Normal or czer??

September 10, 2012

Hai.. assalamualaikum..

           Apa yg normal? Apa yg czer??? Haha..saje je wat suspen sikit.. 2 ari lps saye ada wat entry pasal check up 34w.. Ni entry nye.. Sebenarnye saye tgh berdebar2 nak jumpe doctor pakar kat HSA ni utk tau saye leh try bersalin normal ke x kali ni.. Tu yg cuak tu.. doctor akan check condition saye time 36weeks nanti.. Kalau ikutkan hati, saye mmg nak try rasa bersalin normal.. walaupun rasa sakit tu mungkin lama berjam2 (ikut org ckp & dari pembacaan saye la kan..) tp saye tetap nak rasa gak mcmana la rasanya sakit bersalin tu.. sbb dulu saye x sempat nak merasa sakit2 bersalin sebab saye bersalin czer.. 

            Nape saye kena czer?? sbb my baby besar sgt dan jalan x buka2 lagi.. huhu.. time 1st pregnant dulu, saya ada kencing manis.. walaupun gdm tu terkawal tp doctor ckp kalau GDM ni xleh overdue.. so nak dijadikan citer, time saye serah diri utk bersalin time tu doctor check baby saye besar.. so, sbb nak selamatkan baby kami (saye & hubby) decide tuk czer jer.. kalau ikut doctor kan kalau bersalin czer kena jarakkan tempoh kehamilan at least 2 thn kan.. tp nak wat cam ner, dah rezeki kami, kakak diyana baru 1 thn 3 bln saye disahkan pregnant lagi.. alhamdulillah.. xkan nak tolak rezeki yg Allah bg kan..

            So, appointment ngan pakar next week tu untuk doctor check condition saye sama ada boleh try normal or confirm kena czer jugak.. dulu time kakak saye bersalin anak 1st dia pun czer gak, tp yg 2nd leh normal.. tu yg saye berharap sgt saye leh try bersalin normal..

          Dari research & pembacaan saye, ada beberapa faktor yg membolehkan si ibu bersalin normal setelah anak yg sebelumnye dilahirkan secara operation.. Try baca keratan artikel bawah ni..

         " Kejayaan melahirkan anak secara normal selepas  pembedahan cesarean bergantung kepada beberapa faktor. Antaranya ialah;

1) Pembedahan cesarean terdahulu bukan disebabkan oleh masalah proses kelahiran yang lambat akibat rahim tidak mengecut (dystocia)
2) Kehamilan sekarang bukanlah mempunyai masalah yang sama dengan kelahiran yang lalu yang memerlukan pembedahan cesarean. (Contohnya posisi songsang - kaki keluar dulu)
3) Pernah melakukan proses kelahiran normal sebelum ini.
4) Proses kelahiran kali ini sudah bermula dan rahim mula mengecut dengan baik dan pankal rahim untuk kelahiran mula terbuka.
5) Ibu yang hamil berumur kurang dari 35 tahun. "

~ sumber dari blog Dr Zubaidi ~

Full artikel leh baca kat sini.. http://drzubaidi.com/blog/?p=1347

             Dari faktor2 yg dinyatakan dalam artikel tu rasenye condition saye masih ok kot, leh try normal kot.. huhu.. (mcm x compiden sgt jer..hahha) Kalau faktor2 yg lain tu compiden mmg xde, tp kalau yg no2 tu risau gak.. walaupun czer sblm ni bkn sbb baby songsang tp sbb baby besar.. watnye la kali ni baby besar gak kan, ada risiko kena czer lagi tu.. tu sbb saye sgt risau ngan berat baby.. everytime ada scan mesti saye tanye doctor berapa berat baby time tu..hahaha.. psiko dah saye ni..

             Ok, pape pun, kite tunggu resultnye nanti mcmana.. date tuk jumpe pakar pun x dapat lagi ni.. andai ditakdirkan kena czer lagi, saye redha.. dah tu rezeki tuk saye.. & andai kata dapat normal, alhamdulillah..saya akan cuba yg terbaekk... hehe..

~ Nota kaki : kalau saye rajin nanti saye citer pengalaman bersalinkan kakak diyana ye.. hehhe ~

You Might Also Like

0 komen