TIPS : Kriteria pemilihan babysitter. .

January 27, 2013

          Orang lain semua dah tido tp aku sibuk lak duk apdet belog time pagi2 buta gini. . Ade aku kesah?  Haha.. Mata aku ni yg x leh nak lelap,  nak wat camne kan.. tu  yg duk apdet belog pagi2 ni.. semuanya gara2 risau kan pasal sape yg nak menjaga anak2 aku lepas ni..

         2 minggu lepas,  masa aku amik anak2 aku lps balik keje, aku dikhabar kan  dengan satu berita buruk. . BS tu bgtau yg dia x dapat nak jaga anak2 aku lagi sbb mak dia dah nak balik kampung dia kat kelantan..

 Bila mak dia dah balik kampung, dia rasa yg dia x bole nak handle/ jaga 3org budak kecik sekaligus ( 2org anak aku + sorang anak dia..) tambahan pulak si kakak ngan anak dia tu hampir sebaya dan dua2 lasak pulak.. x terkejar la dia nanti.. tu reason dia dan aku paham keadaan dia...

            Sebelum ni aku memang dah bersedia dengan sebarang kemungkinan yg mungkin dia akan benti jaga anak2 aku sebab dia pregnant lagi mungkin... makeup la, dia muda lagi lebih kurang baya2 aku jer.. tu antara risiko yg perlu kita amik bila dapat BS yg muda lagi.. walaupun aku dah planning nak dpt kan BS  yg umur pertengahan, agak2 anak2 dia semua dah sekolah kan, tp aku xde pilihan sbb susah nak dpt BS skrg ni..







            BS kakak diyana yg 1st dulu ok sgt. . Xde masala Lansing ngan dia sbb umur dia lebih kurang mak aku, jadi dia Sentiasa je ada kat umah dia.. Xdela mintacuti ke apa. . Aku dah anggap family dia mcm family aku jugak.. rasa close sgt ngan diorg sampai skrg ni.. diorg pun syg sgt kat kakak. .


             Berbalik pada tajuk asal yg  nak mencari BS baru.. ada beberapa criteria yg perlu diambil kira dalam pilihan babysitter anak2:


1) Environment rumah pengasuh tu sendiri contohnya Kawasaki persekitaran yg bersih ke tidak..


2) Kedudukan rumah BS. Cthnya: rumah BS tu berhadapan dgn jalan besar ke, jalan yg bZ ke.. ni semuanya factor keselamatan anak2 kita juga nanti.. jauh ke x dari rumah kita.. senang x kita nak hantar &amik anak2. .


3) Faktor usia BS.. kalau muda dia mesti bertenaga lagi tp ada kemungkinan bila pregnant lagi dia x larat nak jaga2 anak2 kita nanti.. or dia minta cuti sbb nak gi jalan2. . Kalau org yg dah tua pulak mungkin dia Sentiasa berada kat umah je tp kena pk kan faktor kesihatan dia pulak.. paling seaman kalau dpt BS yg umur pertengahan.. anak2 pun semuanya dah sekolah. .so xdelah nak amik cuti sesuka hati. .


4) x jaga ramai anak org lain.. kalau bole dia cuma jaga anak2 aku jer.. or mungkin ada jaga sorg lagi.. kalau ramai, budak2 mudah kena demam or sakit bila salah sorg dah x sihat.. senang jer berjangkit kat budak lain..


5) Paling penting dia boleh handle EBM.. kalau dia x tau tp ada minat untuk tahi dan belajar, aku lagi suke.. dengan senang hati aku akan ajarkan..


        Semuanya yg aku tulis kat atas ni sgt2 perlu kita ambil kira semasa mencari BS. . Mungkin ada beberapa lagi yg aku terlupa nak tulis. . Aku akan apdet kendian ok.. kalau nak tau, panjang hampir 2 bulan BS skrg ni menjaga anak2 aku? dah banyak kali aku kena ambil cuti halfday or masuk keje lambat sikit. . Semuanya gara 2 BS tu kena bwk mak dia pegi check up kat klinik or hospital.. tu sebab aku cakap faktor usia tu penting. . Kalau x mcm aku la jadinya.. Dah jadi bad record lak aku kt tempat keje..


             Takpe la.. aku redha ngan ujian yg Allah berikan pada aku kali ni.. mungkin Dia nak temukan aku Denman BS yg lebih baik dan xde masala.. so, lepas ni kena cari betul2.. emm. . Tu la citer aku di pagi hari yg hening ni.. chewahhh... ayat x tahan kan..


You Might Also Like

0 komen