Pengalaman bersalin Kakak Diyana

October 02, 2012

            Hai.. Assalamualaikum.. Aku masih di sini lagi.. Lom bersalin lagi.. Hehehe.. Emm.. Sejak aku tau aku pregnant 2nd baby ni, aku rajin la cari2 info pasal bersalin normal sebab aku teringin la sangat nak rasa mcmana bersalin normal.. Walaupun dari apa yg aku baca selalu menggambarkan yg nak bersalin normal ni kita akan rasa sakit yg lama berjam2 tp aku tetap nak rasa gak.. okla, xnak bebel byk2, boring lak kan.. now aku nak citer pengalaman bersalinkan si kakak secara czer.. 

           Selepas lebih 2 bulan berkawen, aku disahkan pregnant 4 minggu.. Walaupun x merancang untuk cepat2 ada anak, tapi kitorg tetap bersyukur & menerima berita baik ni dengan gembira.. doktor bgtau due date aku 1 nov 2010.. di awal2 pregnant aku xdela kena morning sickness yg teruk.. biasa2 je, still boleh makan2 lagi.. pastu aku kena minum air gula awal sbb ada family history yg ada kencing manis.. lepas minum air gula tu, aku disahkan ada kencing manis time pregnant.. so, terpaksa la menjalankan rutin bulanan yg kena amik darah 4x dlm sehari tu.. (BSP). Memang leceh.. asyik kena amik darah je.. Sepanjang pregnant aku jarang sgt ambil MC.. cuma penah skali je masuk wad sbb sesak nafas time dah nak masuk 7 bulan.. Selain dari tu semua ok..

 29 Oct 2010, Jumaat       
             Disebabkan aku ada kencing manis time pregnant tu, doktor dah bgtau awal2 yg aku x boleh overdue.. kalo x bersalin gak, aku kena paksa bersalin.. Pada mulanya aku planning nak bersalin kat jb jer senang tapi bila dah dekat ngan due date baby still xnak keluar lagi, so mak aku pun suruh la balik melaka jer sbb kebetulan time tu dah weekend.. So, kitorg pun balik la kg weekend tu.. sampai melaka pun dah pukul 1 lebih pagi.. lepas borak2 kejap ngan mak abah, kitorg pun masuk tdo..

30 Oct 2010, Sabtu
          Dalam pukul 3 lebih, aku tersedar sbb rasa sakit perut.. makin lama makin sakit.. rasa baby asyik mengeras jer.. aku dah cuak dah, ni ke rasa sakit nak bersalin ek.. mana la aku tau kan.. aku dah x bole tdo lagi.. nak kejutkan hubby kesian lak, dia kan penat drive tadi.. so aku tahan la sakit tu sorg2.. tiba2 dlm kul 4 lebih, aku rasa nak terkucil pulak.. aku cepat2 la berlari ke toilet.. sampai je toilet, x sempat nak mencangkung lagi, tetiba terasa ada air meleleh celah kaki aku.. aku terpk jap, air ketuban ke tu? org cakap air ketuban xde warna dan kalo kuar xleh nak tahan2.. mcm tu la keadaan air tu.. pastu aku pun kuar dari toilet.. terbaring lagi dlm kesakitan.. tp makin lama rasa sakit tu berkurang.. lepas solat subuh, aku pun terus tdo sbb x tahan ngantuk sgt dah..

          Bangun pagi tu aku terus la citer kat mak aku.. mak ckp takut air ketuban yg keluar tu.. mak suruh aku bersiap2 utk pegi ke hospital.. tp aku masih lengah2kan sbb dah xde rasa sakit lagi.. last2 lepas solat zuhur baru kitorg gerak ke hospital.. aku, hubby and mak bertiga jer.. sampai hospital Besar Melaka, aku terus dibawa ke bilik saringan.. lepas menunggu sekejap, nurse pun panggil untuk check.. sorg doktor perempuan masuk dan check jalan baru bukak 1cm jer.. tp doktor tu tgk perut aku cam besar sgt.. so dia nak scan untuk tau berat baby.. Last aku scan baby pada kandungan aku minggu ke-35.. beratnye baru 2.5kg.. after scan hari tu, berat baby dah mencapai 3.6kg pada usia 40 minggu.. Dr tu x puas hati, so dia suruh scan lagi keesokan hari nya ngan doktor pakar pulak.. siap2 check up, aku pun dimasukkan ke wad.. kalo x masuk hari tu pun sure aku kena serah diri hari Ahad tu.. so redha jer la kena tahan wad kan..

31 Oct 2012,2010, Ahad
           Sekali lagi aku pegi scan baby ngan doktor pakar pulak.. kali ni doktor scan berat baby 3.8kg pulak.. aiyakkkk.. dah lagi besau lak anak aku ni.. dr bagitau nak tak nak aku kena bersalin jugak 1hb tu.. dia ckp aku kena induce dulu kalau jalan still x bukak2.. kalau induce kali pertama x jalan, kena induce kali ke2 dan ke3.. aku dah ngeri dah sbb kakak sebelah katil tu kena induce sampai 2kali tp jalan still x bukak penuh.. last2 dia kena czer gak.. aku dah takut dah.. takut sakit induce tu tambah sakit kena operate lagi.. nanti dah 2x sakit kan.. pastu doktor bgtau risiko kalau try normal gak takut bahu baby sangkut, x lepas & patah.. sbb biasanya kalau ibu ada kencing manis ni, bahu baby besar..

           Demi keselamatan baby, akhirnya kitorg buat keputusan untuk czer jer terus.. biar ibu yg sakit asalkan anak selamat.. tu pun setelah puas bincang ngan hubby, family & tanya pendapat kwn2.. ptg tu aku dah suruh hubby blk umah dulu sbb aku ok je, xde sakit2 pun.. so x yah la dia nak tunggu & tdo dlm kete kan.. tp mlm tu doktor suruh panggil hubby dtg blk untuk dia terangkan procedure untuk operation & sign surat kebenaran.. start mlm tu aku dah berpuasa sbb doktor ckp bila2 masa je aku akan dipanggil utk operate jika OT kosong..

1 Nov 2010, Isnin
            Pagi2 lagi aku dah bersiap sedia kalo2 nurse panggil untuk ke OT. Hubby pun pagi2 lagi dah dtg.. time tu sempat lagi aku layan FB sementara nak tunggu doktor dtg check.. Tiba2 dtg sorg doktor perempuan, doktor pakar rasanya, dia dtg untuk pujuk aku untuk try bersalin normal dulu.. aku dah confuse dah.. dia ckp syg anak 1st dah kena operate, try la normal dulu.. dia suruh aku panggil hubby untuk discuss lagi.. aku dah sedih dah, sampai nanges2 dibuatnye.. sbb cara doktor tu caring sgt, dia ckp dia nak tolong aku.. tp pape pun keputusan ditgn aku.. akhirnya aku ckp aku tetap nak czer jugak.. doktor ckp okla, dia x leh nak wat pape lagi.. x lama lepas doktor tu pegi, tiba2 nurse dtg kat aku ckp siap2, salin baju.. aku dah boleh masuk OT.. Mak aii..cepatnye.. mcm x pecaye jer.. time tu pukul 12 lebih..

             Sebelum masuk OT, aku kena tunggu lagi dlm sejam lebih sbb ada emergency operation.. dlm kul 1.30 aku masuk OT.. doktor bius badan.. pastu terasa perut aku digoyang2 dan ditekan2 tp x rasa sakit pun.. tiba2 aku rasa perut aku kosong dan dengar suara tangisan anak aku.. Ya Allah, alhamdulillah.. anak aku selamat dilahirkan tepat jam 1.50pm.. nurse tunjuk baby kat aku, baby girl.. pastu baby dibawa pegi untuk dibersihkan.. doktor pun start menjahit balik tempat operate.. slps selesai semuanya, aku ditolak keluar dari OT dan ditempatkan di satu bilik untuk di monitor buat sementara waktu.. time kat dlm OT tu mmg sejuk giler2.. sampai luar pun sku still menggigil2 lagi.. akhirnya pukul 4 lebih baru aku dihantar ke wad semula..

Ini la dia buah hati kami..
 Nama : Nur Diyana Imani binti Md Aswan
DOB: 1 November 2010
Berat : 4kg
Masa : 1.50 pm

 Day 1 : Muka penuh sepinggan.. huhu.. tembam sgt2..

Dalam pantang.. diyana dibotakkan masa hari ke-7.. Matanya yg bolat..

Sekian jer la citer pengalaman bersalin anak sulongku.. harap xdela yg bosan ye sbb terlalu panjang sgt.. mls nak wat part2 takut x sempat masuk part 2 dah bersalin yg 2nd pulak.. huhu..

Nota kaki ~ lagi sebulan jer lagi kakak diyana nak masuk 2thn.. cepat jer masa berlalu kan..



You Might Also Like

4 komen

  1. salam...ni kronologi kakak kan..bukan si adik..sebab kat atas tarikh ada mentioned 31oct 2012..then ada mentioned doktor masuk nak pujuk bersalin normal sbb 1st baby dah czer..hurmm..termasuk dgn citer si adik sekali ke nih?? hehehehh...btw,2nd baby pon czer ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm.. ye, ni kronologi kakak.. x prasan lak silap lak tulis tahun tu.. hehehe.. emm.. alhamdulillah, dpt bersalin normal utk si adik.. nanti sy share ye citer pasal adik pulak..

      Delete
  2. Salam perkenalan..trma ksh sbb puan sudi berkongsi pengalaman dgn pembaca.

    ReplyDelete