Breastfeeding : Permulaan yg baik..

October 17, 2012

              Hai.. arini aku nak kongsi kegumbiraan aku ngan semua.. ape dia tuh? emm.. smlm merupakan hari pertama aku start mengepam susu setelah 10 hari berpantang.. mlm tu baby faris byk tdo rasanya dan si kakak pun x bangun mlm jadi cik B ku terasa berat jer.. baby faris lak bangun awal smlm dalam kul 7 lebih gitu.. so, aku pun terus la bangun..

              Kebetulan aku memang dah pasang niat nak start pam susu pada hari 10 berpantang.. actually kalau boleh nak lagi awal start pam, tp bagi chance la kat baby & kakak bergayut puas2 dulu.. kasi susu kencang sikit.. huhu.. 

              So, sambil2 melayan baby pagi tu aku pun memulakan misi aku.. memasang segala gajet untuk mulakan mengepam.. alhamdulillah.. dalam 15 minit mengepam aku dapat 3oz.. wah.. kira byk la tu untuk permulaan kan.. tu pun untuk cik B kiri je tau.. yg kanan baby faris isap..  ptg tu aku pam lagi skali dapat 2oz pulak.. so total untuk 1st day adalah 5oz..

 Hasil perahan susu pertama : 3 oz

             Pagi ni aku pam dapat 3.5oz pulak.. tengok tu, makin bertambah kan.. sebagai permulaan aku pam 2kali sehari tapi pasni kena lagi kerap pam.. pastu pam dengan konsisten..

             Dulu time kakak diyana nak dapatkan 1oz pun susah time mula2.. lagi2 time tu memang kurang ilmu pasal breastfeeding ni.. walaupun niat time tu mmg nak fully bf baby, tapi kalau kite xde ilmu mmg susah sikit.. so, berbekalkan kelemahan dan experience yg dulu, kali ni aku bertekad untuk fully bf baby faris sehingga 2 tahun.. semoga Allah permudahkan perjalanan penyusuan anakku untuk kali ni..

            Untuk memudahkan aku mengetahui berapa jumlah susu yg telah berjaya dikumpulkan, aku akan merekodkan kuantiti susu yg aku dapat untuk setiap perahan.. dengan menggunakan format yg sama masa si kakak dulu, aku akan sentiasa tulis bape yg aku dapat.. tak kira la berapa kali aku dpt pam dalam sehari.. 

            Kalau kat opis aku akan rekodkan kat excel file tp kalau kat rumah kertas ni aku lekatkan kat pintu peti sejuk.. cara ni jugak dapat menaikkan semangat aku untuk terus mengepam.. setiap kali aku tengok aku akan rasa nak pam lagi.. nak tambah susu lagi.. nak wat stok ebm banyak2 lagi.. memang bersemangat sangat la.. kalau kuantiti susu kurang pun kita akan tau.. dan kita akan berusaha untuk menambah stok yg ada.. kaedah ni jugak yg aku gunakan time si kakak dulu..

Rekodkan kuantiti perahan.. sumber inspirasi ku..

            Okla, tu je aku nak citer pasal permulaan misi mengepam untuk 2nd baby ni.. bye..

Nota kaki ~ still lom citer pasal pengalaman bersalin baby faris.. lom ada idea cam ne nak tulis.. n opkos mesti panjang kan.,. tu yg cam mls nak start taip.. huhuhu..

You Might Also Like

5 komen

  1. dah start sesi perah memerah ekk...bgus..jgn smpai bengkak susu sudey...biler bengkak susu sakittt sggttt..guna medela harmony ea..same laa..chaiyok Ibu faris ! hehe..

    ReplyDelete
  2. yap.. baru start memerah semlm.. masa 3rd day aritu dah kena bengkak susu gak.. nasib baik sehari je.. kalau x sure leh demam tu.. yg ni sy guna pam medela swing.. chaiyok! chaiyok!! hehe..

    ReplyDelete
  3. Sy dah start pam ms ari ketiga sbb puting mlecet..bby lak kuning..

    ReplyDelete
  4. oo..yeke..baby 2nd ni alhamdulillah, pandai menghisap so xdela puting sy melecet.. time kakak dulu ada gak sehari 2 melecet.. baby tiez still ada kuning lagi ke?

    ReplyDelete
  5. suka cara sis rekod kuantiti susu tu..dulu saya pun buat masa BF anak kedua..alhamdulillah dengan berbekalkan pengalaman kegagalan masa anak 1st membuatkan saya berjaya exclusive breastfeed anak no 2 sehingga 2 yrs..syukur

    ReplyDelete