Breastfeeding,

Breastfeeding : Tandem Nursing

October 30, 2012 Ibu Dilah 4 Comments

              Hai.. arini aku nak berkongsi citer pasal tandem nursing.. skrg ni aku kerap wat tandem nursing si kakak ngan si adik faris.. tandem untuk 2 org anak ni tak semudah yg aku sangka kan.. time pregnant dulu memang terbayang mesti best kan kalau dapat menyusukan dua anak serentak.. rasa mcm bf baby kembar lak kan.. tapi bila dah mengalaminya skrg ni memang penat sgt..

            Sebenarnya aku rasa serba salah nak cerai susu si kakak sbb dia x dapat merasa fully bf ngan aku.. aku terpaksa bagi kakak minum fm sejak umur dia 1thn 3bln sebab time tu aku baru2 pregnant dan susu makin kurang.. tapi bila kat umah kakak still nak ngempeng sampai la aku bersalin.. walaupun time tu susu dah kurang dan rasanya sampai dah xde susu tp dia still nak ngempeng gak..

            So, bila baby dah lahir aku pun wat tandem kakak ngan adik.. apa yg membuatkan aku rasa penat adalah disebabkan perangai si kakak ni.. dia pantang tgk adik menyusu time tu la dia nak menyusu gak.. x boleh tidak.. dengan cara mcm mana pun dia nak gak, x nak mengalah bila aku ckp " kakak bagi la adik dulu, pastu baru kakak pulak".. aku x tau la sebenarnye dia ni jeles ke tgk adik bf atau memang betul2 nak susu.. tp aku rasa lebih kepada jeles.. 


Asalkan dapat.. x kira mcmana gaya pun kakak akan try untuk dpt bf skali ngan adik.. 
 

Gaya lain pulak... kalau nak seribu daya ye kakak..

            Masa mula2 dulu bila nak tdo malam dia minta nak nenen tp aku bagi adik dulu.. mula2 mmg dia xnak tp lama2 dia mengalah.. tp muka dia sedih sgt dan seakan2 merajuk.. tu yg wat aku x tahan & x sampai hati nak ceraikan susu dia.. tp skrg ni kakak makin x boleh nak mengalah lak, tu yg wat aku tension.. kadang2 aku marahkan dia jugak sbb x sabar..

           Lagi 2 hari si kakak dah nak masuk 2tahun.. macam mana cara untuk stop kan kakak dari bf ngan ibu lagi? tapi aku sendiri belum ready untuk cerai susu ngan kakak sebenarnya.. rasa sayu sgt bila pikir kakak x bf ngan aku lagi.. rasanya kalau ada cara untuk wat si kakak bersabar dan bagi chance kat adik bf dulu lebih sesuai kot untuk situasi aku skrg ni..

            Dalam stress2 pun aku tetap happy sbb ada juga kelebihan bila wat tandem nursing ni.. salah satu daripadanya adalah susu semakin banyak.. bila kita kerap menyusukan anak dan kerap kosongkan breast, susu akan terhasil lagi byk.. selain dari tandem ngan kakak, aku juga bf faris sambil mengepam.. tu yg dalam 2 minggu ni aku dah dapat wat stok ebm hampir 100 oz dah.. sehari aku pam 2 atau 3 kali.. walaupun xdela banyak mana tapi aku tetap bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi untuk anak2 aku.. xde istilah x cukup susu untuk mereka..

           Aku berdoa byk2 semoga kakak boleh mengalah ngan adik lepas ni.. kalau x aku terpaksa cari cara untuk cerai susu ngan dia.. dan aku juga kena tingkatkan tahap kesabaran aku untuk menjaga dua org permata hati ku ni.. aku kena kuat!! aku kan supermak!!! huhu..

You Might Also Like

4 comments:

  1. Banyaknya!!! sy ni baru ada 20oz kot.tu pun dah lama x mngepam.seronok df..hehe..nanti masuk keja..mesti nyesal.haih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah fifi.. rezeki anak2.. sy xleh malas2 nak mengepam sbb baby boy ni kuat menyusu dari baby girl.. so kena la wat stok ebm byk2 takut nanti dah naik keje x cukup pulak.. dulu time kakak sy memang x wat stok langsung utk dia sbb x tau.. akhirnya sy mengepam arini untuk esok sampai 6bln..

      Delete
  2. Salam.

    Just follow blog ibu diyana :)

    Memang susah nk cerai susu. Sy dgn anak sulung dulu pun mcm tu. Memang sgt kesian tgk dia. Sbr je lh.. Yg pnting kne kuat dr segi mental.

    Btw, happy breastfeeding and Good luck!

    ReplyDelete
  3. hai pija.. thanks 4 ur support.. memang x sampai hati kan nak cerai susu ngan anak.. mmg menguji mental dan fizikal betul.. kdg2 kesian gak kat kakak tu.. hope sy boleh handle emosi dan semuanya..

    ReplyDelete