Kakak Diyana

Ragam si kakak..

November 08, 2012 Ibu Dilah 2 Comments

        Hai.. arini aku nak citer pasal kakak Diyana.. lately ni perangai dia betul2 menguji tahap kesabaran ku.. dah la aku dlm pantang lagi, si kakak lak asyik la buat perangai jer.. aku marah2 pun dia wat x tau jer, sape x geram kan.. makin x nak dengar ckp lak.. kadang2 rasa cam nak cubit2 jer.. x pun nak jentik2 jer tgn dia tu.. huhu.. kejam kan aku?  tp aku mmg dah wat pun tp slow jer la.. bagi dia takut sikit.. hehehe..



 Nak tau x ape perkara yg dia buat yg wat aku geram sgt kat dia?

1) Lepas mandi or salin diapers dia xnak terus pakai diapers, baju & seluar..
    kalau dah pakai diapers pun nak pakai sluar bukan main susah lagi.. kdg2 tu baju pun  xnak pakai.. sabo je la aku..


Budak xnak pakai sluar lepas mandi..

2) Suke cakap kuat2.. suara dia dah mcm speaker dah.. kuat beno.. pastu suke ckp betul2 kat muka adik dia.. cian adik.. tp adik mcm dah lali dah sbb since dlm perut aku lagi adik dah biasa dgr suara kakak yg kuat.. time tu kdg2 si kakak ckp kat perut aku panggil adik dia..

3) Suke cabut mitten & booties adik faris.. boleh tetiba dia dtg kat adik dia pastu cabut mitten & booties pastu terus lari.. Sabo je kan.. lagi 1 dia suke tarik bantal yg adik dia guna.. dia akan tarik laju2 bantal tu.. cian kepala adik faris, nasib baik bantal tu kecik & nipis je, so xdela terhentak sgt.. hangin tul ngan perangai dia yg satu ni.. grrrrrr... geram aku..

4) Asal aku nak salinkan pampers adik jer dia pun sibuk dtg gak nak menolong kononnye la.. padahal dia nak amik wet tissue tu.. kalau aku x perhatikan mau abis wet tissue tu dia kluar kan.. nak tau ape dia wat ngan wet tissue tu? emm.. dia lap2 muka dia la, kdg2 wat lap meja la, x pun dia wat lap teddy bear dia.. uhhh.. geram betul aku..

5) Time aku nak bf adik, time tu la dia nak "tek" jugak.. kadang2 dia yg lebih2.. skrg ni makin kerap lak dia nak tek.. kalah baby faris tau.. penat & letih lak aku..


Kakak sibuk nak bf adik jugak.. hahaha..

          Actually banyak lagi perangai dia yg leh wat aku berangin jer.. aku x tau la kakak jadi macam ni sbb dia jeles ngan adik ke ape? Perubahan usia ke? or tu cara dia nak memberontak sbb rasa aku lebihkan si adik? Ntah la.. pening kepala aku cam ne nak ckp ngan dia supaya behave sikit.. 


 Kakak ajar adik tepuk amai2.. huhu

Budak kepochi tp bijak.. boleh lak dia dpt idea untuk tarik kerusi untuk bukak pintu tu.. bijak.. bijak..

         Selain dari perangai kakak yg menjadi2, kakak pun skrg ni makin petah bercakap.. cakap pun dah mcm org besar ckp.. siap hujung ayat ada "ah", "ke", "kan".. hahaha.. cepat jer dia ikut apa yg kita cakap.. sampai semua org x larat nak layan dia ckp.. tp kadang2 terhibur gak dengar dia membebel.. banyak betul soalan dia.. huhu.. comel jer..


 Skrg ni kakak tgh kemaruk nak menconteng2.. 
habis buku keje tok bah & bunda dia nak conteng..

Tengok tu.. hobi baru dia skrg ni suke duduk atas meja makan tu.. 
sibuk nak pakai stokin bagai..

          Okla, tu jer citer pasal kakak.. aku berdoa semoga kakak menjadi anak yg solehah, bijak, mendengar kata & menghormati ibu ayah & org yg lebih tua.. jadikan dia anak yg penyabar & berbudi pekerti mulia.. amin....

You Might Also Like

2 comments:

  1. Dia blm biasa ada adik lg tu kot..cian dia.tp lg cian faris.hehe..

    ReplyDelete
  2. Tu la fifi, kesian kat dia asyik kena marah jer.. tp nak wat cam ner, i pun stress jugak,nasib baik faris jenis yg x meragam, kalau x lagi pening i nak melayan dua2 nanti.. hihi..

    ReplyDelete