Faris dan babysitter

December 14, 2012

               Hai semua.. salam jumaat.. hari yg mulia.. semoga dipermudahkan segala urusan kita.. bulan disember ni spesel bagi aku.. byk benda yg menarik dalam bulan ni, tp ada jugak perkara2 yg x best terjadi.. lagi2 dalam minggu ni, mcm2 hal dah jadi kat kami sekeluarga..

           Konon2nye start minggu ni nak suruh hubby anta anak2 gi umah babysitter then balik aku lak yg ambik.. Hari selasa aritu hubby baru nak anta budak2 tu, dah siap masuk kan barang2 & anak2 dlm kete.. skali nak start kete enjin x hidup pulak.. start banyak kali pun x start jugak.. sekali check2 rupa2nya bateri kete hubby dah weak pulak.. mana nak cari bateri kete pagi2 cam tu kan, kedai pun x bukak lagi.. so, aku pun suruh la hantar anak2 tu guna kete aku dulu..

         Disebabkan xde kedai yg bukak pagi2 tu, so aku ckp ngan hubby biar aku hantar dia gi keje dulu then malam tu baru cari bateri.. lagipun jalan gi tempat keje kitorg one way  jer & dekat jer pun.. balik dari keje amik anak2 pastu hubby gi cari bateri kete dekat kedai2 dekat ngan umah tp xde.. so terpaksa la kuar lagi mlm tu gi cari kat taman u pulak.. tp x dapat jugak sbb kedai banyak yg dah tutup.. kebetulan aku pun nak cari puting baru untuk botol susu faris.. sbbnya bs faris ckp faris susah nak tdo time siang.. aku suspek sbb dia x kenyang bila minum susu, tu yg dia merengek jer.. mana x nye, kdg2 2 botol or 3 botol jer susu yg dia minum sepanjang kat umah bs tu..


      Bambam ibu yg bikin ibu runsing.. guamm nyer dia..

              Hari rabu kitorg gi keje sama2 lagi.. tghari tu aku kuar kejap amik hubby kat tmpt keje dia then gi cari bateri lagi.. alhamdulillah dapat n harganya pun dpt murah sikit.. then balik tmpt keje aku balik.. pastu terus gi surau nak solat n pam susu.. baru nak start solat aku dpt panggilan dari babysitter ckp dia x sanggup nak jaga anak2 aku lagi.. tersentap aku bila dia ckp mcm tu.. mau nye x sentap, mana aku nak anta anak2 aku lepas ni? mcm2 aku pikir.. sampai mengalir air mata aku bila org x sanggup nak jaga anak2 aku lagi.. risau betul aku.. aku cakap nanti masa amik anak2 aku nak discuss dulu.. rupa2nya sebelum tu dia ada msg aku dulu tp aku yg x prasan.. ni msg dari bs tu..

" Dilah, ana nak minta maaf sgt2 kat dilah.. ana xleh jaga la anak2 dilah.. susah ana nak wat keje.. mak ana sampai x larat nak jaga faris.. ana nak masak lagi.. xleh wat keje ape.."

          So, on the way balik keje tu aku laki bini duk discuss la dlm kete pasal hal ni.. apa yg nak dibincangkan nanti.. kalau confirm bs tu xleh jaga anak2 aku lagi, aku nak minta dia bagi la kitorg masa sikit untuk cari bs baru..

           Di rumah babysitter, kami pun berdiskusi.. pada mulanya segan2 nak cakap, x tau nak bagi intro camne.. so wat2 la tanya camne faris & kakak arini.. mak bs tu (atok) cakap arini adik faris xnak tdo.. sepanjang hari mcm tu.. baru tdo kejap bila letak jer dia bangun balik.. kdg merengek2.. biasanya time dah ptg2 time kitorg nak amik tu dia baru nak tdo sbb dah penat agaknya x tdo sepanjang hari kan..

          Then BS (Ana) pun tambah la, bila faris xleh tdo mcm tu dia xleh nak wat keje, nak masak pun susah.. mak dia lagi la kena sentiasa pegang faris jer.. tu yg wat mak dia stress and x cukup rehat.. ana cakap lagi, bila mak dia dah x cukup rest blood pressure dia naik la nanti.. mak dia ni ada darah tinggi.. every week dia kena check up kat klinik.. aritu pun dia dah skip check up.. sbb sure kena tahan wad kalau dia check time mcm tu..

         Dari situ aku pun paham la nape dia xleh nak jaga anak2 aku lagi.. sbb nya kesihatan mak dia akan terganggu kalau faris berterusan xnak tdo siang mcm tu.. bagi diorg kakak xde masalah, setakat gadoh2 ngan anak dia pastu baik balik tu biasa la kan budak2..

         Aku pun tanya dia balik, if faris boleh tido siang dia boleh teruskan jaga anak2 aku lagi x? dia cakap boleh la kalau mcm tu.. lega sikit hati aku bila dia jawab mcm tu.. aku lega sbb 1st aku xyah la aku cari bs lain dan yg penting sebenarnya aku selesa dia jaga anak2 aku sbb dia jaga ok dan environment umah dia pun bersih jer.. for sure la kita nak anta anak2 kita kat tempat yg kita rasa selesa kan.. 1st impression aku bila 1st time aku dtg umah dia aritu mmg aku dah suke..

       So aku pun cakap kat dia aku plan nak try tidokan faris dalam buai.. walaupun sebelum ni aku xnak sbb aku nak elakkan dari kakak berebut ngan adik buai tu, now aku terpaksa lakukan jugak untuk memudahkan babysitter.. lepas tu kitorg pun balik umah..

       Sampai rumah aku terus masukkan faris dalam buai.. dengan berbedung akhirnya faris dpt tdo lena.. dalam sejam lebih jugak la.. dan wat pertama kali nya aku bagi faris pacifier.. sblm ni dia mmg x guna pun.. bila dah terjaga tu faris x meragam pun.. cuma bila pacifier tu tercabut baru dia merengek kejap.. bila aku dah setel keje2 umah, aku pun duk rehat jap sambil main2 ngan faris.. time ni xdela bagi dia pacifier lagi kat dia.. tapi si kakak lak asyik nak sumbat pacifier tu kat adik.. main sumbat jer dia..

 Tengok tu.. kakak main sumbat jer puting tu kat adik faris..

 Ni kakak sumbat guna puting dia dulu..

 Sampai nanges2 faris dibuli si kakak.. yg ni guna puting faris..

 Last2 dia sendiri yg isap puting adik.. ambil kesempatan betul kakak yer..

Tu dia.. kita sama2 isap puting yer adik.. hihi..

          So solution kepada masalah ni kitorg decided terpaksa la bagi faris tdo dalam buai dan bagi faris isap puting.. sebelum ni xdela aku cakap xkan bagi langsung 2 benda ni kat faris sbb kakak dulu pun isap puting dan tdo dalam buai jugak.. tapi aku pikir dulu kalau xde pape masalah x yah la aku nak bagi kan.. so skrg ni dah timbul masalah ni aku pun try je la bagi dan ianya telah berjaya menyelesaikan masalah kitorg ni kan..

          1st night tidokan faris dalam buai mlm semlm faris tdo lena sampai pagi.. x bangun menyusu langsung.. nak tdo kan dia pun senang, kul 11 lebih sikit dah tdo dah.. kalau x sebelum ni kadang2 sampai dekat kul 1 pagi baru nak tdo..

        Pagi2 semalam aku pun terpaksa la mengangkut buai tu bawak gi umah bs dan pasangkan sekali.. kalau ikutkan hubby aku yg kena wat, tp dia x sihat lak smlm pening kepala.. xper.. aku ni kan supermakkk.. semua benda aku boleh buat.. hahaha..

          Semalam masa aku amik anak2 aku pun tanye la mcmana faris aritu.. nak tau la jugak apa feedback diorg kan.. boleh tdo dalam buai x? atok tu cakap arini faris baik sgt.. paling baik la setakat dekat 2 minggu dia jaga.. minum susu pun dah ok, tdo dalam buai pun ok.. siap kakak pun ada tdo dalam buai tu jugak.. hahaha.. kakak.. kakak..

        Oh ye, aku pun ada tukarkan puting untuk botol faris.. sblm ni aku bagi dia guna puting yg biasa tu, faris boleh isap guna puting tu tp mcm x puas sgt.. so, aku tukar guna puting yg warna kuning2 coklat tu.. sejak tu faris dapat isap susu dgn baik..

        Alhamdulillah, ketiga2 masalah faris dah setel.. mudah2an bs anak2 aku ni selesa ngan anak2 aku dan dapat jaga mereka dgn baik.. itu jer yg aku harap kan.. seboleh mungkin aku nak memudahkan keje diorang supaya diorg pun x rasa susah nak jaga anak2 aku lagi.. baru la aku x risau nak tinggalkan anak2 aku dibawah jagaan diorg.. aku nak wat keje kat opis pun hati tenang jer..

         Semoga anak2 aku cepat serasi dgn bs ni.. pasni aku nak bagi warmer pulak kat diorg.. untuk menyenangkan keje diorg jugak.. tu je citer pasal minggu ni.. sok kitorg nak gi legoland.. nanti kan citer pasal legoland pulak ye nanti.. hihi.. bye..

You Might Also Like

2 komen

  1. Buaian mmg byk mbantu sy jaga rissa..smoga sumanya baik2 je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula, x sangka lak faris buai.. sblm ni dia ok jer kalau x tdo buai..

      Delete