Luahan perasaan

Bila tiada kepuasan bekerja

January 11, 2013 Ibu Dilah 0 Comments

           
            Salam jumaat semua.. rasanya aku x penah citer pasal keje aku kan.. asyik citer pasal anak2 and family jer kan.. family 1st kan.. carier no2.. huhu.. lagipun xde ape yg menarik nak citer pasal keje aku.. lagi2 skrg ni, aku mcm dah rasa lagi bosan lak ngan keje skrg ni.. sgt lemau dan x bermotivasi langsung sbb aku rasa xde kepuasan berkerja.. sbb ape ye???

           Actualy aku keje as project engineer kat sebuah kilang kat JB ni.. kira minah kilang la ni kan.. hihihi.. company ni wat smart card, RFID tag and byk lagi.. Ala, cam kad atm kite tu la.. so basicnye kad tu company aku yg buat. Company ni dari US, Europe pun ada, kat Asia pun ada byk jugak.. company kat JB ni more to manufacturing..

           Tugas aku adalah untuk handle sesuatu produk yg baru, start from making samples until product ni launch untuk mass production.. Manufacturing plan kat malaysia ni terbahagi kepada 2 bahagian iaitu laminated card (yg mcm atm kad tu) and aircoil (e-unit untuk buat tag dlm pelbagai bentuk dan fungsi). So aku ni handle bahagian aircoil.. untuk produk aircoil ni process dia sikit dan simple.. so kalau nak wat sample pun kejap jer la.. tp kalau laminated ni process dia lagi banyak dan lama.. diorg yg handle project ni mmg busy sgt.. tp yg handle aircoil cam aku ni relax jer.. bg aku mmg relaks sgt.. problem pun x banyak.. tu yg aku sempat nak apdet blog or blogwalking.. huhu..

           Sebelum aku join company ni, aku penah keje as design engineer kat company yg buat conveyor.. aku join company ni sblm aku kawen lagi.. time keje kat company dulu keje aku mmg busy sgt2.. kadang2 balik lambat.. penah skali aku kena stay kat company sampai kul 1 pagi sbb customer dtg nak tengok progress project diorg.. walaupun keje aku bz sgt dan stress tp aku masih boleh bertahan sebab aku memang minat ngan keje design2 ni.. lagipun time tu alom kawen lagi kan, x kesah la balik lambat ke ape kan.. bila dah kawen aku mula terpikir xkan selamanya aku nak keje mcm tu kan.. camna kalau aku ada anak nanti.. ngan family lagi kan.. aku xnak disebabkan keje family akan terabai..

              Nak dijadikan citer, lepas kawen hubby aku try la apply kan aku keje kat tempat lain.. tu yg aku dpt keje kat tempat skrg ni.. kebetulan pulak time aku dpt tempat keje ni aku baru jer peknen.. so kira rezeki anak la kan dpt job baru ni.. bila keje kat company ni aku rasa cam culture shock pulak.. mana tak nye, sblm ni keje aku bz sgt2, tp skrg aku byk masa free.. kadang2 rasa cam lemau jer bila kurang wat keje kan, rasa x mencabar pun iye jugak.. tp aku cuba bertahan dulu sampai la skrg ni.. tp yg bestnye keje skrg ni, aku dpt merealisasikan impian aku untuk fully breastfeed anak2 aku sbb aku ada masa yg cukup untuk pam susu, bos pun x kesah janji keje aku siap kan.. (walaupun anak 1st xdpt fully bf sbb aku dah ter'eksiden" peknen lagi.. huhu) balik keje pun on time jer.. so aku pun ada lebih byk masa untuk family.. balik umah xde nak kusut2 pasal keje..

           Bagi pendapat aku, kita ni org pompuan bila dah kawen kalau boleh keje tu biarla yg ok sikit, yg kurang stress dan xdela slalu kena balik lewat.. sebabnya bila balik umah, kita akan handle umah pulak, anak2 lagi, masak lagi kan.. so kalau kat tempat keje dah stress takut nanti kat umah pun stress jugak.. tp berbeza ngan org laki, biar dia keje kuat kat luar, dpt pangkat tinggi2 pun xpe sbb dia ketua keluarga, mmg tanggungjawab dia untuk mencari nafkah kan... kita isteri ni keje cuma untuk membantu para suami jer kan.. isteri ni keje dia 24/7.. betul x?? aku slalu ingatkan hubby aku, jangan tgk bila kite duduk ni kite tgh bersenang lenang nak rehat2 jer, tp tgh duduk tu pun still bekerja lagi.. kdg2 bf anak la, lipat baju la.. 2 in 1 la, berehat sambil keje.. time tgh tidur pun still on call lagi.. hehe.. cam keje doktor ler pulak kan.. on call yg aku maksudkan ni adala kita stanby bila anak nanges nak susu mesti ibu yg terjaga dulu kan.. bf anak.. lagi aku skrg 2-2 org ni still bf lagi.. kdg2 cam marathon pulak time diorg bangun nak susu..

          Berbalik pada isu tadi, aku rasa cam nak cari keje lain jer.. tp keje tu biarla x stress sgt & yg penting aku boleh diberi masa untuk pam susu.. tp mcmana kita nak tau company yg kita dpt tu nanti keje dia stress ke x kan??? Kadang2 aku terpikir jugak cam nak bukak bisnes jer.. bisnes yg aku terpikir nak wat samada menjual barang2 keperluan baby dan ibu or bisnes yg berkaitan ngan design mendesign (deco2) cam wat goodies ke, something yg memerlukan kreativiti untuk design2.. tu minat aku.. hubby aku dah bagi greenlight dah kalau aku nak try wat bisnes part time dulu. kalau menjadi dan maju baru ler aku benti keje pulak nanti..

       Uhhh.. panjang pulak entri arini.. boring jer kan citer arini, dah ler xde gammbau.. huhu.. tp dah ni jer cara nak luahkan perasaan kan.. blog ni kan umpana diary aku.. tempat berkongsi suka duka aku.. tempat meluahkan perasaan aku.. hehe.. kalau aku wat bisnes ada ke org nak beli barang aku nanti???

You Might Also Like

0 comments: