Breastfeeding : Rekod terbaekkkk...

November 16, 2012

              Hai.. dah bape hari x apdet belog ni.. bz memanjang.. huhu.. bukan bz ape pun, sebenarnye xde masa nak beronline sbb 2,3 hari ni baby faris xleh nak tido siang.. dpt tido jap2 jer, dapat 5-10 minit jer pastu dia mesti bangun.. xtau nape dia xleh tdo lena.. risau gak.. memang susah la nak wat keje umah.. dengan si kakak lagi yg mengacau.. terkejar2 aku dibuatnye..

           Semalam adalah hari ke 40 berpantang.. means baby faris pun dah 40 hari la kan.. aku happy sgt semalam sbb aku berjaya perah susu sebanyak 7oz.. ni adalah kuantiti yg paling byk aku dpt sepanjang tempoh berpantang ni.. dah la aku marmet jer semalam gara2 tertinggal corong pam kat kampung.. huhu.. terpaksa la aku marmet jer untuk tempoh bape ari ni sampai bunda poskan corong aku tu..

 Rekod terbaeekk aku setakat ni.. 7oz.. yg 5oz tu dlm masa 10minit jer..

 Stok terkini.. hampir 180oz berjaya aku kumpulkan.. 
penuh dah ruang atas tu.. pasni lauk2 dah xde tempat nak letak..

              Biasanya pagi2 aku perah /pam dapat 3 or 4 oz jer.. paling byk pun 4.5oz.. tapi semalam betul2 cipta rekod dpt 7oz.. hepi betul aku.. dah la still dlm pantang lagi kan.. tambah2 lagi aku ni bukan la jenis yg susu mencurah2 cam air hujan gitu.. giler ko kalau x hepi.. hihihi.. kalau tgk org lain skali pam dapat 2, 3 botol jeles gak kan.. tp aku tetap bersyukur dengan rezeki yg Allah bagi.. bape yg Dia bagi aku terima.. yg penting aku dah berusaha dan cukup untuk anak aku kan.. lebih2 pun nak wat pe kan..

 Rahsia aku yg x lagi rahsia sbb semua org dah sedia maklum.. hahaha..

             Aku pastikan everyday aku minum 2,3 botol air kosong.. dlm 3 liter gitu.. sape kate banyak sgt nak minum sampai 3 liter?? bagi aku x banyak sbb aku menyusukan 2 org skali.. opkos la aku akan cepat rasa haus.. so slalu la aku teguk bekas ni.. teman setia anda.. bukan2.. teman setia aku.. hihi.. 

            Okla.. aku nak continue perah susu balik ni.. bye..

Nota kaki : pasni bole usha2 deep freezer lak.. ada rezeki hujung taun dpt bonus boleh la aku sambar deep freezer sebijik.. hihi

You Might Also Like

6 komen

  1. Faris kaya raya dgn ebm. yeay! hehe Naurah memang reject terus ebm yg 5,6 hari. so, hana xblh nak buat stok mcm tu. sob2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni pun x try lagi bagi faris minum ebm.. baru try skali jer bagi fresh aritu.. dia nak.. tp jgn dia reject ebm sudah.. mau nanges sy dibuatnye.. huhu

      Delete
  2. gud job mummy...bestt nyerrr...myra rindu nak perah perah nih...huhu..tapi nak wat cane..now syahmi df jer..tak sabar ea abes pantanggg..merdekaa !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpela myra.. syahmi pun dah besarkan.. dia dah campur susu ke? betul tu.. x sabar nak abis pantang minggu ni.. pastu bleh kuar jalan2..hihi

      Delete
  3. Sy masih xtau camna nak marmet..tanya nurse pun,nurse xtau nak explain..

    ReplyDelete
  4. X semua nurse tau.. awk try tgk kat you tube.. ada yg tunjuk cara mcmana nak marmet.. sy pun bknnye pandai sgt.. kadang2 rasa cam x betul jugak bila marmet tp as long as kuar air susu tu so sy assume betul la kot cara tu.. hahaha..

    ReplyDelete