Boleh try bersalin normal..

September 26, 2012

        Assalamualaikum.. ni entry ke-2 aku untuk hari ni.. juz nak apdet pasal appointment aku ngan doktor pakar kat HSA tadi.. kalau ikutkan appointment kul 10pagi tapi kul 9 lebih aku dah sampai.. tu pun sebab gi anta si kakak kat umah babysitter dia dulu.. tu yg lambat sikit sampai HSA.. parking pun full..

      Sampai2 gi kaunter pendaftaran tuk bagi buku pink dulu.. time tu aku mmg dah x tahan nak terkucil.. puas aku gi cari toilet kat poliklinik tu tapi x jumpe gak.. last2 aku balik ke tempat check up balik.. skali tgk, lakkk.. kat cni pun ada toilet jugak rupenye.. wat penat jer aku gi jalan jauh2 cari toilet.. time tu mmg dah ramai la org kat area tu.. 

       Lepas register terus gi timbang berat.. berat aku menten lak kali ni, 71.5kg, x naik x turun.. pastu check tekanan darah & air kencing.. cepat jer.. yg lambatnye nak tunggu turn jumpe doktor pakar..dekat 2 jam gak la menunggu.. hubby aku dari teman kat sebelah dia dah kuar ntah gi mana ntah.. jenuh gak la aku tunggu.. dah la panggil x ikut no. giliran.. lambat giler.. nasib baik skali ni jer aku kena check up kat sini..

        Kul 12 lebih baru sampai turn aku.. dapat doctor pompuan yg check.. dia check perut.. dia ckp perut ok, xdela besar sgt.. tanye aku betul ke nak try bersalin normal? aku pun iyekan jer la.. tp aku ckp aku rasa perut aku lagi besar kali ni.. pakar tu ckp kalau berat baby below 3.5kg, xde masalah kalau nak try normal.. so, doctor suruh aku gi scan baby dulu untuk tau anggaran berat baby.. bila scan berat baby skrg dah 3.2kg.. so aku boleh try bersalin normal.. tp in case time nak bersalin tu doctor scan lagi n baby dah makin besar more than 3.5kg, maybe kena operate gak la.. pakar ada bgtau jugak risiko kalau normal.. risikonye kemungkinan tempat belah yg dulu tu boleh terbukak balik.. tp peratusannye sgt la kecik.. dalam hati aku "alhamdulillah, ada harapan lagi nak try normal.. minta2 baby kuar awal supaya berat dia x bertambah byk sgt.."

         So, kesimpulannye untuk check up arini, keputusannya memang menggembirakan aku.. cuma ada perkara lain yg wat aku x sedap hati & sedih.. apa dia tu? sok la aku apdet.. dah malam ni, aku dah ngantuk sgt nak tdo.. ok, good nite.. wasalam..

Nota kaki ~ entry yg bosan sbb xde gambar langsung tp best sbb dpt good news..


You Might Also Like

0 komen