Babysitter yg baik hati..

October 05, 2012

             Selamat pagi Malaysia... huhu.. pagi ni aku nak citer sikit pasal babysitter anak aku.. Hampir 2 tahun aku hantar si kakak diyana kat makcik ni untuk dia jaga.. umur makcik ni baya2 mak aku dah.. dlm 55 thn gitu.. dah tua dah, dah bercucu dah.. anak2 dia pun ramai yg tinggal sekali ngan dia satu rumah.. 

             Sebelum bersalinkan diyana dulu mmg kitorg x dapat babysitter lagi.. nak dijadikan cerita lepas habis pantang, aku ngan hubby start cari babysitter.. so, berjumpa la dgn makcik ni kat umah dia.. 1st time jumpa terus aku jatuh hati kat makcik ni.. chewwahh.. ala2 jatuh cinta pandang pertama gitu.. hahaha.. sebabnye tgk makcik ni nampak penyayang dan caring.. pastu tgk persekitaran rumah dia pun bersih dan kemas jer walaupun duduk ramai2.. setelah disoal selidik, kami pun terus setuju nak hantar kakak diyana kat umah makcik ni untuk dijaga.. makcik ni mmg x berkira.. dia x meletakkan berapa harga yg perlu dibayar untuk upah menjaga anak kami.. selain dari tu, pakaian diyana pun dia yg basuh dan yg pastinya dia boleh meng'handle' ebm untuk kakak.. baju pun boleh ditinggalkan di rumah dia.. dia ada bgtau yg sebelum diyana, dia pernah menjaga sorg budak dgn bayaran RM250 sebulan.. mak budak tu selalu ambil anaknya lambat sbb OT.. so, aku kira kalau aku x OT pun aku still boleh bayar RM250 sebulan.. harga tu dikira agak murah berbanding pengasuh2 lain di JB ni.. tambahan pulak, jika aku balik lambat, x dikira OT pun..

          Baru sebulan dia menjaga diyana, rasa mcm dah lama kenal ngan makcik ni.. dia sgt pemurah, baik hati  dan peramah.. kadang2 bila aku ambil diyana, ada jer bekal makanan yg dia bagi.. tu lom citer lagi tiap kali ambil kakak mesti dia wat kan air la, ajak makan2 dulu la, berborak2 dulu la.. mmg dah mcm family aku rasa.. Kebetulan anak2 dia pun jenis suka kan budak2 kecik.. kalau diorg ke mana2 ada jer barangan cam baju ke mainan diorg belikan untuk diyana.. sepanjang dekat 2 thn ni, x terkira banyaknya pakaian yg diyana dapat dari mereka..

 Kek Angry bird untuk harijadi pertama Diyana pemberian family babysitter nya..

Potong kek diyana di rumah babysitter.. gambar yg separuh tu adalah pengasuh dia.. (Makcik Fatimah)

         Masa birthday diyana 1tahun pun, mereka anak beranak siap belikan kek untuk diyana, hadiah2 lain tu tok sah citer la,.. memang confirm dapat.. memang terharu sangat cara layanan diorg ni pada kami.. baik sangat.. aku bersyukur sgt dapat kenal ngan makcik ni.. Time raye pulak, dia siap buatkan diyana baju kurung yg sama ngan baju dia.. kuih raya pun berbotol2 dia bagi kat aku.. baik sangat kan.. tu sebab aku x pernah merungut or amik hati kalau ada sikit2 yg x kena sepanjang dia jaga anak aku.. kira give and take la kan.. dia x berkira, aku pun x berkira ngan dia.. tu yg menjadikan kami amat serasi.. ala3 serasi bersama gitu.. chewahhhh..

           Lepas adik baby keluar nanti, diyana akan dihantar ke rumah org lain pulak.. tp dapatkah kitorg jumpe babysitter kakak ngan adik sebaik mcm makcik ni?? itu yg merisaukan kami.. dalam minggu ni pun ada je barang yg anak makcik tu bagi kat diyana.. bila ambil diyana jer, tgk2 dia pakai baju baru la, ada beg skolah baru la, kasut baru la.. agaknye dia rasa pasni dah x jumpa diyana lagi.. tu yg mcm2 dia belikan untuk diyana.. mesti kakak rindukan diorg nanti kan.. mcm tu jugak diorg pun mesti rindukan kakak..

 Baju gaun.. dua hari lepas dapat baju ni..

 Complete set.. serba satu.. semua serba baru.. baju, kasut & beg sekolah untuk kakak diyana.. kakak tayang kasut baru..

 Beg sekolah minnie...

Kasut garfield..

Jom gi school.. hihi..

Ok, tu jer la citer pasal kakak diyana dan babysitter nya.. terima kasih makcik kerana menjaga diyana dgn baik skali.. jasa makcik akan saye kenang sampai bila2.. 

"Di mana kan ku cari ganti..
Serupa dengan mu.."

Nota kaki~ berharap dapat jumpa babysitter yang baik macam makcik ni..


You Might Also Like

2 komen

  1. kenapa tak hantar kat babysitter tu lagi?hurrmm saya pon susah nak cari babysitter kat JB neh..nasib MIL sudi nak jaga for the time being..tapi bbsiter awak best lerr...susah nak dpt yg jenis tak berkira tuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la myra, mmg susah nak jumpe bs camni.. tp makcik ni baru dpt cucu lagi awal puasa haritu.. so, kesian lak nak bg dia jaga si kakak & si adik skali nanti.. takut x larat lak makcik tu nak jaga ramai2 budak kecik kan.. tu yg nak cari BS lain dekat area rumah jer..

      Delete