Faris Zakwan

Faris dan ruam susu

February 08, 2013 Ibu Dilah 5 Comments


Salam jumaat semua.. semalam usia adik faris genap 4 bulan.. alhamdulillah, berkat fully breastfeed adik faris, sepanjang 4 bulan  ni adik faris sihat2 jer.. belum penah kena demam lagi dan cuma sekali jer dia selsema, tu pun x teruk sgt.. xdela sampai meleleh byk2.. hihi.. time tu memang 1 family kena selsema.. tu yg berjangkit kat adik faris jugak..

Tengok tu.. teruk sgt kan pipi faris.. merah2.. mcm pakai blusher pulaks.. hihi

Cuma 1 jer yg aku perasan, kulit adik faris ni agak sensitif sikit.. hubby ckp sama "cam ibu dia ni.." then aku jawab, "anak ibu kan.. hihi.." Kalau setakat ruam susu tu biasa la kan.. kebanyakan baby biasa kena ruam susu.. bezanya cuma teruk ke x ruam tu.. kakak diyana time kecik2 dulu pun kena gak.. tp x lama, kalau x silap bila aku dah start keje kakak dah x kena ruam susu lagi..

Berbeza ngan adik faris, sampai skrg dia masih kena ruam susu.. cuma minggu ni je yg dah baik sepenuhnya.. semuanya disebabkan 'krim pink' yg diberikan oleh babysitter kakak diyana yg dulu..


Nak dijadikan citer, ari ahad lepas kitorg pegi melawat atok aku kat felda.. balik dari melawat tu singgah la kejap kat umah BS kakak kat kempas.. bukan main seronok lagi diorg bila imani (nama panggilan kakak semasa diorg jaga) datang. tokmak lagi la suka.. semua org rindu kat kakak.. kakak pun sama.. aku pun dah anggap diorg ni cam family sendiri.. rasa dekat je ngan diorg.. aku penah buat entri pasal bs ni last year.. boleh rujuk kat cni.. BS yg baik hati..

So time kitorg gi umah dia aritu, pipi adik memang tgh merah2 ruam gitu.. kat lengan & peha adik pun sama.. merah2 dan kasar.. yg kat lengan ngan tangan ni aku x sure sbb apa.. so bila diorg nampak merah2 gitu, diorg pun cadangkan guna krim pink.. ibu thirah (anak tokmak) cakap yg diorg dah lama guna krim tu sejak anak dia kecik lagi.. skrg anak dia dah 13thn.. dia bgtau la tempa dia beli krim tu.. tp tgh kitorg borak2 & layan kakak main2 ngan diorg, rupa2nya dlm senyap2 ibu thirah keluar pegi beli krim ni.. baiknya hati diorg ni.. aku nak bayar pun dia x nak.. diorg ni jenis caring sgt.. walaupun x penah jaga adik faris tp diorg x berkira pun.. terima kasih kak..

Atas : gambar sebelum sapu krim pink..
Bawah : gambar masa gi klinik ari rabu lepas.. dah licin kan.. dah hencem & macho dah adik faris.. hehehe..

Alhamdulillah, baru sekali je aku sapukan krim tu kat pipi adik, ruam tu terus hilang.. sampai arini dah xde naik ruam tu lagi.. dah licin dah.. yg kat tgn dan kaki pun dah berkurang.. 1st pakai merah2 tu terus hilang.. pastu tiap2 hari sapu lagi.. malam tadi aku tgk yg kasar2 tu pun dah hilang dah.. cuma tinggal bekas jer.. memang mujarab betul krim ni..


Hari rabu aritu faris check up 4 bulan.. check up kali ni x kena enjet.. just timbang berat jer.. berat faris skrg dah 6.3kg.. ok la tu.. x naik banyak pun.. naik jer.. tp aku x kesah.. janji faris sihat..

Setakat hari ni faris belum pandai meniarap lagi.. tapi aku penah nampak sekali jer meniarap sendiri.. tu pun rasanya secara x sengaja dia boleh termeniarap.. huhu.. tapi BS faris ckp yg faris ada gak meniarap time ka umah bs.. time kakak diyana dulu cepat dia pandai meniarap.. xpela, aku x kesah.. lain anak lain perkembangan dan kemampuannya kan..

okla..tu je apdet pasal anak bujang aku yg sorg tu.. nanti aku apdet lagi kalau dia dah pandai meniarap ye.. da.. bye..

Nota kakiku : this week entri byk citer pasal adik faris jer kan..

You Might Also Like

5 comments:

  1. Eh,beza 100 g je berat dgn gf dia..hehe.krim apa tu kak?cian faris.nasib dah ensem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah.. dah nak sama berat ngan rissa ye.. krim tu beli kat kedai ubat cina.. tp x semua kedai ada.. bila kita nak beli baru org tu isi dalam bekas.. nanti sy tunjuk krim tu.. tp mmg berkesan sgt la.. kulit faris dah licin skrg ni..

      Delete
  2. boleh letak gambar x krim tu? anak sy pon teruk ruam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak.. sori ye.. krim tu dah abis la.. sy pun dah lupa nak amik gambar dia..sori ye..

      Delete
  3. BLH TAUN NAMA KRIM TU

    ReplyDelete