@35 weeks..

September 13, 2012

Hai.. assalamualaikum..

             Arini saye genap 35weeks.. rasa cuak dan berdebar2 pun ada.. kalau ikut due date 13 oct, kira sebulan jer lagi.. tp mana tau kan, ntah2 hujung bulan ni dah meletoppp.. hahaha.. lagi2 bila ramai kwn2 ckp x lama lg bersalin la tu.. mana tak nyer, perut dah sarat sgt.. mmg dah x larat nak jalan dah.. jalan pun dah mcm pinggu.. hahaha...

            Sakit?? memang sakit.. skrg ni lagi la, bila start lepas lunch hour jer, mula la sakit2 kat pinggang la.. kat belakang badan la, kat perut la.. kira semua la rasa sakit2.. lagi2 bila baby mengeras jer.. mak aiii... sabo jer la ibu ni menahan sakit.. Allah jer yg tau.. tambahan lagi bila berlarutan sampai waktu balik keje.. dengan nak drive lagi.. kdg2 menitik jugak la air mata ni menahan sakit.. huhuhu.. last week, hubby siap suh amik kad touch n go kat kete dia.. dia ckp pasni blk lalu highway jer la, cepat sikit sampai umah & dapat elakkan jem.. tapi saye baru 2 ari je blk lalu highway tu, selebihnye saye lalu jalan biasa sbb kena ambik kakak diyana dari umah babysitter dulu..

           Ok, citer lepas balik keje lak, memang balik jer terus melepek jer kat sofa.. pas dinner jer terus baring.. x leh dengar kakak diyana bising2 ngan ayah.. diorg ni kalau bergurau & bermain memang x ingat dunia.. terkekek2 ketawa berdua.. dah pesan byk kali jgn la bising2, ketawa kuat2, sakit perut ibu ni tiap kali dengar bunyi mcm2.. adik dalam perut ibu ni pun nak join main skali ngan kakak die gamaknye.. tu yg dia pun aktif bergerak & mengeras.. tapi ibu dia ni lak yg x tahan sakit bila adik wat camtu.. sampai ibu merajuk masuk bilik.. siap tutup pintu lagi.. hah.,. amekaw!! baru depa gelabah bila ibu wat cam tu.. dia x tau yg ibu ni nak bukak mulut nak marahkan diorg pun dah xleh dah.. sbb sakit sgt..last2, berkurung la ibu kat bilik tu sampai pagi... hihi.. tu kesah 2 hari lepas la..


 Ni la gambaran akar kacip fatimah tu.. 
(sumber dari en.google)

            Emm.. pagi tadi masa anta kakak diyana kat umah babysitter dia, acik tu ada tanya nak akar kacip fatimah tak.. ada kawan dia bagi kat dia masa anak dia dekat2 nak bersalin last month.. tapi dia x guna pun.. dari apa yg saya pernah baca, akar kacip fatimah ni kalau kita minum airnya boleh memudahkan proces bersalin.. bila kita rasa sakit dah nak bersalin tu, kita rendam dulu akar tu sampai kembang.. pastu baru minum.. Acik tu pun ada ckp mcm tu jugak.. dulu anak2 dia pun dia wat mcm tu jugak.. alhamdulillah, dia senang jer bersalinkan 2 org anak dia.. dia ckp lagi, ada org start 9 bulan tu mmg dah rendam akar tu, wat mandi la, sapu kat perut la, sampai la bersalin.. betul ke idak, saye x tau la pulak.. tapi kalau dia dah nak bagi, kecik tapak tangan, umah saye tadahkan..huhu.. maybe saye leh try gak minum airnye bila dah rasa sakit sgt nanti.. kita cuma usaha jer kan, asalkan jgn bercanggah ngan agama kan..

           Okla, ni jer kot apdet keadaan saye yg dah masuk 35 weeks ni.. berdoa supaya saya mudah bersalin dan kalau boleh bersalin la awal (lepas 36weeks)..wasalam..

Nota kaki : masih menunggu panggilan telefon dari klinik kesihatan Taman U.. janji nak bagi date appointment ngan doctor pakar, tapi sampai arini x call2 lagi.. dah seminggu dah.. janji x ditepati betul la.. geram lak..

You Might Also Like

0 komen