Resepi : Puding kacang merah

January 05, 2013


Assalamualaikum

 Puding kacang merah

Ingat x last week opis aku ada wat makan2 kat opis.. entry tu kat cni.. Jamuan akhir tahun 2012.. time tu aku bawak puding kacang merah.. so arini aku nak share resepi dan cara nak wat puding ni.. sgt senang..

Bahan2nya:
1) 1 bungkus agar-agar
2) 5 gelas air
3) 1 cup dadih gula
4) 500gram inti kacang merah
5) 1 tin susu cair

Aku guna agar-agar ni..

 1 cup dadih gula.. (aku x sure bape gram lebih kurang 1 cawan rasanya)

 Red bean.. beli kat kedai bahan2 wat kek.. biasa diorg jual 1 bungkus ni 1 kg.. so kita guna separuh jer..


 Susu cair 1 tin

Cara penyediaannye pulak:

 1) Masukkan agar2 + gula + air dalam periuk.. masak sehingga agar2 larut sepenuhnya..



2) Sementara menunggu agar2 larut, blend kan inti kacang merah bersama dgn susu cair.


 Bila dah blend jadi mcm ni..

3) Bila agar2 dah larut, padamkan api. Masukkan inti kacang merah yg dah siap blend tadi ke dalam periuk.. kacau sehingga sebati.


4) Masukan dalam loyang dan sejukkan dalam peti sejuk dalam 2 jam. Biarkan puding tu keras sikit.

5) Siap!!! makan time sejuk2 lagi sodapppp!!

Selamat mencuba.. resepi yg super duper simple dan cepat kan..

You Might Also Like

2 komen

  1. pehhh menyelerakan..senang jew nak buat..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap dear... senang lak tu... try la..

      Delete