Berpantang,

Yeahh!! arini habis pantang!!

November 19, 2012 Ibu Dilah 3 Comments

            Hai.. assalamualaikum.. arini merupakan hari terakhir aku berpantang.. berpantang ler sgt kan.. hahaha.. biasa la kan, bila berpantang sendiri ni ada yg dapat aku wat ada yang idak.. Contohnya bab pemakanan, bab penjagaan diri dan lain2 lagi.. kalau boleh aku memang teringin sangat nak rasa berpantang betul2 kalau ada bantuan dari org lain..

           Bab pemakanan aku memang x kesah makan lauk2 org berpantang ni sampai habis pantang.. dulu time berpantang anak 1st memang aku boleh ikut jer.. lagipun tekak aku ni memang x cerewet dan x memilih makanan.. kira x kesah la makan benda yg simple2 gitu tiap2 ari.. kalau setengah org kan dah bising kan makan benda yg sama tiap2 ari.. tp aku x.. 

           Memandang kan kali ni ada masa yg aku kena berpantang sendiri kat umah jadi agak susah sikit la.. semua kena sediakan sendiri.. masak sendiri, kemas umah lagi.. jaga baby lagi.. so aku try buat setakat mana yg aku mampu.. masak pun x sempat nak masak byk2 jenis lauk.. kadang2 ikutkan jugak kehendak en somi tu sbb dia cerewet sikit bab makanan ni.. so kena la mix kan citerasa tu.. cuma aku xdela masak pedas2.. pulut2 aku x makan.. dan makanan yg boleh wat baby kembung tu aku still elak kan.. cuma cara masakan tu jer yg bukan cam org berpantang sgt.. seafood aku baru try makan minggu lepas.. so far xde masalah.. ayam lak aku dah makan lepas sebulan.. alhamdulillah, semuanya ok2 jer..

          Bab penjagaan diri masa berpantang lak, aku sempat berurut selama 5 hari berturut2 start hari ke 2 lagi.. time tu aku berpantang kat umah MIL kat sedenak.. so, makan minum semua adala org yg tolong uruskan.. lagi pun time tu aku mmg x kuat lagi.. nak bangun & berjalan pun susah.. byk MIL yg tolong.. time tu memang berpantang betul2.. pakai bengkung, stokin, pakai pilis, param, tepel semua aku pakai.. memang best sgt2.. tp seminggu tu jer la aku pakai.. bila balik umah sendiri x dan nak pakai sendiri.. juz bengkung & stokin tu aku still pakai sampai sebulan lebih.. hari2 tertentu je aku x pakai sbb aku basuh bengkung tu.. 

         Seriously aku cakap, kalau ada orang yg dapat jaga aku betul2 time berpantang, aku memang teringin sangat nak berpantang dengan cara yg betul2 mcm org dulu2.. kebetulan smlm aku & hubby ada tgk rancangan NONA kat TV3 pasal bidan moden ni.. maksudnya skrg ni ada perkhidmatan menjaga ibu dan baby berpantang cara tradisional + moden. ibu dan baby tu akan tinggal di tempat org tu.. mcm rumah & spa gitu la.. so, kita akan tdo kat situ dan pekerja tu akan jaga kita sepanjang masa.. tapi husband boleh datang bila2 masa untuk tgk kita.. so, hubby aku pun cakap la, "bagus jugak skrg ni ada servis cam tu kan.." then, aku pun balas.. "tula.. bagus kan.. nanti anak ke-3 ayah dah jadi manager masa tu, boleh la anta ibu kat tempat mcm tu kan.." hihihi... kan best kan.. semuanya dilayan mcm puteri rasanya.. hehehe..

         Bab penjagaan baby pun xde masalah sgt sebab kali ni aku dah x kekok lagi.. seriously, walaupun berat baby kecik sikit dari si kakak dulu tapi kali ni aku berani wat semuanya sendiri.. start hari kedua dah mandikan baby.. pegang baby pun aku rasa confiden jer.. xde takut2.. maklum la dah ada experience kan.. macam tu jugak bab menyusukan anak.. semuanya aku boleh handle dah.. walaupun aku bf dua org skali.. tapi berbekalkan ilmu yg aku cari dan dapat dari pembacaan dan pengalaman, aku boleh atasi semua masalah.. dah x risau bila diawal kelahiran baby susu lom keluar sgt.. aku ignore kan kata2 org bila aku still menyusukan si kakak lagi bila faris dah lahir.. 

         Aku berpegang pada prinsip "orang tua2 dulu ada pengalaman tapi org skrg ada kajian" so, selagi apa yg aku wat tu xde mendatangkan keburukan berdasarkan kajian2 perubatan yg penah dijalankan, so aku ignore jer pendapat org2 dulu tu.. org2 dulu cakap berdasarkan pengalaman diorg tp kadang2 bukannya semua betul.. kalau betul pun untuk zaman diorg boleh la diterima pakai lagi.. tapi pemakanan zaman skrg ni pun dah mcm2 sgt, kadang2 lebih banyak yang instant dari yg ori, so better kita ikut kajian yg terkini kan yg boleh diguna pakai pada zaman skrg.. selagi x bercanggah dengan ilmu perubatan masa kini, aku boleh ikut ckp diorg, tapi kalau dah ada kajian dan aku rasa x logik sgt, aku abaikan.. tp pape pun aku tetap hormat pendapat diorg, cuma kita sebagai ibu yg kena wat pilihan apa yg terbaik untuk anak2 kita.. tu dia.. dah panjang aku membebel.. bersemangat betul bila ckp bab ni.. hihi..

 Gambar terkini baby faris.. tomei anak ibu ni.. hihi..

          Okla.. tu jer aku nak share citer pasal aku berpantang anak kedua ni.. alhamdulillah, semuanya dah berakhir.. baby faris pun x banyak meragam.. weekend ni dah boleh keluar jalan2 ngan suami dan anak2... Yeahhh!! Horeyyyy!!

You Might Also Like

3 comments:

  1. Salam, apa ye name pusat perkhidmatan bidan moden yg kat rancgn NONA TV3 tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumslm.. sy pun dah x ingat la apa nama bidan moden tu.. dah lama sgt dah.. huhu.. sori ye..

      Delete