Breastfeeding

Breastfeeding : Deep freezer oh deep freezer..

November 27, 2012 Ibu Dilah 6 Comments

            Hai.. selamat petang semua.. alhamdulillah, akhirnya benda yang dicari2 telah dapat dibeli.. time hubby cuti ari khamis lepas, kitorg gi kuar berjalan2 sambil survey2 barang.. Antaranya deep freezer, tablet hadiah untuk kakak diyana dan stroller baby.. tab dah dapat, deep freezer pun dah dapat beli jugak.. tinggal stroller jer yg belum lagi.. 

            Kebetulan hari tu public holiday untuk negeri Johor, so banyak la kedai yg tutup.. dari Skudai Parade ke Tun Aminah sampai la ke Taman Universiti kitorg menjelajah dari kedai ke kedai.. akhirnya jumpa yg paling murah deep freezer kat Taman U.. Harganya RM570, Brand Daewoo dari Korea, ada warranty 5 tahun.. kira ok la tu compared dgn yg lain dah la lagi mahal, pastu warranty lak kejap jer.. 

            So, malam tu df tu pun dah dihantar ke rumah.. tapi df tu xleh terus pasang, at least kena tunggu 12 jam baru boleh ON kan.. then tunggu lagi 5 jam lepas on baru boleh masukkan barang dalam tu.. so, mlm keesokan harinya baru la aku transfer semua ebm ke dlm df tu..


 Ni la hasil ebm yg berjaya aku kumpul sampai hari ni... 
total around 230 oz..

Ebm yg dah transfer dlm df..

             Sebelum transfer semua ebm dlm df, aku asingkan siap2 ikut date.. aku bahagikan ebm tu kepada 3 plastic bag.. 1st bag untuk ebm bulan October, 2nd untuk 1-14 Nov dan 3rd untuk 15 - 30 November.. tapi time aku transfer ni baru sampai 23 Nov jer.. Tujuan aku separate kan ebm ni adalah bagi memudahkan aku nak guna nanti.. mesti la kita nak guna yg paling awal dulu kan.. yg dalam bakul tu pulak the lastest ebm yg belum sempat masuk dlm plastic bag.. dah penuh bakul tu nanti baru aku transfer dlm plastic bag..

Ni la dia deep freezer aku.. lagi best df ni siap ada kunci lagi.. 

            Bila dah ada deep freezer ni mudah2an semangat aku lagi kuat untuk mengepam dan mengumpul stok.. Semoga Allah murahkan rezeki kepada anak aku dan dapat menyusukan anakku sampai 2 tahun.. InsyaAllah.. Amin..

         OKla.. jumpe lagi.. bye..

You Might Also Like

6 comments:

  1. Wow, sgt banyak. Kalaulah Naurah nak minum ebm yg berstok mcm tu, tentu tak penat sgt hana terkejar2 pum tiap ari walau busy melampau kat opis. Pernah buat stok smggu, tp dia xnk minum langsung. So, skarang buat stok untuk sehari dua je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula.. hopefully faris x reject ebm la.. so far baru 2,3 kali bagi dia ebm dia boleh minum.. mmg terkejar2 kalau baby xnak minum ebm.. dulu time anak 1st sy pam arini untuk esok sbb susu x byk.. pastu time dlm pantang lak x wat stok.. start baby 6 bulan baru dpt wat stok sikit2.. mmg penat sgt la time xde stok tu..

      Delete
  2. Hmm... nak beli jugak nanti lah.. tapi nak tengok dulu boleh produce breastmilk dengan banyak ke tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula..ni pun bila tgk dah byk stok ebm penuh freezer, baru la confident nak beli.. kalau x banyak membazir jer beli.. hihi

      Delete