Aktiviti bersama family,

Weekend yg happening..

September 30, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

          Assalamualaikum semua.. weekend kali ni terasa sekejap jer.. mana tak nye, banyak perkara yg perlu disetelkan sebelum bersalin.. kemas2 umah..gi  shopping barang2 groceries.. dan survey barang2 adik baby.. maklum ler, dah bila dah start pantang dah xleh kuar ruamah.. pastu hubby pun x yah pening2 nak gi cari barang2 yg x cukup kan.. 

         Macam biasa hari sabtu adalah hari mengemas rumah dan basuh baju yg dah bertimbun seminggu. Sekurang2nye mesti basuh 2 trip or 3 trip.. lepas basuh baju sure aku dah terlepak.. part nak jemur baju paling aku x tahan sebab kena berdiri.. time pregnant ni memang aku xleh berdiri lama2.. kejap2 mesti terbongkok2 menahan sakit pinggang, sakit perut dan sakit kaki.. tu yg lepas sidai baju jer mesti aku terbaring kepenatan..

        Petang lak dalam kul 5.30 kitorg keluar gi Tesco Bukit Indah.. jauh gak la berjalan.. sampai Tesco kitorg makan dulu sbb lom makan lagi.. pastu terus solat magrib.. then baru start shopping.. mcm biasa aku mmg x larat nak jalan byk2.. kejap2 aku terbongkok2 melepaskan rasa lenguh dan sakit.. kadang2 akung mencangkung kat celah2 barang bila org x perasan.. memang x tahan sangat.. dengan nak melayan kerenah si kakak yg kadang nak berjalan sendiri, kejap2 lari ke sana sini.. memang x larat..

 Kakak diyana suke dapat kuar jalan2..

 Kakak dah pandai berposing skrg ni tau.. pantang ckp nak amik gambar terus wat aksi.. hihi

            Balik dari Tesco kitorg singgah kat kedai baby kat area Nusa Bestari.. baru aku prasan area tu mmg byk kedai baby.. maklum ler kitorg jarang berjalan2 sampai ke Bukit Indah tu.. tujuan gi kedai baby tu sebab aku nak survey stroller baby.. entry sebelum ni kan aku ada ckp yg aku teringin nak beli stroller baru untuk adik & let go stroller lama kakak..  aku dah sampaikan keinginan aku tu kat en hubby.. pada mulanya dia mcm pelik nape aku nak beli stroller baru.. padahal yg kakak punye tu elok lagi.. guna pun jarang2 je dulu.. tu yg dia x puas hati tu.. tp bila aku explain nape aku nak beli yg baru baru dia setuju.. sebab apa aku nak beli yg baru tu?? sebab bila dah ada 2 org anak ni nanti x larat la aku asyik nak berdukung jer diorg ni.. lagi2 kalau kitorg ada gi berjalan2 kan.. pastu kali ni aku nak cari stroller yg solid sikit sbbnye kalau adik x duk dalam tu mungkin si kakak yg duduk pulak kan.. at least kalau dapat yg solid sikit best la dia nak duduk dalam tu kan.. ok, balik cite asal, kat Twin baby tu juz survey2 jer dulu, lom nak beli lagi..

           Hari ni pulak kitorg gi Jusco Taman U pulak.. juz nak survey stroller lagi.. xde usha benda lain pun.. bajet untuk stroller tu below RM400.. xde ler aku nak spend byk2 semata2 untuk beli stroller jer.. lain la kalau laki aku keje menteri ke or gaji  aku beriban2 sampai x abis pakai 5 bulan, boleh la nak beli yg mahal2 kan.. baik duit tu wat beli makan2, 1 family dapat rasa kan.. haha.. emm.. target aku nak beli stroller yg roda 3 tu.. pada aku design dia smart & cantik.. dan yg pasti mesti solid.. 

          Jom kite layan gambar model baby stroller ni.. hihi..

 Ni stroller Sweet Cherry model apa dah lupa.. smart jugak.. sesuai jugak untuk kakak..

 Yang ni pun stroller Sweet Chery jugak.. yg ni mahal sikit dari yg atas tu.. RM369 kalau x silap aku..

            Lepas jalan2 survey stroller, kitorg pun nak balik.. skali perasan ada Secret Recipe la pulak kat situ.. aku juz ckp je kat hubby.. x sangka lak dia ajak singgah.. Kitorg order la cheese kek 1 slice and minum ice blended chocolate..

x sangka lak si kakak ni suke makan cheese cake.. nanti lepas ibu habis pantang ibu try wat cheese cake ye untuk kakak ngan ayah..

 Ni lak si jejaka yg malu2 bila org amik gambar dia.. ingat kite ni nak ngorat dia agak nye.. hahaha..


Ok, berakhir la aktiviti weekend kali ni.. on the way balik umah kitorg gi survey2 cari babysitter pulak kat area umah kitorg tapi x jumpe.. 

Nota kaki ~ penat2 berjalan weekend ni dengan harapan senang ler nak bersalin nanti.. mintak2 baby keluar besok bersamaan 1 Oct.. kakak diyana 1 Nov.. kan cantik tu kalau dua2 1 haribulan kan.. hehehe

0 comments:

Aktiviti bersama family,

JJCM : Dinner di Hutan Bandar

September 29, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

             Hi.. selamat malam.. 2 hari lepas aku terbaca kat 1 blog ni citer pasal makan2 chicken chop murah.. terus aku teringat kat 1 tempat kat jb ni yg jual chicken chop dgn harga yg sgt murah.. dah lama aku tak makan kat tempat tu.. time duk umah sewa lama kat Kempas dulu, slalu gak gi makan kat sana.. tp sejak dah pindah umah kat Skudai ni dah jarang sgt kitorg gi sana sbb rasa mcm jauh lak nak ke sana semata2 nak mkn mlm.. 

            Lepas nampak chicken chop tu, aku pun menyampaikan hajat aku kat hubby.. ckp dah lama kite x gi makan chicken chop kat Hutan Bandar kan.. disebabkan gaji masuk hari jumaat, so kitorg planning gi sana hari jumaat or sabtu.. lagi cepat lagi bagus.. takut la kan, wat nye aku dah nak terberanak awal, melepas nak makan chicken chop tu.. terliur baby aku nanti.. hihi..

           So, harini lepas blk dari keje, kitorg pun janji nak dating kat Hutan Bandar tu.. disebabkan masing2 bawak kete, so janji jumpe kat petronas je.. lagipun en hubby gi ambik kakak diyana kat umah babysitter dulu.. dari petronas tu, kitorg naik 1 kete jer pegi ke tempat makan tu kat Hutan Bandar.. org jb mesti tau la tempat ni.. mmg dah terkenal dah.. tp aku x ingat apa nama kedainye.. yg pasti hanya kedai ni je yg satu2nya buka time malam kat Hutan Bandar tu..

           Nasib kitorg baik, time sampai tu x ramai sgt org.. slalunye memang penuh giler, lagi2 hujung bulan ni kan.. sumer dah gaji, memang ramai la.. kadang2 tu sampai kena tunggu.. tp service dia kira cepat jugak la.. kecuali korg pilih menu yg lambat sikit masak kena la tunggu lama sikit.. kalau setakat chicken chop tu mmg sekejap je la..

          Ni menu yg kitorg pilih.. seperti biasa aku order chicken chop jer & hubby order Sirloin Steak.. tapi kali ni kitorg tambah order untuk si kakak tu Fish and chip. air lak minum air apple susu ngan teh O ais jer..

  Ya.. makanan kami sudah sampai.. jemput makan semua..

 Ni chicken chop.. banyak kan.. penuh 1 pinggan tu.. Harganya hanya RM5 sahaja..

 Yang ni pulak Fish and Chip untuk kakak diyana.. RM5 jugak.. murah kan..

 Ni pulak Sirloin Steak untuk hubby.. harganya RM13 sahaja..

             Total dinner hari ni RM27 termasuk air tadi.. memang murah sangat harga makanan kat sini.. tu sebab ramai org datang sini.. kadang2 diorg tapau jer chicken chop tu.. bukan setakat 1 set, sampai 10 set skali order pun ada.. iyela, harga yg mampu org bayar untuk makan makanan western cam ni kan.. sape yg x nak.. dah la banyak isinye.. kalau kat restoren2 lain tu jgn harap la nak dapat harga murah cam ni & banyak.. kadang2 aku terpikir gak, dapat untung ke diorg meniaga mcm ni?? emm.. mungkin untung x byk sgt la untuk 1 set kan, tapi kalau dah murah & sedap, ramai la org nak datang beli.. dan datang.. dan datang lagi.. sebab nye KEPUASAN.. dan mungkin tu la jugak matlamat pemilik kedai ni kan, kepuasan pelanggan.. customer suka & puas hati sure diorg akan dtg lagi dan promote kat kawan2 lain pulak.. tu la strategi diorg agaknya.. apa2 pun, murah rezeki diorg kan.. haishh.. byk lak aku membebel lak ni..

             
Gambar last.. ibu ngan kakak.. sori, gambar x cantik.. sebenarnya nak tunjuk si kakak yg happy ni jer.. ibu x nak la interprem.. tapi ni je la gambar kakak yg paling clear tadi.. ( ibu kan pemalu..hikhikhik..)

OK, tu jer.. gudnite semua..



 

0 comments:

Citer bersalin

HSA atau HSI?

September 27, 2012 Ibu Dilah 5 Comments

              Hai.. entry arini adalah kesinambungan dari apa yg aku citer semalam.. pasal aku gi check up kat HSA.. Nak dijadikan cerita, semalam jugak jumpe jiran sebelah umah aku kat spital.. wife dye dah selamat bersalin dah sehari sebelum tu.. patut la aku mcm x prasan je akak tu ari selasa aritu.. rupenye dye dah masuk spital dah.. Congrats la kat diorg dapat baby girl setelah sekian lama xde baby kecik.. kalau diikutkan, due date kitorg hampir sama, selang 2,3 ari jer.. tp dye dah selamat bersalin dah.. my turn bile lagi yer?? huhu..

             Lepas check up kat Poliklinik kat HSA tu, kitorg pun terus la gi melawat jiran tu.. dye duduk kelas 3. Bila masuk jer dalam wad tu.. hahhhh.. aku tercengang jap..mcm ni ke wad bersalin dye?? open giler.. mcm duk kat dorm time skolah menengah dulu.. tu pun xdela ramai mcm ni.. tp kat wad ni jer adela dlm 50 org kot 1 level ni.. Biar betik??? dah la ramai & open, langsung xde tirai utk setiap bed.. sebesar2 alam nampak luasnye.. dari pintu masuk dah nampak org paling hujung skali.. dan lagi x tahan bila nurse ckp kelas 2 dgn kelas 3 ni sama tempatnye.. yg beza juz makanan nye aje.. apa barang mcm tu? stakat makanan aku boleh suh laki aku tapau je kalau nak kan..

           Lepas melawat tu, kitorg pun gi la kaunter pertanyaan kat bahagian lobi spital untuk dapatkan keterangan lebih detail.. Mengikut staff kat situ, utk 1st class, tempatnya kat level bahagian bawah.. x sama level ngan 2nd & 3rd class. pastu untuk 2nd & 3rd class ni, ibu yg belum bersalin tempatnye berasingan dgn yg dah bersalin.. dari segi harga lak mcm ni..

           

1st CLASS
2nd CLASS
3rd CLASS
Deposit
RM800
RM350
RM100
Charge wad
RM 200 / night
RM20 / night
RM3/night


               Charge untuk 1st class punye wad tu aku x brapa ingat sgt la bape.. kalau x silap aku RM200/night.. Tapi deposit mmg RM800 in case kena czer kan.. kalau normal spital akan refund balik balance nya.. sama gak untuk 2nd & 3rd class, kalau kosnye kurang dari deposit, nanti dia refund balik.. tp aku x sure sgt untuk 3rd klass tu dia ada deposit tak.. aku agak2 je RM100 tu..

              Sebelum ni aku penah melawat kawan aku yg bersalin kat HSI.. wad dia mmg cantik.. maybe sbb spital baru kan.. untuk 1st class mmg duk sorang la.. 2nd class duduk 4 org dalam 1 bilik yg besar sikit.. untuk 3rd class pulak ada 10rg.. tapi still selesa lagi la.. lebih kurang mcm spital melaka dulu.. dari segi bayarannye sama je dgn HSA..

             So, setelah perbincangan meja bulat diadakan bersama en. somi.. dikira2 tambah tolak darab bahagi dari segi keselesaan & kemudahan, kitorg pun decide nak bersalin nak HSI jer.. tambahan pulak, time nak gi spital nanti kitorg akan anta si kakak kat umah babysitter di kat Kempas.. pastu terus jer la gi HSI kan dah dekat.. in case aku dah sakit kat opis pun, aku akan gi HSI sbb lebih dekat ngan opis..

Keputusan kami adalah MUKTAMAD!! sebarang pertanyaan tidak akan dilayan!! hahaha..

             Tu je la citernye.. mungkin Allah nak tunjukkan kat aku kan, kebetulan aku dapat naik wad kat HSA tu.. dapat tgk keadaan sebenar kat wad tu.. Syukran...

Nota kaki ~ lagipun kalau kat HSI senang kwn2 nak melawat aku.. hehe.. perasan sungguh.. ada ke org nak jenguk aku kat spital nanti? hehehe..
          

5 comments:

Citer bersalin,

Boleh try bersalin normal..

September 26, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

        Assalamualaikum.. ni entry ke-2 aku untuk hari ni.. juz nak apdet pasal appointment aku ngan doktor pakar kat HSA tadi.. kalau ikutkan appointment kul 10pagi tapi kul 9 lebih aku dah sampai.. tu pun sebab gi anta si kakak kat umah babysitter dia dulu.. tu yg lambat sikit sampai HSA.. parking pun full..

      Sampai2 gi kaunter pendaftaran tuk bagi buku pink dulu.. time tu aku mmg dah x tahan nak terkucil.. puas aku gi cari toilet kat poliklinik tu tapi x jumpe gak.. last2 aku balik ke tempat check up balik.. skali tgk, lakkk.. kat cni pun ada toilet jugak rupenye.. wat penat jer aku gi jalan jauh2 cari toilet.. time tu mmg dah ramai la org kat area tu.. 

       Lepas register terus gi timbang berat.. berat aku menten lak kali ni, 71.5kg, x naik x turun.. pastu check tekanan darah & air kencing.. cepat jer.. yg lambatnye nak tunggu turn jumpe doktor pakar..dekat 2 jam gak la menunggu.. hubby aku dari teman kat sebelah dia dah kuar ntah gi mana ntah.. jenuh gak la aku tunggu.. dah la panggil x ikut no. giliran.. lambat giler.. nasib baik skali ni jer aku kena check up kat sini..

        Kul 12 lebih baru sampai turn aku.. dapat doctor pompuan yg check.. dia check perut.. dia ckp perut ok, xdela besar sgt.. tanye aku betul ke nak try bersalin normal? aku pun iyekan jer la.. tp aku ckp aku rasa perut aku lagi besar kali ni.. pakar tu ckp kalau berat baby below 3.5kg, xde masalah kalau nak try normal.. so, doctor suruh aku gi scan baby dulu untuk tau anggaran berat baby.. bila scan berat baby skrg dah 3.2kg.. so aku boleh try bersalin normal.. tp in case time nak bersalin tu doctor scan lagi n baby dah makin besar more than 3.5kg, maybe kena operate gak la.. pakar ada bgtau jugak risiko kalau normal.. risikonye kemungkinan tempat belah yg dulu tu boleh terbukak balik.. tp peratusannye sgt la kecik.. dalam hati aku "alhamdulillah, ada harapan lagi nak try normal.. minta2 baby kuar awal supaya berat dia x bertambah byk sgt.."

         So, kesimpulannye untuk check up arini, keputusannya memang menggembirakan aku.. cuma ada perkara lain yg wat aku x sedap hati & sedih.. apa dia tu? sok la aku apdet.. dah malam ni, aku dah ngantuk sgt nak tdo.. ok, good nite.. wasalam..

Nota kaki ~ entry yg bosan sbb xde gambar langsung tp best sbb dpt good news..


0 comments:

Breastfeeding,

Breastfeeding : Mimpi yang best!!

September 26, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

            Hai.. pagi ni aku xleh tido gara2 si kakak diyana asyik terjaga jer tadi.. pastu pulak time tdo tadi dapat mimpi best.. terus x leh tdo balik sebab asyik terbayangkan mimpi tadi jer.. mula verangan minta2 mimpi tu jadi kenyataan..

            Korang nak tau ape mimpi yang best sgt tu? em.. camni citer nye.. mlm tadi aku duk kemas2 barang2 tuk baby.. pastu cek la skali bottle storage tuk simpan EBM baby nanti.. duk kira2 dah botol je ada dalam 50 pcs + plastic storage lak dalam 100 pcs ada kot.. 

 Ni bottle storage + plastic bag storage yg dah terkumpul stakat arini.. ada brand MLO, Jingle Jungle, Autumnz & SafetyPlus.. Kali ni aku lom ada beli brand Bumble Bee lagi.. kalau time kakak dulu mmg byk botol Bumble Bee..

 Seperti biasa, assistant aku si kakak xkan ketinggalan untuk enterprem muke dia.. hahaha.. penat tau kakak tolong ibu susun botol2 ni sumer.. excited betul kakak.. ko hingat ni iklan gigi ke hape? hahaha..kakak..kakak..

Ni barang2 tu sebelum dikeluarkan & disusun.. siap ada breastpump baru aku skali, medela swing.. pam spectra 3 aku yg lama still kat kakak aku lagi.. kena pesan kat Bunda ni minta dia bwk kan bile nak dtg jb nanti..

               Ok2.. aku tau.. aku tau..dah pjg sgt intro aku ni, aku lom citer lagi bab mimpi yg aku cakap nak citer kan tadi.. paham2 jer la, aku ni kan kuat membebel.. x sah kalau x citer panjang2, nanti org x paham.. hahaha.. tapi yg intro tu mmg kisah benar tau bukan mimpi..

              Macam ni kesahnye.. tadi aku mimpi yang aku tgh kemas2 barang2 kat atas ni la.. sambil tu duk borak2 ngan hubby sambil try pasang pam medela tu.. aku bgtau kat hubby yg aku tak sabar nak guna pam ni.. aku nak try jugak.. so aku pasang la sumer parts yg ada and try.. try punye try.. skali.. wahh!! susu aku dah keluar la.. mula2 sikit jer, pastu makin lama makin byk.. penuh 1 botol.. then, tukar botol ke-2 lak.. and ke-3.. botol ke-3 tu dpt la separuh jer tp yg 2 botol tu mmg penuh.. mcm x pecaye jer aku leh dpt byk ni skali pam aje.. x penah dapat byk ni tau time kakak dulu.. suke giler la aku.. lagi bertambah suke sbb time tu kan baby lom lahir lagi.. tp susu dah byk dah.. rejeki..rejeki.. syukur alhamdulillah.. aku siap bagi kakak minum lagi susu tu tau..

           Alangkah seronoknye kalau mimpi ni menjadi kenyataan kan.. memang niat aku nak fully bf 2nd baby ni.. mudah2an diizinkan Allah kan.. Amin..

          Ok, tu jer la mimpi yg aku nak citerkan.. pasni verangan nak beli stroller baru lak untuk baby.. ingat nak let go stroller kakak yg dulu.. tp tu baru verangan jer la, lom sebey lagi pun.. huhu.. kla, aku nak solat dulu pastu nak sambung tdo balik.. minta2 boleh la lena nanti sbb pagi nanti ada appointment ngan doc pakar kat HSA.. da...

Nota kaki ~ mudah2an ada good news tuk aku arini.. lg best en hubby leh temankan aku gi spital nanti..

 

0 comments:

Jalan2 cari makan

Review : Burger Samurai..

September 25, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

            Hi.. assalamualaikum korang.. arini nak apdet sikit jer.. tadi sebelum kuar lunch, aku ngan opismate aku ni duk discuss la nak pi makan mana arini.. tetiba dia sendiri mencadang kan gi makan McD sebab dia nak release tension asyik duk pk pasal keje & pasal majlis kawen dia yg dah makin dekat.. aku pun ok jer la.. lagi2 teringat McD kan ada bege baru, bege samurai tu.. so boleh la try makan bege tu kan.. ntah sedap ke tak rasanye.. mana la tau kan, sok lusa aku dah terberanak, sempat ler merasa bege tu kan..

Tu dia.. burger samurai ngan ayam McD..

            Dah makan bege tu tadi kan.. so, apa rasanye?? emm.. pada pendapat aku la kan, xdela best sgt pun bege ni.. lebih kurang sama ngan double cheese burger or beef2 bege mcd yg lain jer.. bezanya juz sos dia tu je la.. tu pun pada aku x sedap sgt sbb manis.. bagi aku la, orang lain punye citarasa mungkin lain kan.. sebabnye aku memang x suke makanan yg manis2 ni.. tak baik tuk kesihatan.. chewwahh...

Tengok tu.. bukan main semangat lagi aku makan McD.. buruk betul perangai kan.. haha..
        Okla, tu je review aku untuk burger samurai.. kalau korang rasa best & suka, sila2 la makan lagi yer.. hajat aku dah tercapai setakat nak merasa jer.. at least kalau org ckp diorg suke makan bege samurai tu, aku dah merasa la kan.. ok, sekian.. terima kasih.. bye..

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Keperluan @ kehendak?

September 24, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

            Hai.. ape benda yg perlu & nak sgt ni? saje jer nak bagi gempaq sikit.. padahal xde benda pun.. haha.. juz sempat ke nak gi Mom & Baby Expo kat Danga City Mall, 5~7 oct nanti? Maklum la, time tu kan dah dekat due.. dah 39 weeks dah.. Sanggup ke nak bersesak2 ngan orang ramai nanti? lagi2 dengan kakak kecik tu, ngan ayah dia yg x suke tempat sesak2 lagi.. mau terberanak aku kat situ kang.. hahaha... (mintak2 la dijauhkan..)



          Emm.. kalau dipikir kan apa keperluan aku gi sana nanti? apa barang yg xde lagi yg sebok2 aku nak menyemakkan diri gi sana?

"Ko pikir betul2, jangan nak menyusahkan diri sendiri & org lain.. dah la ko ni tak larat nak berdiri & jalan lama2.. kang penat & pitam sape yg nak layan?" hahaha.. mula la ada kata2 yg bermain kat telinga ni kan..

"Sebok jer tau.. kite baru syok2 nak gi jejalan kat expo tu tau.. dah la kat jb ni jarang ada expo2 gitu, x kan nak lepaskan peluang ni pulak.." yang jahat lak menghasut.. syohhh..syohh..gi jauh2, jgn hasut2 kiter.. hehehe.. 

            Ok2.. senang2 gi wat checklist apa barang yg xde lagi.. pastu baru decide nak gi ke tak.. tapi rasa2nye semua dah ada..

1) Bottle storage / plastic bag storage
Botol ni untuk wat stok simpan ebm adik nanti.. tp bila pikir2 balik, wat masa ni cukup kot botol susu & plastic storage yg dah ada tu.. tu pun botol jer dah dekat 50 biji.. yg plastik dah ada 100bag kot.. baik jgn membazir.. kalau dah x cukup sgt nanti baru beli lagi..

WHOOPEE

2) Pampers
Last time masa kitorg gi expo ni, kitorg borong 5 bags pampers Whoopee untuk kakak diyana.. brand ni baru lagi.. lebih kurang sama ngan PETPET sebab pengeluarnye sama.. harga time tu boleh tahan murah la.. kalau ikutkan harga 1bag (69pcs) kat pasaran dlm RM30 tp time expo tu dpt less 1bag RM20 jer.. tu yg kitorg borong sampai 5 bag.. hahaha..
ok ke WHOOPEE ni? emm.. so far bila diyana pakai pampers ni, dia cepat penuh.. so kalau dah full tu kena cepat2 la salin yg baru.. compare ngan PETPET leh tahan lama sikit & kering.. tp aku perasan kalau diyana pakai pampers  ni dia slalu gatal kat bahagian blkg bontot tu.. mula la dia tergaru2 kalau lambat tukar.. pastu merah2.. tu yg wat pk 2,3 kali ni nak bagi dia guna WHOOPEE lagi ke x ni..

3) Toileteries
Perlu ke beli kat expo ni.. last time aku borong byk wet tissue Pureen.. shower foam lagi.. tp bile balik tgk2 harga dia lebih kurang sama jer.. rasanye leh dpt lagi murah kat econsave or UO time dpt sale.. so, xdela murah sgt kan time expo tu.. ni pun aku dah stanby byk wet tissue tuk baby nanti.. si kakak tu dah x pakai sgt wet tissue..

4) Baju baby
Last time aku gi prasan baju baby brand Fiffy boleh tahan murah gak.. tp aku xdela beli sempat dah penuh tgn plus duit x mencukupi time tu.. huhu.. emm.. perlu ke baju lagi? rasanye dah byk baju adik wat masa ni.. cukup kot.. jangan membazir... membazir tu amalan syaitonnn.. huhu..

             Rasanye tu jer kot barang2 yg aku rasa nak beli kalau jadi gi expo tu.. dan mengikut pertimbangan aku untuk semua barang yg dah listkan kat atas ni.. rasanye bukan keperluan aku untuk pegi ke sana.. kalau pegi sure yg bukan aku beli nanti.. baik simpan duit tu untuk barang yg lebih diperlukan.. ( kedek kan aku ni.. hahaha...) Aku rasa bukan kedekut, tapi ni la yg dikatakan perancangan.. berpikir sebelum bertindak.. berjimat cermat.. Wahhh!! beruntung nye laki aku dpt isteri yg pandai berjimat cermat & bukan kaki shopping ni.. selamat la duit dye kan.. hahaha.. tp memang aku akui yg aku ni bukan kaki shopping & pandai berjimat cermat sama cam hubby aku tu.. (haha.. angkat bakul sendirik lagi..) Nape? x pecaye? buktinye time diyana dulu rasanye barang2 & baju dia semua habis terpakai.. kalau ada pun 2,3 helai baju tu pun sebab org yg bagi & besar lagii.. so mmg lom pakai lagi la.. Kalau ikutkan org lain yg baru nak dpt baby 1st mesti teruja nak beli mcm2 kan, baju pun beli byk2 kan.. tp kitorg tak, kitorg juz beli 6 helai jer baju baby tau.. pastu bila dia dah semakin besar baru kitorg beli lagi tu pun ikut keperluan dye..

            Ok, dah panjang benau dah aku membebel ni.. keputusan nye ape?? keputusannye aku rasa x payah la aku pegi.. ianye bukan la satu keperluan untuk aku wat masa ni.. kecuali kalau ada promosi PETPET kat expo tu, boleh la aku pertimbangkan lagi.. kalau aku pegi gak, maknanye tuk kehendak aku untuk berjalan2 dan cuci mata jer.. harap maklum.. huhu


0 comments:

Aktiviti bersama family

Karnival Nusajaya

September 23, 2012 Ibu Dilah 2 Comments

 Hi.. Selamat petang semua..

           Mesti ramai dah tau semalam & hari ni ada karnival Nusajaya kan kat JB.. sure tau kan, kat TV3 kan asyik kuar iklan pasal karnival ni.. lagi2 lepas Legoland baru bukak last week kan.. Actually kitorg tak planning pun nak g karnival ni.. al maklum la, aku kan dah sarat sgt, nak berjalan pun tak larat, ini kan pulak nak gi tempat2 camtu yg sure ramai org dan panas kan...tetiba smlm lepas hubby balik keje dia tanye nak gi jalan mana2 ke hari ahad ni? boleh lak mulut aku ni gatal cakap nak gi karnival nusajaya.. opss..dah terlajak kata, badan aku yg rasa penatnye hari ni.. amekaww!! hahaha.. padan muka aku..

           So, hari ni dalam kul 11.45 am gitu kitorg pun bergerak la ke Nusajaya.. before keluar tu sempat la google map Dataran Mahkota Nusajaya tu kat ne.. maklum la, kitorg x penah sampai area nusajaya tu lagi.. kalau tgk dari map tu xdela jauh dari pekan Gelang Patah.. nak dijadikan citer, dah sampai Gelang Patah tadi kitorg dah tersalah jalan.. lagi jauh jalan sampai dah nak sampai PTP dah.. ape kes jauh sangat ni?? last2 tanye orang kat kedai makan tepi jalan, dia suh ikut highway jer, lagi dekat.. nasib baik xde tol, selamat duit aku dah hujung2 bulan ni..hahaha.. 

          Sampai area Nusajaya kitorg dah x tau nak gi mana.. xde signboard or tunjuk arah nak gi Dataran Mahkota pun.. apalah diorg ni kan, wat event besar cam ni, wat la tunjuk arah skali.. dah la tempat tu baru, org jarang pegi, mana la org tau nak tuju kan.. aku tgk kete2 lain pun mcm blur2 jer.. ada signboard pun tunjuk Legoland.. kitorg pun follow jer la signboard tu.. sampai la kat Legoland... Jangan x caye aku dah gi Legoland.. tapi aku lalu jer la kat situ, pastu pusing.. x kuase aku nak masuk, panas giler.. pokok2 yg ada pun kecik2 lagi.. 

           Lepas pusing kat Legoland tu, kitorg pun jalan terus lagi.. follow jer kete2 yg kat depan tu, aku cakap ngan hubby, "sure diorg pun nak gi karnival.. kite follow jer la.." memang betul pun, akhirnye sampai gak kat tempat karnival tu.. perghhh.. banyak betul kete, jauh betul diorg parking, boleh terberanak aku nak jalan jauh2 gini.. haha.. nasib baik kitorg x terus parking, jalan jer lagi sampai dapat parking x jauh sgt dari tapak karnival, kite dah dlm kawasan bangunan kerajaan tu la.. tu pun dah sakit kaki jalan nak berjalan tau..

            Jom kite layan sikit gambar2 yg sempat aku snap.. x banyak pun.. malas nak kuarkan kamera ngan panas2 tu..

 Kakak Diyana sebok ngan payungnye..


 Sempat bergambar kat taman lagi tu.. ni masa baru datang.. tengah semangat lagi..


 Ibu nagan kakak diyana berlatar belakang kan bangunan pentadbiran kerajaan..

 kakak diyana takut betul ngan belon angin kat belakang tu yg kaler kuning & merah tu... hahaha.. nak ambik gambar ni pun susah tau..

 Dah nak balik.. xdela ramai sgt org.. booth pun x banyak sgt..

 Ayah ngan kakak pulak..

             Fuhh!! memang penat giler la berjalan hari ni.. ngan panas teriknyer lagi.. kawasan baru kan, pokok pun xdak.. ada pun kecik2 baru nak naik.. kitorg sempat masuk kat karnival kerjaya jugak tadi.. emm.. indah kabar dari rupe.. ingatkan besar la & banyak la boothnye.. ni sikit je, tu pun ada booth yg xde org nye.. dah la penat kitorg menapak naik tangga, jauh dalam bangunan tempat expo kerjaya tu.. x berbaloi betul kitorg gi tadi.. 

              Dalam sejarah hari ni gi jalan kuar duit RM3.50 jer tadi.. tu pun sebab beli air 2 kali.. ingat nak la gak beli mister potato ke, air yogurt ke kan, ala..yg 1 bag rm10 yg cam kat jom heboh tu.. nak beli time dah nak balik jer.. aiyakk!! skali bile nak balik mister potato dah habis lak.. (dalam hati selamat duit aku.. hahaha..dah hujung2 bulan ni 10sen pun berkira tau.. lagi2 lom gaji lagi.. hikhikhik) On the way balik rumah kitorg juz singgah makan jer kat Taman U.. tu pun hubby aku ckp nak habiskan air pun x larat sbb dah penat & ngantuk sgt.. hahaha.. amboi.. kalah wife dia yang dah sarat ni..


 Ni on OTW balik rumah.. dah nak sampai rumah pun..

 bukan main suke si gigi rabbit ni..hikhikhikk..

satu lagi..

Okla, sampai sini je apdet hari ni.. sampai rumah tadi tepat kul 4 ptg.. la ni anak beranak tu dah terbongkang dah.. aku je yg sebok duk apdet belog ni sbb xleh nak tdo la pulak.. kalau ikut hati ni nak jer aku follow diorg, tp mata ni lak degil xnak tdo.. xpela, lagi pun dah petang kan x baik tdo petang kan.. (hahaha.. ayat sedap kan hati sendiri sbb dah xleh nak lelap, padahal jeles giler ngan 2 beranak yg dah tdo tu..huhu)

Nota kaki ~ mana tau, dah banyak jalan hari ni, silap2 sok baby kuar kan.. ni pun kira exercise nak mudah kan bersalin gak kan.. ;)

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Cuti-cuti Malaysia 2013

September 21, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

Hai.. assalamualaikum..

          Korang tau tak pasal Air Asia ada wat promotion skrg ni? travel untuk next year 2013 punye.. banyak destinasi ada.. siap ada free seat lagi.. tapi yg free seat ni aku x paham, camne nak dapat kan free seat tu? sape tau? kalau dapat bagus gak kan, jimat sikit duit kan..



          Kebetulan family aku memang planning nak gi cuti2 malaysia next year.. tapi x confirm lagi la nak ke mana.. so, alang2 air asia tgh wat sale ni, kitorg pun survey2 la skali.. kitorg ni nak pegi ramai2.. family belah aku la termasuk adik beradik sumer.. total ada 10 dewasa + 7 org kanak-kanak bawah 6thn.. anak buah aku la tu.. lom ada yg sekolah rendah pun lagi..

         Ok, ada beberapa destinasi pilihan kitorg skrg ni. antaranya Kuching, Kota Kinabalu, Bandung, Langkawi & USS.. Wah!! banyak betul pilihan kan.. kalau dapat gi sumer tempat ni kan best.. apa2 pun, semuanya bergantung pada budget kitorg.. Kalau nak tau, every month kitorg ada collect duit untuk family saving.. only RM50 for each family.. kira ok la tu, xdela byk sgt kan.. kitorg bahagikan kepada 4 group, family Along, Angah, aku & adik aku (cover tuk emak, abah & fiqah skali). So monthly kitorg dapat kumpul rm200 la..

           Wat masa ni, Kuching menjadi pilihan pertama kitorg sebab tempat tu paling sesuai untuk semua org.. jalan2 & shopping.. Sabah no2 sbb kalau g sabah ada certain tempat yg kita nak gi tu macam masuk hutan2 sikit. so x sesuai sgt la sbb masing2 ada bawak anak kecik & opkos la aku pun ada baby time tu kan.. so kita "X" sabah.. hikhikhik... langkawi lak, mak & abah akan g holiday kat langkawi next month.. time tu due date aku bersalin lak tu.. jeles i tau... hihihi.. family along & adik yg bawah aku lak baru gi tahun lepas.. juz aku & angah je la yg dah lama x gi.. pegi dulu pun time zaman budak2 lagi, time sekolah rendah time tu.. tu yg wat aku teringin nak gi lagi.. lagi pun skrg kan dah cantik kan.. Next, Bandung pun dah kena "X" gak sbb enggak cukup ongkosnya buk.. hahaha.. budget untuk tiket flight tu yg x cukup.. kalau ikut kan bole jer kalau each family top up sikit untuk cover duit flight tu, tapi kalau boleh kitorg xnak la kena kuar duit lagi kan sbb nanti masing2 dah nak kuar duit tuk shopping2 kan.. last skali Universal Studio Singapore.. yg ni kalau ikutkan budget tuk penginapan kira dah jimat la sikit sbb leh tdo umah aku jer.. tp pas masuk USS tu yg x tahan mahal nye.. lagi2 time bebudak ni kecik sgt kan, mana pandai main sgt, wat rugi je masuk sana nanti kan.. (ayat menutup kekuciwaan sbb xleh g..hahaha)

            Ok, jom kite survey2 harge tiket flight lak..


Harga utk 4 adult +  5 child + airport charges & fees => RM1017



Harga utk 4 adult + airport charges & fees => RM452

Harga utk 2 adult +  1 child + 1 infant + airport charges & fees => RM556
(Ni kalau my family naik dari JB la)

So total semua utk 10 adult + 6 child + 1 infant + airport charges & fees
=> RM2025

Hah, amekaww!!! tu baru harga tiket flight jer dah 2k dah, lom kira package kat kuching tu lagik.. tp tu kira murah la jugak compare ngan time xde promotion kan.. date tu pun aku main taruk jer dulu, lom confirm lagi date tu ok ke x..

Pape pun, kite dah tau estimate harga tiket untuk ke Kuching.. pasni kena serbey2 lagik.. kalau g tempat lain lagi la mahai kan.. Pastu kena wat persidangan meja bulat ngan ajk2 yg terlibat utk wat kita tentukan tempat mana yg akan diorg2 ni semua dicampakkan.. hahaha.. (mcm hukuman gantung je kan..hahaha)

Keputusannye?? kite tunggguuuu...hihihi..sabau ek..
ok, tu je entry tuk cuti2 malaysia ni.. bye...

Nota kaki ~ tak sabar nak gi holiday ngan family.. awal tahun aritu kitorg gi cameron highland.. syok woo gi ramai2 ngan family.. hehehe..








0 comments:

Pregnancy

Check up 36 weeks ++

September 20, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

Hi..assalamualaikum..

       Pagi tadi ada check up kat KK. Before kul 8 aku dah terpacak kat depan klinik tu.. konon2nye nak jadi org yg terawal ler dtg klinik.. skali tgk.. YaALLH, ramai nye umat kat klinik ni.. dah nak penuh seat kat ctu.. planning asal nak g beli breakfast dulu, terus cancel.. better aku ambik nombor dulu.. skali dapat no giliran.. hah, amekaww!!! nombor 1029.. time tu baru nombor 1010.. tu pun dia panggil x ikut nombor sgt.. Last 2 weeks time dtg klinik ni masa yg sama xde org pun.. cepat giler la.. arini ramai ler pulak.. dengan yg nak check up anak lagi.. yang baru nak bukak buku merah tu pun ramai.. mana x lama kan..

       So, nak tunggu lama lagi, aku g la beli kuih dulu, pastu terus masuk kat kete, makan dalam kete jer, sejuk sikit bila pasang aircond.. sambil2 tu bole ler baca majalah PA&MA bulan 10 punye.. jap2 aku tgk jam, takut ler lama sgt duk dlm kete tu.. kang nurse dah panggil nombor aku xde pulak.. ada ler dlm setengah jam duk dlm kete tu, pastu aku kuar g masuk klinik balik.. mak aii.. mcm x gerak2 lak nombor tu, 1020 pun lom lagi.. so menunggu la lagi  kat dlm klinik tu..

         Tunggu punye tunggu punye tunggu.. nombor x sampai2 lagi.. dah la kepanasan ni.. kipas ada pun x rasa.. naik berpeluh2 aku dibuatnye.. nak baca majalah pun dah x senang.. mata asyik melilau tgk org lalu lalang la, tgk nurse tgh check patient la.. kul 9 lebih baru nombor dipanggil.. nurse check la mcm biasa, tp arini x yah ambik darah sbb last week hb aku dah ok, dpt 13.9.. berat lak skrg dah 71.5kg.. naik 1 kg dalam 2weeks.. ok la tu kan..

          Pastu dapat nombor baru pulak utk jumpe nurse yg check perut.. tunggu la lagi skali.. nasib baik x lama sgt.. nurse check perut, check jantung baby.. alhamdulillah, baby ok.. pastu dia terangkan tanda2 bersalin ada 3, kuar darah + lendir, pecah air ketuban dan baby mengeras.. ok, yg tu mmg aku dah tau.. last skali nurse tu bagi surat rujukan tuk jumpe doctor pakar next week kat HSA..

            Appointment ngan doctor tu hari rabu, 26 sept. Jumpe doctor tu nanti aku mesti heret hubby aku skali.. saje jer nak tunjuk kat dia mana tempat nak antar aku bile dah nak bersalin nanti.. xdela blur2 nanti kan.. lagi2 time tu aku tgh sakit, x dan nak tolong usha2 tempat nanti... hihi..

        Ok, tu je apdet check up kali ni.. gamba2 pun xde.. g klinik nak ambik gambar apa kan.. hehehe..ok, da....

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Aksi Kakak Diyana..

September 18, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

Hai.. assalamualaikum semua..

         Jumpe lagi.. tetiba mcm rajin lak arini nak apdet blog sampai 2x kan.. bukan apa, lepas apdet blog tadi duk tgk2 la picture2 dalam pendrive ni.. nampak la banyak gambar si kakak tu.. mcm2 gaya ada.. tu yg rasa nak share la ngan korang sumer kan.. asyik nak apdet pasal baby & ibu peknen jer ape kes kan... hahaha...

          Kalau korang nak tau, skrg ni Diyana dah nak masuk 1thn 11bulan dah.. so, sure la mcm2 ragam dia skrg ni kan.. dengan sibuk blaja cakapnye la.. riuh satu rumah tau.. kalau cakap pelan2 tu xpela jugak, ni kalau cakap mcm pakai loud speeker la pulak.. dah x payah pasang radio bagai.. dengor je la mulut dia tu berceloteh.. kadang2 bila dah byk sgt cakapnye dah x tau dah ape bunyinye, dah x paham dah.. tp kebanyakan apa yg dia ckp dah jelas dah.. kakak mmg cepat belajar.. cepat jer dia boleh ikut apa yg kita cakap..

        Selain dari kuat bercakap, dalam sebulan dua ni dia suke sangat main baby2.. abis semua teddy bear jadi baby dia.. siap menyusukan lagi.. tula, duk slalu tgk ibu breastfeed dia, la ni dia dah pandai apply kat baby2 dia lak.. pantang jer pegang baby dia tu, mesti nak bf baby.. huhu..

Jom kiter tgk baby2 yg kakak Diyana ada..


1) Baby stoberi.. beli kat Cameron Highland awal tahun aritu.. tp baru 2 bulan ni dia nak main.. tgk tu, siap pakaikan pampers lagi.. time ni kat dlm kete time g berjalan raye..

2) Baby Ming Ming.. gambar aritu ada, tp bila cari2 x jumpe lak.. next time la kalau jumpe nanti saye upload ek.. Baby Ming Ming ni ayah belikan kat Japan time dia g training 2 minggu kat sana tahun lepas.. ibu namakan baby Ming Ming sbb dia adalah seekor itik yg comel, sama sebijik cam Ming Ming dalam citer Wonderpet tu..


3) Baby yg x bernama.. huhu.. baby ni mmg kitorg xde bagi nama kat die.. actualy ni ibu punyer teddy bear.. tp skrg dah jadi baby kakak diyana pulak..

Ok, next jom kiter tgk aksi2 kakak diyana dgn baby2 nyer..

 Ni aksi kakak diyana yg nak pakaikan baby pampers.. abis pampers kakak sumer jadi pampers baby die.. huhu..

 Ni lak gaya kakak tgh breasfeed baby.. bagus anak ibu, semoga cucu2 ibu nanti pun dpt merasa mcm ni gak.. (hahaha.. jauh no ibu verangan kan..)

 Sayang baby.. la ni pantang nampak ibu pegang kamera jer, time dia tgh nak nyusukan baby pun dia leh cepat2 angkat baby dia, peluk & tersengeh2.. haha.. dah pandai nak berposing2 skrg ni ye, anak dara ibu sorg ni..

 Ni gambar kakak salinkan pampers baby.. kadang2 baru lepas siap pakai pampers jer dia nak bukak balik pampers tu.. alasannye, "baby yak.. nak cebok.." hahaha.. sabo jer la ibu..

 Kakak ngan baby lagi..

 Yang ni gambar time lain, kakak tgh nak bg ubat kat baby..

 Kakak ngan baby yg bogel.. hahaha.. perasan x ada anak patung itik kat sebelah tu kaler kuning.. tu la baby Ming Ming.. comel jer..

Yang ni lak gambar 2 minggu lepas, kitorg g breakfast kat luar makan roti canai.. pastu bawak kakak g taman permainan skali.. dah lama x wat aktiviti cam ni tau..


 Suke betul dia dapat main kat taman..

Bersantai bersama ibu dan kakak.. tgk la, ibu yg dah chubby sgt.. besau dah perut ibu kan.. hahaha.. dah x larat benau nak jalan tu...

Okla, ni la aksi kakak diyana yg terkini.. nanti kalau ada gambar baru leh apdet lagi kan.. bye.. wassalam..

0 comments:

Pregnancy,

Weekend yang memenatkan..

September 18, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

Hai..assalamualaikum..

         Best nye dapat cuti 3 ari kan.. mcm malas jer nak g keje arini kan.. tuesday blues.. hahaha.. (ada ke tuesday blues?) Em..cuti weekend 3 hari ni saye gunakan sepenuhnye utk kemas rumah & kemas barang2 baby.. last preparation la katakan.. kot2 la pas ni termeletopp awal ke kan.. hehehe.. Sepanjang ari mengemas je sampai mlm.. Basuh baju baby yg org bagi, basuh tilam baby, transfer baju kakak & baby dalam almari baru & mcm2 lagi la..

         Alhamdulillah, rezeki adik baby, ramai yang bagi baju kat dia, walaupun semuanye bukan baju baru, tapi ada yg baru skali guna, yg langsung belum guna pun ada gak.. maklum ler, baby skrg kan ramai yg lahir besar, x pun kejap jer yg besar.. so kalau org bagi baju newborn tu mmg kejap jer la boleh guna, silap2 ada yg langsung x leh guna.. thats why la tuk 2nd baby ni saye xde beli baju newborn..saye beli 6-9 bulan terus.. huhu..biar dapat pakai lama, puas hati sikit kan..

Basuh tilam kakak diyana dulu..
tu pun nasib baik teringat yg tilam baby ni lom basuh lagi.. kalau x, agaknye baby dah lahir baru basuh.. haha.. naye jer kan..


Yang ni lak basuh baju yg anak babysitter kakak diyana bagi..
dia bagi byk, siap stokin & barut lagi.. tapi saye basuh sikit jer.. yg agak2 nak pakai je dulu..


Hah, ni dia baju yg dah siap basuh.. cantik2 kan baju ni sume.. baru2 lagi.. murah rezeki adik kan.. ni pun ada yang size newborn yg kecik & besar sikit.. kena selalu pakai, kalau x sayang jer kan..

              Hari ahad lak kitorg balik umah MIL kat sedenak.. ada wat mkn2 sikit last day raya.. penat memang penat gak walaupun saye xdela wat keje sgt.. majlis tu sampai mlm, kawan2 SIL ramai la datang.. nak di jadikan citer, makanan sampai dah nak abis tp masih ramai lagi yg dtg.. so, kitorg laki bini ni turun la dapur.. masak ler pape yg ada.. apa yg ade?? mihun jer yg ada.. masak sampai 3x lak tu.. en. hubby ku pun tunjuk la skill masak memasak die.. aku juz sediakan bahan jer.. x larat nak angkat sudip nak mengoreng byk2 tu.. wat 1 trip abis.. wat lagi.. dan lagi.. wahh!! chef wan la katakan kan.. hahaha..  mlm tu memang tdo lena la sbb dah penat sgt kan..


Beli PETPET size S jer..


              Hari isnin lak, dlm tghari tu kitorg pun gerak balik JB.. balik awal sikit sbb nak singgah Tesco Kulai.. nak beli susu kakak diyana & pampers baby.. susah tul nak cari pampers PET PET Newborn pek kecik.. dah byk minggu kitorg cari tp x jumpe gak..kat Tesco tu pun sama.. kebetulan lak nampak ada PET PET size S yg pek kecik 32pcs.. so, saye amik je la, nak tunggu jumpe newborn silap2 anak aku dah kuar dulu lak.. naye jer nanti kan.. hahaha.. pastu kitorg beli susu kakak diyana Dutch Lady 1,2,3 perisa coklat 3 pack.. promosi ni dpt la harga RMM18.95/pack, kalau x mau sampai 24~25 hinggit 1 pack..

            Sampai jer rumah, terus masukkan baju kotor dlm mesin basuh.. basuh baju lagi.. pastu masak nasi, lauk dah siap2 beli.. sementara nasi masak & baju siap basuh, saye wat la pape yg patut, lipat baju la, kemas umah la.. tetiba teringat nak tgk hp, tgk2 ada msg & miskol dari my cousin, jemput dtg umah dia mlm tu, ada wat kenduri akikah anak dia.. rezeki lagi.. huhu.. tp disebabkan dah non-stop wat keje dari blk kg tadi, magrib tu dah sakit pinggang.. sakit2 pun sempat lagi sidai baju & kemas2 almari baby lagi.. iyela, saye takut kang kalau dah termeletop awal kang kelam kabut hubby ku tu nak cari barang.. maklum ler, biasanye wife dia ni yg amik kan & tunjuk kat ne tmpt2 brg tu disimpan..

           Nak dijadikan citer lagi, disebabkan dah rasa sakit pinggang sangat, saye pun sms la cousin ckp x jadi nak dtg umah dia.. x larat dah.. baring jer jap.. pas solat isyak dah rasa lapar, sempat lagi wat roti telur tuk kitorg mkn mlm tu.. pastu ingat nak apdet blog, x dan dah sebab kakak kecik tu sebok mengacau jer.. x dapek ibu nak wat keje.. Last2 tutup lappy & tdo jer.. tu pun bkn nye boleh tdo.. pusing kanan, pusing kiri.. sakitnye Tuhan jer yang tau.. ntah kul bape dpt tdo betul2 pun x tau..

          Em..OKla... ni jer apdet arini.. ni pun still sakit2 pinggang lagi ni..

Nota kaki : bangun pagi tadi nak solat subuh, masuk toilet tetiba perasan cam ada tompok coklat cam time mula2 nak period.. adakah tu tanda2 nak bersalin? mungkin kah??? oh tidak.. rasenye juz bleeding sikit jer kot.. sedapkan hati sendiri..huhu.. lambat lagi kot..




0 comments:

Pregnancy

@35 weeks..

September 13, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

Hai.. assalamualaikum..

             Arini saye genap 35weeks.. rasa cuak dan berdebar2 pun ada.. kalau ikut due date 13 oct, kira sebulan jer lagi.. tp mana tau kan, ntah2 hujung bulan ni dah meletoppp.. hahaha.. lagi2 bila ramai kwn2 ckp x lama lg bersalin la tu.. mana tak nyer, perut dah sarat sgt.. mmg dah x larat nak jalan dah.. jalan pun dah mcm pinggu.. hahaha...

            Sakit?? memang sakit.. skrg ni lagi la, bila start lepas lunch hour jer, mula la sakit2 kat pinggang la.. kat belakang badan la, kat perut la.. kira semua la rasa sakit2.. lagi2 bila baby mengeras jer.. mak aiii... sabo jer la ibu ni menahan sakit.. Allah jer yg tau.. tambahan lagi bila berlarutan sampai waktu balik keje.. dengan nak drive lagi.. kdg2 menitik jugak la air mata ni menahan sakit.. huhuhu.. last week, hubby siap suh amik kad touch n go kat kete dia.. dia ckp pasni blk lalu highway jer la, cepat sikit sampai umah & dapat elakkan jem.. tapi saye baru 2 ari je blk lalu highway tu, selebihnye saye lalu jalan biasa sbb kena ambik kakak diyana dari umah babysitter dulu..

           Ok, citer lepas balik keje lak, memang balik jer terus melepek jer kat sofa.. pas dinner jer terus baring.. x leh dengar kakak diyana bising2 ngan ayah.. diorg ni kalau bergurau & bermain memang x ingat dunia.. terkekek2 ketawa berdua.. dah pesan byk kali jgn la bising2, ketawa kuat2, sakit perut ibu ni tiap kali dengar bunyi mcm2.. adik dalam perut ibu ni pun nak join main skali ngan kakak die gamaknye.. tu yg dia pun aktif bergerak & mengeras.. tapi ibu dia ni lak yg x tahan sakit bila adik wat camtu.. sampai ibu merajuk masuk bilik.. siap tutup pintu lagi.. hah.,. amekaw!! baru depa gelabah bila ibu wat cam tu.. dia x tau yg ibu ni nak bukak mulut nak marahkan diorg pun dah xleh dah.. sbb sakit sgt..last2, berkurung la ibu kat bilik tu sampai pagi... hihi.. tu kesah 2 hari lepas la..


 Ni la gambaran akar kacip fatimah tu.. 
(sumber dari en.google)

            Emm.. pagi tadi masa anta kakak diyana kat umah babysitter dia, acik tu ada tanya nak akar kacip fatimah tak.. ada kawan dia bagi kat dia masa anak dia dekat2 nak bersalin last month.. tapi dia x guna pun.. dari apa yg saya pernah baca, akar kacip fatimah ni kalau kita minum airnya boleh memudahkan proces bersalin.. bila kita rasa sakit dah nak bersalin tu, kita rendam dulu akar tu sampai kembang.. pastu baru minum.. Acik tu pun ada ckp mcm tu jugak.. dulu anak2 dia pun dia wat mcm tu jugak.. alhamdulillah, dia senang jer bersalinkan 2 org anak dia.. dia ckp lagi, ada org start 9 bulan tu mmg dah rendam akar tu, wat mandi la, sapu kat perut la, sampai la bersalin.. betul ke idak, saye x tau la pulak.. tapi kalau dia dah nak bagi, kecik tapak tangan, umah saye tadahkan..huhu.. maybe saye leh try gak minum airnye bila dah rasa sakit sgt nanti.. kita cuma usaha jer kan, asalkan jgn bercanggah ngan agama kan..

           Okla, ni jer kot apdet keadaan saye yg dah masuk 35 weeks ni.. berdoa supaya saya mudah bersalin dan kalau boleh bersalin la awal (lepas 36weeks)..wasalam..

Nota kaki : masih menunggu panggilan telefon dari klinik kesihatan Taman U.. janji nak bagi date appointment ngan doctor pakar, tapi sampai arini x call2 lagi.. dah seminggu dah.. janji x ditepati betul la.. geram lak..

0 comments:

Homestay

Lavender Homestay

September 12, 2012 Ibu Dilah 4 Comments

Hai.. assalamualaikum..

            Sebelum ni asyik citer pasal pregnant jer kan.. tapi kali ni nak citer pasal homestay lak.. lagi2 dah dekat hujung2 tahun ni kan byk public holiday & dah nak cuti sekolah kan.. so nak promote la sikit homestay mak saye..

           Kepada sesiapa yg nak g holiday kat Melaka tp x dapat tmpt penginapan lagi, meh la try duk kat Lavender HS.. Maklum la, kalau time cuti sekolah or public holiday, hotel2 kat Melaka ni sure fully booked.. lagi2 bg yg plan last minute nak g melaka kan, sure x dpt tempat tdo nanti..

             Yang bestnye, kalau korang planning nak mkn ikan bakar yg glamer kat Melaka ni, ikan bakar Umbai, tempat tu dekat jer ngan Lavender Homestay ni.. dlm 10 minutes je from our homestay.. org luar kalau dtg Melaka mesti xnak lepaskan peluang mkn ikan bakar kat Umbai kan..kan..


Ni la Lavender Homestay..

             Lavender HS ni terletak di Kg Paya Dalam Melaka.. berdekatan dengan Pekan Umbai & hanya 2 minit dari Lebuh AMJ (di Simpang empat traffic light Umbai - Tiang Dua..) Destinasi berdekatan seperti di bawah ni;

1) 5-10 minit ke Medan Ikan Bakar Umbai
2) 15-20 minit dari Tol Ayer Keroh / MITC / Mydin
3) 15 minit ke Melaka Central / Tesco Melaka / Jusco Bandaraya..
4) 20 minit ke Bandar Hilir

             Bagi pengunjung yg ingin kan rasa suasana kampung, menginap di Lavender HS adalah pilihan yg tepat.. Di kelilingi dengan pokok2 hutan dan buah2an, rasai lah suasana hidup di kampung dengan bunyi2an serangga serta kesejukan tdo di homestay ini.. (Chewahh.. baik punye promote kan.. ayat x tahan kan..hahaha..)

             Ok, Lavender HS mempunyai 3 buah bilik tidur dan setiap bilik mempunyai sebuah bilik air, almari, sejadah dan cermin.


Ni bilik no1..


Bilik no 2.. boleh memuatkan sehelai toto lagi..

Bilik no 3.. boleh memuatkan 4 org (2 tilam queen size) dan boleh tambah toto lagi kalau nak..


Setiap bilik mempunyai bilik air seperti ini, tandas duduk, shower, sinki..

Kemudahan asas.. ada toaster, coffee maker, microwave, peti sejuk, iron.. gula dan tea pun ada.. ni gambar lama.. hehe..


Set sofa, coffee table dan tv.. terbaru Lavender HS menyediakan perkhidmatan internet wireless.. so, sambil2 bercuti tu still leh apdet status kat fb or blog kan.. huhu..

         Ok, dah citer panjang2 lupe lak nak bgtau harganya bape kan... 

1 Malam - hanya RM200 sahaja

             Bagi yg nak bercuti ramai2 bersama family or kawan2 ke, boleh la menginap kat sini.. homestay ni boleh memuatkan dlm 8-14 org dalam satu2 masa.. kan jimat tu.. kalau nak duk kat hotel dah bape byk kena byr kan.. kan.. huhu..

            Ok, utk booking dan maklumat lanjut, boleh la telefon mak saya, Puan Siti a.k.a Bunda.. ni nombor tel nye : 017-6297715

            Kalau planning nak g jalan2 kat Melaka tu, boleh la booking awal2.. kalau lambat2 sure full lagi2 time cuti sekolah and public holiday..

okla, ni je untuk entry arini..
Selamat bercuti2 Malaysia..
Selamat Datang  ke Melaka Bandaraya Bersejarah..




4 comments: