Aktiviti bersama family,

Cuti-cuti Malaysia 2013

September 21, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

Hai.. assalamualaikum..

          Korang tau tak pasal Air Asia ada wat promotion skrg ni? travel untuk next year 2013 punye.. banyak destinasi ada.. siap ada free seat lagi.. tapi yg free seat ni aku x paham, camne nak dapat kan free seat tu? sape tau? kalau dapat bagus gak kan, jimat sikit duit kan..



          Kebetulan family aku memang planning nak gi cuti2 malaysia next year.. tapi x confirm lagi la nak ke mana.. so, alang2 air asia tgh wat sale ni, kitorg pun survey2 la skali.. kitorg ni nak pegi ramai2.. family belah aku la termasuk adik beradik sumer.. total ada 10 dewasa + 7 org kanak-kanak bawah 6thn.. anak buah aku la tu.. lom ada yg sekolah rendah pun lagi..

         Ok, ada beberapa destinasi pilihan kitorg skrg ni. antaranya Kuching, Kota Kinabalu, Bandung, Langkawi & USS.. Wah!! banyak betul pilihan kan.. kalau dapat gi sumer tempat ni kan best.. apa2 pun, semuanya bergantung pada budget kitorg.. Kalau nak tau, every month kitorg ada collect duit untuk family saving.. only RM50 for each family.. kira ok la tu, xdela byk sgt kan.. kitorg bahagikan kepada 4 group, family Along, Angah, aku & adik aku (cover tuk emak, abah & fiqah skali). So monthly kitorg dapat kumpul rm200 la..

           Wat masa ni, Kuching menjadi pilihan pertama kitorg sebab tempat tu paling sesuai untuk semua org.. jalan2 & shopping.. Sabah no2 sbb kalau g sabah ada certain tempat yg kita nak gi tu macam masuk hutan2 sikit. so x sesuai sgt la sbb masing2 ada bawak anak kecik & opkos la aku pun ada baby time tu kan.. so kita "X" sabah.. hikhikhik... langkawi lak, mak & abah akan g holiday kat langkawi next month.. time tu due date aku bersalin lak tu.. jeles i tau... hihihi.. family along & adik yg bawah aku lak baru gi tahun lepas.. juz aku & angah je la yg dah lama x gi.. pegi dulu pun time zaman budak2 lagi, time sekolah rendah time tu.. tu yg wat aku teringin nak gi lagi.. lagi pun skrg kan dah cantik kan.. Next, Bandung pun dah kena "X" gak sbb enggak cukup ongkosnya buk.. hahaha.. budget untuk tiket flight tu yg x cukup.. kalau ikut kan bole jer kalau each family top up sikit untuk cover duit flight tu, tapi kalau boleh kitorg xnak la kena kuar duit lagi kan sbb nanti masing2 dah nak kuar duit tuk shopping2 kan.. last skali Universal Studio Singapore.. yg ni kalau ikutkan budget tuk penginapan kira dah jimat la sikit sbb leh tdo umah aku jer.. tp pas masuk USS tu yg x tahan mahal nye.. lagi2 time bebudak ni kecik sgt kan, mana pandai main sgt, wat rugi je masuk sana nanti kan.. (ayat menutup kekuciwaan sbb xleh g..hahaha)

            Ok, jom kite survey2 harge tiket flight lak..


Harga utk 4 adult +  5 child + airport charges & fees => RM1017



Harga utk 4 adult + airport charges & fees => RM452

Harga utk 2 adult +  1 child + 1 infant + airport charges & fees => RM556
(Ni kalau my family naik dari JB la)

So total semua utk 10 adult + 6 child + 1 infant + airport charges & fees
=> RM2025

Hah, amekaww!!! tu baru harga tiket flight jer dah 2k dah, lom kira package kat kuching tu lagik.. tp tu kira murah la jugak compare ngan time xde promotion kan.. date tu pun aku main taruk jer dulu, lom confirm lagi date tu ok ke x..

Pape pun, kite dah tau estimate harga tiket untuk ke Kuching.. pasni kena serbey2 lagik.. kalau g tempat lain lagi la mahai kan.. Pastu kena wat persidangan meja bulat ngan ajk2 yg terlibat utk wat kita tentukan tempat mana yg akan diorg2 ni semua dicampakkan.. hahaha.. (mcm hukuman gantung je kan..hahaha)

Keputusannye?? kite tunggguuuu...hihihi..sabau ek..
ok, tu je entry tuk cuti2 malaysia ni.. bye...

Nota kaki ~ tak sabar nak gi holiday ngan family.. awal tahun aritu kitorg gi cameron highland.. syok woo gi ramai2 ngan family.. hehehe..








You Might Also Like

0 comments: