Breastfeeding

Breastfeeding : Power Pumping

December 05, 2012 Ibu Dilah 3 Comments

           As salam.. good morning uolls..  pagi ni aku nak share citer pasal satu perkara yg agak penting dalam dunia breastfeeding iaitu power pumping (PP). rasanya dah ramai yg tau tapi aku tetap nak citer gak.. haha..

           Apa tu power pumping? bagi sape2 yg x tau lagi, PP ni adalah satu teknik yang boleh membantu membina bekalan susu. Caranya dengan mengepam susu dengan cara yg konsisten selama 1 jam iaitu dengan mengepam 10 minit kanan dan 10 minit sebelah kiri berselang seli selama 1 jam.. tu kalau guna single pam or secara marmet.. bagi yg menggunakan double pumping lak, kita boleh pam selama 10 minit then berhenti 10 minit dan pam again 10 minit dan seterusnya sehingga sejam.. the best is kalau kita wat PP ni pada masa yg sama setiap hari kalau boleh.. kalau x at least seminggu 3, 4 kali pun ok..

          Tujuan kita wat PP ni adalah untuk mingkatkan bekalan susu.. lagi2 pada sape2 yg rasa bm dia semakin kurang kan, better uolls wat PP ni.. maybe untuk 1st time wat dpt sikit jer tp jgn give up.. bila lagi kerap wat PP ni nanti susu akan increase la.. ada org yg cepat dpt resultnya, ada yg lambat sikit.. yg penting jangan cepat give up ye mommies.. no..no..no.. hehehe..

         Actually, setiap pagi aku akan pam susu selama sejam.. nak cakap aku wat PP ni x jugak sbb nye aku x pam betul2 ikut 10minit kanan, 10 minit kiri.. aku dah derhaka sikit kat konsep PP ni.. hahaha.. cara aku, aku pam sebelah sampai x kuar susu lagi pastu baru tukar sebelah lagi sampai x kuar susu gak.. then aku ulang again sebelah lagi. cam tu la seterusnya sampai sejam..

 Hasil terbaekk pada pagi 4 dec.. 10 oz..

 Hasil pada petang 4 dec --> 9 oz..

Hasil pada hari pertama mengepam --> 3 oz ajer..

          Setelah hampir sebulan setengah ni, aku pam cara mcm ni la setiap pagi dan pada masa2 yg lain jugak. thats mean kadang2 aku wat PP 2 or 3 or 4 kali dlm sehari.. hasilnya semalam aku dpt hasil terbaekk sebanyak 10 oz pada sebelah pagi dan 9 oz pd sebelah petang.. mcm x caye lak aku leh dpt byk tu.. bersyukur sgt2 atas rezeki yg Allah berikan ni.. kalau korang ingat la kan, sebelum ni aku penah ckp hasil terbaik aku adalah 7 oz kan, tapi makin lama makin bertambah.. setakat nak dpt 5, 6 oz tiap2 pagi tu dah xde masalah rasanya..awal2 dulu dpt 3 oz jer.. 

            Korang jgn pikir aku riak lak sebab saje nak tunjuk susu yg banyak2 tu.. no..no..no.. aku xde niat gitu pun.. aku cuma nak share ngan korang jer.. mana tau lepas ni korang wat jugak dan hasil susu korang bertambah.. sharing is caring, right.. dulu time kakak diyana memang aku struggle gile nak kumpul susu sbbnye time tu aku kurang ilmu bf ni dan lambat start wat stok.. tp untuk 2nd baby ni, alhamdulillah, aku berjaya praktis kan segala ilmu yg aku dapat sblm ni dan hasilnya sgt memuaskan.. korang try la ye..

           Alhamdulillah, target aku untuk kumpul 300 oz sebelum naik keje esok telah berjaya.. suke sgt!! x sia2 la aku beli deep freezer aritu.. hehehe.. ok, jumpe lagi nanti.. 

 Nota kaki : arini aku bz sikit.. nak masak2 sikit sbb arini anniversary aku yg ke 3 tahun..
 

You Might Also Like

3 comments:

  1. maknanya 1 jam berterusan ke? nak try jugak lah. hasil tenusu merosot :((

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye kak.. selama 1 jam.. wat 10 minit kanan 10 minit kiri selang2 sampai 1 jam.. akak try la.. wat tiap2 hari.. time pagi pun ok jugak.. insyaAllah lama2 nanti susu bertambah..

      Delete
  2. suka buat PP bila susu mula merudum..teknik PP ni memang best & berkesan utk stimulate balik penghasilan susu badan tapi kena konsisten la..

    ReplyDelete