Asyik makan.. makan dan makan..

February 28, 2013


Masa zaman sebelum kawen dulu aku xdela kuat makan.. Cuma skrg ni kerap sgt nak makan.. Kenapa aku asyik nak makan jer ek?? Sebabnya aku kan breastfeed anak aku.. tu yg cepat lapar.. mujur xde teringin nak makan makanan yg berat2.. kalau x, abis la bertambah 'comel' la aku nanti.. hehehe..

Antara stok makanan ku..

 
Time pregnant pun ibu2 mesti selalu lapar dan kerap makan kan.. pas bersalin bf baby lak.. kena makan lagi sbb nak produce susu pulak.. kesudahan nya asyik makan jer la kan.. aku cakap kat akak opis aku, kalau cam ni 10 tahun la asyik nak makan jer.. mana tidaknya,

2010 --> pregnant anak 1st
2011 -->breastfeed anak 1st) 
2012 --> bf anak 1st + pregnant anak 2nd
2013~2014 --> breastfeed anak 2nd
2015 --> pregnant anak 3rd (planning)
2016~2017 --> breastfeed anak 3rd (planning)
2018 --> pregnant anak keempat (planning)
2019~2020 --> breastfeed anak keempat (planning)

Wahh!! planning baik punye ek.. dah plan sampai anak keempat ko.. hahahaha..  Tu yg stok makanan mesti sentiasa ada kat dalam beg aku.. Kat opis aku pun mesti ada gak.. kadang2 ada roti.. biskut2, jajan-jajan.. coklat-coklat.. mesti ada punya.. tp jenisan yg manis2 cam gula-gula tu aku memang x suke.. ala, makanan2 ni pun aku x semestinya makan tp mesti ada standby jer.. so anytime aku rasa lapar dah ada la benda untuk di'ngap' kan.. hahaha..

Breakfast pagi tadi
Biasanya nak gi keje kalau aku x bawak bekal dari rumah, aku akan beli kueh mueh.. yg pasti mesti RM2.. hah.. amik ko.. kuat melantak tul aku kan.. hahaha.. ala.. kadang2 bukan abis pun skali makan.. bila lepas pam yg 1st session tu mesti lapo lagi kan.. so at least ada la benda2 yg aku nak makan..


Makanan standby yg dah lebih seminggu dalam beg.. huhu

Masa nak balik keje pun mesti aku dah start lapo balik.. tu yg standby biskut dalam beg tu.. x pun beli la kopok lekor ke apa.. asalkan ada benda yg boleh di'ngap'.. hahaha.. sambil bawak kete aku makan & pam.. huhu.. 

Tapi yg peliknya time kat umah xdela asyik nak makan jer.. eh.. silap2.. kat umah bukannya aku xnak makan tp sebenarnya lebih kepada x sempat untuk makan.. padahal stok makanan banyak jer.. jangan cakap nak makan la, nak minum air masak pun kurang.. memang aku perhatikan kalau weekend kat umah aku memang kurang minum air.. rasa mcm ada je keje nak wat sampai x sempat2 nak duk makan benda2 yg merapu.. hahaha.. bizi betul ko ye..

Tapi jangan jeles kalau aku cakap ada org puji aku dah kurus.. hahaha.. MIL aku pun cakap jugak time blk kampung last week.. walaupun asyik makan tp still boleh turun berat badan tau.. rahsia aku leh turunkan berat badan adalah dengan menyusukan anak.. tu cara natural nak kurus.. x yah makan pil & ubat2 kurus bagai.. haha..

Okla.. aku nak pi pam lak.. pasni makan lagik ek.. hahaha
tata..

You Might Also Like

0 komen