Breastfeeding,

Supplement

November 09, 2012 Ibu Dilah 0 Comments

             Semasa dalam berpantang ni, aku telah mengambil supplement sebagai makanan tambahan.. Maklum la, pada masa2 tertentu aku langsung x sempat nak makan or minum.. biasanya time pagi2.. time ni faris biasanya berjaga & kakak juga kadang2 dah bangun tdo.. so, aku memang x sempat nak makan or nak breakfast sbb time tu faris akan nonstop bf jer sampai dia tertdo..

             Semua tu wat aku jadi letih sgt dan cepat lapar.. tambahan pulak kena berjaga malam sbb faris x tdo kan.. kadang2 dapat tdo 2 jam jer time malam.. mana x letih dan mengantuk kan.. so, bunda telah mencadangkan untuk aku ambil beberapa supplement Amway untuk menjaga kesihatan dan pemakanan aku..

Antara supplement yg aku makan.. Belakang tu protein..
Hadapan dari kiri : Bio C,Calcium Magnesium, B Complex dan Lecithin- E.. 

Kepentingan setiap jenis supplement :
1) Protein 
 Membantu penyembuhan luka, menambah tenaga.. aku minum sebelum breakfast.. juz   shake jer 1 sudu protein dengan air kosong pastu minum..

2) Bio C
Antioksidan yg diperlukan untuk mengekalkan tulang, gigi dan gusi yg sihat. juga membantu penyembuhan luka..  sama mcm kita makan buah2an..

3) Calcium Magnesium - terdapat alfafa dalam calcium magnesium ni..
Sangat penting untuk membantu pembentukan tulang, gigi. Bagi kita yg menyusukan anak kan ni pun sangat perlu ambil calcium ni sebab kadang2 kita x sempat nak minum air susu kan, so nak senang makan jer la calcium ni.. 

4) B Complex - terdiri dari 7 jenis vitamin B - B1, B2, B3, B5, B6, Asid folic dan B12.. 
Penting untuk perkembangan sel darah merah.. (kan kite bersalin byk kluar darah kan..)
Selain dari tu B complex juga membantu kita mengawal emosi. - masa dalam pantang ni kan kita slalu stress kan.. so bila kita makan B complex ni dapat la mengawal emosi kita dan secara x langsung bila kita happy susu pun mudah keluar.. kalau kita stress kan susu badan kan malu2 jer nak keluar kan.. kan.. hihi

5) Lecithin E
Membantu dalam penyerapan vitamin E. Sama mcm kita makan ikan haruan or pati ikan haruan tu.. untuk menyembuhkan luka pembedahan..

            Kalau nak tau, time bersalinkan kakak diyana dulu pun aku makan supplement yg sama mcm ni jugak.. kan aku bersalin czer time tu.. luka pun cepat sgt baik.. kalau org lain ckp bersalin czer ni leceh la, lambat baik la.. tapi x bagi aku.. bagi aku senang nak handle dan cepat baik sbb aku makan supplement ni la.. sampai makcik yg mengurut aku pada hari ke 4 tu pun terkejut tgk luka tempat jahitan tu cepat sembuh dan elok jer.. aku pun xde rasa sakit bila makcik tu tekan2.. so, disebabkan aku dah tau keberkesanannya, skrg ni aku makan la benda yg sama.. x yah makan ikan haruan or pati ikan haruan pun..   

Happy grill pan

           Selain drpd tu, apa yg bestnye bulan ni ada promosi vitamin.. sape2 yg beli produk kesihatan ni untuk bulan November ni, kita boleh beli happy grill pan dengan harga yg murah RM39 or RM45 bergantung kepada pakej yg diberikan.. harga asalnya kalau x silap RM200++.. Kalo korang perasan ada iklan kat TV skrg ni pasal grill pan ikan tu kan, hah.. happy grill ni lebih kurang sama la mcm tu.. pan ni kalo nak guna asing2 pun boleh gak..

           Sape2 yg berminat boleh contact Puan Siti a.k.a BuNda a.k.a mak aku di talian 017-6297715 atau boleh gak email kat aku..

You Might Also Like

0 comments: