Pengalaman bersalin Faris Zakwan Part I

October 18, 2012

            Hai.. memula rasa cam malas lak nak start taip citer pasal bersalin aritu tapi takut kalau lambat2 nanti lagi la aku terlupa.. tp x mungkin akan terlupa terus kan.. pengalaman mcm ni sure kita akan ingat sampai bila2 kan.. ok, sebelum aku merapu yg bukan2 kang better aku start citer skrg..

4 Oct 2012, Khamis
            Malam tu lepas balik keje, mak dan abah aku sampai umah kitorg.. sebenarnya diorg datang jb sbb nak tgk2 aku dan hantal katil baby.. maklum la, time due aku 13 oct tu diorg x dpt datang sbb ada trip pegi Langkawi dari 15~18 Oct.. so, diorg pun saje la dtg jenguk2 aku dulu.. mlm ni ok lagi.. kakak diyana pun suka la main2 ngan Bunda & tok bah dia..

5 Oct 2012, Jumaat
           Aku tersedar jam 3 pagi sebab si kakak asyik terjaga jer.. dia mcm resah semacam.. aku pun jadi x boleh tdo sebab kakak asyik nak ngempeng jer.. sampai la lebih kurang kul 5 baru dia boleh tido balik.. tp aku lak yg xleh tido lagi.. tambahan rasa sakit2 lak kat pinggang ni.. baby pun asyik mengeras jer.. tetiba rasa nak terkucil lak.. aku pun pegi toilet.. bila kat toilet, alamakk!!! mcm ada darah la kat panties aku.. aku dah cuak dah.. ni ke tanda nak bersalin? tp darah tu mcm cair jer.. org ckp kalau nak bersalin tu kuar darah cam kaler coklat bercampur ngan lendir.. tp time tu xde lendir pun.. xpela, aku bersihkan diri & ambil wuduk.. solat subuh dulu pastu try tdo blk..

          Dalam kul 7 pagi aku bangun balik nak siap2 gi keje.. sebelum tu aku cakap kat mak & hubby aku yg aku rasa mcm dah nak bersalin sbb dah kuar darah.. tp time tu aku dah xde rasa sakit2 lagi.. mak aku pun ckp betul la tu tanda dah nak bersalin.. dia ajak aku pegi spital tapi aku xnak sbb lom ada rasa sakit lagi.. biar betul2 sakit baru aku nak gi spital.. hubby pun aku suruh pegi keje dulu, apa2 aku akan inform dia nanti.. aku msg opismate aku ckp aku x dtg keje aritu sbb dah kuar tanda..

          Sampai tengahari masih xde rasa sakit2.. tapi ada kuar darah lagi skali, cair jugak tanpa lendir.. kebetulan ptg tu mak aku nak gi kedai Amway yg baru bukak dekat dgn Giant Bukit Indah.. aku pun ikut skali sbb nak tunjuk jalan kat diorg.. lepas tu kitorg terus gi spital.. Sampai HSI aku terus disuruh naik ke bilik saringan.. tunggu kejap jer pastu terus dpt masuk bilik saringan..

         Sorang doktor perempuan melayu masuk untuk check aku.. setelah check jantung baby  dan tekanan darah, dia nak wat VE lak.. aku try relaks kan diri supaya x rasa sakit.. tp perghh.. sakit la pulak... tp xdela rasa sakit sgt, lepas dah bangun tu lagi la sakit.. nak duduk pun rasa sakit sgt.. oh ye, doktor tu cakap jalan baru 1cm dan aku dibenarkan balik.. dia ckp kalau turun tanda lagi dan sakit makin kerap dia suruh dtg balik.. selesai segala urusan dan pembayaran, kitorg pun balik rumah.. 

           Sampai mlm xde rasa sakit lagi.. sempat lagi aku call kakak aku untuk bertanyakan gambaran sebenar sakit nak bersalin tu mcmana.. dia ckp sakit tu kat perut sampai ke pinggang, rasa cam nak tercabut pinggang.. rasa sakit sgt.. setakat aritu aku mmg lom penah rasa sakit sampai mcm tu skali.. stakat sakit baby mengeras & sakit2 pinggang biasa tu ada la..

         Apa yg terjadi lepas tu? kita sambung nanti ye.. baby faris dah nanges pulak.. ingat xnak buat part2 ni tapi terpaksa wat jugak.. huhuhu..sori ye..  tunggu ye..
 

You Might Also Like

3 komen

  1. Salam perkenalan...wah..xsaba nk tggu part 2..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai cikgu.. salam perkenalan.. sabar ye.. tak sempat lagi nak sambung entry tu.. tungguuu.. hehe

      Delete
  2. tak sabar na tunggu sambungannya...tahniah sebab dapat bersalin normal...myra memang nak baca pengalaman org bersalin normal after czer..

    ReplyDelete