JJCM : Steamboat and BBQ

January 15, 2013


            Hai.. hai.. selamat pagi semua.. hari ahad lepas kitorg gi jalan-jalan cari makan kat kulai.. lately ni kalau nampak kedai steamboat mcm teruja lak since hubby tanye nak makan steamboat ke x aritu.. tp x pegi2 pun..

Kebetulan ari ahad lepas kitorg nak gi giant ioi mall kat bandar putra kulai, so cadang memang nak singgah makan kat situ skali la.. sebab dah penah perasan kedai tu kat situ.. tgk macam best jer.. selang 2,3 kedai dari Bank Islam Kulai.. baris rumah kedai yg berhadapan dengan hospital kulai..

Bila masuk jer restoren tu, waiter tu pun tanye untuk bape org makan sebab dia nak pilihkan tempat duduk.. kitorg pilih kat dalam sbb bawak baby kan.. pastu waiter tu tanye lagi 1st time datang ke? kitorg pun iye kan jer la.. pastu dia pun terangkan la konsep restoren tu.. Rupa2nya restoren ni kira buffet..  harganya boleh tahan la, x mahal sgt.. biasa 1 kepala RM20 kan..tp ni kat restoren ni harganya cam kat bawah ni..

Dewasa - RM17/person
Kanak-kanak 6 - 12thn - RM10/person
Kanak-kanak bawah 5thn - free
Kira murah la ni kan..
Mula2 kitorg amik 1 pinggan jer.. pastu tambah2 lagi.. rasanye total ada dalam 8 pinggan kot.. hahaha.. melantak ke ape ni makan banyak2.. besau betul perut aku.. tu pun bila dah habis makan aku cakap kat hubby yg aku baru kenyang biasa2 jer, bukan terlampau kenyang sgt.. haha.. perut apa ntah aku ni.. hihi..

Selain steamboat, grill pun ada jugak.. semua masak sendiri.. rasanya aku lebih banyak makan yg grill, sbb memang sedap perapan ayam dan daging BBQ yg diorang sediakan.. ada beberapa jenis lak tu.. so kita banyak pilihan la..

Peberet kakak diyana adalah udang.. makanya banyak la amik udang time tu.. samada grill jer or celur dalam sup tu... Aku x sempat nak amik gambau banyak2 sebab duk sibuk melayan si kakak & si adik.. tp nasib baik faris sporting.. letak dia dalam stroller jer.. mula2 dia isap2 jari.. jap g tengok dia dah tido dah.. fuhh.. selamat.. dapat la ibu makan ngan tenang..hihihi

Masa mula2 penuh kat tepi2 tu ngan segala mak nenek ayam, daging, sotong & udang.. time ni dah slow kejap.. time makan pulak.. asyik bakau jer bila masa lak nak makan nye kan.. hihi..


Dah rentung dah tempat grill tu.. sampai ayam daging pun dah x nampak.. hahaha..

Kat sini disediakan 2 jenis air iaitu air oren dan lemon tea.. top up la bape banyak kali pun boleh.. buah pulak ada buah tembikai jer..  segala jenis frozen untuk wat steamboat pun byk pilihan..  eh.. steamboat ke yong tau fu?? tetiba lak  teringat kat yong tau fu.. hihi.. tp kalau x silap yong tau fu ni dia ada kuah kacang.. betul x??kalau steamboat ni pilihannya kuah sup atau tom yam.. so aritu kitorg pilih sup jer.. ada sos dia skali la..

Apa yg menariknya kat restoren ni, kalau kita datang makan kat sini 10kali, kita akan dapat 1 kali makan free.. tp yg ni aku x sure 1kali tu means untuk 1 kepala ke apa.. rasanya mesti la untuk sorang jer kan.. x mungkin free untuk skali makan.. kalau macam tu kompem aku bawak semua kaum kerabat aku makan kat situ untuk kali ke 11 tu.. huhu.. nanti la next time datang sana lagi aku tanye tokeh tu.. hehehe..

Perasan tak lagi tadi aku duk cakap makan kat restoren ni tapi nama restoren aku x bagitau pun.. sebabnye aku x ingat nama restoren ni.. hahahaha.. lawak x? dah makan tp x tau nama restoren.. nanti la balik kang aku tanye hubby aku nama restoren tu.. nanti aku update k..

ok la.. dah tghari ni, asyik dok cite pasal makan2 jer jadi lapo lak.. lambat lak nak kul 1 ni.. dah lapo dah ni.. hihi.. ok.. tata..

You Might Also Like

0 komen