perhatikan ada.. jangan biarkan perkara mcm ni terjadi dekat korang jugak.. take care ye semua.. tata..

0 comments:

Aktiviti bersama family

Aku nak balik kampung jugak!!!!!!

December 27, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

             Hai all.. weken ni aku planning nak balik kampung aku kat melaka.. dah bagitau hubby awal2 lagi.. dia cakap ok jer.. suke betul aku sbb dah lama x balik kg kan.. adala dalam 6 weeks kot.. lama la sgt kan.. hahaha..


Rindu kat semua.. my big family..

           Aku siap dah planning nak wat cheese cake time balik nanti.. adik aku lak dah  request watkan spaghetti cabonara.. so memang dah planning nak main masak2 la nanti.. lagipun semua org dah rindu kat kakak diyana yg tomei tu ngan adik faris yg bambam tu..

Suddenly semalam time tgh keje hubby aku msg aku..

Hubby : Hari sabtu kerja la ibu..
Aku      : La.. nape keje pulak?
Hubby: Ganti da.. Christmas smlm.. (ari selasa lepas la)
Aku     : Mana boleh mcm ni.. nak balik kg jugakkkkk!!!

                Tersentap aku bila baca msg dia.. aku dah plan baik2 skali hubby kena keje lak.. mana boleh mcm ni.. huawawaaaaaaaa.... aku nak balik kg jugakkkkk!!
Lagi wat aku geram nape cuti christmas pun kena ganti jugak?? mana boleh mcm tu kan.. dah bagi cuti, cuti jer la.. nape kena ganti2 pulak.. ni yg wat aku hangin ni.. company hubby aku ni mmg x banyak cuti yg diorg amik.. dah tu kadang2 kalau dpt cuti pun nanti diorg kena ganti lak.. x patut kan.. tapi yg kali ni lagi x patut.. cuti raya tu apsal kena ganti2 bagai??? apa kes macam ni.. ni yg wat aku nak suh laki aku cari keje lain ni.. leceh betul la..

              Malam tadi aku pun discuss ngan hubby.. nak tak nak dia kena cuti jugak.. x kira la cuti ari sabtu tu ke or cuti hari senin.. alang2 baik cuti ari isnin kan sbb ari selasa tu kitorg memang cuti.. so dapat cuti 3 hari kan..best sikit.. sekali pagi tadi time tgh nak bersiap2 gi keje tetiba hubby aku cakap yg ari isnin tu kitorg mesti dah  kena ada kat umah dah sbb pak cik aku nak tumpang stay umah aku.. dia baru dapat keje kat jb ni.. x dapat umah sewa lagi.. so wat sementara waktu ni dia akan stay umah kitorg dalam sebulan kot.. so x boleh la cuti ari senin.. kitorg decided hubby cuti je ari sabtu tu..
              
           Time aku tgh drive nak gi keje pagi ni aku terpikir2 balik.. kalau aku cuti ari sabtu, ari senin aku kena keje.. so nanti kalau pakcik aku datang ari senin tu aku mesti x sempat pape sebab baru balik keje kan.. lagipun hari jumaat tu mesti aku kelam kabut nak kemas2 barang lepas balik keje sbb mlm tu dah nak gerak balik melaka.. mcm kelam kabut pulak.. biasanya paling awal leh gerak kul 9mlm.. kadang2 kul 10mlm baru masuk highway.. biasanya sampai melaka mesti kul 12~1am.. risau lak bawak baby jalan mlm2 ni kan..

           Kalau aku cuti ari senin lak, ari sabtu tu aku still ada masa nak kemas umah dulu, basuh2 baju.. hubby balik keje rehat jap pastu dah boleh gerak balik melaka.. relax sikit kan.. xde la rushing sgt.. so, aku pun bgtau hubby suh cuti ari isnin je dan dia setuju.. huh.. lega aku.. dapat gak wat keputusan yg terbaik..

            Horeyy.. x sabar nak balik kampung.. rindu dah kat ayam itik tu.. (hoho.. tipu jer, kat umah aku x de ayam itik.. cik mon ade la bergayut2 kat sebelah umah.. haha) Rindu kat bunda tokbah dan kg halaman.. ooo.. balik kampung.. oo.. balik kampung.. hati riang...

Nota kakiku : aku tetap x puas hati nape epson kena ganti cuti raya christmas hari tu?? (hentak2 kaki x puas hati.. hehehe)

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Legoland Part 2

December 25, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

             Hai all.. ada sape2 gi bercuti arini? maklum ler public holiday kan.. mana tau korang2 ada yg gi legoland ke kan bawak anak2 bercuti kat sana..

             Ok, sambung citer pasal family day kat legoland aritu.. nak tau citer sebelum ni kat sini, Legoland Part 1. Actualy time nak pegi legoland aritu kitorg laki bini dah setuju untuk round2 jer dulu dalam tu.. Sebab kitorg dah planning nak beli annual pass dah.. Lagi pun time tu ramai sgt org, kalau nak main2 game kat situ kena beratur panjang.. sape yg sanggup? Ngan anak2 kecik lagi.. x sanggup la aku nak Q panjang2 gitu.. so kitorg pun round2 je la.. meh kita layan gambar lagi..



Kakak diyana cukup teruja tgk alat muzik dlm kolam tu berbunyi sendiri.. hehehe..
 

Bape byk ler lego yg diorg gunakan untuk wat dinosour ni ek??
 

Dinosaur ni lagi besar..
 
Zirafah pun ada gak..
 
Tolongggg!!! aku kena makan ngan singa ni.. hihkhik...
 
Budak kecit ni sibuk jer nak tiru gaya aku tadi.. hehehe..
 
Main kat playground..
 
Satu2nya tempat yg kitorg main.. tu pun sbb xde org.. leh ler ajak kakak naik train kejap..
 
Mak budak ni pun sibuk nak naik gak.. aku sorg je org dewasa yg naik time ni.. hikhikhik..

Terpaksa ikut si kakak naik train.. kalau x dia xnak naik.. takut katanya.. hehehe

Baby faris ngan ayah tunggu ibu ngan kakak tgh naik train..

             Cuaca time tu kejap panas kejap mendung.. memang penat berjalan time tu, dah la x banyak tempat duduk.. kesian kat baby la jalan2 time panas kan.. tu sebab kitorg juz nak round2 je dulu, usha2 tempat.. next time dtg kita dah tau kan..

             Ok, ada sikit jer lagi citer pasal legoland ni.. kite sambung len kali ek.. tata..


 

0 comments:

Faris Zakwan

Lagi hadiah untuk baby Faris

December 25, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

               Hai.. selamat malam semua.. last week baby faris dapat hadiah lagi.. hadiah dari opismate.. diorg collect duit ramai2.. pastu diorg tanye aku nak apa.. actually aku pun x tau nak apa.. tapi bila pikir2 & tengok2 barang2 baby ada 2 barang yg bermain kat pikiran aku iaitu sterilizer dan warmer.. aku rasa penting jugak 2 barang ni.. warmer aku akan bawak ke umah bs dan sterilizer untuk kegunaan kat umah aku..

 Combo set warmer and sterilizer Little Bean.. ni sterilizer..

 Warmer little bean..

 Romper set..

             Balance duit beli combo set warmer and sterilizer tu aku belikan romper ni.. cantik.. siap ada stokin lagi.. Sebenarnya semua hadiah ni aku yg order online sendiri lepas naik keje aritu.. member aku bagi duit kat aku & minta aku beli sendiri sbb dia x sempat nak belikan.. so, lepas aku survey2, aku order online jer la.. senang sikit.. kebetulan pulak barang ni sampai betul2 time besday aku last week..  feeling cam hadiah untuk aku la tu.. hehe..

Toys from ex boss..

             Lagi satu hadiah dari ex boss aku.. kitorg panggil dia ni lady boss sbb dia ni satu2 nye boss pompuan dari Grange, Switzerland yg ditugaskan di sini.. tapi lepas raya aritu kitorg dah pecah kongsi dah.. huhu.. boss aku skrg ni kat grange.. xde dah duk sini.. so nak dijadikan citer sbb dulu aku penah duk under lady boss ni, so lepas aku naik aritu dia pun bagi la hadiah ni untuk baby faris..

            ok.. tu je citer pasal hadiah faris lagi.. thanks to all yg bagi hadiah kat faris..

0 comments:

Breastfeeding

Breastfeeding : Stok ebm dan deep freezer..

December 24, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

              Hai.. morning uolss... hari isnin datang lagi.. mesti ramai yg cuti ari kan.. yela, sok kan cuti, mesti ramai yg amik kesempatan bercuti jugak arini.. me?? emm.. kena dtg keje jugak arini.. boleh jer kalau nak cuti, tapi boring la kalau cuti2 duk umah jer kan.. baik aku simpan cuti aku tu..

             Monday bluessss?? sure la kan.. lagi2 kat opis ni lengang jer, ramai yg cuti.. lagi best big2 boss pun semua cuti nak sambut christmass.. mau enjoy la kitorg sume dlm opis ni.. tp petang sikit kot baru riuh.. pagi2 ni biasanya layan blues dulu.. hehehe.. sunyi jer.. aku pun xde mood nak keje.. tu yg apdet belog ni kejap..

            Last week aku tgk deep freezer aku dah x terurus dah.. dah penuh stok2 baru kat dalam bakul tu x tersusun lagi.. sampai penuh dah xde ruang yg letak ebm yg baru.. so, aku pun terpaksa la merajinkan diri pi kemas2 df tu.. huhu..

 Keadaan before aku susun.. dah penuh bakul tu..

               Kebiasaannya aku akan transfer ebm stok dari freezer ke deep freezer dalam 2 or 3 hari sekali.. malas la nak transfer tiap2 ari kan.. tu pun kalau dah penuh freezer tu aku transfer jer dulu.. skrg ni tiap2 ari aku dapat bawak balik ebm dari opis dalam 20~ 23 oz sehari untuk 3x perahan.. so, aku akan simpan siap2 dlm plastic storage bag yg 7 oz tu or 12oz.. kalau yg plastic yg 7oz tu aku wat 3 bag.. sebelum ni aku simpan 10 oz x 2 bags guna yg 12 oz tu.. tapi skrg ni aku prefer guna yg 7oz sbb senang nanti nak transfer dlm botol kira boleh jadi 2 botol.. so xdela lebih kan..

 Hasil perahan 3 hari yg belum sempat transfer ke deep freezer..

               Bagi memudahkan aku untuk mengambil stok ebm, aku akan simpan ebm tu ikut date dan bulan.. aku akan  bahagikan kepada 2 plastic bag untuk setiap bulan.. means 2minggu 1 plastic bag.. lepas tu aku akan letak stok yg lama sebelah atas bagi memudahkan aku untuk mengambil ebm tu.. gambar bawah ni untuk stok bulan december.. total semua ada dekat 30 plastic storage bag yg 7oz dan 10 oz..

 Susun ikut date.. ni hasil untuk 2 minggu pertama bulan december..

              Setelah siap disusun, ini lah hasilnya.. yg dalam bakul tu stok yg akan digunakan dalam masa terdekat.. dan jugak icepack yg tiap2 ari aku gunakan.. dalam plastic bag yg atas skali tu pulak adalah stok ebm awal bulan november yg perlu digunakan dahulu..

Setelah disusun.. kemas la sikit kan.. hihi

              Aku rasa berbaloi sangat2 aku beli deep freezer ni sbb hasil tuaian aku untuk anak ke2 ni memang amat memberangsangkan.. sekarang ni pun aku juz pam time kat opis je.. kat umah aku dah x pam lagi.. memang la org ckp kena konsisten pam baru dapat hasil yg memuaskan kan.. aku pun sebelum ni memang pam secara konsisten.. tapi time kat umah aku memamng dah ada dua pam yg akan pam susu secara konsisten.. pam yg terbaik sekali iaitu baby faris dan kakak diyana.. hahaha.. 2 org budak kecit ni la pam terbaeekkk aku.. dua2 kerap bf.. kakak pun x nak kalah.. tu sbb aku dah x pam lagi kat umah skrg ni.. lagi pun faris cuma minum ebm 3 or 4 botol x 3.5oz  jer time kat umah babysitter..

             OKla.. tu je la citer aku kali ni.. bye..
           

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Legoland Part 1

December 21, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

            Hai.. salam jumaat semua.. kejap jer kan dah ari jumaat balik.. bestnye esok cuti.. yahoooo.. boleh rehat kat umah.. haha.. rehat ler sgt kan.. mana ada istilah rehat untuk supermak ni.. time duk rehat tu la time nak menyusukan anak2 kan.. hehehe..

         Okla, arini aku nak citer pasal hari sabtu lepas kitorg pegi legoland.. Actually kitorg pegi sbb ada family day.. Company hubby aku, Epson buat family day dekat situ.. mula2 aku ingatkan bdk2 department dia je yg wat family day ni sbb last year diorg ada wat jugak.. time tu pegi desaru.. tp rupa2nya family day kali ni untuk 1 company..

"Wahh.. banyak betul duit Epson ek wat family day kat legoland.. "

          Sume org cakap mcm tu kat aku bila aku citer Epson wat family day kat Legoland ni.. emm.. actually family day ni xdelah fully sponsored by Epson.. kitorg kena bayar jugak.. untuk dewasa kena byr RM100.. Untuk kanak2 aku x sure pulak sbb anak2 aku semua bawah 3 yo so mmg dah free dah.. tp kalau diikut kan RM 100 tu kira jauh lebih murah lagi kalau nak dibandingkan dgn harga asal tiket nak masuk legoland ni.. Lagipun kitorg siap dapat cupon RM10 x 3 untuk lunch dan dapat roti, air kotak & air mineral untuk lunch.. kira ok la tu kan..

           Kitorg sampai legoland dalam kul 9.30am.. tu pun dah ramai sgt org kat depan pintu masuk tu.. lepas register, amik cupon dan tiket masuk, kitorg lepak2 kejap kat luar tu.. tunggu dah lengang sikit baru kitorg masuk dalam.. oh ye, kitorg siap dapat topi epson lagi sorang satu..

         Malas nak citer panjang2, jom kita layan gambar2 yg aku sempat amik aritu..

 Depan pintu masuk..


 Tiket masuk legoland..

 Apsal la anak aku ni asyik pegang hidung jer ni.. nak wat peace ke tu? huhu


 Kakak mcm pelik jer tgk org lego tu.. hahaha..



 Itu unta pun ada lah.. huhu..



 Dinosour lego pun ada..

Kakak kecoh ngan payung dia..

Burung lego pun ada jugak..

             Cuaca memang panas time tu.. tapi xdela panas sgt2 cuma bahang tu terasa sgt2.. maklum ler, tempat baru kan.. pokok pun x banyak lagi.. dia punya bahang sgt2 terasa.. sampaikan kalau tgk tangan kita nampak air peluh boleh mengalir.. so korang bayangkan la betapa bahangnya tempat ni..

           Emm.. banyak lagi nak citer ni.. tapi aku citer len kali la.. karang panjang lak entri ni kalau aku nak citer semua.. dah la gambau pun banyak.. ok, tunggu citer seterusnya ok.. bye..

0 comments: