Dinner : Puding Roti Coklat Chip..

October 04, 2012

             
            
         Good morning.. arini ni nak citer pasal dinner mlm tadi.. balik2 keje je smlm tgk ada roti yg x abis2 lagi.. kalau x silap expired nya smlm gak.. so, pk2 la nak wat apa ngan roti tu.. dah boring asyik mkn roti ngan telor jer.. tetiba teringat beberapa ari lepas ada terbaca kat satu blog ni wat puding roti choc chip.. kebetulan semua bahan2 ada, so boleh la buat utk makan mlm..

            Resepi asal saya amik dari Kak Ana di blog nye di sini Puding Roti Coklat Chip.. Terima kasih Kak Ana share resepi.. tapi aku ada ubah sikit ikut bahan yg aku ada.. Ni bahan2 yg aku gunakan..



Bahan2 A :

Roti 8 keping
Susu segar (agak2 je sampai semua roti terendam)
Coklat chips ikut byk mana yg suka 

Cara2nya : 

Koyakkan roti kecik2, dan masukkan dalam bekas.. tuangkan susu segar dalam bekas roti tu sampai roti terendam.. lepas tu taburkan coklat chip..

Bahan2 B :
1 penutup esen vanila

3 sudu besar marjerin/butter - cairkan dulu
3 biji telor ayam
3 sudu besar serbuk koko + 3 sudu besar air panas = jadikan pes
1 sudu besar tepung jagung
5 sudu besar gula 

Cara2nya ;
1) Pukul telur sampai berbuih.
2) Masukkan esen vanila dan pes serbuk koko, pukul lagi..
3) Masukkan tepung jagung dan butter yg dah cair.. kacau lagi sampai sebati semua bahan..
4) Then, tuangkan bahan2 yg dah sebati tu ke dalam bekas yg berisi roti tadi..
5) Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 40-45 minit.. (jangan lupe preheat oven tu dulu awal2 ye.. pada suhu 180 degree)
5) Dah masak boleh ler makan..



Ni puding roti sebelum di bakar..




Baru siap masak.. gebu kan puding roti ni..

Oppss.. yang ni iklan jap.. cik kak ni sibuk mengacau ibu dia kat dapur.. bila kena marah berkerut2 muka dier, nak nanges la tu.. hahaha..

Siap!! Puding roti kita dah siap.. sedia untuk di makan..

               Perasan tak, masa siap masak tadi bukan main tinggi lagi puding ni, tapi skrg dah turun dah.. dye memang mcm tu.. kejap jer naik tinggi, bila dah kuar kan dia akan turun sikit..


              Ni 1st time aku wat puding roti ni.. rasanya best la bagi aku.. tp en hubby tu bukan suke makan benda2 mcm ni.. xpe bang.. dapat la aku makan lebih sikit.. hahaha.. sambil2 tu suap la kat kakak kecik tu.. aku tanye dye, "sedap x kakak?" kakak jwb, " tedapppp.." em.. dak kecik ni apa yg x sedap, semua nye dia ckp sedap.. hahaha.. hari ni aku bwk sikit gi opis.. sbb smlm dah upload kat FB, ada makyong yg nak rasa pulak.. tu yg kena bwk.. nak wat  kan next time takut aku lak yg dah meletop dulu.. hahaha..


            okla, tu jer.. sekian..bye..





You Might Also Like

3 komen

  1. nak sket..bile nk bawak kat opis ni...bawak la sebelum kite abis perkhidmatan kat HID

    ReplyDelete
  2. SUMA RESEPI SIMPLE2 BELAKA...tanks ye..i like it.

    ReplyDelete