Aktiviti bersama family,

Adik faris & walker

March 19, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Al-kisah nye dekat 2 minggu ni adik faris asyik meragam jer.. adik x suke bila kita baringkan dia kat tilam.. asyik nak bangun jer.. bila kena tinggal kejap jer pun dia nanges.. pening ayah ibu dibuatnya..

Bila dipegang or didudukkan adik nak la.. tapi tu pun ikut mood dye.. kadang2 nak kadang xnak.. kalau dah x nak tu memang adik nanges jer la.. dye nak kite angkat dia bawak jalan2.. baru dye senyap.. pandai adik ye.. dah besau ler katakan kan.. x nak baring n duduk dah..

Bila pikir2 agaknya adik faris nak duduk kat walker kot.. baru bole tengok tv ngan selesa.. boleh main2.. x yah la ibu ayah asyik pegang adik jer kan.. adik dah besau la ibu.. adik nak main2 jek.. x nak baring jer.. huhu

Actually aku kalau boleh nak elakkan dari bagi adik faris guna walker sbb ada banyak keburukannya.. tp dalam masa yg sama still ada kebaikannya.. biasa la setiap benda ada pro and contra kan..

Time kakak diyana dulu memang aku x bagi dan x belikan dia walker langsung.. tp aku still bagi kelonggaran pada BS dia if dia nak masukkan kakak dalam walker time nak bagi makan.. tu pun walker cucu dia.. aku memang x bagi pada BS tu walker..

Tapi dalam keadaan sekarang ni aku rasa mungkin walker tu diperlukan untuk adik faris.. mungkin dengan adanya walker adik rasa bebas sikit.. x yah asyik nak pegang jer.. at least aku boleh la wat keje sikit kan.. kalau x, asyik nak berpegang jer la dye..

Sebenarnya aku cadang nak usha time Mom & Baby Expo this weken.. tp nampaknya ayah faris dah x sabau nak bagi adik duduk dalam walker.. dia pun x larat asyik nak pegang jer budak kecit tu.. hahaha..

So disebabkan ke'excited'kan ayah faris yg nak beli walker, maka nya hari ahad lepas kitorg pun kuar la gi survey2 walker.. ibu cakap nak survey jer tapi ayah cakap beli terus jer, x yah tunggu2 lagi.. hahaha.. tp kitorg still g survey kat 3 tempat dulu..


1st kitorg gi kat kedai Twin Baby kat area antara Nusa Bestari and Bukit Indah.. kedai ni ada banyak branch lagi kat KL.. boleh tahan besar jugak.. tapi x banyak sgt pilihan yg ada kat situ.. tp design still ok lagi la.. try masukkan adik faris dalam walker.. nampak excited.. maklum ler 1st time duk dalam walker kan..


As usual, kakak diyana mesti nak kacau adik.. dye lak yg sibuk tekan2 button untuk dengar bunyi lagu kat walker tu.. maklum ler, kakak x penah ada walker.. dia pun sama excited la.. sampai 1 tahap dye pulak nak masuk dalam walker tu.. adoii hai anak.. kakak dah besau la syg.. x muat nak masuk dalam walker tu lagi.. huhu

Lepas tu kitorg gi kedai yg 2nd ni betul2 berhadapan kedai Twin Baby.. kat situ pun banyak choice jugak.. tp kat situ xde discount pulak.. kira mahal gak la.. kalau nak discount kena jadi member.. harga untuk wat member card RM10.. tp kitorg cakap nak survey2 jer dulu..


Next, ada 2 kedai lagi yg kitorg singgah tapi ayah faris je yg gi survey kejap.. aku malas nak turun sbb tgh bf faris.. ayah cakap mahal so terus g tempat lain.. last skali kitorg gi jusco taman U.. aku rasa kat situ cam ada choice jugak la tp bila sampai sana xde byk pilihan sgt..

Ada 2, 3 bijik walker yg dalam perhatian kitorg.. try masukkan adik dalam walker tu.. yg dalam pic atas ni harganya RM149.. kaler boleh tahan cantik.. harga pun murah sikit dari yg lain tp walker ni x boleh adjust ketinggian dan xde stopper pulak.. ayah suke yg tu..

Ada lagi 1 tu lagi cantik, kaler pun lagi cantik.. ada menan2 pun banyak jugak dan boleh adjust ketinggian.. aku memang suke.. tp sayangnya ada 1 menan yg betul2 kat depan muka adik.. time kitorg try tu adik dah nak terhantuk kat menan tu.. bahaya pulak..

Kitorg pun panggil salesgirl kat situ.. aku baru tunjuk walker tu kat akak tu.. pastu akak tu terus pegi masuk stor dye.. tau2 dia bawak kuar dan terus bukak resit.. eh, akak ni, aku lom cakap lagi aku confirm nak beli yg tu.. apsal dia dah bukak resit pulak?? aku ingatkan dia nak gi check stok jer.. biasanya kan diorg check stok dulu ada ke x then tanya kita confirm nak beli yg tu ke yg lain kan..

Kitorg dah serba salah.. aku ckp ngan ayah faris, pk betul2.. kalau xnak kita ckp xnak jer.. tu hak kita.. dia xleh paksa nak beli.. last2 kitorg decide untuk cancel beli yg tu.. kitorg cadang nak beli kat kedai Twin Baby tu jer.. so pegi la balik kedai tu.. mood ayah tgh baik aritu, rajin ler dia patah balik.. huhu..


Last2 kitorg beli yg cam pic atas ni kat kedai Twin Baby.. tu pun kena amik yg display sbb dah xde stock.. minta discount lagi kat tokey tu dia x bagi.. kedekut betul.. geram tul aku.. cakap berlagak lak tu.. sib baik ayah faris dah malas nak cari yg lain, kalau x, x kuase aku nak beli kat situ... grrrrr... guammnye aku..

Sebab apa kitorg pilih yg ni??

1) walker ni ada stopper.. in case nak bagi faris makan nanti boleh la stop kan walker tu.. or untuk mengelakkan dari anak bergerak laju2 and terjatuh dari tempat yg bertangga.. <--penting jugak
2) boleh tukar jadi rocker.. boleh pusing kat bahagian bawah tu untuk tukar jadi rocker.
3) Boleh adjust ketinggian.. ada 3 level.. dan yg penting dia ketat sikit dan xkan jatuh dengan sendirinya.. means ada lock kat adjustable tu.. <-- ni sgt penting sbb ditakuti baby boleh jatuh bila dia duduk dalam walker tu..
4) xde menan yg besar terutama nya kat bahagian muka.. ada lagu2 dan yg lain2.. <-- penting jugak untuk memilih walker yg tiada menan yg besar dibahagian depan muka
5) Boleh bukak dan tanggal kan tempat menan tu.. boleh wat meja makan..huhu
6) Ada alas kaki kat bawah tu.. so kalau xnak baby gerak boleh pasang alas tu.. dan alas tu mudah ditanggalkan dan boleh basuh..
7) Tapak yg besar disebelah bawah..

Wahh.. banyak betul sebabnye ye.. opkos la.. kite kuar duit kan.. so kena nak pilih yg betul2.. dari segi warna pulak, walaupun xde warna2 yg cantik dan terang tapi kaler hijau putih tu tetap cantik jugak kan..
Harganya pulak okla after 20% discount dapat RM175.90.

Setelah puas kitorg mencari walker tu, balik2 tu excited la nak bagi adik faris guna walker.. sekali.. dye duduk kejap jer dah nanges.. sabar jer la adik ni ye..

"Adik xnak duduk dalam walker la ibu.. adik nak jalan2 ngan ayah.."
Kalau la adik pandai cakap kan.. mesti dia dah cakap mcm tu kan.. hahaha..

Mungkin juga belum masanya adik nak duduk dalam walker.. mungkin jugak masih baru lagi dan faris x biasa.. hurmm.. xpela.. at least ibu ayah dah beli kan untuk adik..  ^__^

BS faris cakap anak dia umur 5bln dah masuk walker.. tp aku x bagi dia letak faris dalam walker seawal umur 5 bln.. rasanya adik belum cukup kuat untuk masuk walker.. tp disebabkan bulan ni faris banyak ragamnya, kesian pulak kat bs tu x boleh buat keje.. so, smlm aku dah bagi green light kat bs untuk bagi faris duduk dalam walker if memerlukan..

Ok.. tu je kot citer pasal walker & faris..
tata..

Notakakiku: kakak cakap "nanti kakak dah beshar ibu belikan kakak ni ye.." (merujuk kpd walker)
Alahai kakak.. ibu cakap kakak dah besar x boleh masuk walker.. kakak pulak ingat bila dah besar baru boleh masuk walker.. kesian kakak x merasa duduk dalam walker ye..

You Might Also Like

4 comments:

  1. rissa memang tak suka dan saya memang tak bagi sangat dia duduk dalam walker ni.tapi tulah..asyik nak berdukung je.saya layankan ajer..hehe..

    twin baby tu,memang sangat menyakitkan ati.dahla pekerja dia,bila kita tanya..ini tak tahu..itu tak tahu..grrr!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula fifi.. sy akan letak faris dalam walker dalam masa2 tertentu jer.. lagipun kena perhatikan time dia dalam walker tu sbb kakak suke kacau dia.. kdg2 dia pun nak naik jugak.. sabo je la..

      betul la fifi.. sakit hati betul kat twin baby tu.. x friendly langsung.. tokey dia pun layan customer xde senyum2.. rasanya tu je la skali i pegi sana.. lain kali mls nak g kedai tu lagi..

      Delete
  2. Hahaha. Lawak la kakak. Kau ingat walker utk budak beshar keeeee.

    Adik, nape buat muka comel sangatttttt?? Rindunyaaaaa. Bila adik nak balik rumah bunda?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakak.. biasala.. budak bijak kan.. pandai je dia bercakap..
      adik mmg always tomel.. kalau xde pape hujung bulan ni balik umah bunda..

      Delete