Aktiviti bersama family,

Keperluan @ kehendak?

September 24, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

            Hai.. ape benda yg perlu & nak sgt ni? saje jer nak bagi gempaq sikit.. padahal xde benda pun.. haha.. juz sempat ke nak gi Mom & Baby Expo kat Danga City Mall, 5~7 oct nanti? Maklum la, time tu kan dah dekat due.. dah 39 weeks dah.. Sanggup ke nak bersesak2 ngan orang ramai nanti? lagi2 dengan kakak kecik tu, ngan ayah dia yg x suke tempat sesak2 lagi.. mau terberanak aku kat situ kang.. hahaha... (mintak2 la dijauhkan..)



          Emm.. kalau dipikir kan apa keperluan aku gi sana nanti? apa barang yg xde lagi yg sebok2 aku nak menyemakkan diri gi sana?

"Ko pikir betul2, jangan nak menyusahkan diri sendiri & org lain.. dah la ko ni tak larat nak berdiri & jalan lama2.. kang penat & pitam sape yg nak layan?" hahaha.. mula la ada kata2 yg bermain kat telinga ni kan..

"Sebok jer tau.. kite baru syok2 nak gi jejalan kat expo tu tau.. dah la kat jb ni jarang ada expo2 gitu, x kan nak lepaskan peluang ni pulak.." yang jahat lak menghasut.. syohhh..syohh..gi jauh2, jgn hasut2 kiter.. hehehe.. 

            Ok2.. senang2 gi wat checklist apa barang yg xde lagi.. pastu baru decide nak gi ke tak.. tapi rasa2nye semua dah ada..

1) Bottle storage / plastic bag storage
Botol ni untuk wat stok simpan ebm adik nanti.. tp bila pikir2 balik, wat masa ni cukup kot botol susu & plastic storage yg dah ada tu.. tu pun botol jer dah dekat 50 biji.. yg plastik dah ada 100bag kot.. baik jgn membazir.. kalau dah x cukup sgt nanti baru beli lagi..

WHOOPEE

2) Pampers
Last time masa kitorg gi expo ni, kitorg borong 5 bags pampers Whoopee untuk kakak diyana.. brand ni baru lagi.. lebih kurang sama ngan PETPET sebab pengeluarnye sama.. harga time tu boleh tahan murah la.. kalau ikutkan harga 1bag (69pcs) kat pasaran dlm RM30 tp time expo tu dpt less 1bag RM20 jer.. tu yg kitorg borong sampai 5 bag.. hahaha..
ok ke WHOOPEE ni? emm.. so far bila diyana pakai pampers ni, dia cepat penuh.. so kalau dah full tu kena cepat2 la salin yg baru.. compare ngan PETPET leh tahan lama sikit & kering.. tp aku perasan kalau diyana pakai pampers  ni dia slalu gatal kat bahagian blkg bontot tu.. mula la dia tergaru2 kalau lambat tukar.. pastu merah2.. tu yg wat pk 2,3 kali ni nak bagi dia guna WHOOPEE lagi ke x ni..

3) Toileteries
Perlu ke beli kat expo ni.. last time aku borong byk wet tissue Pureen.. shower foam lagi.. tp bile balik tgk2 harga dia lebih kurang sama jer.. rasanye leh dpt lagi murah kat econsave or UO time dpt sale.. so, xdela murah sgt kan time expo tu.. ni pun aku dah stanby byk wet tissue tuk baby nanti.. si kakak tu dah x pakai sgt wet tissue..

4) Baju baby
Last time aku gi prasan baju baby brand Fiffy boleh tahan murah gak.. tp aku xdela beli sempat dah penuh tgn plus duit x mencukupi time tu.. huhu.. emm.. perlu ke baju lagi? rasanye dah byk baju adik wat masa ni.. cukup kot.. jangan membazir... membazir tu amalan syaitonnn.. huhu..

             Rasanye tu jer kot barang2 yg aku rasa nak beli kalau jadi gi expo tu.. dan mengikut pertimbangan aku untuk semua barang yg dah listkan kat atas ni.. rasanye bukan keperluan aku untuk pegi ke sana.. kalau pegi sure yg bukan aku beli nanti.. baik simpan duit tu untuk barang yg lebih diperlukan.. ( kedek kan aku ni.. hahaha...) Aku rasa bukan kedekut, tapi ni la yg dikatakan perancangan.. berpikir sebelum bertindak.. berjimat cermat.. Wahhh!! beruntung nye laki aku dpt isteri yg pandai berjimat cermat & bukan kaki shopping ni.. selamat la duit dye kan.. hahaha.. tp memang aku akui yg aku ni bukan kaki shopping & pandai berjimat cermat sama cam hubby aku tu.. (haha.. angkat bakul sendirik lagi..) Nape? x pecaye? buktinye time diyana dulu rasanye barang2 & baju dia semua habis terpakai.. kalau ada pun 2,3 helai baju tu pun sebab org yg bagi & besar lagii.. so mmg lom pakai lagi la.. Kalau ikutkan org lain yg baru nak dpt baby 1st mesti teruja nak beli mcm2 kan, baju pun beli byk2 kan.. tp kitorg tak, kitorg juz beli 6 helai jer baju baby tau.. pastu bila dia dah semakin besar baru kitorg beli lagi tu pun ikut keperluan dye..

            Ok, dah panjang benau dah aku membebel ni.. keputusan nye ape?? keputusannye aku rasa x payah la aku pegi.. ianye bukan la satu keperluan untuk aku wat masa ni.. kecuali kalau ada promosi PETPET kat expo tu, boleh la aku pertimbangkan lagi.. kalau aku pegi gak, maknanye tuk kehendak aku untuk berjalan2 dan cuci mata jer.. harap maklum.. huhu


You Might Also Like

0 comments: