HSA atau HSI?

September 27, 2012

              Hai.. entry arini adalah kesinambungan dari apa yg aku citer semalam.. pasal aku gi check up kat HSA.. Nak dijadikan cerita, semalam jugak jumpe jiran sebelah umah aku kat spital.. wife dye dah selamat bersalin dah sehari sebelum tu.. patut la aku mcm x prasan je akak tu ari selasa aritu.. rupenye dye dah masuk spital dah.. Congrats la kat diorg dapat baby girl setelah sekian lama xde baby kecik.. kalau diikutkan, due date kitorg hampir sama, selang 2,3 ari jer.. tp dye dah selamat bersalin dah.. my turn bile lagi yer?? huhu..

             Lepas check up kat Poliklinik kat HSA tu, kitorg pun terus la gi melawat jiran tu.. dye duduk kelas 3. Bila masuk jer dalam wad tu.. hahhhh.. aku tercengang jap..mcm ni ke wad bersalin dye?? open giler.. mcm duk kat dorm time skolah menengah dulu.. tu pun xdela ramai mcm ni.. tp kat wad ni jer adela dlm 50 org kot 1 level ni.. Biar betik??? dah la ramai & open, langsung xde tirai utk setiap bed.. sebesar2 alam nampak luasnye.. dari pintu masuk dah nampak org paling hujung skali.. dan lagi x tahan bila nurse ckp kelas 2 dgn kelas 3 ni sama tempatnye.. yg beza juz makanan nye aje.. apa barang mcm tu? stakat makanan aku boleh suh laki aku tapau je kalau nak kan..

           Lepas melawat tu, kitorg pun gi la kaunter pertanyaan kat bahagian lobi spital untuk dapatkan keterangan lebih detail.. Mengikut staff kat situ, utk 1st class, tempatnya kat level bahagian bawah.. x sama level ngan 2nd & 3rd class. pastu untuk 2nd & 3rd class ni, ibu yg belum bersalin tempatnye berasingan dgn yg dah bersalin.. dari segi harga lak mcm ni..

           


1st CLASS
2nd CLASS
3rd CLASS
Deposit
RM800
RM350
RM100
Charge wad
RM 200 / night
RM20 / night
RM3/night


               Charge untuk 1st class punye wad tu aku x brapa ingat sgt la bape.. kalau x silap aku RM200/night.. Tapi deposit mmg RM800 in case kena czer kan.. kalau normal spital akan refund balik balance nya.. sama gak untuk 2nd & 3rd class, kalau kosnye kurang dari deposit, nanti dia refund balik.. tp aku x sure sgt untuk 3rd klass tu dia ada deposit tak.. aku agak2 je RM100 tu..

              Sebelum ni aku penah melawat kawan aku yg bersalin kat HSI.. wad dia mmg cantik.. maybe sbb spital baru kan.. untuk 1st class mmg duk sorang la.. 2nd class duduk 4 org dalam 1 bilik yg besar sikit.. untuk 3rd class pulak ada 10rg.. tapi still selesa lagi la.. lebih kurang mcm spital melaka dulu.. dari segi bayarannye sama je dgn HSA..

             So, setelah perbincangan meja bulat diadakan bersama en. somi.. dikira2 tambah tolak darab bahagi dari segi keselesaan & kemudahan, kitorg pun decide nak bersalin nak HSI jer.. tambahan pulak, time nak gi spital nanti kitorg akan anta si kakak kat umah babysitter di kat Kempas.. pastu terus jer la gi HSI kan dah dekat.. in case aku dah sakit kat opis pun, aku akan gi HSI sbb lebih dekat ngan opis..

Keputusan kami adalah MUKTAMAD!! sebarang pertanyaan tidak akan dilayan!! hahaha..

             Tu je la citernye.. mungkin Allah nak tunjukkan kat aku kan, kebetulan aku dapat naik wad kat HSA tu.. dapat tgk keadaan sebenar kat wad tu.. Syukran...

Nota kaki ~ lagipun kalau kat HSI senang kwn2 nak melawat aku.. hehe.. perasan sungguh.. ada ke org nak jenguk aku kat spital nanti? hehehe..
          

You Might Also Like

5 komen

  1. Apa???2nd & 3rd class sama eh kat hsa tu?sy layak 2nd class.kalo gini..sy nak 1 st class la.hsi tu jauh dr rumah sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. staff kat situ bgtau 2nd & 3rd class sama jer tempatnye.. beza cuma makanan jer.. makanan untuk 2nd class ok sikit la kot.. kalau 1st class ok kot.. sbb bilik dia kat level lain.. sy tak terpikir lak nak masuk 1st class.. kalau ikutkan 3rd class pun dah ok sbb dulu sy bersalin kat hospital melaka ok jer 3rd class.. tp kat HSA ni teruk sgt la.. kalau time ramai patient lagi la, kat bahagian tgh floor tu dia akan tambah katil lagi.. awak duduk kat mana?

      Delete
  2. utk 1st class deposit mmg RM800 tp RM80/day. Kalau charges kurang drpd 800 boleh refund, kalau lagi mahal kena tambah lagi lah...tp kalau mampu...pergilah ke spital swasta kann..kurang sikit crowded dalm wad kelas 3 HSA tu...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nak tnya, kalau keje gov, entitled for 1st class, kena bayar jugak ke ?

      Delete
  3. hai nafisa.. saya dah pun bersalin kat HSI. amik 3rd class je tp mmg ok sgt.. sbb HSI kan spital baru, so semuanya baru.. wad yg sy tgk kat HSA tu wad lama tu yg duduk ramai2.. so far, sy berpuas hati ngan layanan diorg.. x sempat tdo kat wad pun.. hehe

    ReplyDelete