Aktiviti bersama family,

Sambal tumis udang dan sayur campur

November 29, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

               Hai.. bersiaran lagi di petang2 yg mendung kat jb ni.. alhamdulillah.. arini dapat siap masak awal sikit sbb anak2 tak meragam sgt.. kul 1 dah siap masak..  

              Semalam start masak awal, kul 10 lebih tapi siap masak dekat 3.30 ptg.. lama beno kan.. mcm la masak byk sgt.. padahal cuma masak ayam masak kicap ngan sayur kangkung goreng jer.. tapi lamanya mcm masak 5, 6 jenis lauk.. hihihi..  dah budak kenit dua org tu tak tido2, cam ne aku nak siap masak.. asyik terlari2 jer gi tgk diorg.. kejap kakak menjerit la.. kejap adik nanges la.. cam ne nak tdo kalau mcm tu.. yg x tahan dalam tempoh memasak tu aku sempat tertido gara2 bf faris dan kakak sambil baring.. hihi.. teruk betul kan aku.. 

Sambal tumis udang

              Arini aku masak lauk peberet kakak & hubby lagi iaitu udang.. kali ni aku wat sambal tumis udang pulak.. sayur lak wat sayur campur jer.. kakak tu memang suke makan sayur.. aku suke sgt sbb biasanya budak2 cam dia tu bukannya suke makan sayur kan..

Sayur campur carrot + kubis bunga + kacang buncis
 
             Nak tau 1 citer tak?? tadi masa aku dah siap masak kan, si kakak dah menjerit2 cakap dia nak makan..
 
Kakak : ibu, kakak nak makan.. nak makan ibu..
Ibu      : Ok kakak, kejap lagi kita makan ye.. ibu nak masukkan udang ngan sayur dalam bekas dulu.. ( sambil transfer lauk masuk dlm mangkuk )
Kakak : Kakak nak udang ibu.. nak udang.. udang..
Ibu      : Iye.. kejap lagi kita makan udang la.. ibu nak isi sayur dulu ni..
Kakak : Kakak nak makan syayur la ibu.. 
Ibu      : iye.. kita makan sayur skali.. 

           Dah siap isi dalam mangkuk aku gi hall kejap nak amik camera untuk amik gambar ni.. Skali bila aku masuk dapur balik.. tgk2 ada kerusi kat tepi kabinet.. rasanya kakak baru jer turun dari kerusi tu sambil menguyah sesuatu.. Aku pun tanye la kat dia..

Ibu      : Kakak wat ape ni?
Kakak : Kakak nak syayur la ibu...
Ibu      : Oh.. kakak makan sayur ye.. kakak panjat kerusi amik sayur sendiri eh..
Kakak : Kakak nak makan syayur la ibu..
Ibu      : Ok.. ok.. jom kita makan.. x sabo nak makan eh..

            Rupa2nya kakak dah tarik kerusi letak kat tepi kabinet untuk panjat amik sayur.. hihi.. bijak betul anak aku kan.. (angkat bakul sendirik.. hihi) suka lak tgk dia suka makan sayur mcm tu.. senang hati aku bila anak suka makan sayur.. ayah nye aje yg x suke makan sayur.. kalau ulam2an tu suke la dia..
 
            Pastu, kitorg pun makan sama2.. actualy xdela sama2 pun.. juz aku jer yg suap kan kakak tu makan.. mana sempat nak menyuap ke mulut sendiri kalau makan udang ni.. baru nak kopek udang lagi kakak dah habis mengunyah dan nak suap dia lagi.. dah la kalau lambat sikit dia dah jerit nak udang.. nak udang.. mana sempat nak suap masuk mulot sendiri.. so, aku suapkan jer la dia makan dulu sampai selesai.. bila kakak dah tak nak makan lagi baru la aku nak suap kat mulut aku.. tapi... baru aku nak suap masuk mulut aku si adik lak dah bangun & nanges.. alamatnye memang terpaksa postpone la nasik tu masuk dalam mulut aku.. hehehe..
 
          Alhamdulillah.. sehingga entry ni ditaip aku dah berjaya curik2 makan.. hihi.. maksud curik2 makan tu bila aku tgk faris dah tak merengek lagi, aku pun cepat2 la amik pinggan tu balik untuk makan.. si kakak apa lagi bila nampak aku makan dia pun nak makan lagi.. 2nd round tu.. ibu 1st round pun x lepas lagi.. dah la aku nak makan cepat2, dia lak nak join lagi skali.. dah la nak kopek kulit udang tu lagi.. tgh suap kakak makan lagi, si faris merengek lagi mintak dipegang.. last2 sambil pangku faris aku suapkan kakak ngan aku skali.. 
 
         Mencabar betul nak makan sesuap nasik.. hihi.. tapi insap jap aku bila mengenangkan org yg kat gaza tu lagi susah nak makan rasanya.. bersyukur la aku masih boleh makan lagi ka.. hihi.. insaf.. insaf.. em, ok la.. ni faris dah merengek lagi nak susu.. aku nak bf dia jap.. bye..
 

0 comments:

Cuti-cuti Malaysia

Kuching oh kuching..

November 28, 2012 Ibu Dilah 6 Comments

            Hai.. bangun2 pagi ni terpikir apa sudah jadi dengan planning cuti-cuti malaysia my family untuk pegi holiday next year? Ni family sebelah aku tau.. FYI, kitorg adik beradik ada collect duit RM50 for each family.. So kira monthly dapat kumpul RM200 la kan sbb adik aku yg kecik skali tu still study lagi so x kira la.. 

           Mengikut planning asal, ada 3 destinasi yg kitorg nak pegi.. Kuching, Sabah dan Bandung.. Tapi Bandung dah kena reject sbb bajet x mencukupi untuk cover semua kos untuk ke sana.. kalau tambah duit sendiri lagi boleh la.. tapi kitorg kalau boleh xnak tambah2 duit lagi.. tu la tujuannya dah kumpul duit awal2 kan.. juz duit belanja shopping jer sendiri2..

          Destinasi kedua adalah Sabah.. yg ni pun kena reject sbb kalau gi Sabah ni ada baby kecik sgt susah sikit sbb ada tempat lawatan yg masuk kawasan hutan sikit.. so mcm x sesuai la pulak kan..

          Destinasi yg hampir2 confirm lak adalah Kuching.. yg ni kitorg adik beradik yg pompuan2 ni semua setuju sgt sbb ada tempat shopping2 cam kat Bandung.. time raye aritu kitorg ada jumpe kwn cousin aku yg duduk kat Kuching.. nak dijadikan citer, kebetulan nye pulak dia ni keje kat ajen pelancongan.. so, kitorg tanye la skali apa yg menarik kat kuching tu.. dia pun citer la tempat2 menarik kat sana sampai kitorg pun dah tertarik.. then, mintak la quotation skali kat dia.. dia cakap nanti dia email kan.. tapi sampai skrg x dapat2 lagi email dari dia.. eee..geram betul aku.. dah la xde no. tel dia..

 Pasar Serikin - tempat utama yg kitorg nak pegi.. hehe..

 Sarawak Cultural Village

          So sape tau kat ne nak dapat pakej yg menarik? kalau dapat pegi sendiri tanpa agen pun ok gak.. tapi susah x ek kalau pegi jalan2 sendiri tanpa pakej ni? kitorg dah la ramai, 10 org dewasa dan 7 org kanak2/baby bawah 6thn.. kalau boleh kitorg nak duk homestay jer senang sikit sbb ramai kan..

            Orang-orang Kuching, sape ada cadangan kat mana lagi tempat menarik nak pegi? sape nak jadi tourist guide kitorg? hihi.. ada agen yg boleh tawarkan pakej yg berpatutan tak untuk kitorg? teringin sangat ni nak gi kuching.. lagi2 tempat wat kek lapis tu.. fuhh.. mesti shoppin' sakan ni kalau dapat gi pasar serikin kan.. hihi..

           Okla.. kalau korang ada info yg menarik tentang ni share2 la ngan aku ek.. 
k..bye.. 
        

6 comments:

Breastfeeding

Breastfeeding : Deep freezer oh deep freezer..

November 27, 2012 Ibu Dilah 6 Comments

            Hai.. selamat petang semua.. alhamdulillah, akhirnya benda yang dicari2 telah dapat dibeli.. time hubby cuti ari khamis lepas, kitorg gi kuar berjalan2 sambil survey2 barang.. Antaranya deep freezer, tablet hadiah untuk kakak diyana dan stroller baby.. tab dah dapat, deep freezer pun dah dapat beli jugak.. tinggal stroller jer yg belum lagi.. 

            Kebetulan hari tu public holiday untuk negeri Johor, so banyak la kedai yg tutup.. dari Skudai Parade ke Tun Aminah sampai la ke Taman Universiti kitorg menjelajah dari kedai ke kedai.. akhirnya jumpa yg paling murah deep freezer kat Taman U.. Harganya RM570, Brand Daewoo dari Korea, ada warranty 5 tahun.. kira ok la tu compared dgn yg lain dah la lagi mahal, pastu warranty lak kejap jer.. 

            So, malam tu df tu pun dah dihantar ke rumah.. tapi df tu xleh terus pasang, at least kena tunggu 12 jam baru boleh ON kan.. then tunggu lagi 5 jam lepas on baru boleh masukkan barang dalam tu.. so, mlm keesokan harinya baru la aku transfer semua ebm ke dlm df tu..


 Ni la hasil ebm yg berjaya aku kumpul sampai hari ni... 
total around 230 oz..

Ebm yg dah transfer dlm df..

             Sebelum transfer semua ebm dlm df, aku asingkan siap2 ikut date.. aku bahagikan ebm tu kepada 3 plastic bag.. 1st bag untuk ebm bulan October, 2nd untuk 1-14 Nov dan 3rd untuk 15 - 30 November.. tapi time aku transfer ni baru sampai 23 Nov jer.. Tujuan aku separate kan ebm ni adalah bagi memudahkan aku nak guna nanti.. mesti la kita nak guna yg paling awal dulu kan.. yg dalam bakul tu pulak the lastest ebm yg belum sempat masuk dlm plastic bag.. dah penuh bakul tu nanti baru aku transfer dlm plastic bag..

Ni la dia deep freezer aku.. lagi best df ni siap ada kunci lagi.. 

            Bila dah ada deep freezer ni mudah2an semangat aku lagi kuat untuk mengepam dan mengumpul stok.. Semoga Allah murahkan rezeki kepada anak aku dan dapat menyusukan anakku sampai 2 tahun.. InsyaAllah.. Amin..

         OKla.. jumpe lagi.. bye..

6 comments:

Aktiviti bersama family,

Main deko-deko bilik kakak

November 26, 2012 Ibu Dilah 2 Comments


               Entry ringkas arini, juz nak share gambar kakak main deko-deko bilik dia.. kebetulan semalam beli pampers adik dapat free gift sticker ni.. so, balik umah jer hubby terus ajak si kakak main tampal2 sticker dekat dinding bilik dia.. 
 
 Kena paksa amik gambo ngan ibu.. tu yg xnak tgk camera.. haha..

 Ni la hasilnyer.. nampak cantik jer.. tapiii....

 Baru tampal dia dah nak bukak balik.. geram betul aku tau..

Peace no war.. hihi..

ok..tu jer..
bye..
wassalam..

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Tok Mak dan Burger Bakar

November 26, 2012 Ibu Dilah 4 Comments

            Hari minggu kitorg anak beranak keluar jalan2 lagi.. destinasi pertama yg kami pegi adalah rumah baby sitter kakak diyana yg dulu.. hampir sebulan dah kakak diyana x dijaga lagi oleh tok mak.. kakak pun dah rindu sgt dengan tok mak dia tu.. tok mak pun sama la jugak.. Rindu..rindu serindu rindu nya... ceh.. jiwang lak kejap.. hihi

           Kitorg kat umah tok mak adala dalam 3 jam gitu.. seronok betul kakak dapat jumpa ngan tok mak lagi.. ngan abg2, kakak2, ibu thirah.. bukan main manja lagi dia.. siap duk kat pangku tok mak lagi.. sebelum balik tu tok mak siap cakap lagi, kalau boleh dia nak jaga si kakak lagi, bayar RM100 sebulan jer pun boleh.. baik betul la tok mak ni.. sayang betul kat kakak diyana tu.. tok mak cakap lagi, budak yg dia jaga skrg ni susah sikit, lebih baik dia jaga 10x diyana pun lagi senang.. hehehe.. sayang punye pasal kan.. time nak balik tu kakak wat hal lak.. dia xnak balik.. suh masuk kete pun xnak.. dia cakap nak tido buai kat umah tok mak.. terpaksa la wat adegan pujuk memujuk.. hahaha.. tu pun time kitorg gerak kakak still nanges lagi.. sayu aku tgk muka tok mak lambai si kakak.. sedih betul muke dia..

           Lepas gi umah tok mak, kitorg gi jalan2 kat jusco tebrau lak.. saje jalan2 nak survey stroller adik la konin nyer.. hihi.. jalan2 cuci mata pun iye jugak sbb nye x beli pun stroller tu lagi.. 

           Pas jalan2 kat jusco konon2nye nak terus balik la.. skali lalu depan kitmart en somi tanye nak durian tak? aku cakap aku x kesah, aku bukan nye nak makan sgt.. kalau dia nak, beli jer la.. so, kitorg pun singgah la.. tapi last2 x beli pon durian nye.. en somi gi pasar lak beli lauk.. pastu aku kirim beli pampers adik faris skali..

          Then kitorg pun cadang nak terus balik umah.. dalam kete aku tanye en somi nak makan apa malam ni? dalam hati aku memang malas nak masak dah sebab dah penat sgt dari pagi kuar berjalan kan.. tetiba dia cakap nak makan burger bakar ke? aku ok jer sebab nya dah bape kali sebelum ni cakap nak makan burger bakar asyik x jadi jer.. teringin gak nak rasa sedap sangat ker burger tu? masa pun cun2 jer dalam kul 6 lebih.. so, kitorg pun singgah la beli burger bakar tu kat tmn U, gerainya dekat2 ngan restoren Mama Chop Papa Grill.. eh.. betul ke gitu nama kedai nya ke terbalik ek.. hihi.. lupe lak aku..

         Nasib baik time kitorg sampai tu orang x ramai lagi, kalau x mau lama kena tunggu.. dalam x ramai org pun dekat 15 minit gak la menunggu baru dapat.. pastu terus pecut balik umah.. haha.. x sabau dah nak makan.. lapo pun iye jugak.. hihihi.. sampai umah cepat2 angkat barang masuk umah.. pastu masing2 duduk mengadap burger tu.. apa lagi.. makan la... hihihi

 Ni burger bakar daging untuk hubby.. 
perghh.. daging burger dia memang tebal gila.. 
bukan takat 2 kali ganda tebalnya, 3x ganda ada kot tebal dari yg biasa..

 Burger bakar ayam untuk daku.. hihi.. 
yang ayam ni nipis sikit dari yg daging tu.. tapi still lagi tebal dari biasa..

 Ni la gerai burger bakar tu.. time ni x ramai orang lagi..

              Kesimpulan yang aku dapat wat pasal burger bakar ni, burgernya memang sedap dan mengenyangkan.. maklum ler tebal kan.. harganya pulak, sebijik RM6.50 tapi sebab kitorang tambah cheese tambah lagi RM1 untuk cheese.. ayam ngan daging sama jer harganya.. tapi aku nak komplen sikit, sos nye banyak sangat la.. dah la banyak, pedas lak tu.. aku rasa x perlu kot letak banyak sgt sos tu sebab last2 meleleh2 jugak sos nye.. wat membazir jer.. hihi..

            Okla, tu jer apdet tentang citer kami di hari minggu.. nak apdet ni pun sampai ke tengah malam dah sementara tunggu si kakak kenit tu nak tido.. la ni dia baru tido, so aku pun nak tido dah.. byee.. gud nite.. 

              ZZZZzzzzzzzzzzzzzz.....

4 comments:

Kakak Diyana

Hadiah besday Kakak Diyana

November 24, 2012 Ibu Dilah 2 Comments

                  Kali ni nak citer pasal hadiah besday untuk si kakak diyana.. besday kakak dah nak dekat sebulan dah baru aku sempat bagi hadiah.. xpela kan kakak, asal kan ibu dah bagi kan.. kalau aku x bagi pun bukan dia tau.. kecik lagi kan.. huhu..

                  Actually dah lama aku terpikir nak bagi hadiah ni memandangkan kakak ni suke la ngaco tab and hp orang jer.. masa balik kampung aritu asyik berebut notebook ngan auntie2 ngan ibu jer.. ngan bunda & tok bah pun dia berebut jugak.. bunda & tok bah nak wat keje, dia lak sibuk nak main game jer.. kalau auntie & cik su balik, dia mintak hp diorg lak.. dia cakap "kakak nak gi bird" padahal main angry bird tu kejap jer.. 

                 Kalau ikutkan hati memang la aku x nak manjakan anak2 dengan barang2 mcm ni.. xnak la terikut2 ngan trend zaman skrg ni, bagi anak2 benda ni.. lagipun aku sendiri pun xde benda ni... boleh tahan nafsu dari nak membeli nye dulu.. tapi sebab anak boleh lak aku terbeli jugak kan.. hiihi.. xpe, kire ibu pun ada saham jugak la kan kat hadiah ni, kite sharing ye kakak.. hehehe..

 Hadiah untuk kakak - tablet kanak2 
(kanak2 punye pun dah mcm untuk org dewasa punye tau..)

                Ni la hadiah untuk kakak diyana.. mini tablet.. yg murah2 punye jer.. RM299.. kalau beli mahal2 baik ibu yg guna, kang x pasal2 baru seminggu dua guna dah jahanam, melopong jer la mulut ibu ko ni nanti.. hehehe..

               Jom layan aksi kakak diyana yang syok main game..

 Macam senyum terpaksa jer kakak..

 Tengah kemaruk main game..

 Main tekan jer.. konon2 nak amik gambar ayah ler tu..

              Ni la keje si kakak kecik sejak semalam.. main jer tanpa henti.. padahal bukannye reti main sgt..dia main tekan2 jer.. tau2 bila aku check banyak betul game yg dia bukak x tutup.. budak2 kan.. tengah kemaruk nak main.. maklum ler baru beli 2 hari lepas.. lagi seminggu dua nanti boring la dia..

            Okla.. tu jer.. faris dah nanges.. bye..

2 comments:

Main masak-masak

Ikan Siakap masak sweet sour for dinner

November 24, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

                 Arini masak untuk lunch pun dah lambat.. kul 4 lebih baru start masak.. alamatnye dari lunch jadi dinner la pulak.. time masak pun kejap2 kena lari2 sebab baby faris bangun la, baby faris nanges la.. maka nyer siap masak pun dah pukul 5 lebih.. alang2 tunggu la en hubby ku pulang baru makan sama2..

 Ikan siakap masak masam manis.. 

Sayur campur kacang buncis + carrot + sosej..

             Hubby balik keje kul 6.40 tadi cepat2 ajak dia makan.. maklum ler dah lapau sgt.. dengan lauk yg menyelerakan, kitorang makan ler cepat2.. licinnn.. hahaha.. paling aku suke sbb en hubby ku puji sedaapppp.. kalau dia dah cakap sedap tu mmg sedap la sbb dia ni jenis cerewet sikit bab makan2 ni.. (kembang semangkuk aku..hihi) kalau aku takat x sedap sikit2 tu kira ok lagi, xdela komplen x sedap..

             Ok, tu jer.. jap lagi kitorang ada project baekkk punyaaa.. nanti aku apdet ye projek apa yg kitorg wat tu.. daa..
               

0 comments:

Faris Zakwan

Baby Faris dah pandai isap susu guna botol

November 23, 2012 Ibu Dilah 2 Comments

            Sebenarnya banyak benda yg aku nak share dalam seminggu ni.. tapi tak dan nak menaip lagi.. bz memanjang la konon2 nyer.. so, berderet la entri yg menanti untuk ditaip.. hihi.. kena q dulu ye, satu2 aku citer nanti.. kali ni aku citer pasal faris yg dah pandai isap susu guna botol dulu yer..

1st time isap susu guna botol..

            Skrg ni baby Faris dah sebulan setengah.. lagi 2 weeks aku dah nak start naik keje balik.. so bermula minggu lepas aku dah start ajar baby faris minum susu guna botol.. alhamdulillah.. anak ibu ni memang bijak & baik.. faris pandai isap susu guna botol.. dan yg bagusnya faris x memilih puting.. aku juz guna botol & puting biasa jer.. baby KIKO.. tu pun botol hadiah org bagi..

            Aku memang berharap sgt yg faris boleh isap guna puting biasa sbb aku cadang kat umah bs nanti nak bagi faris minum susu guna botol storage tu jer.. so x yah la bs tu nanti susah2 nak tukar2 botol.. leceh kan nanti.. aku akan bagi puting lebih skali nanti.. sebolehnye aku x nak menyusahkan dia sbb dia kena jaga dua org anak aku.. kalau dia rasa leceh nanti kang lebih kurang jer dia jaga budak2 tu.. pastu aku akan bagi dia warmer skali..

Ayah menyusukan baby faris.. as usual, kakak diyana sibuk nak inteprem sekali..

           Bagi memudahkan proses pembelajaran.. (ayat x tahan skema..haha) aku suh ayah faris yg bagi susu tu kat faris.. reasonnye adalah baby dah biasa ngan bau ibu dia kan, so kalau ibu yang bagi susu tu sure baby xnak isap.. mesti dia pikir baik aku minum susu ibu dari isap susu botol kan.. haha.. pandai pulak aku leh baca pikiran diorg ni kan.. hihi..

           Pada masa skrg ni aku baru bagi faris minum sikit2 jer dlm 2oz skali minum jer dah abis.. tu bagi time ayah dia dah balik keje.. lom sempat lagi nak bagi minum guna botol untuk full day.. so, kira aku lom dpt estimate lagi la 1 hari bape byk yg perlu dibekalkan kat rumah bs nanti.. weekend ni kena try jugak sementara hubby ada kat umah kan..
 

Isap jangan tak isap ye adik..

          Tu jer citer arini.. nak tidokan faris lak ni.. ok, bye..

2 comments:

Homemade,

Resepi : Ayam masak tiram halia

November 20, 2012 Ibu Dilah 1 Comments


Assalamualaikum

           
             Ni citer pasal 2 hari lepas.. Menu untuk lunch ahad adalah ayam masak tiram halia.. Hahaha.. pandai2 jer aku letak nama masakan tu.. sebenarnye aku x tau apa nama masakan tu sebab aku main cincai jer masak 1st time masak aritu.. sekali bile en somi makan dia ckp sedap pulak.. siap request lagi untuk makan lunch ari ahad lepas.. tp bila nak suruh masak dia x tau nak ckp nak masak apa.. so, aku pun pikir2 la nak letak nama apa.. time taip entry ni baru terpikir nama ni.. so, kira boleh la letak nama ni jer.. 

            Aku ni bukan la terror pun bab masak memasak ni.. tp disebabkan resepi ni time aku masak main letak jer bahan yg ada, better  aku tulis sikit sebagai rujukan untuk diri sendiri.. sbb en somi dah cakap sedap kan, karang kalau dia request lagi takut lupa lak.. nak cari kat tenet pun x tau nak tulis masakan apa kan.. hihihi..

           Ok, sebelum aku membebel banyak2 jom kite tgk bahan2nye..

Ayam masak tiram halia

Bahan-bahannya
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili api (kalau suke pedas letak la lebih sikit)
1 inch halia
2 sudu sos tiram
2 sudu gula
1 biji lobak merah dipotong panjang2..
1 cawan air asam jawa
Minyak masak

Bahan-bahan untuk perap
1/4 ekor ayam
1 sudu serbuk kunyit
1 sudu serbuk kari 
garam secukup rasa

Cara memasak

1. Perap ayam bersama serbuk kunyit, serbuk kari dan sedikit garam.. biarkan dalam 5 minit.
2. Panaskan minyak untuk menggoreng ayam.. goreng ayam, jangan sampai garing tau..
3. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan cili api.
4. Bila bahan tumis dah layu, masukkan bawang besar yg telah dihiris..
5. Masukkan carrot yg telah dipotong.. kacau2 sekejap pastu masukkan 2 sudu sos tiram dan 2 sudu gula dan sedikit garam.
6. Masukkan 1 cawan air asam jawa dan daun limau purut.
7. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau dan biarkan sebentar dalam 3 minit.. Siap!!

            Masa 1st time masak aritu aku x letak daun limau purut pun sbb xde.. tapi 2nd time wat kebetulan ada daun limau purut aku pun masukkan jer la.. rasa lagi sedap lak ada daun limau purut ni.. sebenarnya nak masak ni kite boleh ejas2 jer bahan2 nye.. lain la kalau masak kek ke, kena betul2 ikut sukatan nya..


           Okla.. tu jer kot.. la ni tgh pikir sok nak masak apa pulak.. hihi..

1 comments:

Berpantang,

Yeahh!! arini habis pantang!!

November 19, 2012 Ibu Dilah 3 Comments

            Hai.. assalamualaikum.. arini merupakan hari terakhir aku berpantang.. berpantang ler sgt kan.. hahaha.. biasa la kan, bila berpantang sendiri ni ada yg dapat aku wat ada yang idak.. Contohnya bab pemakanan, bab penjagaan diri dan lain2 lagi.. kalau boleh aku memang teringin sangat nak rasa berpantang betul2 kalau ada bantuan dari org lain..

           Bab pemakanan aku memang x kesah makan lauk2 org berpantang ni sampai habis pantang.. dulu time berpantang anak 1st memang aku boleh ikut jer.. lagipun tekak aku ni memang x cerewet dan x memilih makanan.. kira x kesah la makan benda yg simple2 gitu tiap2 ari.. kalau setengah org kan dah bising kan makan benda yg sama tiap2 ari.. tp aku x.. 

           Memandang kan kali ni ada masa yg aku kena berpantang sendiri kat umah jadi agak susah sikit la.. semua kena sediakan sendiri.. masak sendiri, kemas umah lagi.. jaga baby lagi.. so aku try buat setakat mana yg aku mampu.. masak pun x sempat nak masak byk2 jenis lauk.. kadang2 ikutkan jugak kehendak en somi tu sbb dia cerewet sikit bab makanan ni.. so kena la mix kan citerasa tu.. cuma aku xdela masak pedas2.. pulut2 aku x makan.. dan makanan yg boleh wat baby kembung tu aku still elak kan.. cuma cara masakan tu jer yg bukan cam org berpantang sgt.. seafood aku baru try makan minggu lepas.. so far xde masalah.. ayam lak aku dah makan lepas sebulan.. alhamdulillah, semuanya ok2 jer..

          Bab penjagaan diri masa berpantang lak, aku sempat berurut selama 5 hari berturut2 start hari ke 2 lagi.. time tu aku berpantang kat umah MIL kat sedenak.. so, makan minum semua adala org yg tolong uruskan.. lagi pun time tu aku mmg x kuat lagi.. nak bangun & berjalan pun susah.. byk MIL yg tolong.. time tu memang berpantang betul2.. pakai bengkung, stokin, pakai pilis, param, tepel semua aku pakai.. memang best sgt2.. tp seminggu tu jer la aku pakai.. bila balik umah sendiri x dan nak pakai sendiri.. juz bengkung & stokin tu aku still pakai sampai sebulan lebih.. hari2 tertentu je aku x pakai sbb aku basuh bengkung tu.. 

         Seriously aku cakap, kalau ada orang yg dapat jaga aku betul2 time berpantang, aku memang teringin sangat nak berpantang dengan cara yg betul2 mcm org dulu2.. kebetulan smlm aku & hubby ada tgk rancangan NONA kat TV3 pasal bidan moden ni.. maksudnya skrg ni ada perkhidmatan menjaga ibu dan baby berpantang cara tradisional + moden. ibu dan baby tu akan tinggal di tempat org tu.. mcm rumah & spa gitu la.. so, kita akan tdo kat situ dan pekerja tu akan jaga kita sepanjang masa.. tapi husband boleh datang bila2 masa untuk tgk kita.. so, hubby aku pun cakap la, "bagus jugak skrg ni ada servis cam tu kan.." then, aku pun balas.. "tula.. bagus kan.. nanti anak ke-3 ayah dah jadi manager masa tu, boleh la anta ibu kat tempat mcm tu kan.." hihihi... kan best kan.. semuanya dilayan mcm puteri rasanya.. hehehe..

         Bab penjagaan baby pun xde masalah sgt sebab kali ni aku dah x kekok lagi.. seriously, walaupun berat baby kecik sikit dari si kakak dulu tapi kali ni aku berani wat semuanya sendiri.. start hari kedua dah mandikan baby.. pegang baby pun aku rasa confiden jer.. xde takut2.. maklum la dah ada experience kan.. macam tu jugak bab menyusukan anak.. semuanya aku boleh handle dah.. walaupun aku bf dua org skali.. tapi berbekalkan ilmu yg aku cari dan dapat dari pembacaan dan pengalaman, aku boleh atasi semua masalah.. dah x risau bila diawal kelahiran baby susu lom keluar sgt.. aku ignore kan kata2 org bila aku still menyusukan si kakak lagi bila faris dah lahir.. 

         Aku berpegang pada prinsip "orang tua2 dulu ada pengalaman tapi org skrg ada kajian" so, selagi apa yg aku wat tu xde mendatangkan keburukan berdasarkan kajian2 perubatan yg penah dijalankan, so aku ignore jer pendapat org2 dulu tu.. org2 dulu cakap berdasarkan pengalaman diorg tp kadang2 bukannya semua betul.. kalau betul pun untuk zaman diorg boleh la diterima pakai lagi.. tapi pemakanan zaman skrg ni pun dah mcm2 sgt, kadang2 lebih banyak yang instant dari yg ori, so better kita ikut kajian yg terkini kan yg boleh diguna pakai pada zaman skrg.. selagi x bercanggah dengan ilmu perubatan masa kini, aku boleh ikut ckp diorg, tapi kalau dah ada kajian dan aku rasa x logik sgt, aku abaikan.. tp pape pun aku tetap hormat pendapat diorg, cuma kita sebagai ibu yg kena wat pilihan apa yg terbaik untuk anak2 kita.. tu dia.. dah panjang aku membebel.. bersemangat betul bila ckp bab ni.. hihi..

 Gambar terkini baby faris.. tomei anak ibu ni.. hihi..

          Okla.. tu jer aku nak share citer pasal aku berpantang anak kedua ni.. alhamdulillah, semuanya dah berakhir.. baby faris pun x banyak meragam.. weekend ni dah boleh keluar jalan2 ngan suami dan anak2... Yeahhh!! Horeyyyy!!

3 comments:

Main masak-masak

Lunch arini

November 17, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

Post paling ringkas dan padat.. juz nak share menu lunch arini.. pasti terangkat.. hihi..

 
Sayur masak stim.. carrot + brokoli + kentang..
 
Ikan siakap masak stim..

Nak resepi len kali aku share.. x dan nak taip panjang2.. adik & kakak x tdo lagi tu.. aku dah naik hantu.. si kakak asyik ngaco jer tu.. hahaha.. k.bye..

 

0 comments:

Breastfeeding

Tips : Penyediaan membawa susu perahan semasa travel

November 16, 2012 Ibu Dilah 4 Comments

            Ptg ni nak share citer macamana cara penyediaan nak bawak ebm semasa travel.. dah bape hari aku peram citer ni takut busuk lak.. hihi.. hokey, travel ni x kesah la travel masa gi bercuti ke, nak berpindah umah ke or mcm2 lagi.. mcm aku selama berpantang 2 minggu kat kg, aku berjaya mengumpulkan 105 oz stok ebm.. berjaya aku capai target nak kumpul 100 oz dlm masa 2 minggu tu.. so, dalam quantity stok yg macam tu xboleh la nak guna cooler bag jer kan.. kena la guna kan bekas yg lebih besar seperti polisterin or cooler box yg besar.. kali ni aku guna cooler box sebab mmg aku dah standby awal2 lagi..

            Jom tgk macamana cara nak packing ebm ni..

 Mula2 masukkan ais dlm cooler box.. jangan banyak sgt.. agak2 cukup untuk menutupi bahagian bawah jer..

 Pastu, letakkan botol susu berselang seli dengan ais.. pastikan bahagian tepi dinding cooler box tu ada ais.. then, taburkan sedikit garam.. tujuan letak garam ni adalah untuk melambatkan proses ais tu cair..

 Susun la sampai penuh bekas tu.. tp pastikan bahagian permukaan atas sekali adalah ais..

 Macam yg ni, atas sekali letak ais.. pastikan boleh tutup tau.. 
jangan ada gap langsung bila dah tutup bekas tu.. 
(opss.. sori gambar senget lak..huhu)

 Orang kuat yg tolong sama mem'packing' ebm.. huhu..

 Siap dah.. get ready nak masukkan dalam kereta.. 

 Ni la hasilnye.. selepas hampir 7jam baru sempat nak transfer masuk peti sejuk..
kalau prasan ais tu dah start cair sbb size dia dah kecik sikit.. tp semua ebm still beku lagi..
               Bagi yang menggunakan bekas polisterin, sollatape kan keliling penutup polisterin tu bagi memastikan tiada haba yg keluar.. dulu time aku pindah rumah aku gunakan bekas polisterin tp sebab xde sollatape time tu aku guna getah yg wat ikat bag.. so xdela gap penutup polisterin tu kan.. senang cakap tutup polisterin tu xkan terbang la.. hahaha.. cer tgk gambar kat bawah tu..

 Ni gambar masa aku pindah rumah dulu.. guna bekas polisterin jer.. nampak x getah yg aku wat ikat tu, yg kaler biru tu.. aku lupe nama die ape.. hehehe..

 Kakak diyana bersama susu2nye.. ala2.. tomei nye anak ibu time ni.. mcm ibu die ni jugak... hihihi.. (dua2 tangan tutup muke.. hihi)
Lepas 7 jam bekas polisterin tu dibukak.. semua masih beku lagi, kalau cair pun sikit2 jer.

Okla.. tu jer kot citer pasal cara penyediaan nak bawa ebm travel ni.. len kali apdet lagi..

4 comments:

Breastfeeding

Breastfeeding : Rekod terbaekkkk...

November 16, 2012 Ibu Dilah 6 Comments

              Hai.. dah bape hari x apdet belog ni.. bz memanjang.. huhu.. bukan bz ape pun, sebenarnye xde masa nak beronline sbb 2,3 hari ni baby faris xleh nak tido siang.. dpt tido jap2 jer, dapat 5-10 minit jer pastu dia mesti bangun.. xtau nape dia xleh tdo lena.. risau gak.. memang susah la nak wat keje umah.. dengan si kakak lagi yg mengacau.. terkejar2 aku dibuatnye..

           Semalam adalah hari ke 40 berpantang.. means baby faris pun dah 40 hari la kan.. aku happy sgt semalam sbb aku berjaya perah susu sebanyak 7oz.. ni adalah kuantiti yg paling byk aku dpt sepanjang tempoh berpantang ni.. dah la aku marmet jer semalam gara2 tertinggal corong pam kat kampung.. huhu.. terpaksa la aku marmet jer untuk tempoh bape ari ni sampai bunda poskan corong aku tu..

 Rekod terbaeekk aku setakat ni.. 7oz.. yg 5oz tu dlm masa 10minit jer..

 Stok terkini.. hampir 180oz berjaya aku kumpulkan.. 
penuh dah ruang atas tu.. pasni lauk2 dah xde tempat nak letak..

              Biasanya pagi2 aku perah /pam dapat 3 or 4 oz jer.. paling byk pun 4.5oz.. tapi semalam betul2 cipta rekod dpt 7oz.. hepi betul aku.. dah la still dlm pantang lagi kan.. tambah2 lagi aku ni bukan la jenis yg susu mencurah2 cam air hujan gitu.. giler ko kalau x hepi.. hihihi.. kalau tgk org lain skali pam dapat 2, 3 botol jeles gak kan.. tp aku tetap bersyukur dengan rezeki yg Allah bagi.. bape yg Dia bagi aku terima.. yg penting aku dah berusaha dan cukup untuk anak aku kan.. lebih2 pun nak wat pe kan..

 Rahsia aku yg x lagi rahsia sbb semua org dah sedia maklum.. hahaha..

             Aku pastikan everyday aku minum 2,3 botol air kosong.. dlm 3 liter gitu.. sape kate banyak sgt nak minum sampai 3 liter?? bagi aku x banyak sbb aku menyusukan 2 org skali.. opkos la aku akan cepat rasa haus.. so slalu la aku teguk bekas ni.. teman setia anda.. bukan2.. teman setia aku.. hihi.. 

            Okla.. aku nak continue perah susu balik ni.. bye..

Nota kaki : pasni bole usha2 deep freezer lak.. ada rezeki hujung taun dpt bonus boleh la aku sambar deep freezer sebijik.. hihi

6 comments:

Aktiviti bersama family,

Sambut besday Kakak Diyana

November 12, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

            Sementara semua org tgh terbongkang tu, boleh la aku apdet belog malam ni.. Nak citer pasal kitorg celebrate besday kakak diyana ari Sabtu lepas.. walaupun lambat sambut tapi tetap meriah.. semua org ada kecuali family che ngah..

            Sayang nyer time nak potong kek ni Kakak Diyana baru bangun tdo.. so dia moody la sikit.. bila disuruh potong kek tu seboleh2 dia x nak.. walaupun ayah dia dah pegangkan pisau tu pun dia still xnak gak.. amik gambo pun dia xnak jugak.. kalau x moody ni kompem hancur kek tu dia nak potong sendiri.. hikhikhik..

 Chocolate Cheese Rasberry Cake - Secret Recipe.. 
Sedap giler kek ni.. pasni kena cari resepi, leh blaja wat sendiri nanti..

 Kakak diyana ngan Kakak Sofiya.. 
ni jer la cucu pompuan Bunda Tok Bah.. 
Yang lain semuanya hero2..

 Kakak diyana xnak potong kek sendiri sbb dia tgh moody time tu..
Baru lepas bangun tdo.. terpaksa la ibu dia join sekaki potong kek tu.. huhu

 Ibu tolong potongkan ye..

           Selain dari makan kek, Bunda lak ada sponsor makan kfc.. semua ni gara2 si kakak ni asyik la sebut "ayam gureng  Bunda, ayam gureng lagi bunda.." huhu.. dia sebut mcm tu sebab bunyi sms kat hp bunda tu guna bunyi " ayam goreng.. ayam goreng.." petikan dari citer upin ipin.. kakak mmg suke betul.. pantang sms masuk hp bunda, dia mesti cepat2 bgtau kat bunda.. yg x tahan tu setiap kali dengar dia akan ckp "ayam gureng laie bunda.."
hahaha.. tu jer la yg dia dok ulang2..

 Kakak sofiya makan ayam..

            Kakak diyana pun sama.. ayam goreng lagi Bunda.. huhu..

             Kek dah potong tapi hadiah ibu x bagi pun kat kakak lagi kan.. bukan takat nak bagi, beli pun belum lagi.. hikhikhik.. aku planning cam nak beli kan kakak tab yg kecik yg murah2 jer tu.. skrg kan glamer benda alah tu.. dlm 3 rat ke 4 rat la bajetnyer.. 

            Reason aku nak beli benda alah ni sbb kakak suke kaco hp org, x kira la hp aku ke, ayah die ke, hp cik su ngan auntie dia pun dia suke kaco gak.. nak tau ape yg dia nak dr hp tu?? dia nak main game.. mula2 dia ckp nak main game, pastu bila aku dah bagi dia main tekan2 jer.. last2 dia call ntah sape2 ntah.. tu yg wat aku geram tu..

          Okla, tu je apdet pasal besday kakak.. adik faris ngan kakak dah bangun ler pulak.. x dan aku apdet pasal citer lain lak..

0 comments:

Dah balik umah sendiri..

November 11, 2012 Ibu Dilah 2 Comments

         Hai.. arini aku dah balik umah sendiri dah.. kitorg bertolak kul 11 pagi dari melaka.. sampai JB kul 1.20.. pastu siap2 beli makanan.. tapau jer..

        Sampai umah, hubby angkat semua barang masuk umah.. pastu kitorg makan lunch.. lepas tu aku terus bf faris.. tp faris kejap2 dia nak nanges.. dia rasa gelisah sgt.. bila bf pun tgk gaya mcm x puas ada, asyik gaduh ngan cik B jer.. jap2 tukar sebelah.. aku dah jadi pening dah.. 

        Ni 1st time faris meragam mcm tu.. dia kembung perut ke? aku pun x pasti.. dah salinkan pampers.. dah letak minyak kat perut dia, urut2.. kadang2 ok kadang2 x.. berlarutan sampai ke magrib.. dalam kul 6 ptg aku dah mandi kan dia.. pastu aku bf dia lagi.. lama2 baru dia tertdo.. 

       Aku lak ptg tu dah start selsema.. bf faris sambil duduk sampai tertdo.. penat & letih sgt..
mlm ni dah start bersin2 lak.. mintak2 jgn la demam ke ape lak.. sok start bertiga duk kat umah.. kalau aku x sihat susah la nanti..

       Okla, tu je apdet arini.. nanti aku nak share pasal mcmana aku bawak stok ebm ke jb..k, gud nite.. bye..

2 comments:

Breastfeeding,

Supplement

November 09, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

             Semasa dalam berpantang ni, aku telah mengambil supplement sebagai makanan tambahan.. Maklum la, pada masa2 tertentu aku langsung x sempat nak makan or minum.. biasanya time pagi2.. time ni faris biasanya berjaga & kakak juga kadang2 dah bangun tdo.. so, aku memang x sempat nak makan or nak breakfast sbb time tu faris akan nonstop bf jer sampai dia tertdo..

             Semua tu wat aku jadi letih sgt dan cepat lapar.. tambahan pulak kena berjaga malam sbb faris x tdo kan.. kadang2 dapat tdo 2 jam jer time malam.. mana x letih dan mengantuk kan.. so, bunda telah mencadangkan untuk aku ambil beberapa supplement Amway untuk menjaga kesihatan dan pemakanan aku..

Antara supplement yg aku makan.. Belakang tu protein..
Hadapan dari kiri : Bio C,Calcium Magnesium, B Complex dan Lecithin- E.. 

Kepentingan setiap jenis supplement :
1) Protein 
 Membantu penyembuhan luka, menambah tenaga.. aku minum sebelum breakfast.. juz   shake jer 1 sudu protein dengan air kosong pastu minum..

2) Bio C
Antioksidan yg diperlukan untuk mengekalkan tulang, gigi dan gusi yg sihat. juga membantu penyembuhan luka..  sama mcm kita makan buah2an..

3) Calcium Magnesium - terdapat alfafa dalam calcium magnesium ni..
Sangat penting untuk membantu pembentukan tulang, gigi. Bagi kita yg menyusukan anak kan ni pun sangat perlu ambil calcium ni sebab kadang2 kita x sempat nak minum air susu kan, so nak senang makan jer la calcium ni.. 

4) B Complex - terdiri dari 7 jenis vitamin B - B1, B2, B3, B5, B6, Asid folic dan B12.. 
Penting untuk perkembangan sel darah merah.. (kan kite bersalin byk kluar darah kan..)
Selain dari tu B complex juga membantu kita mengawal emosi. - masa dalam pantang ni kan kita slalu stress kan.. so bila kita makan B complex ni dapat la mengawal emosi kita dan secara x langsung bila kita happy susu pun mudah keluar.. kalau kita stress kan susu badan kan malu2 jer nak keluar kan.. kan.. hihi

5) Lecithin E
Membantu dalam penyerapan vitamin E. Sama mcm kita makan ikan haruan or pati ikan haruan tu.. untuk menyembuhkan luka pembedahan..

            Kalau nak tau, time bersalinkan kakak diyana dulu pun aku makan supplement yg sama mcm ni jugak.. kan aku bersalin czer time tu.. luka pun cepat sgt baik.. kalau org lain ckp bersalin czer ni leceh la, lambat baik la.. tapi x bagi aku.. bagi aku senang nak handle dan cepat baik sbb aku makan supplement ni la.. sampai makcik yg mengurut aku pada hari ke 4 tu pun terkejut tgk luka tempat jahitan tu cepat sembuh dan elok jer.. aku pun xde rasa sakit bila makcik tu tekan2.. so, disebabkan aku dah tau keberkesanannya, skrg ni aku makan la benda yg sama.. x yah makan ikan haruan or pati ikan haruan pun..   

Happy grill pan

           Selain drpd tu, apa yg bestnye bulan ni ada promosi vitamin.. sape2 yg beli produk kesihatan ni untuk bulan November ni, kita boleh beli happy grill pan dengan harga yg murah RM39 or RM45 bergantung kepada pakej yg diberikan.. harga asalnya kalau x silap RM200++.. Kalo korang perasan ada iklan kat TV skrg ni pasal grill pan ikan tu kan, hah.. happy grill ni lebih kurang sama la mcm tu.. pan ni kalo nak guna asing2 pun boleh gak..

           Sape2 yg berminat boleh contact Puan Siti a.k.a BuNda a.k.a mak aku di talian 017-6297715 atau boleh gak email kat aku..

0 comments:

Faris Zakwan

Hadiah untuk Baby Faris

November 08, 2012 Ibu Dilah 2 Comments

Hi.. selamat petang.. tgh boring2 tadi aku duk belek2 gambar dlm lappy ni.. 
tetiba terjumpe la gambar2 ni.. Ni adalah antara hadiah yg kami terima untuk baby Faris.. ni jer hadiah yg sempat & rajin aku amik gambar.. 
yg lain ada yg x sempat amik gambar dah digunakan..

Ni hadiah dari family baby sitter kakak diyana.. trima kasih tok mak..

 Ni pulak hadiah baju dari Che Ngah (kakak aku)

Yang ni pulak dari Pak Long (abg aku)

Thanks pada kawan2 dan sedara mara yg sudi datang tengok baby Faris.. 
Pada  mereka yg bagi hadiah tu pun mekacih banyak2 yer..

Tetiba lak aku rajin apdet belog banyak kali kan arini.. 
bukan apa, sementara budak tecik 2 org tu tgh tdo, sempat la aku nak online jap.. 
nak tdo dah ptg lak kan, karang pening kepala pulak.. 
okla, tu jer.. malas nak bebel banyak2.. huhu..

k.bye..

2 comments: