Kuching oh kuching..

November 28, 2012

            Hai.. bangun2 pagi ni terpikir apa sudah jadi dengan planning cuti-cuti malaysia my family untuk pegi holiday next year? Ni family sebelah aku tau.. FYI, kitorg adik beradik ada collect duit RM50 for each family.. So kira monthly dapat kumpul RM200 la kan sbb adik aku yg kecik skali tu still study lagi so x kira la.. 

           Mengikut planning asal, ada 3 destinasi yg kitorg nak pegi.. Kuching, Sabah dan Bandung.. Tapi Bandung dah kena reject sbb bajet x mencukupi untuk cover semua kos untuk ke sana.. kalau tambah duit sendiri lagi boleh la.. tapi kitorg kalau boleh xnak tambah2 duit lagi.. tu la tujuannya dah kumpul duit awal2 kan.. juz duit belanja shopping jer sendiri2..

          Destinasi kedua adalah Sabah.. yg ni pun kena reject sbb kalau gi Sabah ni ada baby kecik sgt susah sikit sbb ada tempat lawatan yg masuk kawasan hutan sikit.. so mcm x sesuai la pulak kan..

          Destinasi yg hampir2 confirm lak adalah Kuching.. yg ni kitorg adik beradik yg pompuan2 ni semua setuju sgt sbb ada tempat shopping2 cam kat Bandung.. time raye aritu kitorg ada jumpe kwn cousin aku yg duduk kat Kuching.. nak dijadikan citer, kebetulan nye pulak dia ni keje kat ajen pelancongan.. so, kitorg tanye la skali apa yg menarik kat kuching tu.. dia pun citer la tempat2 menarik kat sana sampai kitorg pun dah tertarik.. then, mintak la quotation skali kat dia.. dia cakap nanti dia email kan.. tapi sampai skrg x dapat2 lagi email dari dia.. eee..geram betul aku.. dah la xde no. tel dia..

 Pasar Serikin - tempat utama yg kitorg nak pegi.. hehe..

 Sarawak Cultural Village

          So sape tau kat ne nak dapat pakej yg menarik? kalau dapat pegi sendiri tanpa agen pun ok gak.. tapi susah x ek kalau pegi jalan2 sendiri tanpa pakej ni? kitorg dah la ramai, 10 org dewasa dan 7 org kanak2/baby bawah 6thn.. kalau boleh kitorg nak duk homestay jer senang sikit sbb ramai kan..

            Orang-orang Kuching, sape ada cadangan kat mana lagi tempat menarik nak pegi? sape nak jadi tourist guide kitorg? hihi.. ada agen yg boleh tawarkan pakej yg berpatutan tak untuk kitorg? teringin sangat ni nak gi kuching.. lagi2 tempat wat kek lapis tu.. fuhh.. mesti shoppin' sakan ni kalau dapat gi pasar serikin kan.. hihi..

           Okla.. kalau korang ada info yg menarik tentang ni share2 la ngan aku ek.. 
k..bye.. 
        

You Might Also Like

6 komen

  1. Myra pergi kuching taon 2010..masa tu pegi berdua jer dgn mak..abh tak ikot...tpi kat sana ada akak angkat yg balik kuching bercuti...so dia la tour guide kitaorg..Pasar Serikin tu memang best..tapi perjalanan agak jauh cikit la..mcm laluan kg gitu..then cuaca memang panas..kitaorg siap beli topi kat ctu..hehe..then kitaorg sambar 1 tikar beso punya n 1 tikar kecik punya..tikar memang murah..kene pandai bargain..tujuan g sana sbb nak beli pasu yg kecik2 tuh utk wat wedding gift myra..tido plak kitaorg tdo kat Tune Hotel..berdua je pon..bilik besar jgk..cuma bila tido hotel tune ni mmg murah..tapi bnyk giler nak kene add on..itu ini ..so advise myra jgn la tido tune hotel...cari hotel yg kat bandar..stay area waterfront pon okeh..then lg satu nak cakp..ada satu kedai nasi ayam dia memang best..kat area pasar satok...pasar satok pon jgn lupe pegi..murah murah ikan terubuk masin dia dan blh bargain lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnye myra dah penah gi kuching.. tu yg x sabar nak gi tu lagi2 pasar serikin.. memang shopping ar kan.. hihi

      Delete
  2. apsal ko xwat research mase cuti 2 bulan ni?? adoiyaiiii. xyah ke kuching la. kite g CHENG jer.lalalal

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku x dan nak research ar.. kakak kenit tu asyik kaco jer..

      Delete
  3. kalau kat kuching boleh singgah ke jong crocodile farm, pasar satok, matang wildlife, kampung budaya, waterfront, main bazaar (seberang jalan waterfront), naik perahu tambang dari waterfront ke kampung boyan untuk beli kek lapis, serikin, jangan lupa makan di seafood sekitar santubong, kat situ sedap2 belaka..



    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. banyak jugak tempat menarik kat sarawak ye.. mudah2an tercapai la hajat nak bercuti ke kuching ni..hihi

      Delete