Breastfeeding : Stok ebm dan deep freezer..

December 24, 2012

              Hai.. morning uolss... hari isnin datang lagi.. mesti ramai yg cuti ari kan.. yela, sok kan cuti, mesti ramai yg amik kesempatan bercuti jugak arini.. me?? emm.. kena dtg keje jugak arini.. boleh jer kalau nak cuti, tapi boring la kalau cuti2 duk umah jer kan.. baik aku simpan cuti aku tu..

             Monday bluessss?? sure la kan.. lagi2 kat opis ni lengang jer, ramai yg cuti.. lagi best big2 boss pun semua cuti nak sambut christmass.. mau enjoy la kitorg sume dlm opis ni.. tp petang sikit kot baru riuh.. pagi2 ni biasanya layan blues dulu.. hehehe.. sunyi jer.. aku pun xde mood nak keje.. tu yg apdet belog ni kejap..

            Last week aku tgk deep freezer aku dah x terurus dah.. dah penuh stok2 baru kat dalam bakul tu x tersusun lagi.. sampai penuh dah xde ruang yg letak ebm yg baru.. so, aku pun terpaksa la merajinkan diri pi kemas2 df tu.. huhu..

 Keadaan before aku susun.. dah penuh bakul tu..

               Kebiasaannya aku akan transfer ebm stok dari freezer ke deep freezer dalam 2 or 3 hari sekali.. malas la nak transfer tiap2 ari kan.. tu pun kalau dah penuh freezer tu aku transfer jer dulu.. skrg ni tiap2 ari aku dapat bawak balik ebm dari opis dalam 20~ 23 oz sehari untuk 3x perahan.. so, aku akan simpan siap2 dlm plastic storage bag yg 7 oz tu or 12oz.. kalau yg plastic yg 7oz tu aku wat 3 bag.. sebelum ni aku simpan 10 oz x 2 bags guna yg 12 oz tu.. tapi skrg ni aku prefer guna yg 7oz sbb senang nanti nak transfer dlm botol kira boleh jadi 2 botol.. so xdela lebih kan..

 Hasil perahan 3 hari yg belum sempat transfer ke deep freezer..

               Bagi memudahkan aku untuk mengambil stok ebm, aku akan simpan ebm tu ikut date dan bulan.. aku akan  bahagikan kepada 2 plastic bag untuk setiap bulan.. means 2minggu 1 plastic bag.. lepas tu aku akan letak stok yg lama sebelah atas bagi memudahkan aku untuk mengambil ebm tu.. gambar bawah ni untuk stok bulan december.. total semua ada dekat 30 plastic storage bag yg 7oz dan 10 oz..

 Susun ikut date.. ni hasil untuk 2 minggu pertama bulan december..

              Setelah siap disusun, ini lah hasilnya.. yg dalam bakul tu stok yg akan digunakan dalam masa terdekat.. dan jugak icepack yg tiap2 ari aku gunakan.. dalam plastic bag yg atas skali tu pulak adalah stok ebm awal bulan november yg perlu digunakan dahulu..

Setelah disusun.. kemas la sikit kan.. hihi

              Aku rasa berbaloi sangat2 aku beli deep freezer ni sbb hasil tuaian aku untuk anak ke2 ni memang amat memberangsangkan.. sekarang ni pun aku juz pam time kat opis je.. kat umah aku dah x pam lagi.. memang la org ckp kena konsisten pam baru dapat hasil yg memuaskan kan.. aku pun sebelum ni memang pam secara konsisten.. tapi time kat umah aku memamng dah ada dua pam yg akan pam susu secara konsisten.. pam yg terbaik sekali iaitu baby faris dan kakak diyana.. hahaha.. 2 org budak kecit ni la pam terbaeekkk aku.. dua2 kerap bf.. kakak pun x nak kalah.. tu sbb aku dah x pam lagi kat umah skrg ni.. lagi pun faris cuma minum ebm 3 or 4 botol x 3.5oz  jer time kat umah babysitter..

             OKla.. tu je la citer aku kali ni.. bye..
           

You Might Also Like

0 komen