Anak2 terkunci dalam umah @ aku yg terkunci kat luar umah??

December 27, 2012

          
            Hai.. ni nak citer pasal satu citer suspen yg dah terjadi pada hari Ahad lepas.. dah nak basi dah citer ni.. tp tetap nak citer gak sebagai peringatan kita bersama.. huhu..

           Hari ahad lepas tinggal aku dan anak2 aje kat umah.. hubby kuar pegi service kete aku.. pagi tu aku dah siap2 masukkan kain baju kat dalam mesin basuh  kat luar umah.. tp sampai kul 3 ptg aku x sempat2 nak menyidai disebabkan melayan kerenah anak2 yg nak berkepit jer ngan aku.. x kan aku nak mengangkut dua2 lak gi menyidai baju tu kan..

          Lepas dah siap masak dan menyuap si kakak makan, aku pun try la nak tido kan baby faris sbb kalau dia x tido mcmana aku nak g jemur baju kan.. tapi faris tetap x nak tdo jugak.. asyik merengek2 jer.. bila aku angkat dia & bagi dia tgk tv dia suka pulak.. last2 aku letak la dia duduk kat carseat.. suka pulak dia.. diam jer dia tgk tv.. tersenyum2 pulak tu.. aku pun apa lagi, cepat2 la kuar umah gi jemur baju..

        Aku jemur baju kat blkg umah jer.. si kakak pun sibuk2 duk ikut aku tapi dia tunggu kat pintu dapur jer la sbb aku x bagi dia kuar.. so dia duk main2 pintu jer.. aku dah pesan kat dia jangan main tutup2 pintu tu.. tapi dia tetap main gak.. last2 lepas pintu tu tertutup dan x boleh bukak, aku biarkan jer.. aku teruskan sidai baju.. dlm masa yg sama aku tetap pasang telinga kot2 la adik faris nanges kan.. tp xde.. senyap jer, sesekali dengar ler sore kakak yg kuat tu menjerit2..

         Dah siap sidai baju, aku pun nak masuk dalam umah.. Suddenly bila aku nak bukak pintu, pintu tu x boleh nak bukak.. aku pusing2 pun x boleh jugak.. aku dah x sedap hati dah.. mcmana bole terkunci pulak ni?? aku pun panggil si kakak.. suruh dia bukak pintu tapi mana la dia sampai kan.. aku suruh kakak amik kerusi dan panjat kusi tu untuk bukak pintu.. dari luar aku dengar kakak tarik kerusi.. pastu dia panjat.. aku ajar dia suruh bukak pintu tu dgn pusing2kan tombol pintu tu.. aku suruh dia pusing2 kan jugak.. tapi x berjaya.. kakak cakap x boleh..

         Ahh.. sudahhh.. apa yg aku nak buat ni??? pintu dah x boleh nak bukak.. aku terpikir nak berjalan kaki pusing ke depan umah..  adala 4,5 biji umah kot aku kena lalu sebelum sampai lorong hujung baris umah aku then berjalan ke depan umah pulak.. dah la aku pakai kain batik ngan tshirt jer.. mesti org pelik kan kalau aku duk jalan mcm tu.. dah la keadaan aku time tu serabai jer.. huhu.. pastu bila pk balik kalau aku dah gi depan pun pintu grill depan kan kunci jugak... adoiiii.. mcmana ni??

        Last2 aku suruh jugak kakak try lagi duk pusing2kan tombol pintu tu.. banyak kali la dia duk main pusing2 tombol tu.. skali.. "tappp..." alhamdulillah.. kunci tu dah terbukak.. aku pun terus bukak pintu dah terus peluk & cium kakak.. pandai anak ibu.. syukur sgt pintu tu dah boleh bukak.. aku dah risau sangat2 dah tadi.. dengan adik faris lagi yg langsung x dengar suara dia, ntah ok ke x anak aku tu..

         Lepas peluk kakak, aku cepat2 pegi tgk adik faris pulak.. alhamdulillah.. faris duk senyap jer sambil tgk tv.. kejap2 dia senyum.. lega aku.. aku paling cuak bila pikir kan kalau la time aku kat luar tadi faris menanges melalak2.. apa yg aku nak buat time tu? tapi alhamdulillah semuanya dah setel.. syukur sgt2..

          Ni la keadaan bambam ibu time ibu kat luar tadi.. diam jer dia tgk tv..




 As usual.. kakak diyana mesti nak interprem bila ibu nak amik gambar adik..

 Geram betul tgk bdk kecit ni.. tapi ni la penyelamat kami semua.. 

Bambam ibu..

            Agak2 korang la kan, dari apa yg aku citerkan ni, sape sebenarnya yg terkunci?? aku ke atau anak2 aku?? huhu.. kami sama2 terperangkap... syukur semuanya selamat.. kena amik pengajaran dari apa yg dah terjadi.. lepas ni jgn bagi kakak tu main pintu lagi.. bahaya...

          Ingat ye mommies2 semua, perhatikan ada.. jangan biarkan perkara mcm ni terjadi dekat korang jugak.. take care ye semua.. tata..

You Might Also Like

0 komen