Berpantang di rumah sendiri

October 16, 2012

             Setelah seminggu berpantang di rumah MIL, hari ahad lepas kitorg pun balik ke rumah sendiri.. iyela, kesian kat hubby kena travel hari2 sedenak-kempas dgn bwk si kakak lagi.. memandangkan aku pun mcm dah kuat sikit nak berjalan, so kitorg decide balik ke rumah sendiri..

            Bila dah balik rumah sendiri, semua keje pun kena uruskan sendiri.. mula2 memang pening gak tgk rumah yg dah ditinggalkan seminggu.. boleh ke aku uruskan umah ni sorg2 ngan baby lagi? badan pun x kuat lagi, jahitan pun belum pulih sepenuhnya.. nak berjalan pun belum kuat sgt.. 

           Alhamdulillah, hubby banyak menolong.. 1st day duduk berdua ngan baby kat rumah, aku wat keje yg ringan2 jer.. tak angkat benda yg berat2.. kemas2 sikit jer barang2 yg bersepah2.. tu pun time baby dah tido.. nak mandi pun tunggu baby dah betul2 lena baru cepat2 gi mandi.. nasib baik la faris ni jenis yg x meragam.. senang la aku nak uruskan.. pastu sambil menyusukan baby, aku lipat kain yg dah bergunung tu sikit2..

         Bab memasak lak, hubby memang byk tolong.. sepanjang 2 hari ni hubby yg masak.. balik keje jer dia terus masak.. dia akan masak lebih sikit untuk aku makan keesokan harinya.. iyela, kalau dia nak bgn masak pagi2 sblm gi keje kesian lak kan, so mlm la time dia masak.. disebabkan ni 1st time berpantang sendiri, hubby pun x tau apa yg boleh dan x boleh dimakan oleh org yg berpantang.. so, bagi memudahkan keje dia, aku wat kan dia list..




Lauk yg boleh dimakan semasa berpantang

1. Ikan bilis – biasanya di goreng biasa atau pun di masak sambal. tapi jangan terlalu pedas.
2. Ikan cencaru – biasanya di bakar untuk lebih sedap selain di goreng
3. Ikan haruan – lebih enak di bakar/ masak stim selain di goreng
4. Ikan siakap – masak stim
5. Ikan bawal putih/hitam – goreng
6. Ikan gelama – goreng
7. Ikan merah – masak sup
8. Ikan jenahak – goreng
9. Ikan selar kuning – goreng/ masak asam
10. Ikan kerisi – goreng/ masak asam
11. Ikan kurau – goreng/ stim
12. Ikan kerapu – goreng/ stim
13. Ikan senangin – goreng/ masak asam
14. Ikan tengiri – goreng/ masak asam

 

Sayuran yg boleh dimakan semasa berpantang 
1. Sawi - sup / tumis
2. Bayam - tumis air
3. Kaila - goreng / tumis
4. Kacang buncis - goreng / tumis
5. Halia - masukkan dalam masakan
6. Daun pegaga - sebagai ulam (elok untuk tambah susu)
7. Lobak putih - sup (boleh tambah susu badan)
8. Lobak merah - sup
9. Jantung pisang - rebus (boleh tambah susu)
10. Betik muda - sup ( boleh tambah susu)
11. Brokoli

Makanan yang tidak boleh dimakan semasa berpantang  
1. Makanan laut – sotong/udang/ketam – takut gatal di tempat luka
2. Telur – luka lambat sembuh
3. Ikan yang tidak bersisik dan berbisa – sembilang/keli
4. Sayur kubis/kacang panjang/kacang soya/kekacang/kangkung/petola
5. Tebu/ air kelapa/ buah anggur
6. Makanan pedas/ berminyak
7. Susu sejuk/ aiskrim/ keju


 
          Ada banyak lagi makanan yg tak boleh dimakan dan boleh dimakan semasa berpantang.. tapi ni jer yg aku dapat list kan.. terutama sekali makanan yg org kata berangin yg boleh buat baby kembung.. tu memang kena elakkan la.. kesian kalau baby kena kembung, nanti dia x selesa dan asyik menangis jer.. so far Faris lom penah kena kembung perut lagi.. 

        Okla, baby faris dah nanges tu.. stop kat sini je la.. sekian..
 

You Might Also Like

5 komen

  1. X boleh minum susu ke kak?lecehnya kna buat suma sndiri.nsb sy ada mertua.rumah,masak..memang dia buat.jaga bby bru sy buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..susu sejuk yg x boleh.. kalau susu biasa tu boleh.. mmg bagus lagi2 kita breastfeed baby kan.. tula, kali ni kena berpantang sendiri lak..tp nasib baik 1st week lps bersalin tu stay ngan MIL..1st week tu yg paling kritikal sbb masih sakit2 lagi kan.. so far skrg ni dah sihat dah.. leh la wat keje sikit2..

      Delete
  2. baguslah ada list cenggitu..myra mintak nak save eaa...coz aritu berpantang tatau sgt bole mkn apa ke tak..MIL dok masak bawal,ikn bilis n ikn haruan jer..huhu..sayur pun dia kasi lobak putih n sawi jer..sbb dia tak hengat sgt apa yg boleh dan tak boleh makan punyer..haahah...
    awak kutkan semangat berpantang neh..jgn kuat2 sgt wat keje...tapi awak bersalin normal kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole myra.. tula dulu berpantang ngan mak ikut je ape dia masak.. kali ni kena wat sendiri tu yg kena tau apa yg boleh dan x boleh dimakan.. takut baby kembung susah lak nanti.. asyik menanges jer baby..yup, sy bersalin normal..

      Delete
  3. Saya kena minum susu kalau tak.. tak boleh buang air besar...

    ReplyDelete