Preparation barang2 baby & ibu untuk dibawa ke hospital..

September 03, 2012

Assalamualaikum & hai semua..

            Tgk pd tajuk entry arini bukan main panjang lagi kan.. hihi.. saje jer bagi ayat skema skit.. actually barang2 tuk baby dah packing sikit2 dari 7 bln lebih lagi.. tinggal nak tambah2 sikit yg mana lom masukkan lagi.. tp tuk barang2 ibu mmg lom packing langsung.. al maklum ler ada antara barang2 tu yg ibu sentiasa guna kan.. xkan nak packing  awal2 kan.. hehe..

            Since this week dah nak masuk 34weeks, better saye packing betul2 kan.. takut nanti ada lak yg lupe nak bwk g spital kan.. so, saye dah listkan barang2 yg perlu dibawa ke spital.. saye guna list yg sama masa nak bersalinkan kakak diyana dulu.. cuma ada beberapa item yg saya tambah.. sbb dah ada experience dulu kan, so dah tau la ape2 yg kena bwk kan.. ok, jom kite check list kat bawah ni..

Barang2 baby..
1) Baju baby - 4 helai (done)
2) Mitten + bootie - 4 set (done)
3) Cap - 2 helai (done)
4) Barut - 4 helai (done)
5) Bedung - 3 helai (done)
6) Selimut - 2 helai (not yet)
7) Lampin - 2 helai (done)
8) Wet tissue - 1 pack yg kecik (not yet)
9) Pampers newborn - 10 pcs (lom beli lagi)
10) Towel baby - 1 helai (lom beli lagi)
11) Minyak yu yee - 1 botol (not yet)
12) bantal baby - 1

            Untuk item yg 'not yet' tu dah ada dah.. just lom masukkan dlm beg jer lagi.. Pampers newborn lom beli lagi.. plan nak beli yg pack kecik je.. sbb dah ada history dulu kakak lahir besar 4kg kan, so pampers newborn tu guna 1 pack yg 64 pcs tu x abis pun.. thats why kali ni plan beli pack kecik je, tp x jumpe2 lak pack yg kecik, ada yg pack besar jer.. & of cos ibu nak beli brand PET PET sbb kakak diyana sampai skrg guna PET PET xde masalah.. emm.. yg towel tu lak, nak kena beli yg baru.. kakak punye dah lama.. xnak la campur2 kan.. takut kulit baby newborn sensitip pulak kan.. harap2 anak ibu xdela cam tu kan..

OK, next barang2 tuk ibu pulak ye..

Barang2 ibu..
1) Kain batik - 3 helai
2) T-shirt - 3 helai
3) Tudung - 2 helai
4) Sweater - 1 helai
5) Panties - pakai buang
6) Nursing bra - 4 helai
7) Pantiliner - 1 pack kecik
8) Pad - tuk lepas bersalin
9) Berus gigi + ubat gigi + shower foam + pencuci muka - 1
10) Bedak + sikat
11) Towel
12) Stokin - 2 set
13) Thermos - 1
14) Mug + sudu + garfu
15) Milo 3in1
16) Makanan, biskut or roti..

           Wahh!! barang ibu lagi byk dari barang baby nampaknye.. hihi.. tapi barang2 ibu semua ni lom packing pun.. sbb ada yg kita sentiasa pakai kan..camne nak packing.. hehehe.. Ok, based on my experience lagi, time mula2 masuk spital dulu mmg x bwk makanan2 & milo 3in1 tu.. pastu bila dah kena tahan wad baru teringat nak beli makanan & milo 3in1 sbb dah lapau sgt.. iyela, time mkn kat wad kan ada schedule dia.. nak tunggu next nye time mkn kite dah lapar balik kan.. tu sbb ler kite kena bwk makanan sendiri..tuk standby..huhu.. selain tu, pad tuk lps bersalin tu saye mmg x guna sgt sbb saye jenis yg x byk darah sgt.. time kat spital dulu pun guna yg spital nye jer sbb time tu czer kan.. sume nurse yg uruskan..huhu.. tp still kena beli gak takut la kali ni byk lak darah yg kuar kan.. better standby jer kan..

ok, next barang2 lain yg perlu dibawa & standby adalah seperti berikut..

1) Kurma
2) Madu
3) Air zam-zam
4) Breast pump
5) Storage botol

             Kurma, madu & air zam-zam tu uk diberi pada baby lps dia lahir.. bagi baby rasa sikit je kat hujung lidah dia.. x pun, ibu pun leh makan kurma & minum air zam-zam tu.. emm.. breast pump & storage bottle tu pulak standby jer.. in case baby kena tahan wad kan, so kite leh la pam susu bg kat baby.. Based on my experience lagi..(cehh...mcm byk sgt experience ibu kan..hihihi) last time kan czer.. so 1st night tu nurse yg jaga baby.. so baby pun dah diberi susu formula time awal2 tu.. terkilan gak la sbb niat dihati nak fully bf kan baby.. but this time ibu kena bgtau kat doc & nurse yg ibu nak fully bf baby supaya nurse x sumbat adik baby ngan fm.. iyela, dulu xde pengalaman kan.. skrg dah tau kena la bgtau kan.. hihi..

         So far ni jela barang2 yg perlu disediakan.. nanti2 kalau saye ingat ada pape yg tertinggal saye update lagi ye..

Wasalam..

You Might Also Like

0 komen