Aktiviti bersama family,

Ibu yg super duper busy & BFF Kakak Imani

March 27, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Lately ni aku super duper bizi.. company aku nak berpindah ke tempat baru, dekat I-Park Indahpura, sgt berdekatan dengan Johor Premium Outlet (JPO). Next week aku dah start keje kat kilang baru.. so, this week memang penat sgt nak berkemas2 barang.. lagi kusut bile banyak job2 lain yg urgent kena wat jugak... time ni la sume nak kan.. sabo jer la..

Balik umah memang dah penat sgt.. tired sgt ok!! tapi xkan nak lepak2 suke2 hati jer kan.. anak2 kena amik jugak lepas balik keje.. sampai umah bf adik sambil pam susu sambil layan kerenah anak2 jap.. tu jer la time aku dapat rehat.. rehat ler sangat kan.. xde maknanye..

Lepas layan anak2 sambil tengok TV, aku prepare bahan2 untuk memasak lak.. masak nasi dulu.. kalau ayah diorg dah balik ok la, boleh jugak tolong tengok2kan anak2.. kalau x kelam kabut aku wat keje.. nak solat lagi.. si kakak tu dah la suke kaco aku time tengah semayang.. sabo jer la.. adik faris pulak x leh nak kena tinggal.. nak kena pegang jer.. acaner tu aku nak wat keje??

Oleh sebab dah penat sangat, selera makan aku pun dah xde skrg ni.. siap masak bagi suh ayah ngan kakak makan.. aku jaga adik.. kadang2 time tu adik boleh la tido kejap.. kejap jer pon.. adela dalam setengah jam.. kadang2 15 minit jer.. memang kejap sgt ok!! kalau dah gitu camne aku nak wat keje lain kan..

Time adik tido kejap tu aku pun cepat2 la basuh pinggan mangkuk or clear kan dapur.. kalau nasib baik dapat la basuh botol2 susu sekali, tapi kalau adik dah bangun?? hurmm.. jangan harap ler.. kadang2 kalau ayah dia xmo jaga, aku bawak dia gi dapur.. masukkan dalam walker.. kejap jer adik senyap, jap gi kalau dia dah boring mula la nak ekk!! ekkk!!

Tu lom masuk bab kakak kaco adik.. or kakak wat hal.. nanges la.. huawaaa... mau bergegar umah aku tau.. yg terjerit sana.. yg melalak sini... nasib baik sebelah umah xde org duduk.. kalau x mau org komplen tiap2 ari memekak.. tau jer la suara kakak tu camne.. cam guna loud speaker ok.. x reti nak cakap slow2.. bila kita marah & dia nanges, jangan harap ler nak terus benti.. kita suruh benti nanges tapi dia lagi nanges.. heii.. tensi betol aku.. tapi tu la kan, dah budak2 memang ler gitu perangai nye.. mak nye ler yg kena banyak bersabo..
*urut dada banyak2*

Time nak tido pulak, diorg ni dah x reti tido awal.. time kakak sorg dulu paling lambat kul 11 dia boleh tido.. skrg ni dah x boleh.. banyak sangat main nye.. dah beso la kata kan.. adik pun sama jer.. memang susah tido skrg ni.. pastu kalo dah tido, ada jer org yg kaco.. kakak naik katil je dia boleh terkejut.. kalo dah bangun tu susah ler nak tido balik..

Biasa kul 11 lebih tu aku dah tutup lampu bilik.. pasang lampu kecik jer.. TV pun kadang2 aku terus tutup jer.. kalau x, lagi syok ler dia duk menari2, berkaroke ikut TV.. hahaha.. umah aku memang x penah aman kalau kakak x tido.. budak ni memang banyak sgt cakapnye..

Kadang2 aku dah x larat nak tunggu kakak tido, aku sendiri yg terlelap.. tapi aku ni bukan ler yg jenis senang tido.. kalau dah ngantuk sgt2 jer baru leh terlelap cam tu.. tu pun kejap2 terjaga..

Cuba teka apa yg kakak wat bila dia x tido lagi??
Kakak akan main game kat henpon aku.. biasanya time df adik sambil baring aku akan main game kat henpon or tengok pesbok.. kakak cakap pesbok tu adalah 'work' aku.. aku dia nak main game tapi nampak aku ngah tengok pesbok, nanti dia cakap

"ibu wat 'work' ibu dulu eh.. nanti kakak main.."

hahah.. benonye tu dia ngajuk aku cakap sbb aku slalu bagitau dia gitu bila aku berebut nak guna henpon ngan dia.. hahaha.. korang hado 'work' cam aku?? hahaha


BFF Kakak imani

Asal aku pegang henpon jer kakak pun mula la dekat2 ngan aku.. time tu  jugak ler dia nak men game jugak.. xde masa lain agaknye dye nak maen.. time mak die nak relaks2 kejap ni ler dye pun nak main.. kejap2 dia cakap nak men angy bird.. jap2 cakap nak men cat.. jap2 cakap nak men tulis2.. ada2 jer yg dia nak men..


Nak tau x, kakak boleh men game tu sorg2 sampai dia tertido tau.. paling aku x tahan kalo dia men tommy cat tu.. dia boleh cakap sorang2 tengah2 malam buta tu tau.. kadang2 aku terjaga dengar org tengah bercakap2.. ghupe2nya dia tengah bercakap ngan cat dia.. borak sakan ko.. macam real tengah bercakap ngan cat tu.. pada hal dia cakap cat tu ikot.. lawak betul la.. kahkah.. semangat tul dye berborak ngan cat tu.. hahaha..

Xpela, tunggu adik besar sikit ye.. nanti kakak ada la kawan nak cakap2 & bermain.. mesti seronok kan tengok budak2 ni main sama2 nanti..

Okla.. kata bizi tapi sempat lagi apdet belog kan.. taip sikit2.. sampai petang baru siap entri ni.. hahaha..
ok.. nak balik keje dah..
bye..bye..

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Hasil tangkapan ku di Mom & Baby Expo

March 25, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Semalam kami ke mom & baby expo.. sampai Danga City Mall dalam kul 12 lebih gitu.. parking full.. 3 kali en hubby pusing mencari parking.. alhamdulillah, last2 dapat jugak parking betul2 dekat dengan hall tu.. tapi time tu kakak lak baru tetido.. so hubby suh aku je yg turun dulu dgn adik faris.. dye tunggu kakak tido dalam kete..

Aku malas nak guna stroller, tempat berasak2 cam tu x sanggup nak sorong stroller.. bawa adik guna carrier lagi senang nak jalan.. masuk2 jer dalam hall tu.. perghhhh.. ramai giler org.. sib baik wat pilihan yg bijak  x guna stroller.. huhu

Adik faris memang good boy.. kalau dibawak berjalan memang senyap jer dye.. x dengor suara langsung.. huhu.. boleh sampai tetido lagi.. x meragam pun dye..

Dari satu booth ke 1 booth aku terjah.. banyak yg aku masuk kedai jual baju2 baby.. banyak yg jual murah.. kalau dah namanya mak org kan, pantang ler tengok baju budak2 yg cantik2dah murah kan.. kalau boleh semua nak dirembat kan.. hahaha.. tapi memang banyak la aku beli baju budak2..


Tu dia.. banyak tak aku beli baju2.. selain baju2 aku ada beli minyak TYT yang roll on buy one free one dengan harga hanya RM12.. Vicks untuk baby pun sama jugak buy one free one dengan harga RM10.. kalau kat luar aku baru beli vicks ni 2 minggu lepas harganya RM11.50. rugi pulak dah beli awal sikit.. tp xpela, aritu aku beli lagi.. 1 boleh letak kat umah BS kan..


Ni baju kakak imani.. dapat dua pasang.. tapi beli asing2.. yg pink tu brand Disney.. seluar tu harga asal RM89 tapi smlm aku beli RM10 je tau.. murah giler kan.. kakak imani suke betul sluar tu.. dia cakap ada 'pengsennn'.. Wahh.. pengsan ibu dengar.. kalau nak tau, kakak imani x pandai sebut princess.. 'pengsen' tu adalah princess la.. hahaha.. lawak tul kan.. jauh nau bunyinye.. Baju yg yellow grey tu pun cantik gak.. RM10 jer..


Untuk adik faris pun banyak gak aku beli.. baju untuk basahan wat pakai kat umah dan umah BS.. beli bip carters RM5 selai.. stokin sepasang RM2 jer, aku beli 3 pasang jer.. ingat nak beli lebih tapi x sempat nak cari2 lagi.. time tu adik dah tido dan tangan dah lenguh pegang barang banyak.. dah x dan nak berebut2 pilih stokin ngan 3,4 org mak2 yg ada kat situ jugak..


Last skali pegi kedai Pureen before kuar expo tu.. memang dah plan pegi booth pureen ni last skali sbb booth ni betul2 depan pintu masuk dan yg pasti aku xnak bawak barang berat2 ke hulu hilir.. aku beli wet tissue untuk kegunaan kat umah or pegi jalan.. x beli banyak kali ni sbb adik faris dah kurang guna wet tissue.. kalau dia yak pun biasanya cuci kat tandas terus lagi senang..

Oh ye.. lupa lak.. aku ada beli pampers hey baby 2 bag.. saje2 nak try pampers ni.. kononye nak beli PETPET harganya still mahal lagi.. RM34.. rasanya kalau beli kat luar time sale boleh dapat lagi murah. drypers pun sama gak.. so x beli pampers banyak2.. yg beli dua bag hey baby tu pun aku dah seret jer tau.. mana x nye.. tangan dah penuh ngan beg baju yg banyak.. mana larat nak angkut pampers tu lagi.. dah la dengan bawak adik faris lagi.. nak tercabut bahu aku wooo..



Hasil tangkapan ku semalam.. dekat RM300  jugak aku berbelanja semalam.. nasib baik dah x larat nak angkut barang, kalau x mau baju gown cantik2 aku rembat jugak..  *pitam..* tapi dah rambang mata & dah x larat nak memilih aku jalan jer terus.. pejamkan mata je la bila lalu depan booth yg ada jual gown..

Hopefully next expo bulan june ada jual diapers murah2.. boleh beli banyak2 wat stock.. huhu..

ok.. tata..

4 comments:

Faris Zakwan

Encem boy!!

March 22, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Hai auntie2 semua..
Aunties nak tengok gambar adik x? 
malam tadi ibu amik gambar adik.. 
ibu paksa adik pakai spec kakak imani.. 
ibu cakap adik encem pakai spec kakak ni.. 
 
 Encem kan auntie... 
tapi sori la, adik x boleh lepaskan jari tu..
 adik suke isap jari adik.. 
sebab ia beshhh.. 
^__^
 
 Isap dua2 jari lagi besh la.. cedap la jari adik ni..huhu..
 
 Eh.. ibu amik gambar adik lagi la.. adik nak tengok!!

Ok tak adik posing macam ni???
 
Last skali.. posing hero malaya untuk tatapan kakak2 & auntie2 semua...

Bye.. bye..

~Adik faris zakwan~

0 comments:

Cerita ibu

Dapat berita sedih

March 22, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Salam jumaat semua.. 
Semalam aku mendapat berita sedih.. 
anak kazen meninggal dunia dalam kandungan.. lebih menyedihkan lagi, masa tu kandungan wife nya dah masuk 35minggu.. Bayangkan lah.. dah hampir cukup bulan, dah hampir melahirkan dah.. sekali dapat tau baby dah meninggal..  
innalillahiwainnailaihirojiun..

Dari apa yg aku paham, semalam diorg pegi hospital untuk check up sbb baby x gerak.. bila doktor pakar check cakap baby dah meninggal dalam 24 hours.. Ya Allah.. Tuhan je yg macamana perasaan dia.. x dapat aku bayangkan.. sebagai seorang ibu aku boleh rasa kan macam mana sedihnya.. bayangkan lah, selama 35minggu kita bawa ke hulu ke hilir baby tu.. tau2 hari ni baby dah meninggal pulak.. huawaaaaaaa.. kalau aku, aku dah meraung agaknya..

Baby tu merupakan anak ketiga untuk kazen aku.. dua org lagi anak perempuan.. dan yg meninggal tu anak lelaki..anak yg sulong sebaya kakak diyana.. kitorg bersalin di hospital yg sama selang sehari jer..tapi dia normal dan aku operate..

Nak dijadikan citer, wife dia ni keje kat  taska.. bayangkan la dengan sarat mengandung macam tu, kena jaga anak2 kecik lagi.. memang penat sangat.. baru 3 hari lepas dia kena asma pulak sampai kena sedut hiller.. sebelum ni dia xde asma.. aku rasa benda ni yg effect baby dalam kandungan tu..

Sehingga aku tulis entry ni, aku belum tau lagi punca sebenar kematian baby tu.. berita terakhir yg aku dapat malam tadi yg wife kazen aku masih menunggu giliran untuk bersalin.. dia cakap doktor akan masukkan ubat untuk try bersalin normal.. kalau x boleh baru operate kot.. huawaaa.. aku dengar pun dah sedih.. orang lain bersalin ada baby tapi dia bersalin baby dah meninggal..

Dah la skrg ni parents kazen aku tu tengah mengerjakan umrah di Tanah Suci Mekah.. kecian kat kazen aku tu.. semua kena uruskan sendiri..  jika wife dia selamat bersalin arini, mereka akan terus balik ke Melaka dan baby tu akan dikebumikan di kampung kami..

 Insha Allah, kami akan balik kampung minggu depan dan akan datang ziarah mereka.. 

 Ya Allah.. tabahkan la hati mereka sekeluarga.. semoga mereka kuat menghadapi ujian yg Allah berikan.. Anak kecil itu akan menanti ummi dan abi nya di syurga nanti..

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas arwah adik
Muhammad Arif Danial bin Muhammad Muhaiyudin..
Al-fatihah..  

2 comments:

Cerita ibu

Mom & Baby Expo at JB

March 21, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Mom and Baby expo datang lagi.. bertempat di Danga City Mall esok sehingga hari ahad ni (22~24 March 2013). Jom ramai2 kite terjah baby expo ni.. bukannya slalu wat kat JB ni kan.. setahun hanya 2 kali jer, bulan mac dan bulan oktober.

Tapi this year ada 3 kali, 22-24 March, 28-30 June dan 27-29 September..


As usual, sebelum pegi pasti kan list down dulu apa yg korang nak beli dan survey.. jangan rambang mata lak nanti.. semua tengok nak beli.. hehehe..

Ni antara barang yg akan disebey and dibeli kalau harganya murah;

1) Pampers --> untuk adik dan kakak.
2) Barang mandian dan keperluan yg lain --> Shower foam, wet tissue (if ok beli sikit jer sbb adik pun dah besar, x banyak guna , bedak.
3) Baju anak2 - exspecially untuk adik.. nak carik baju lubang2..


 Booth Pureen mesti diterjah.. nak tengok offer wet tissue, toiletories and others.. tapi masa pegi yg last year punye xdela murah sgt.. huhu..

Pampers PETPET memang pilihan hatiku.. so kena serbu kalau ada booth ni.. hihi

Hurmmm.. agak2 nya kan kalau i nak pegi sendiri bawak anak2 i berdua tu boleh x i handle diorg ek?? Esok i cuti sbb babysitter anak2 ada hal, so kalau dapat gi esok lagi best sebab mesti x ramai  org lagi kan.. tapi tu la.. boleh ke nak handle budak2 berdua tu??

Last year dah cadang nak gi time bulan 10 tu.. tapi time tu dah dekat2 due.. memang dah agak cam tak boleh pegi.. skali memang betul, i bersalin betul2 time expo tu.. so dah terlepas nak pegi..


Kalau korang ada like FB Mom & Baby Expo, boleh la share kat wall korang pasal ni.. mana tau ada rezeki boleh menang TV ni.. best tuh..

So, apa lagi.. untuk org2 JB, please check ur schedule this weekend.. jangan lupa masukkan dalam list untuk gi serbu Mom & Baby Expo ni..

2 comments:

Faris Zakwan,

WW12 # Smile like Po0h

March 20, 2013 Ibu Dilah 0 Comments











Tak tahan tengok adik faris cenyum2..
tomel sgtt..
rindu sgt kat budak tomel ni.. 

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Adik faris & walker

March 19, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Al-kisah nye dekat 2 minggu ni adik faris asyik meragam jer.. adik x suke bila kita baringkan dia kat tilam.. asyik nak bangun jer.. bila kena tinggal kejap jer pun dia nanges.. pening ayah ibu dibuatnya..

Bila dipegang or didudukkan adik nak la.. tapi tu pun ikut mood dye.. kadang2 nak kadang xnak.. kalau dah x nak tu memang adik nanges jer la.. dye nak kite angkat dia bawak jalan2.. baru dye senyap.. pandai adik ye.. dah besau ler katakan kan.. x nak baring n duduk dah..

Bila pikir2 agaknya adik faris nak duduk kat walker kot.. baru bole tengok tv ngan selesa.. boleh main2.. x yah la ibu ayah asyik pegang adik jer kan.. adik dah besau la ibu.. adik nak main2 jek.. x nak baring jer.. huhu

Actually aku kalau boleh nak elakkan dari bagi adik faris guna walker sbb ada banyak keburukannya.. tp dalam masa yg sama still ada kebaikannya.. biasa la setiap benda ada pro and contra kan..

Time kakak diyana dulu memang aku x bagi dan x belikan dia walker langsung.. tp aku still bagi kelonggaran pada BS dia if dia nak masukkan kakak dalam walker time nak bagi makan.. tu pun walker cucu dia.. aku memang x bagi pada BS tu walker..

Tapi dalam keadaan sekarang ni aku rasa mungkin walker tu diperlukan untuk adik faris.. mungkin dengan adanya walker adik rasa bebas sikit.. x yah asyik nak pegang jer.. at least aku boleh la wat keje sikit kan.. kalau x, asyik nak berpegang jer la dye..

Sebenarnya aku cadang nak usha time Mom & Baby Expo this weken.. tp nampaknya ayah faris dah x sabau nak bagi adik duduk dalam walker.. dia pun x larat asyik nak pegang jer budak kecit tu.. hahaha..

So disebabkan ke'excited'kan ayah faris yg nak beli walker, maka nya hari ahad lepas kitorg pun kuar la gi survey2 walker.. ibu cakap nak survey jer tapi ayah cakap beli terus jer, x yah tunggu2 lagi.. hahaha.. tp kitorg still g survey kat 3 tempat dulu..


1st kitorg gi kat kedai Twin Baby kat area antara Nusa Bestari and Bukit Indah.. kedai ni ada banyak branch lagi kat KL.. boleh tahan besar jugak.. tapi x banyak sgt pilihan yg ada kat situ.. tp design still ok lagi la.. try masukkan adik faris dalam walker.. nampak excited.. maklum ler 1st time duk dalam walker kan..


As usual, kakak diyana mesti nak kacau adik.. dye lak yg sibuk tekan2 button untuk dengar bunyi lagu kat walker tu.. maklum ler, kakak x penah ada walker.. dia pun sama excited la.. sampai 1 tahap dye pulak nak masuk dalam walker tu.. adoii hai anak.. kakak dah besau la syg.. x muat nak masuk dalam walker tu lagi.. huhu

Lepas tu kitorg gi kedai yg 2nd ni betul2 berhadapan kedai Twin Baby.. kat situ pun banyak choice jugak.. tp kat situ xde discount pulak.. kira mahal gak la.. kalau nak discount kena jadi member.. harga untuk wat member card RM10.. tp kitorg cakap nak survey2 jer dulu..


Next, ada 2 kedai lagi yg kitorg singgah tapi ayah faris je yg gi survey kejap.. aku malas nak turun sbb tgh bf faris.. ayah cakap mahal so terus g tempat lain.. last skali kitorg gi jusco taman U.. aku rasa kat situ cam ada choice jugak la tp bila sampai sana xde byk pilihan sgt..

Ada 2, 3 bijik walker yg dalam perhatian kitorg.. try masukkan adik dalam walker tu.. yg dalam pic atas ni harganya RM149.. kaler boleh tahan cantik.. harga pun murah sikit dari yg lain tp walker ni x boleh adjust ketinggian dan xde stopper pulak.. ayah suke yg tu..

Ada lagi 1 tu lagi cantik, kaler pun lagi cantik.. ada menan2 pun banyak jugak dan boleh adjust ketinggian.. aku memang suke.. tp sayangnya ada 1 menan yg betul2 kat depan muka adik.. time kitorg try tu adik dah nak terhantuk kat menan tu.. bahaya pulak..

Kitorg pun panggil salesgirl kat situ.. aku baru tunjuk walker tu kat akak tu.. pastu akak tu terus pegi masuk stor dye.. tau2 dia bawak kuar dan terus bukak resit.. eh, akak ni, aku lom cakap lagi aku confirm nak beli yg tu.. apsal dia dah bukak resit pulak?? aku ingatkan dia nak gi check stok jer.. biasanya kan diorg check stok dulu ada ke x then tanya kita confirm nak beli yg tu ke yg lain kan..

Kitorg dah serba salah.. aku ckp ngan ayah faris, pk betul2.. kalau xnak kita ckp xnak jer.. tu hak kita.. dia xleh paksa nak beli.. last2 kitorg decide untuk cancel beli yg tu.. kitorg cadang nak beli kat kedai Twin Baby tu jer.. so pegi la balik kedai tu.. mood ayah tgh baik aritu, rajin ler dia patah balik.. huhu..


Last2 kitorg beli yg cam pic atas ni kat kedai Twin Baby.. tu pun kena amik yg display sbb dah xde stock.. minta discount lagi kat tokey tu dia x bagi.. kedekut betul.. geram tul aku.. cakap berlagak lak tu.. sib baik ayah faris dah malas nak cari yg lain, kalau x, x kuase aku nak beli kat situ... grrrrr... guammnye aku..

Sebab apa kitorg pilih yg ni??

1) walker ni ada stopper.. in case nak bagi faris makan nanti boleh la stop kan walker tu.. or untuk mengelakkan dari anak bergerak laju2 and terjatuh dari tempat yg bertangga.. <--penting jugak
2) boleh tukar jadi rocker.. boleh pusing kat bahagian bawah tu untuk tukar jadi rocker.
3) Boleh adjust ketinggian.. ada 3 level.. dan yg penting dia ketat sikit dan xkan jatuh dengan sendirinya.. means ada lock kat adjustable tu.. <-- ni sgt penting sbb ditakuti baby boleh jatuh bila dia duduk dalam walker tu..
4) xde menan yg besar terutama nya kat bahagian muka.. ada lagu2 dan yg lain2.. <-- penting jugak untuk memilih walker yg tiada menan yg besar dibahagian depan muka
5) Boleh bukak dan tanggal kan tempat menan tu.. boleh wat meja makan..huhu
6) Ada alas kaki kat bawah tu.. so kalau xnak baby gerak boleh pasang alas tu.. dan alas tu mudah ditanggalkan dan boleh basuh..
7) Tapak yg besar disebelah bawah..

Wahh.. banyak betul sebabnye ye.. opkos la.. kite kuar duit kan.. so kena nak pilih yg betul2.. dari segi warna pulak, walaupun xde warna2 yg cantik dan terang tapi kaler hijau putih tu tetap cantik jugak kan..
Harganya pulak okla after 20% discount dapat RM175.90.

Setelah puas kitorg mencari walker tu, balik2 tu excited la nak bagi adik faris guna walker.. sekali.. dye duduk kejap jer dah nanges.. sabar jer la adik ni ye..

"Adik xnak duduk dalam walker la ibu.. adik nak jalan2 ngan ayah.."
Kalau la adik pandai cakap kan.. mesti dia dah cakap mcm tu kan.. hahaha..

Mungkin juga belum masanya adik nak duduk dalam walker.. mungkin jugak masih baru lagi dan faris x biasa.. hurmm.. xpela.. at least ibu ayah dah beli kan untuk adik..  ^__^

BS faris cakap anak dia umur 5bln dah masuk walker.. tp aku x bagi dia letak faris dalam walker seawal umur 5 bln.. rasanya adik belum cukup kuat untuk masuk walker.. tp disebabkan bulan ni faris banyak ragamnya, kesian pulak kat bs tu x boleh buat keje.. so, smlm aku dah bagi green light kat bs untuk bagi faris duduk dalam walker if memerlukan..

Ok.. tu je kot citer pasal walker & faris..
tata..

Notakakiku: kakak cakap "nanti kakak dah beshar ibu belikan kakak ni ye.." (merujuk kpd walker)
Alahai kakak.. ibu cakap kakak dah besar x boleh masuk walker.. kakak pulak ingat bila dah besar baru boleh masuk walker.. kesian kakak x merasa duduk dalam walker ye..

4 comments:

Aktiviti bersama family,

Mengimbau kenangan di UTM

March 18, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Hari sabtu lepas kitorg gi jalan2 kat dalam UTM.. 
Actually dah 2minggu planning nak pegi UTM.. cakap kat kakak nak bawak dia bagi makan ikan kat UTM.. tp bila petang asyik hujan jer.. tu yg terbantut.. kakak asyik cakap bila nak kuar nak pegi bagi makan fish.. so, sabtu lepas cuaca ok jer.. boleh la bawak anak2 berjalan petang2..

Bila masuk UTM ni mula la mengimbau kenangan time study kat UTM ni dulu.. kat mana hostel dulu.. kat mana tempat study dulu.. seronok sungguh time tu.. huawaaaa.. rindu ar kat kawan2 semua.. sob..sob.. rasa cam nak balik kat zaman tu la.. x yah nak pikir2 keje.. pikir study je time tu kan..

Tapi nak wat camna, tu citer 10tahun lepas.. fuhhh.. Lama giler tuh.. Banyak yg dah berubah.. Banyak jugak bangunan yg bertambah.. Contohnya bangunan baru kat Fakulti Alam Bina dan FakultiKej. Electrik.. tersergam indah.. cantik tu..

Tapi sayangnya aku x dapat nak tunjukkan kat kakak fakulti aku dulu.. Fakulti Kej. Mekanikal.. kitorg x lalu depan FKM aritu.. xpela, next time datang lagi nak lalu kat situ pulak.. nak tunjuk kat anak2 yg ibu study kat situ dulu.. hihi.. mana tau satu hari nanti anak2 pun dapat study kat sini.. saje bagi kata2 semangat untuk kakak supaya rajin2 study.. hehe.. sempat jugak cakap ngan kakak yg ni la skool ibu dulu..

Hubby cakap bila masuk UTM ni rasa mcm teringin lak nak sambung study.. iyela, dulu dia x dapat nak sambung study sebab nak tolong family dan nak bagi peluang kat adik2 dia belajar jugak.. walaupun time tu dia dapat offer sambung belajar lagi.. tp skrg bila tengok adik2 belajar main2, dia rasa frust sangat.. tu la budak2 skrg kan.. dia cakap lagi walaupun keje skrg ni dah ok dah lebih dari kelayakan yg dia ada tapi kalau dapat futther study lagi rasa mcm suatu kepuasan.. memang la kan..

Aku pun kadang terasa cam nak sambung wat master jer.. dah alang2 tinggal dekat utm ni rasa sayang lak nak lepaskan peluang kan.. tp tu la, dengan komitmen aku yg dah keje ni, ngan anak2 yg makin membesar ni.. mampu ke aku nak study lagi??? rasa cam x cukup masa jer skrg ni.. weken pun rasa cam x cukup nak uruskan rumah.. dah tu kalau aku sambung study lagi la x terurus umah tu nanti.. huhu..

Ok, back to reality ibu.. x yah kusut2 pikir benda yg x pasti lagi.. hihi


Lepas round kat fakulti, kitorg terus gi tasik.. kat sini pun dah banyak facilities baru.. dah ada tempat exercise yg cam kat gim tu.. pastu dah ada toilet cantik kat situ.. playground kecik pun ada.. kakak apa lagi excited la nak main kat situ..



Pastu gi tasik pulak.. kat tasik ni dulu tempat student berkayak tp skrg dah berpindah tempat lain untuk diorg berlatih berkayak.. ramai gak visitor time tu.. diorg duk lepak2 kat tepi kolam.. pastu ada yg berjogging.. memang best beriadah petang2 kat sini.. nyaman jer..

Bila nampak orang yg berjogging aku cakap la kat hubby dulu aku pun penah jogging kat situ jugak.. kitorg berjogging or berjalan kaki dari kolej kediaman sampai ke area tasik tu.. hubby aku terkejut.. dye x caye cakap wife  dye ni.. hemm.. betul apa.. tapi lebih banyak berjalan dari berjogging la.. hahaha... ^__^  bukan nya jauh sgt pun.. kalau duk kolej jauh tu datang  naik moto la.. sampai situ baru jogging.. hehehe
Kakak takut nak naik jambatan.. hahaha

Lepas round2 area tasik.. bawak kakak tengok kuda pulak.. dia mmg sgt2 mengenali "tude" skrg ni.. haha.. kelakau wehh bila dia panggil kuda tu "tude".. tomel jer rasanya.. haha.. dulu time gi zoo aku ajak dia naik kuda dia xnak.. menanges2 xnak.. tapi skrg bila dia nampak kuda tu dia cakap ;

Kakak : Ibu, kakak nak naik 'tude' tu..
Ibu : Iye ke kakak nak naik kuda tu??
Kakak : Kakak tak takut la.. kakak nak 'tude' tu..

Hahaha.. lom sempat aku tanye dia x takut ke naik kuda, dia cepat2 cakap dulu.. cam tau2 je ibu nak tanya dia.. pastu muke kompiden je cakap x takut.. kalau bagi naik betul2 kang, silap2 nanges lagi.. hahaha.. kakak.. kakak..

Yang pasti sepanjang kitorg kuar aritu adik faris paling baik.. dia senyap jer.. langsung x kuar suara dia.. senyum2 jer dia.. suka la tuh ibu ayah bawak jalan2.. kalo x asyik nak mengarok jer.. aku pun x tau nape lately ni dia asyik meragam jer.. xnak tido.. asyik menanges x leh ditinggal kejap.. nak tumbuh gigi rasanya kot.. huhu

Notakakiku : Gambar ayah adik kakak jer ada.. gambar ibu xde.. sedih..sob..sob.. xpela.. dulu ibu dah puas bergambar kat utm tu.. huhu

0 comments:

Breastfeeding,

Breastfeeding : Tips Penyediaan bekalan EBM ke rumah pengasuh

March 15, 2013 Ibu Dilah 14 Comments


Salam jumaat semua..

yeah!! kejap jer dah hari jumaat lagi.. suker..suker!! hehehe.. mau nyer x suker, esok kan dah cuti kan.. dapat ler bersuka ria ngan  anak2 kan.. ^__^

Ok,arini nak share sikit citer pasal penyediaan membawa bekalan susu ibu EBM ke rumah pengasuh.. sure ibu2, emak2, mommies2 semua ada cara tersendiri macamana uolls simpan ebm tu untuk di bawa ke rumah pengasuh kan.. kat sini i juz nak share jer cara yg i buat untuk memudahkan penyediaan ebm di rumah BS nanti..

Untuk permulaannya, kita kena tau berapa banyak baby kita minum susu setiap hari.. sebelum naik keje, korang test la dulu sehari baby minum susu berapa botol dan berapa oz setiap sesi.. so, dari situ dah tau berapa banyak susu yg perlu dibekalkan ke rumah BS nanti..

Kebiasaannya i bekalkan 4 botol x 3.5 oz susu ebm ke rumah BS.. Faris memang menyusu sikit jer time siang.. may be dia lebih suka df dari minum guna botol.. dari 4 botol dye hanya minum 2 botol or 3 botol jer.. baru2 ni jer habis 4 botol.. so, sebagai panduan untuk mommies2 yg baru, korang boleh bagi extra 1 botol untuk emergency kalau ler aritu baby minum banyak pulak kan.. at least ada ler spare kan..

Cara penyediaannya pula, sila turunkan siap2 ebm yg beku ke bahagian bawah.. ini adalah untuk defrost ebm tu.. biasanya i defrost 1 plastic bag 7 oz or 10 oz.. i memang dah packing siap2 untuk 7 oz (cukup untuk 2botol x 3.5 oz) or 10 oz (cukup untuk 3 botol). nanti2 i share pasal penyimpanan susu pulak ye..

ok, kalau korang simpan guna botol jer, boleh turunkan botol tu jugak.. sebagai panduan, i akan berikan faris 3 botol ebm dan 1 botol fresh breastmilk (BM).. pastu i akan tandakan siap2 nombor 1-4 pada botol tu untuk memudahkan BS..


No. 1 - ebm yg cair sepenuhnya
No. 2 - fresh bm
No. 3 - ebm yg dah cair (70%) + ada ais sikit2 (30%)
No.4 - ebm yg lebih byk ais dari yg cair (70% ais + 30% cair)

Botol no.1 - Kenapa i nak kena cairkan ebm tu siap2?? Tujuannya adalah untuk memudahkan BS.. kalau ebm tu keras lagi, berapa lama pulak BS nak panaskan susu kan.. time tu sure baby dah melalak2 kelaparan.. nak tunggu susu tu cair kan lambat.. tu sebab untuk botol yg no. 1 tu make sure dah cair sepenuhnya..

Botol no. 2 tu bagi yg fresh supaya baby x rasa janggal minum ebm.. ada baby yg kureng sikit nak minum ebm (mcm faris) so bila selang seli kan dgn yg fresh, at least baby nak la minum susu tu kan..

Botol no.3 cair plus ada ais lagi.. biasanya botol no.3 ni kan minum dah petang, biasanya time tu mesti dah cair sepenuhnya..

Botol no.4 lebih banyak ais dari yg dah cair.. ni tujuannya kalau baby x minum botol ke 4 ni at least kita still boleh simpan lagi untuk keesokkan harinya.. kalau ada ais lagi time balik tu, boleh beku kan balik.. tapi kalau dah cair.. no..no..no.. jangan bekukan balik ye..

Bagi mudahkan keje, i beli sepit yg ada nombor2 tu.. x payah nak guna2 sticker.. leceh dan comot.. before this i memang guna sticker tu.. botol memang comot dan banyak lak sticker tu bersepah2.. huhu.. bila nak cuci ada jer yg terlekat kat mana2 tau.. x suke tau.. so solutionnye i beli jer sepit baju nombor2 tu kat kedai DIY.. ala, RM2.50 jer pun untuk 10 pcs.. leh pakai sampai bila2.. yg lebih tu simpan jer la.. lagi pun nampak comel kan.. kan.. ^____^


Pastu, botol tu masukkan la dalam cooler box.. i lebih suke guna cooler box untuk ke rumah BS.. kesejukannya lebih tahan lama dan tak perlu tumpang2 letak kat esbok bs.. pastu tahan lasak..

Ok, dalam cooler box ni i letak ice brite coleman yg ada lekuk2 tu kat bahagian tengah.. then, tepi tu letak botol kanan kiri.. atas letak 1 ice brite.. tepi botol tu kalau nak letak ice pack boleh jugak.. sampai balik still sejuk lagi.. cair sikit jer ice brite tu..



Ni  cooler box i.. brand puukuu kalau x silap i.. dari taiwan punye.. tp mmg special untuk letak botol susu baby.. kalau botol yg tinggi tu pun still muat jugak.. kalau cooler box coleman yg saiz lebih kurang sama ngan ni mmg x muat nak masuk botol yg pjg 8 oz tu..

Ok.. thats all.. begitu la cara i bekalkan ebm ke rumah bs.. kalau ada yg rasa cam senang boleh la ikut cara ni.. kalau uols ada cara yg lagi senang sila teruskan ye.. mungkin jugak boleh share ngan i kan.. leh la i try jugak.. hehe..

ok.. tata..

#dah kenapa tergedik2 ber 'i-i' arini.. hahaha#

14 comments:

Kakak Diyana,

WW11 # Ustazah Nur Diyana Imani yg rock

March 13, 2013 Ibu Dilah 0 Comments



Ustazah rock.. hehe.. dah ayu2 pakai tudung boleh lak dye naik beskal pulak.. terus jadi rock.. hihi

0 comments:

Luahan perasaan

Hanya PadaMu YaAllah

March 12, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Jiwa kacau..
Hati gundah gulana..
Tiada tempat untukku mengadu
selain daripadaMu YaALLAH..
Tiada tempat dapat ku luahkan
segala kegelisahan ini
selain daripadaMu YaAllah..

Ku pendam sebuah duka..
Ku harungi sebuah derita..
Ku tangisi semua kepedihan..

Ku yakin padaMu YaAllah..
PadaMu la tempat ku memohon..
Semoga diberi kekuatan dan ketabahan
dalam menghadapi segala dugaan dan ujianMu..
Semoga dipermudahkan segala urusan..

Allah menguji hambaNya
kerana dia sayangkan hambaNya..
Hanya Allah Maha Mengetahui..
Pasti ada hikmah disebalik apa yg terjadi..


#modedalamkesedihan#

0 comments:

Citer opis,

Farewell opismate di Don Sushi

March 11, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Morning uolls... monday datang lagi.. say no no no to monday blues ye.. hehe.. arini i x monday blues tp surver kat opis ni pulak yg problem.. apa keje pun xleh nak wat.. tu yg apdet belog ni jap.. hihik

Last friday merupakan hari terakhir opismate aku keje kat company ni.. hampir 3 thn bersama ngan dia, akhirnya dia ambil keputusan untuk tinggalkan company ni jugak.. xpela, itu yg terbaik untuk dia.. aku doakan dia berjaya di tempat baru..

Me and Nad

Kitorg sgt rapat sbb kitorg ni antara bunga2 yg berada dalam bidang engineering kat opis ni.. so for sure la lebih memahami each other kan.. susah senang kami bersama.. tempat meluahkan perasaan pun iye jugak.. hehehe.. aku dah merangkap kaunselor aka penasihat peribadi dye ler pulak.. hihi.. ala.. biasa la sesame pompuan kan, senang ler sikit nak bercerita kan.. hehehe

So last friday kitorg kuar makan bersama opismate yg lain jugak.. Makan kat Don Sushi dekat Carefour.. ni 2nd time aku makan kat sini.. 1st time aritu aku makan ramen tp kali ni aku nak makan nasik pulak sbbnye aku ni memang fail makan benda yg panas2 sgt ni.. x tahan panas.. hahaha.. boleh melecur lidah aku.. kalau byk masa boleh ler tunggu sejuk sikit.. tp masa sejam jer kan.. better amik yg senang nak makan..

Jom cuci mata tengok apa yg kitorg makan.. hahaha.. jahats kan aku..

Salmon Teppayaki and Chicken - aku punye.. hihi

 
Yang aku x sure ape nama set dye.. hihi..

 
Ni nad punye.. Salmon gak..

 
Fresh Salmon.. aku x berani nak rasa.. huhu

Sedih betul.. makanan aku paling last sekali sampai.. tu yg sebuk amik gambau jer.. nasib baik order nasik je, kalau order ramen2 mesti aku kena tinggal.. hahaha..

 


Nampak gemoks lak.. hihi... 3 0f us..
 
Me, Nad and kak lin.. Nad dah mcm adik kami sbb dia paling muda.. To Nad, gudluck kat tempat baru.. jaga diri leklok k.. ada pape contact akak.. hope, hubungan kite xkan terputus lepas ni ye.. sayang korang semua..
 
Notakakiku : pesanan tu untuk nad kalau dye ada baca blog aku.. kadang2 dia ada bukak jugak kots.. hihi

 

2 comments:

Homemade,

Resepi : Meehoon Hong Kong

March 10, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Masak dinner untuk 4 hari lepas.. actually x tau nak masak apa.. pastu check2 sayur mcm sesuai jer kalau wat meehoon hong kong.. lagipun dah lama x makan.. so feeling cam pegi hong kong ler kejap.. hahaha..


 

Hidangan ni untuk 3 org makan.. Resepi ikut suka hati aku sendiri.. hehehe...Jom kite tengok bahan2 dan cara nak memasaknya...

Bahan untuk meehoon nya;

1) Meehoon (setengah bungkus)
2) 2 biji telur
3) Garam secukup rasa


Cara-cara memasak;
1) Pecahkan 2 biji telur dalam mangkuk.. bubuh sedikit garam dan kacau rata.
2) Masukkan meehoon yg telah lembut (dah rendam) ke dalam mangkuk yg berisi telur tadi.. Gaul hingga sebati.
3) Panaskan sedikit minyak masak dalam non stick pan.. (kuali biasa pun boleh jugak)
4) Ambil 1/3 daripada meehoon yg telah dicelup telur tadi.. masukkan dalam kuali yg telah panas.. ratakan meehoon bentuk bulat.. (macam gambar di atas)
5) Agak2 sebelah bawah dah keras dan kekuningan, terbalikkan meehoon tadi.. masak sehingga garing dan warna keemasan.. siap.. angkat..
6) Buat lagi sehingga meehoon habis.. boleh dapat 3 keping..

Sementara menunggu mehoon masak, boleh sediakan bahan untuk kuahnya pulak.



Bahan2 kuah;
1) 3 ulas bawang putih ditumbuk kasar.
2) Sotong di potong2 kecik
3) isi ayam hiris nipis
4) 1 batang carrot
5) sedikit kubis cina
6) 3 biji baby jagung
7) 2 sudu sos tiram
8) 5 biji cili api (nak pedas lebihkan ye..)
9) 1 sk serbuk lada hitam
10) 3 cawan air
11) 2 sb tepung jagung
12) garam secukup rasa

Cara penyedian;
1) Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan cili api. Then, masukkan ayam yg telah dihiris.
2) Masukkan sos tiram dan semua jenis sayuran yg telah dipotong tadi. Masukkan 3 cawan air. gaul2 seketika.
3) Then masukkan sotong. taburkan serbuk lada hitam.
4) Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan dalam kuali dan kacau sekejap.
5) Bubuh garam secukup rasa. siap!!

Senang kan.. Selamat mencuba!!

0 comments:

Faris Zakwan

Happy 5th Month day Faris Zakwan

March 07, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Lak.. boleh gitu.. hahaha.. arini adik faris dah 5bulan.. tu yg jadi 5th month day.. hahaha.. ape2 ajela ibu kamu ni kan adik..


As usual, pagi tadi bawak adik faris gi check up for 5m.. alhamdulillah, adik faris sihat2 saje cuma berat naik sikit sgt.. 100g jer.. maklum ler skrg ni adik tgh gigih nak meniarap.. kes dia nak ringan kan badan ler teww.. kalau x, xleh nak pusing... hahaha

Ok, perkembangan adik faris sepanjang 5 bulan ni..

Kesihatan - alhamdulillah.. sepanjang 5 bulan ni adik sihat, lom penah demam, lom penah sakit2 lagi.. cuma selsema sikit jer aritu.. tu pun sikit sgt dan sekejap.. berkat susu ibu kan..


Breasfeeding - bila balik dari keje biasa aku mmg terus bf faris tp lately ni dia slalu main2 je bila bf.. pastu dah pandai menggeget pulak tu.. boleh pulak dia dah geget pastu dia pusing.. perghh.. sakit ok.. bila aku cakap ngan dia jangan wat camtu dia senyum2 pulak.. then dia wat lagi.. saje2 nak main2kan ibu ye.. geram betul tengok muke comel dia time senyum bila kena tegur tu.. senyum nakal.. hehe..


Mengiring - kadang2 bila dia mengiring dan bergerak2.. sampai 180degree dia boleh pusing2.. kejap jer dah berubah tempat.. tido malam pun mcm tu jugak.. dah makan space ibu dah.. sempit dah katil tu.. hahaha..

Meniarap - alhamdulillah.. setelah sekian lama menanti akhirnya faris pandai meniarap jugak walaupun lambat sikit.. actually time dia 3 bln ++ ritu dia dah leh meniarap dah.. tp kejap jer, ada la 3,4 kali kot aku perasan.. BS pun cakap cam tu gak.. pastu dia stop xnak meniarap lagi.. sampai la minggu ni baru dia gigih nak meniarap balik.. tu yg berat naik sikit jer tu.. hehehe..

Berborak - alhamdulillah.. skrg semakin rancak dia ajak berborak.. riuh mulut dia.. tergelak besau pun ada.. lagi2 bila nampak kakak diyana duk lompat2.. lagi terkekek2 dia ketawa.. suke betul dia..


Ngences - memang kuat ngences skrg ni.. tp tgk time la.. kadang2 langsung x ngences.. time dia nak ngences tu mmg basah baju la.. kadang2 terpaksa pakai kan bip sbb nak elakkan baju dia basah.. pastu suka main sembur2 air liur tu.. geram tul tgk budak kecit ni tau.. heheh


Hisap jari - dah macam isap eskem gamaknye.. berbunyi2 dia isap.. x kira la isap jari dia sendiri ke isap jari org lain ker.. sedap sgt agaknye.. x dapat jari, dapat isap lengan pun ok gak.. lagi besar kan adik.. hehehe..


Pegang barang - ye.. adik dah pandai pegang mainan.. pegang puting dan try masukkan puting dalam mulut.. bila x masuk betul dia nak nanges.. hahaha.. selain tu tangan adik selalu mengepak2 (asyik menghayun2 gitu).. kadang2 sampai tersangkut kat rambut kakak.. pastu kakak menanges pulak cakap "ibu.. adik zahuan tarik rambut kakak.." hahaha.. lawak lak kakak ni..

Angkat kepala - sekarang memang dah kuat angkat kepala.. xnak baring dah la ni.. bila baringkan je dia terus angkat kepala.. pastu ekk..ekkk..ekk.. minta kita angkat dia.. haha.. tu la cara dia panggil org kan..

Emm.. lagi apa ye?? banyak lagi tapi time nak tulis time tu la hilang ingatan pulak.. hahaha.. akak dah tua.. opss.. bukan dah tua.. akak dah beranak dua.. byk urats dah putus.. hahaha..

xpela.. nanti kalau ingat lagi aku apdet lagi..
Love u so much adikkkk..
tata..

2 comments: