My Biz

Impian hampir menjadi kenyataan..

January 31, 2013 Ibu Dilah 0 Comments

Hai uols.. aritu kan aku penah citer yg aku teringin cam nak bukak bisnes barang2 baby & mom or something yg berkaitan ngan design2 and deco2 sikit cam goodies.. niat tu memang dah lama terpendam jauh kat lubuk hati ku ni.. hehe.. alhamdulillah.. apa yg diimpikan hampir menjadi kenyataan..

Sebagai permulaan, aku akan menjual sikit2 baju2 & barang2 berkaitan baby & toddlers.. barang2 ni banyak aku amik dari member aku.. so x dapek la nak bagi discount banyak2 kan..

Pada sape yg ada facebook aku sure perasan punye yg aku dah start jual kat situ.. sape yg lom ada leh la add aku sebagai friend yer.. banyak baju2 baby & toddler kat fb aku tu.. kat belog ni pun aku ada tunjuk ritu kan barang2 yg pre-order.. korang leh tengok kat sini pre-order dan sini Storage Rack.

Memandang kan aku pun skrg still fully breastfeed my lil faris tu, aku sgt la obses ngan apa2 yg berkaitan ngan bf ni.. teruja aje nak baca info2 ke hape kan.. Coming soon aku nak jual barang2 yg berkaitan dengan breastfeeding pulak.. mcm breastmilk bottle storage dan beberapa item lagi.. semua barang dah order dah, tunggu barang sampai jer.. tunggu yer..

Bagi memudahkan keje aku dan xnak mencampur aduk kan antara bisnes ngan personal, aku akan bukak 1 akaun FB baru khas untuk bisnes ni.. baru la senang nak apdet2 barang kan.. nanti aku inform apa nama fb tu nanti ye.. jangan lupa LIKE yer nanti.. hehehe... kalau sempat malam ni aku wat..

Dengan adanya akaun FB ni nanti dan ala2 nak launching bisnes ni, aku akan ada kan promotion.. nak tau apa dia? tungguuuu... aku akan share kat sini jugak nanti.. Wait and see...

0 comments:

Aktiviti bersama family,

WW05 # Happy together

January 30, 2013 Ibu Dilah 0 Comments



0 comments:

Breastfeeding,

Bateri oh bateri. .

January 29, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Hai. .. morning semua.. la ni apdet blog sambil menjalankan rutin harian mengepam susu untuk bekalan baby faris. . Actually apdet ni pun sbb tengah geram kat bateri yg aku guna kan untuk breastpump ni.. bagi memudahkan aku pam kat surau opis, aku gunakan bateri je.. aku guna breastpump medela swing, so nak guna bateri boleh, lektrik pun bole.. tp aku malas nak guna letrik kat surau ni sbb socket dia tinggi..

Bagi menjalankan kos aku guna rechargeable bateri. .  1st time guna ok jer.. boleh la bertahan dlm minggu bateri tu.. tapi bila 2nd time aku charge bateri tu boleh pakai kejap giler. . Sekali pam jer bateri tu dah x boleh guna lagi.. so aku pegi la kat tempat aku beli bateri tu aritu giant ioi mall kulai..

Bila staff giant tu check & tengok2 rupa2nya additional 2 biji bateri yg aku beli aritu bukan rechargeable punye.. patut la skali guna jer boleh.. cett.. pekerja giant tu la salah sbb dia kata bole guna aritu.. so aku pun minta tukar la sbb bukan salah aku beli bateri yg salah.. tp diorg yg salah bagi info.. mula2 diorg ckp x leh tukar tp lepas aku dah bebel2 ngan hubby aku skali, diorg pun bagi la tukar.. dia bagi bateri yg lain tp memang rechargeable punya, tapi brand panasonic.. aku guna energizer.. xpela as long as benda tu boleh guna kan..

Bateri panasonic tu yang diganti baru.. bateri energizer kaler ijau tu yg rechargeable punya, beli 1set skali ngan charger dia..

Nak dijadikan citer lagi lepas 1st time guna (ada la dalam 5 hari kot) aku charge la lagi untuk 2nd time.. skali perkara yg sama jadi lagi semalam.. kali ni x habis pun 1 session aku pam bateri tu dah kong.. dah la time tu tgh laju jer susu keluar.. tiba2 je terus stop.. aku prasan la mula2 tu memang bunyinye slow je, suction pun x rasa kuat sgt.. rupa2nya bateri tu dah kong.. eeee... gerammnye aku... grrrrr... rasa macam nak telan2 jer bateri ni tau.. time ni la dia wat hal..


Disebabkan stress, makanya aku dapat pam susu sikit jer.. rasa cam x habis kuar lagi.. terpaksa la aku continue ngan marmet lak.. dapat la lebih sikit dalam 70z.. tapi lenguh nye makk aiii.. toksah cakap la kan.. untuk 2nd session pun marmet gak.. dapat lagi sikit dalam 5 oz jer kot.. pastu 3rd session aku wat kat umah jer guna charger pam tu terus.. x larat mak nak marmet lagi dik oiii.. hehehe..


So, on the way balik umah semalam aku beli la bateri energizer yg biasa lagi sebagai back up sementara rechargeable bateri aku tu x ok lagi.. sebelum ni aku memang guna bateri energizer ni jugak sblm beli yg rechargeable tu.. boleh tahan 2 minggu.. beli 4 free 2.. harga RM11.50.. so kira je la bape banyak nak kena beli bateri tu kan.. tu yg aku bertukar kepada rechargeable bateri.. konon2nya kuar la duit lebih sikit tapi skali je kan.. kira dah banyak jimat la nanti.. sekali... hmmm... hampeehhhh... problem jer lebih.. geram betul aku..

Arini pun sama.. last2 aku guna bateri yg aku beli semalam jer.. abis tu ape jadi kat rechargeable aku tu?? adoii.. geram betul la.. boleh ke tukar lagi nanti?? kalau x boleh, membazir jer aku beli..

Okla, tu je luahan perasaan aku arini.. stress2 dapat la dalam 7oz pagi ni.. dah2.. aku nak naik opis dah.. nak sambung keje balik.. bye..

2 comments:

Babysitter,

TIPS : Kriteria pemilihan babysitter. .

January 27, 2013 Ibu Dilah 0 Comments

          Orang lain semua dah tido tp aku sibuk lak duk apdet belog time pagi2 buta gini. . Ade aku kesah?  Haha.. Mata aku ni yg x leh nak lelap,  nak wat camne kan.. tu  yg duk apdet belog pagi2 ni.. semuanya gara2 risau kan pasal sape yg nak menjaga anak2 aku lepas ni..

         2 minggu lepas,  masa aku amik anak2 aku lps balik keje, aku dikhabar kan  dengan satu berita buruk. . BS tu bgtau yg dia x dapat nak jaga anak2 aku lagi sbb mak dia dah nak balik kampung dia kat kelantan..

 Bila mak dia dah balik kampung, dia rasa yg dia x bole nak handle/ jaga 3org budak kecik sekaligus ( 2org anak aku + sorang anak dia..) tambahan pulak si kakak ngan anak dia tu hampir sebaya dan dua2 lasak pulak.. x terkejar la dia nanti.. tu reason dia dan aku paham keadaan dia...

            Sebelum ni aku memang dah bersedia dengan sebarang kemungkinan yg mungkin dia akan benti jaga anak2 aku sebab dia pregnant lagi mungkin... makeup la, dia muda lagi lebih kurang baya2 aku jer.. tu antara risiko yg perlu kita amik bila dapat BS yg muda lagi.. walaupun aku dah planning nak dpt kan BS  yg umur pertengahan, agak2 anak2 dia semua dah sekolah kan, tp aku xde pilihan sbb susah nak dpt BS skrg ni..







            BS kakak diyana yg 1st dulu ok sgt. . Xde masala Lansing ngan dia sbb umur dia lebih kurang mak aku, jadi dia Sentiasa je ada kat umah dia.. Xdela mintacuti ke apa. . Aku dah anggap family dia mcm family aku jugak.. rasa close sgt ngan diorg sampai skrg ni.. diorg pun syg sgt kat kakak. .


             Berbalik pada tajuk asal yg  nak mencari BS baru.. ada beberapa criteria yg perlu diambil kira dalam pilihan babysitter anak2:


1) Environment rumah pengasuh tu sendiri contohnya Kawasaki persekitaran yg bersih ke tidak..


2) Kedudukan rumah BS. Cthnya: rumah BS tu berhadapan dgn jalan besar ke, jalan yg bZ ke.. ni semuanya factor keselamatan anak2 kita juga nanti.. jauh ke x dari rumah kita.. senang x kita nak hantar &amik anak2. .


3) Faktor usia BS.. kalau muda dia mesti bertenaga lagi tp ada kemungkinan bila pregnant lagi dia x larat nak jaga2 anak2 kita nanti.. or dia minta cuti sbb nak gi jalan2. . Kalau org yg dah tua pulak mungkin dia Sentiasa berada kat umah je tp kena pk kan faktor kesihatan dia pulak.. paling seaman kalau dpt BS yg umur pertengahan.. anak2 pun semuanya dah sekolah. .so xdelah nak amik cuti sesuka hati. .


4) x jaga ramai anak org lain.. kalau bole dia cuma jaga anak2 aku jer.. or mungkin ada jaga sorg lagi.. kalau ramai, budak2 mudah kena demam or sakit bila salah sorg dah x sihat.. senang jer berjangkit kat budak lain..


5) Paling penting dia boleh handle EBM.. kalau dia x tau tp ada minat untuk tahi dan belajar, aku lagi suke.. dengan senang hati aku akan ajarkan..


        Semuanya yg aku tulis kat atas ni sgt2 perlu kita ambil kira semasa mencari BS. . Mungkin ada beberapa lagi yg aku terlupa nak tulis. . Aku akan apdet kendian ok.. kalau nak tau, panjang hampir 2 bulan BS skrg ni menjaga anak2 aku? dah banyak kali aku kena ambil cuti halfday or masuk keje lambat sikit. . Semuanya gara 2 BS tu kena bwk mak dia pegi check up kat klinik or hospital.. tu sebab aku cakap faktor usia tu penting. . Kalau x mcm aku la jadinya.. Dah jadi bad record lak aku kt tempat keje..


             Takpe la.. aku redha ngan ujian yg Allah berikan pada aku kali ni.. mungkin Dia nak temukan aku Denman BS yg lebih baik dan xde masala.. so, lepas ni kena cari betul2.. emm. . Tu la citer aku di pagi hari yg hening ni.. chewahhh... ayat x tahan kan..


0 comments:

Storage Rack

Disney Series Toys Storage Rack

January 23, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Bila dah ada anak kecik ni, rumah slalu jer bersepah ngan mainan budak2.. kadang2 pening kepala kan.. macam mana nak kemas menan diorg yg banyak2 tu.. kat mana nak simpan mainan tu? nak tau macamana nak kemas barang mainan anak2 tu? 

Storage rack ni mampu menyelesaikan masalah korang.. senang nak simpan dan sgt cantik kan.. kan.. senang nak asingkan barang menan anak2 ikut kategori.. mudah nak mencari balik nanti.. yg penting kemas dan cantik kan.. nak simpan pakaian pun boleh.. sape yg minat boleh order skrg..

Giraffe Storage Rack

Price : RM240 inc postage to WM
Normal price : RM450

 

Cantik kan.. nak lagi banyak ruang penyimpanan? 
Ada banyak lagi design - Thomas, Pooh, Cars, Mickey Mouse dan Princess.. 
semuanya cantik2 belaka.. pilih jangan x pilih.. hehehe..

 Storage Rack THOMAS

Price : RM280 RM270 inc postage to WM
Price : RM300 RM290 inc postage to EM

Measurement: 65*30*65cm


 Storage Rack Pooh, Cars, Mickey Mouse dan Princess

Price : RM280 RM270 inc postage to WM
Price : RM300 RM290 inc postage to EM
 

Measurement: 65*30*65cm 

Sape yg berminat boleh order skrg.. ready stock..
Contact no : 012-7275531 (Dilah)
or email : norafdilahlias@gmail.com

uPdaTeD : Less RM10 for Storage Rack Thomas, Pooh, Cars, Mickey Mouse dan Princess

4 comments:

Faris Zakwan,

WW04 # Nanges ke senyum?

January 23, 2013 Ibu Dilah 0 Comments








0 comments:

Aktiviti bersama family,

Celebration of hubby's birthday

January 21, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


           Hai semua.. Hari Isnin datang lagi.. Selamat tinggal weekend yg indah.. Hihi.. Nape weekend lepas indah bagi kami sekeluarga ye?? Nak tau sebab apa?? Sebab hari Sabtu lepas adalah besday hubby.. Besday kitorg dekat2 jer, aku 17 dec hubby lak 19 Jan.. Start dari bulan Oktober ada je peritiwa penting dalam family kitorg.. 7 Oct besday baby faris, 1nov besday kakak diyana pulak dan 5 dec anniversary kitorg.. berderet tarikh2 penting tiap bulan kan..

So last weekend kitorg celebrate besday hubby bersama family hubby kat kulai.. Kebetulan pulak SIL balik kg time tu, memang cun sgt la.. Ari sabtu tu kitorg balik umah MIL kat Felda Bukit Batu, Sedenak.. Ptg tu kitorg kuar gi ioi mall kejap then terus pegi makan dekat area Indrapura.

Restoren Lapan Kati
Kami dinner di Restoren Lapan Kati.. Lokasinya di Indrapura, bersebelahan dengan tapak pembinaan Jusco / Aeon yg dalam pembinaan, x jauh dari Giant ioi mall, hospital Kulai dan jalan menghala ke JPO.. Kedudukan restoren ni agak ke dalam sikit, bukan tepi jalan besar.. agak tersorok sikit ke dalam.. so kena cari betul2 la.. x susah benonye nak mencari kalau x salah masuk lorong la.. hihi
Besday boy.. hihihi
Me with MIL

Apa yg menariknya makan kat restoren ni?? Banyak yg menarik.. konsep restoren ni adalah makanan masakan cina dan seafood.. yg penting halal.. masakan nya memang sedap sgt.. wallahh.. terangkat beb.. Memandangkan kitorg datang 1 family yg ramai, dalam 8org dewasa dan 4org kanak2 dan baby, so kitorg memilih untuk ambik pakej untuk 10pax. Harganya boleh tahan jugak la dalam RM238 untuk pakej tu kalau x silap aku..

Waiter akan hidangkan semuanya untuk customer..

Makanan pertama yg sampai, nasi goreng cina.. memang sedap sangat.. hubby siap minta tambah 1 pinggan lagi.. hahaha..

Antara menu yg dihidangkan dalam set yg kami pilih, sayur kailan, udang goreng nestum (aku x sure nama masakan dia ni betul ke x.. huhu) dan ayam masak blackpapper..

 
Tomyam pun ada.. ada tomyam ni ada fillet ikan apa ntah.. sedap jugak..

Menu seterusnya, ikan siakap masak tak tau.. hahaha.. aku x tau dia masak apa, tp yg pasti atas ikan tu mcm ada kerabu mangga.. ikan tu digoreng dengan tepung.. sedap jugak menu ni..

Last skali, ayam masak jus lemon (ni pun aku x sure nama masakan dia yg betul2) tp aku memang suke giler masakan ni.. walaupun rasa jus lemon tu manis sgt tp ada rasa masam2 lemon tu jadi sedap.. 1st aku rasa masakan ni masa keje kat company yg lepas dekat desa cemerlang.. ada 1 kedai ni nama dia kedai kuning.. kat cni la aku mula2 jatuh cinta ngan masakan ni.. hihi..

Masa yg ditunggu2 adalah besday boy potong kek.. konon2nya SIL nak wat terkejut la bagi kek besday, padahal tuan punye badan dah tau dah.. huhu.. sebab kitorg gi 2 kete, tp kete diorg lambat sikit sampai sbb menyinggah beli kek ni la.. hahaha.. x surprise dah..

Cheese cake from secret recipe..

Alolo.. cuapkan hubby kek.. romatik ler teww... hehehe..

My turn pulak disuapkan oleh hubby..

Suapan penuh kasih sayang untuk insan yg melahirkan.. MIL..

Hah.. ada pun gamba budak tecik ni.. ingatkan ibu ayah tinggal dia.. huhu
 
 Alololo.. suke betul dia bila dapat tengok sekeliling.. kalau x ibu asyik letak adik dalam stroller jer kan.. mentang2 la adik x pandai makan lagi yer.. hihi..

As usual.. kakak diyana mesti nak inteprem jugak.. huhu.. bolat mata adik..

Budak tomei.. guamm sgt..

Seronok sgt bila dapat berkumpul 1 family mcm ni.. semua family hubby ada.. tp x sempat nak snap sorg2.. tu pun ada je yg berbunyi.. mentang2 hp baru.. huhu (nanti aku cite pasal hp baru ni..) dah ada hp baru kan, mesti la nak amik gambar kan.. dah sibuk amik gambar sampai org lain dah banyak makan tp aku x makan2.. hihi..

Okla, tu jer citer weekend kami yg indah.. puas makan.. kenyang sgt.. tp la ni time rehat x makan lagi.. apa cer?? huhu

Nota kakiku: aku x tau ape dah jadi kat font ni.. kejap besar kejap kecik.. lantak la.. pandai2 la korang baca ye..huhu..

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Jalan-jalan ke Zoo Melaka

January 17, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


       Selamat malam semua.. sambil2 tengok citer RUBY kat TV3 ni saje2 nak apdet belog ni.. suke giler tgk citer RUBY ni.. sweet sgt tgk Ruby ngan Ben ni.. masing2 jual mahal.. dua2 perangai ikut suka hati diorg jer.. lawak betul tgk perangai diorg.. hehe.. korang suke x tgk citer tu?? mesti suke kan... kan.. hehehe..

Okla, actually ni saje je nak citer pasal kitorg bawak kakak diyana gi Zoo Melaka time balik melaka awal tahun aritu... kitorg gi pada hari isnin, hujung tahun lepas.. cehhh.. macam dah lama sgt jer kan.. hahaha..

Saje jer kitorg bawak kakak & adik jalan2 kat melaka.. slalunya kalau kitorg balik kampung mesti duk kat rumah jer sebab malas nak kuar.. maklum ler, kat melaka tu kalau time cuti jer jammed mengalahkan hari bekerja.. sana sini jammed.. tu yg malas nak kuar tu.. kadang2 kesian gak kat hubby, dia nak gi jalan2 tapi jalan jammed dah x jadi berjalan.. iskk.. banyak tul perkataan 'jalan' ni la.. hehehe..

Jom kite layan sikit gambar2 yg sempat di snap aritu.. sikit jer gambar yg ada sebab x dan nak tangkap banyak2..

 Bergambar di pintu masuk Zoo Melaka..

 Kuda kecik.. time ni kitorg bukan main pujuk si kakak diyana suruh dia pegang kuda tu.. meronta2 dia x nak.. sampai nak nanges dibuatnya.. tp bila kitorg start jalan balik mata dia x lepas tengok kuda tu.. kuda.. kuda.. asyik sebut kuda jer..

 Adik faris yg sporting.. x meragam pun time pegi Zoo.. faris memang suka bila diajak berjalan..

 Merasa jugak aku naik kuda.. actually hubby aku yg nak naik dulu, nak ajak si kakak naik skali.. konon2nya dia suruh aku naik dulu supaya bila kakak nampak aku naik kuda tu kakak pun teruja la nak naik sama.. tp sampai ke sudah dia xnak naik jugak.. kuda ni bawak aku 1 round jer.. ingatkan dapat ler jejalan 2, 3 round kan..ni 1 round jer, x berbaloi betul... huhhh..

 Abaikan muka aku yg berkilat tu.. cuaca time tu memang panas sgt, tu yg berkilat muka..

 Kakak tolong ibu jaga adik sementara ibu naik kuda..


 Actually kitorg bukan pegi berempat jer, tapi aku bawak adik aku skali.. kebetulan dia pun amik cuti hari isnin tu, tu yg ajak dia skali..




 Nursing in public (NIP). Sempat lagi benti rehat jap sambil breastfeed adik faris.. dah menangis kehausan adik faris..

 Buruk betul rupa aku time ni.. hehe.. kesian faris kepanasan dalam nursing cover tu.. tu yg aku selak jer.. nasib baik la pakai baju nursing, so xde masalah la kalau x pakai nursing cover tu..

 Leopard.. ade ke patut kakak panggil rimau ni monyet.. hishhh.. wat malu ibu je kalau orang lain dengar.. padahal slalu jer dia tengok monyet tu.. boleh pulak disamakan leopard ngan monyet.. apa la kakak ni..


Banyak lagi binatang yg kakak dapat kenal masa gi zoo tu.. memang tu tujuan kitorg bawak dia gi zoo.. supaya dia dapat kenal binatang2 yg lain.. sebelum balik sempat aku belikan survenir untuk kakak iaitu patung monyet.. hihi..
 

0 comments: