Babysitter,

Bila anak kurang minum susu botol

February 19, 2013 Ibu Dilah 3 Comments


Nak citer sikit pasal si adik faris arini.. Sebelum ni aku ada share pasal susu aku untuk anak 2nd ni meriah kan.. tapi dalam meriah2 pun ada sesuatu yg merisaukan aku.. adik faris ni kurang minum susu time kat umah baby sitter..


Setiap hari aku bekalkan EBM 3.5oz x 4botol ke rumah babysitter.. tapi yg adik faris minum hanya 2 botol or 3 botol jer.. biasanya 3 botol.. penah sekali dua jer abis 4 botol kalau x silap aku.. tp start dari minggu lepas dia cuma minum 2 botol jer.. tu pun kadang2 botol yg ke 2 tu x abis lagi..
kalau dah minum 2 botol jer, kenyang ke adik faris tu? biasanya hubby hantar kul 7.15pg sampai 7.15 ptg.. ptg aku yg ambil.. dalam 12jam jugak kan.. tak lapo ke adik faris tu kalau minum sikit jer?? tu la yg merisaukan aku skrg ni..

Mungkin lepas raya cina ritu adik xnak minum sgt sbb dia dah biasa bf ngan aku time cuti 4 hari tu.. so weekend aritu pun aku try la bg dia minum susu guna botol.. tp dia minum dlm 1 oz jer.. camne tu?? tp feedback dari BS walaupun adik minum sikit tapi dia xdela menanges2 cam kelaparan gitu.. mungkin sebab adik banyak tido kot.. tu yg dia kurang minum susu.. tp aku tetap risau jugak..

Bayangkan la kalau adik faris tolak terus minum ebm, apa aku nak wat ngan stok ebm aku yg banyak2 tu? lagi2 sejak  kakak diyana stop bf, pagi2 sebelum pegi keje aku terpaksa pam jugak.. kalau x mau meletup cik B aku.. huhu.. pagi2 mesti lecun dan keras cam batu.. sbb dah terbiasa bg adik faris bf sebelah dan kakak sebelah kan.. so bila kakak dah stop bf tu la jadik nye.. terpaksa tuka rutin pg2 kena pam jugak.. tp dah 2 ari ni bila tido malam adik nak bf aku try adjust2 bagi dua2 belah.. dpt la kurangkan sikit kebatuan cik b ku tu.. hihihi..


Semalam aku x pam time pagi sebelum gi keje.. x sempat.. dah kelam kabut sebab terlambat bangun.. huhu.. tp nasib baik dlm kul 4 pagi tu aku dah menyusukan adik faris.. kalau tak mau meraung kesakitan aku pagi tu.. huhu.. disebabkan tu jugak pagi tu time aku pam kat opis aku dapat pam 9oz.. tapi kalau susu banyak tp anak x nak minum pun x guna jugak kan..

Sekarang ni tiap2 hari sebelum hubby nak anta anak2 ke umah BS, aku pesan kat adik faris.. aku cakap2 kat dia.. 

pesanan aku untuk adik faris
 "adik faris time kat umah mama adik minum susu ye.. adik mesti tido.. jangan nakal2.. kesian mama nanti.."

untuk kakak pulak,
"Kakak, kat umah mama kakak jgn nakal2 tau.. dengar cakap mama.. jangan gaduh ngan abg.. main ngan abg baik2.. kakak tolong mama jaga adik faris tau.."

Penah dengar tak org cakap ada baby dia dah puas minum susu kat umah, jadi bila kat umah pengasuh dia minum sikit jer la..  penah dengar x? aku cuba sedapkan hati aku dengan kata2 tu.. sbb faris kat umah bs dia mmg x meragam pun.. baik je cuma kurang minum susu.. Semoga lepas ni adik faris minum susu lebih byk lagi ye..

You Might Also Like

3 comments:

  1. sy pulak rissa kalau siang tak nak menyusu kat sy. :(

    tapi tiap ari dia minum 3oz X 5..

    ReplyDelete
  2. hah.. tgk tu.. rissa minum byk lak.. faris ni minum sikit je tau.. biasanya org ckp baby boy kuat menyusu kan.. skrg ni kalau balik umah pun faris xdela betul2 excited nak bf.. kdg2 main2 jer.. tu yg risau dia x lapar ke?? tp time mlm mmg kuat bf..

    ReplyDelete
  3. as salam..tergerak nk komen sbb bby sya skrg pun cm faris jugak...kt umh mlm direct bf tp kalo time keje minum susu fm...skrg da 10 bln tp berat baru 8kg..risau jugak sbb kt umh bs die minum susu 2oz x 2 aje...cume die suka mkn bubur la...

    ReplyDelete