Bateri oh bateri. .

January 29, 2013


Hai. .. morning semua.. la ni apdet blog sambil menjalankan rutin harian mengepam susu untuk bekalan baby faris. . Actually apdet ni pun sbb tengah geram kat bateri yg aku guna kan untuk breastpump ni.. bagi memudahkan aku pam kat surau opis, aku gunakan bateri je.. aku guna breastpump medela swing, so nak guna bateri boleh, lektrik pun bole.. tp aku malas nak guna letrik kat surau ni sbb socket dia tinggi..

Bagi menjalankan kos aku guna rechargeable bateri. .  1st time guna ok jer.. boleh la bertahan dlm minggu bateri tu.. tapi bila 2nd time aku charge bateri tu boleh pakai kejap giler. . Sekali pam jer bateri tu dah x boleh guna lagi.. so aku pegi la kat tempat aku beli bateri tu aritu giant ioi mall kulai..

Bila staff giant tu check & tengok2 rupa2nya additional 2 biji bateri yg aku beli aritu bukan rechargeable punye.. patut la skali guna jer boleh.. cett.. pekerja giant tu la salah sbb dia kata bole guna aritu.. so aku pun minta tukar la sbb bukan salah aku beli bateri yg salah.. tp diorg yg salah bagi info.. mula2 diorg ckp x leh tukar tp lepas aku dah bebel2 ngan hubby aku skali, diorg pun bagi la tukar.. dia bagi bateri yg lain tp memang rechargeable punya, tapi brand panasonic.. aku guna energizer.. xpela as long as benda tu boleh guna kan..

Bateri panasonic tu yang diganti baru.. bateri energizer kaler ijau tu yg rechargeable punya, beli 1set skali ngan charger dia..

Nak dijadikan citer lagi lepas 1st time guna (ada la dalam 5 hari kot) aku charge la lagi untuk 2nd time.. skali perkara yg sama jadi lagi semalam.. kali ni x habis pun 1 session aku pam bateri tu dah kong.. dah la time tu tgh laju jer susu keluar.. tiba2 je terus stop.. aku prasan la mula2 tu memang bunyinye slow je, suction pun x rasa kuat sgt.. rupa2nya bateri tu dah kong.. eeee... gerammnye aku... grrrrr... rasa macam nak telan2 jer bateri ni tau.. time ni la dia wat hal..


Disebabkan stress, makanya aku dapat pam susu sikit jer.. rasa cam x habis kuar lagi.. terpaksa la aku continue ngan marmet lak.. dapat la lebih sikit dalam 70z.. tapi lenguh nye makk aiii.. toksah cakap la kan.. untuk 2nd session pun marmet gak.. dapat lagi sikit dalam 5 oz jer kot.. pastu 3rd session aku wat kat umah jer guna charger pam tu terus.. x larat mak nak marmet lagi dik oiii.. hehehe..


So, on the way balik umah semalam aku beli la bateri energizer yg biasa lagi sebagai back up sementara rechargeable bateri aku tu x ok lagi.. sebelum ni aku memang guna bateri energizer ni jugak sblm beli yg rechargeable tu.. boleh tahan 2 minggu.. beli 4 free 2.. harga RM11.50.. so kira je la bape banyak nak kena beli bateri tu kan.. tu yg aku bertukar kepada rechargeable bateri.. konon2nya kuar la duit lebih sikit tapi skali je kan.. kira dah banyak jimat la nanti.. sekali... hmmm... hampeehhhh... problem jer lebih.. geram betul aku..

Arini pun sama.. last2 aku guna bateri yg aku beli semalam jer.. abis tu ape jadi kat rechargeable aku tu?? adoii.. geram betul la.. boleh ke tukar lagi nanti?? kalau x boleh, membazir jer aku beli..

Okla, tu je luahan perasaan aku arini.. stress2 dapat la dalam 7oz pagi ni.. dah2.. aku nak naik opis dah.. nak sambung keje balik.. bye..

You Might Also Like

2 komen

  1. 7oz tu sikit?? sy x pernah pam dapat 7 oz..huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru skrg ni merasa dpt susu byk mcm tu fifi.. dulu time kakak sia sama je mcm fifi, kais pagi minum esok.. huhu.. so, fifi jgn give up, x semestinya skrg susu sikit sampai bila2 mcm tu jugak.. yg penting kena rajin jer..

      Delete