Breastfeeding,

Breastfeeding : Tandem Nursing

October 30, 2012 Ibu Dilah 4 Comments

              Hai.. arini aku nak berkongsi citer pasal tandem nursing.. skrg ni aku kerap wat tandem nursing si kakak ngan si adik faris.. tandem untuk 2 org anak ni tak semudah yg aku sangka kan.. time pregnant dulu memang terbayang mesti best kan kalau dapat menyusukan dua anak serentak.. rasa mcm bf baby kembar lak kan.. tapi bila dah mengalaminya skrg ni memang penat sgt..

            Sebenarnya aku rasa serba salah nak cerai susu si kakak sbb dia x dapat merasa fully bf ngan aku.. aku terpaksa bagi kakak minum fm sejak umur dia 1thn 3bln sebab time tu aku baru2 pregnant dan susu makin kurang.. tapi bila kat umah kakak still nak ngempeng sampai la aku bersalin.. walaupun time tu susu dah kurang dan rasanya sampai dah xde susu tp dia still nak ngempeng gak..

            So, bila baby dah lahir aku pun wat tandem kakak ngan adik.. apa yg membuatkan aku rasa penat adalah disebabkan perangai si kakak ni.. dia pantang tgk adik menyusu time tu la dia nak menyusu gak.. x boleh tidak.. dengan cara mcm mana pun dia nak gak, x nak mengalah bila aku ckp " kakak bagi la adik dulu, pastu baru kakak pulak".. aku x tau la sebenarnye dia ni jeles ke tgk adik bf atau memang betul2 nak susu.. tp aku rasa lebih kepada jeles.. 


Asalkan dapat.. x kira mcmana gaya pun kakak akan try untuk dpt bf skali ngan adik.. 
 

Gaya lain pulak... kalau nak seribu daya ye kakak..

            Masa mula2 dulu bila nak tdo malam dia minta nak nenen tp aku bagi adik dulu.. mula2 mmg dia xnak tp lama2 dia mengalah.. tp muka dia sedih sgt dan seakan2 merajuk.. tu yg wat aku x tahan & x sampai hati nak ceraikan susu dia.. tp skrg ni kakak makin x boleh nak mengalah lak, tu yg wat aku tension.. kadang2 aku marahkan dia jugak sbb x sabar..

           Lagi 2 hari si kakak dah nak masuk 2tahun.. macam mana cara untuk stop kan kakak dari bf ngan ibu lagi? tapi aku sendiri belum ready untuk cerai susu ngan kakak sebenarnya.. rasa sayu sgt bila pikir kakak x bf ngan aku lagi.. rasanya kalau ada cara untuk wat si kakak bersabar dan bagi chance kat adik bf dulu lebih sesuai kot untuk situasi aku skrg ni..

            Dalam stress2 pun aku tetap happy sbb ada juga kelebihan bila wat tandem nursing ni.. salah satu daripadanya adalah susu semakin banyak.. bila kita kerap menyusukan anak dan kerap kosongkan breast, susu akan terhasil lagi byk.. selain dari tandem ngan kakak, aku juga bf faris sambil mengepam.. tu yg dalam 2 minggu ni aku dah dapat wat stok ebm hampir 100 oz dah.. sehari aku pam 2 atau 3 kali.. walaupun xdela banyak mana tapi aku tetap bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi untuk anak2 aku.. xde istilah x cukup susu untuk mereka..

           Aku berdoa byk2 semoga kakak boleh mengalah ngan adik lepas ni.. kalau x aku terpaksa cari cara untuk cerai susu ngan dia.. dan aku juga kena tingkatkan tahap kesabaran aku untuk menjaga dua org permata hati ku ni.. aku kena kuat!! aku kan supermak!!! huhu..

4 comments:

Aktiviti bersama family

Ole-ole dari Langkawi

October 27, 2012 Ibu Dilah 2 Comments

            Hai.. selamat hari raya aidiladha... dah lama rasenye x apdet blog ni.. lately ni bz skit.. pastu line maxis kat umah tu pun bengong sikit.. slow giler.. tu yg jadi malas nak apdet tu.. 

            Raye haji ni kitorg balik beraya kat melaka.. pastu maybe stay seminggu dua kat umah mak ni.. tp en suami ckp "seminggu je dah ler, kalau lamer2 nanti kang kakak rindu kat ayah pulak.." ecehhh...cehhh.. kakak rindu kat ayah ke ayah yg rindu kat kitorg nanti? hehe... malu ler tu nak ngaku.. dalam hati ada taman.. huhu.. 

            Balik beraya kali puas dapat makan coklat.. last week mak & abah aku pegi holiday + seminar kat Langkawi.. tu yg balik bwk coklat.. so, kitorg adik beradik dpt ler bahagian masing2.. mak bagi sama rata.. adil dan saksama kan.. huhu..

 Ni la sebahagian dari coklat yg kitorg dapat..

 Tiramisu White brand Jasper's

 Almond Chocolate - Vochelle

 Ferrero Rocher

 Coklat Daim

           Yang ni lak coklat campur2 dari mcm2 brand ada.. 
mak dah siap bg sama rata.. huhu

           Ada lagi Kinder Bueno tapi x sempat nak amik gambau dah kena ngap dah.. huhu.. dah makan byk coklat tetiba baru aku terpikir, "orang dalam pantang boleh ker makan coklat ek?" huhu.. boleh kot kan.. mak aku x cakap pape lak.. xpela, makan coklat wat hati riang, bila happy jer susu pun mesti bertambah kan.. huhu..

          Okla, tu je apdet arini, hari raye semalam xde amik gambau pun.. huhu

2 comments:

Citer bersalin,

Pengalaman bersalin Faris Zakwan Part II

October 21, 2012 Ibu Dilah 1 Comments

Hai.. aku nak sambung citer pasal bersalin Faris..  Entry yg sebelum ni ada kat sini Part I.

 1st day : Faris Zakwan

6 Oct 2012, Sabtu
            Lebih kurang pukul 4pagi, aku tersedar dari tido sebab rasa sakit.. tapi sakit kali ni lain sikit.. aku x penah rasa sakit cam ni.. sampai ke pinggang.. aku cuba tahan.. aku ambil hp dan tgk brapa lama sakit tu.. seperti smlm sakit tu datang setiap 10 minit dlm 30saat rasa sakitnye.. tapi lebih sakit dari semalam sbb sampai ke pinggang.. memang sah dah!! ni la sakit nak bersalin.. aku tahan lagi sampai pukul 6 pagi baru sakit tu beransur2 hilang.. aku pegi toilet untuk bersihkan diri dan nak ambil wuduk, nak solat subuh dulu.. skali tgk, waaaaa... ada darah coklat2 bercampur lendir.. memang x syak lagi.. dah sampai masanya ni..

            Dalam kul 7 pagi aku keluar bilik.. bagitau mak yg dah kuar tanda lagi.. mak pun suruh cepat2 bersiap untuk ke spital.. sementara tu mak wat sarapan nasi lemak + sambal udang petai.. perghhh.. terangkat beb!! aku makan puas2 sbb pk nanti mesti x dapat makan cam ni lagi.. pastu aku call BS diyana untuk bgtau yg kitorg nak anta dia gi sana sbb aku dah nak ke hospital.. dalam kul 9.30am kitorg pun keluar rumah, hantar diyana dulu pastu terus ke hospital..

           Sampai je hospital, aku ngan mak terus ke bilik saringan.. kali ni pegi memang dah siap2 pakai kain batik jer.. senang x yah salin2.. masuk dalam bilik saringan kul 10.30pagi.. tapi kul 12 lebih baru doktor check sbb ramai sgt ibu2 yg dah tunggu kat bilik tu.. doktor terus check jalan sbb aku ckp dah kuar tanda.. seluk2 dah bukak 3cm.. rasa sakit cam semlm jugak lepas doktor seluk... lepas check heartbeat baby & tekanan darah, aku disuruh masuk wad dulu.. wad 4A adalah wad untuk ibu2 yg menunggu masa untuk bersalin..

 Wad 4A katil no.26 (3rd class) memang selesa sgt.. semua baru.. bilik air pun besar.. kalah bilik air kat umah aku ni hah.. huhu

            Sepanjang duduk kat wad ni masa siang langsung xde rasa sakit2.. pelik pun ada.. ingatkan kalau dah start sakit tu memang akan rasa sakit jer sampai nak bersalin.. rupa2nya ada masa2 dia gak sakit tu datang.. maklum la, anak sblm ni x penah rasa sakit nak bersalin kan, tau2 jer kena zass.. hahaha.. kira 1st experience jugak la ni.. emm.. hubby, mak & abah tunggu sampai masa melawat petang tu.. dlm kul 6.30ptg gitu diorg pun balik..

           Orang cakap kalau dah dekat2 nak bersalin ni kena banyakkan berjalan supaya jalan lagi cepat terbuka kan.. tapi aku nak jalan2 pun x ramai org kat wad tu.. ada pun aku berjalan gi ke surau luar wad untuk bersolat jer.. tu pun x larat dah rasanya nak berjalan byk2.. aku call hubby untuk pesan dia bawak kan makanan time dia nak datang nanti..

9.30 ~ 12.00 mlm
           Aku dah start rasa sakit2 balik.. mcm smlm setiap 10minit skali.. bila sakit datang aku mengiringkan badan.. lepas sakit hilang aku duduk kat kerusi pulak.. dalam kul 10 lebih hubby dtg.. aku ingatkan nak suruh dia dtg bila dah rasa sakit sgt je nanti, x sangka lak dia dah dtg dulu.. mula2 aku cadang nak suruh dia balik rumah dulu lepas hantar barang, tapi bila aku cakap dah ada rasa sakit2 lagi, dia x jadi balik dan tido dalam kereta jer.. 

Name : Faris Zakwan bin Md Aswan
D.O.B : 7 October 2012
Time : 5.35 am
Weight : 3.36 kg
Venue : Hospital Sultan Ismail
7 Oct 2012, Ahad
            Aku memang dah x boleh tido lagi.. sakit tu makin kerap datang setiap 8 minit.. rasanya lebih sakit dari smlm.. bila aku duduk kat kerusi xde lak rasa sakit.. sampai aku tetido kat kerusi tu sbb dah ngantuk sgt.. bila baring kat katil mesti rasa sakit.. banyak kali gak aku gi toilet sbb rasa nak terkucil.. pastu kuar lagi darah + lendir.. aku dah x sedap hati dah.. 

2 am
Aku kuatkan diri untuk pegi jumpe nurse kat kaunter depan.. Cakap kat nurse yg dah sakit lagi kerap dan kuar darah lagi.. nurse suruh masuk satu bilik untuk dia check jalan.. check2 jalan dah bukak 5cm.. wah.. patut la dah rasa sakit sgt.. tp nurse tu seluk xdela rasa sakit cam doktor seluk smlm.. dia ckp kalau LR ada kosong aku dah boleh dihantar ke sana.. aku pun call hubby untuk bgtau yg aku dah nak pegi LR dan suruh dia dtg ke sana.. sementara tu aku kemas2 barang bagi nurse dan amik pakaian baby untuk dibawa ke LR. aku naik wheelchair ke LR.

2.30 am
Aku masuk LR bilik no.14. nurse check2 dan ambil darah.. pastu dia cucuk jarum kat tangan.. dua2 tangan kena sbb sblm ni aku kan operate, so kena standby lagi satu untuk emergency.. kul 2.45am doktor pulak dtg check dan pecahkan air ketuban.. time ni aku x prasan sgt air ketuban tu keluar, tau2 je dah siap.. pastu hubby aku pun datang untuk temankan aku dlm LR tu....

3am ~ 5.30am 
Sakit aku makin kerap.. setiap kali sakit aku genggam tangan hubby aku kuat2.. pastu aku suruh dia tgk berapa lama tempoh sakit tu.. dari 5minit sekali jadi 4minit skali.. makin lama makin kerap.. awal2 lagi nurse dah pasang ctg untuk monitor jantung baby.. pastu nurse masukkan air kat tgn aku.. bila sakit aku mengiring.. tp makin lama mengiring pun still sakit jugak.. sakit sgt2 mcm nak tercabut pinggang ni.. mulut aku x berenti2 berzikir, x dapat panjang yg pendek2 pun jadi la.. berdoa cepat2 la berakhir kesakitan ni.. cepat la baby kuar.. rasa dah x tertahan dah sakitnya ni..

Tengah aku sakit2 tu dengar la suara org menjerit2 kat bilik2 lain.. cuak aku dibuatnye.. aku seboleh2nya xnak menjerit ke mengerang ke bila sakit.. aku cuma berzikir jer.. kejap2 nurse datang tanye ada rasa nak teran x.. aku jawab xde.. air habis satu botol nurse tukar botol lain.. ada skali time sakit sgt nurse dtg dan enjet kat montot.. aku x sempat tanye untuk apa dia dah enjet.. pastu dia ckp kalau x tahan sakit sgt sedut la gas.. tp aku xnak sbb aku tau gas tu boleh buat kita mengantuk nanti.. aku perasan lepas nurse enjet aku terus rasa mengantuk, mcm mamai2 gitu.. dlm ngantuk2 aku dengar suara baby kat luar menanges x berenti2.. bila dengar baby nanges, aku kuatkan semangat aku untuk tahan sakit, nak cepat2 jumpa baby..

Dalam kul 5.30 pagi, tetiba aku rasa mcm nak teran.. tetiba jer rasa tu dtg.. aku bgtau hubby dan dia cepat2 panggil nurse.. nurse datang dan terus suruh aku kangkang sbb nak check jalan.. skali dia ckp dah FULL!! hah!! dah full dah, mcm x pecaye je tp mmg dah sakit sgt & rasa nak teran.. time tu ada 2org nurse yg dah bersedia nak sambut baby.. nurse ckp dah boleh teran.. dah nampak rambut baby.. tp aku cuak.. nak teran mcmana ni.. dah la time tu aku rasa mamai & ngantuk sgt2..betul ke dah sampai masa aku nak teran ni?? aku takut aku x mampu nak teran dlm keadaan yg mengantuk sgt.. tapi aku try teran.. skali x boleh.. 2kali pun x boleh jugak.. nurse ckp teran jgn keluar suara.. dah rasa rambut baby.. hubby pun sempat tgk.. aku pun kuatkan semangat sekuat tenaga aku teran.. 

Dengan sepenuh tenaga aku teran kuat2 tanpa keluar suara.. kepala baby dah keluar.. aku stop kejap pastu teran lagi sekali baby keluar sepenuhnye.. dengar suara tangisan anakku.. alhamdulillah.. dalam 5 minit jer proses meneran, baby selamat dilahirkan tepat jam 5.35am.. betul2 time azan subuh...rasa lega sgt bila baby dah keluar.. aku bersyukur sgt2 sbb semuanye berlaku dalam masa yg kejap sgt.. rasa nak tdo je kalau boleh..

Lepas baby keluar, nurse terus letakkan baby atas dada aku.. ni la anak yg aku kandung selama 39minggu.. aku cium baby.. lepas tu nurse suruh hubby azankan baby pulak.. lepas azan, baby dibawa keluar untuk dibersihkan..

Selepas baby dibawa keluar, nurse pun bersiap sedia untuk menjahit tempat luka.. tp baru jahit sekejap, nurse keluar dan masuk semula bersama seorg doktor.. nurse tu ckp dia x berani nak jahit sebab luka aku sgt dalam.. doktor pun meneruskan proses menjahit semula.. jahitan yg mula2 tu siap kena bukak lagi.. walaupun doktor dah bius tp tetap rasa sakit sgt.. aku cuma mampu beristigfar aje setiap kali terasa jarum dicucuk.. aku genggam tgn nurse tu.. yg x tahan nurse tu siap puji aku lagi.. dia ckp aku patient paling bagus sbb sakit pun x menjerit2.. sabar & kuat katanya.. huhu.. (tersenyum sendiri aku..hehe) aku pun x sangka aku leh tahan mcm tu.. bersyukur aku Allah berikan aku kekuatan untuk menahan segala kesakitan tu.. 10minit lagi kul 7 baru doktor siap jahit.. lama betul.. 
 
Lepas siap bersihkan semua, aku dipindahkan ke katil lain untuk dihantar ke wad.. then, nurse meletakkan baby disebelah aku.. alhamdulillah.. semuanya selamat..

Ada sesuatu yg berlaku selepas aku dihantar ke wad.. kita sambung nanti ye, cerita selepas kelahiran Faris Zakwan.. dah panjang beno entry ni.. takut x larat nak baca lagi.. aku pun xnak simpan lama2 entry ni.. bape ari aku tulis x abis2.. huhu..

1 comments:

Faris Zakwan

Day 12 : Tali pusat dah tanggal!!

October 19, 2012 Ibu Dilah 3 Comments

             Hai.. tali pusat baby Faris dah tanggal dah semalam.. kira lambat gak la tanggal.. Dulu kakak Diyana dalam 8 hari kalau x silap dah tanggal dah.. adik faris ni 12hari baru tanggal.. 

             Skrg ni kena slalu tekan pusat dia supaya masuk ke dalam, kalau x, terjojol keluar pusat tu kan dah x cantik nanti..kesian la anak bujang ku tu nanti.. huhu.. encem2 tp pusat terkeluar, tak ke buruk kalau jadi cam tu nanti.. hahaha.. mintak2 dijauhkan la.. (jauh beno ibu die ni imagine kan..hahaha)

 Tali pusat Faris.. (harap maaf..quality gambar tidak memuaskan..huhu)

             okla, tu je kot apdet pasal baby Faris.. entry paling pendek.. xnak bebel byk2.. aku nak siapkan karangan untuk sambungan citer pasal bersalinkan faris ni..da..            

3 comments:

Citer bersalin,

Pengalaman bersalin Faris Zakwan Part I

October 18, 2012 Ibu Dilah 3 Comments

            Hai.. memula rasa cam malas lak nak start taip citer pasal bersalin aritu tapi takut kalau lambat2 nanti lagi la aku terlupa.. tp x mungkin akan terlupa terus kan.. pengalaman mcm ni sure kita akan ingat sampai bila2 kan.. ok, sebelum aku merapu yg bukan2 kang better aku start citer skrg..

4 Oct 2012, Khamis
            Malam tu lepas balik keje, mak dan abah aku sampai umah kitorg.. sebenarnya diorg datang jb sbb nak tgk2 aku dan hantal katil baby.. maklum la, time due aku 13 oct tu diorg x dpt datang sbb ada trip pegi Langkawi dari 15~18 Oct.. so, diorg pun saje la dtg jenguk2 aku dulu.. mlm ni ok lagi.. kakak diyana pun suka la main2 ngan Bunda & tok bah dia..

5 Oct 2012, Jumaat
           Aku tersedar jam 3 pagi sebab si kakak asyik terjaga jer.. dia mcm resah semacam.. aku pun jadi x boleh tdo sebab kakak asyik nak ngempeng jer.. sampai la lebih kurang kul 5 baru dia boleh tido balik.. tp aku lak yg xleh tido lagi.. tambahan rasa sakit2 lak kat pinggang ni.. baby pun asyik mengeras jer.. tetiba rasa nak terkucil lak.. aku pun pegi toilet.. bila kat toilet, alamakk!!! mcm ada darah la kat panties aku.. aku dah cuak dah.. ni ke tanda nak bersalin? tp darah tu mcm cair jer.. org ckp kalau nak bersalin tu kuar darah cam kaler coklat bercampur ngan lendir.. tp time tu xde lendir pun.. xpela, aku bersihkan diri & ambil wuduk.. solat subuh dulu pastu try tdo blk..

          Dalam kul 7 pagi aku bangun balik nak siap2 gi keje.. sebelum tu aku cakap kat mak & hubby aku yg aku rasa mcm dah nak bersalin sbb dah kuar darah.. tp time tu aku dah xde rasa sakit2 lagi.. mak aku pun ckp betul la tu tanda dah nak bersalin.. dia ajak aku pegi spital tapi aku xnak sbb lom ada rasa sakit lagi.. biar betul2 sakit baru aku nak gi spital.. hubby pun aku suruh pegi keje dulu, apa2 aku akan inform dia nanti.. aku msg opismate aku ckp aku x dtg keje aritu sbb dah kuar tanda..

          Sampai tengahari masih xde rasa sakit2.. tapi ada kuar darah lagi skali, cair jugak tanpa lendir.. kebetulan ptg tu mak aku nak gi kedai Amway yg baru bukak dekat dgn Giant Bukit Indah.. aku pun ikut skali sbb nak tunjuk jalan kat diorg.. lepas tu kitorg terus gi spital.. Sampai HSI aku terus disuruh naik ke bilik saringan.. tunggu kejap jer pastu terus dpt masuk bilik saringan..

         Sorang doktor perempuan melayu masuk untuk check aku.. setelah check jantung baby  dan tekanan darah, dia nak wat VE lak.. aku try relaks kan diri supaya x rasa sakit.. tp perghh.. sakit la pulak... tp xdela rasa sakit sgt, lepas dah bangun tu lagi la sakit.. nak duduk pun rasa sakit sgt.. oh ye, doktor tu cakap jalan baru 1cm dan aku dibenarkan balik.. dia ckp kalau turun tanda lagi dan sakit makin kerap dia suruh dtg balik.. selesai segala urusan dan pembayaran, kitorg pun balik rumah.. 

           Sampai mlm xde rasa sakit lagi.. sempat lagi aku call kakak aku untuk bertanyakan gambaran sebenar sakit nak bersalin tu mcmana.. dia ckp sakit tu kat perut sampai ke pinggang, rasa cam nak tercabut pinggang.. rasa sakit sgt.. setakat aritu aku mmg lom penah rasa sakit sampai mcm tu skali.. stakat sakit baby mengeras & sakit2 pinggang biasa tu ada la..

         Apa yg terjadi lepas tu? kita sambung nanti ye.. baby faris dah nanges pulak.. ingat xnak buat part2 ni tapi terpaksa wat jugak.. huhuhu..sori ye..  tunggu ye..
 

3 comments:

Berpantang,

Breastfeeding : Permulaan yg baik..

October 17, 2012 Ibu Dilah 5 Comments

              Hai.. arini aku nak kongsi kegumbiraan aku ngan semua.. ape dia tuh? emm.. smlm merupakan hari pertama aku start mengepam susu setelah 10 hari berpantang.. mlm tu baby faris byk tdo rasanya dan si kakak pun x bangun mlm jadi cik B ku terasa berat jer.. baby faris lak bangun awal smlm dalam kul 7 lebih gitu.. so, aku pun terus la bangun..

              Kebetulan aku memang dah pasang niat nak start pam susu pada hari 10 berpantang.. actually kalau boleh nak lagi awal start pam, tp bagi chance la kat baby & kakak bergayut puas2 dulu.. kasi susu kencang sikit.. huhu.. 

              So, sambil2 melayan baby pagi tu aku pun memulakan misi aku.. memasang segala gajet untuk mulakan mengepam.. alhamdulillah.. dalam 15 minit mengepam aku dapat 3oz.. wah.. kira byk la tu untuk permulaan kan.. tu pun untuk cik B kiri je tau.. yg kanan baby faris isap..  ptg tu aku pam lagi skali dapat 2oz pulak.. so total untuk 1st day adalah 5oz..

 Hasil perahan susu pertama : 3 oz

             Pagi ni aku pam dapat 3.5oz pulak.. tengok tu, makin bertambah kan.. sebagai permulaan aku pam 2kali sehari tapi pasni kena lagi kerap pam.. pastu pam dengan konsisten..

             Dulu time kakak diyana nak dapatkan 1oz pun susah time mula2.. lagi2 time tu memang kurang ilmu pasal breastfeeding ni.. walaupun niat time tu mmg nak fully bf baby, tapi kalau kite xde ilmu mmg susah sikit.. so, berbekalkan kelemahan dan experience yg dulu, kali ni aku bertekad untuk fully bf baby faris sehingga 2 tahun.. semoga Allah permudahkan perjalanan penyusuan anakku untuk kali ni..

            Untuk memudahkan aku mengetahui berapa jumlah susu yg telah berjaya dikumpulkan, aku akan merekodkan kuantiti susu yg aku dapat untuk setiap perahan.. dengan menggunakan format yg sama masa si kakak dulu, aku akan sentiasa tulis bape yg aku dapat.. tak kira la berapa kali aku dpt pam dalam sehari.. 

            Kalau kat opis aku akan rekodkan kat excel file tp kalau kat rumah kertas ni aku lekatkan kat pintu peti sejuk.. cara ni jugak dapat menaikkan semangat aku untuk terus mengepam.. setiap kali aku tengok aku akan rasa nak pam lagi.. nak tambah susu lagi.. nak wat stok ebm banyak2 lagi.. memang bersemangat sangat la.. kalau kuantiti susu kurang pun kita akan tau.. dan kita akan berusaha untuk menambah stok yg ada.. kaedah ni jugak yg aku gunakan time si kakak dulu..

Rekodkan kuantiti perahan.. sumber inspirasi ku..

            Okla, tu je aku nak citer pasal permulaan misi mengepam untuk 2nd baby ni.. bye..

Nota kaki ~ still lom citer pasal pengalaman bersalin baby faris.. lom ada idea cam ne nak tulis.. n opkos mesti panjang kan.,. tu yg cam mls nak start taip.. huhuhu..

5 comments:

Berpantang

Berpantang di rumah sendiri

October 16, 2012 Ibu Dilah 5 Comments

             Setelah seminggu berpantang di rumah MIL, hari ahad lepas kitorg pun balik ke rumah sendiri.. iyela, kesian kat hubby kena travel hari2 sedenak-kempas dgn bwk si kakak lagi.. memandangkan aku pun mcm dah kuat sikit nak berjalan, so kitorg decide balik ke rumah sendiri..

            Bila dah balik rumah sendiri, semua keje pun kena uruskan sendiri.. mula2 memang pening gak tgk rumah yg dah ditinggalkan seminggu.. boleh ke aku uruskan umah ni sorg2 ngan baby lagi? badan pun x kuat lagi, jahitan pun belum pulih sepenuhnya.. nak berjalan pun belum kuat sgt.. 

           Alhamdulillah, hubby banyak menolong.. 1st day duduk berdua ngan baby kat rumah, aku wat keje yg ringan2 jer.. tak angkat benda yg berat2.. kemas2 sikit jer barang2 yg bersepah2.. tu pun time baby dah tido.. nak mandi pun tunggu baby dah betul2 lena baru cepat2 gi mandi.. nasib baik la faris ni jenis yg x meragam.. senang la aku nak uruskan.. pastu sambil menyusukan baby, aku lipat kain yg dah bergunung tu sikit2..

         Bab memasak lak, hubby memang byk tolong.. sepanjang 2 hari ni hubby yg masak.. balik keje jer dia terus masak.. dia akan masak lebih sikit untuk aku makan keesokan harinya.. iyela, kalau dia nak bgn masak pagi2 sblm gi keje kesian lak kan, so mlm la time dia masak.. disebabkan ni 1st time berpantang sendiri, hubby pun x tau apa yg boleh dan x boleh dimakan oleh org yg berpantang.. so, bagi memudahkan keje dia, aku wat kan dia list..




Lauk yg boleh dimakan semasa berpantang

1. Ikan bilis – biasanya di goreng biasa atau pun di masak sambal. tapi jangan terlalu pedas.
2. Ikan cencaru – biasanya di bakar untuk lebih sedap selain di goreng
3. Ikan haruan – lebih enak di bakar/ masak stim selain di goreng
4. Ikan siakap – masak stim
5. Ikan bawal putih/hitam – goreng
6. Ikan gelama – goreng
7. Ikan merah – masak sup
8. Ikan jenahak – goreng
9. Ikan selar kuning – goreng/ masak asam
10. Ikan kerisi – goreng/ masak asam
11. Ikan kurau – goreng/ stim
12. Ikan kerapu – goreng/ stim
13. Ikan senangin – goreng/ masak asam
14. Ikan tengiri – goreng/ masak asam

 

Sayuran yg boleh dimakan semasa berpantang 
1. Sawi - sup / tumis
2. Bayam - tumis air
3. Kaila - goreng / tumis
4. Kacang buncis - goreng / tumis
5. Halia - masukkan dalam masakan
6. Daun pegaga - sebagai ulam (elok untuk tambah susu)
7. Lobak putih - sup (boleh tambah susu badan)
8. Lobak merah - sup
9. Jantung pisang - rebus (boleh tambah susu)
10. Betik muda - sup ( boleh tambah susu)
11. Brokoli

Makanan yang tidak boleh dimakan semasa berpantang  
1. Makanan laut – sotong/udang/ketam – takut gatal di tempat luka
2. Telur – luka lambat sembuh
3. Ikan yang tidak bersisik dan berbisa – sembilang/keli
4. Sayur kubis/kacang panjang/kacang soya/kekacang/kangkung/petola
5. Tebu/ air kelapa/ buah anggur
6. Makanan pedas/ berminyak
7. Susu sejuk/ aiskrim/ keju


 
          Ada banyak lagi makanan yg tak boleh dimakan dan boleh dimakan semasa berpantang.. tapi ni jer yg aku dapat list kan.. terutama sekali makanan yg org kata berangin yg boleh buat baby kembung.. tu memang kena elakkan la.. kesian kalau baby kena kembung, nanti dia x selesa dan asyik menangis jer.. so far Faris lom penah kena kembung perut lagi.. 

        Okla, baby faris dah nanges tu.. stop kat sini je la.. sekian..
 

5 comments: