Breastfeeding : Tips Penyediaan bekalan EBM ke rumah pengasuh

March 15, 2013


Salam jumaat semua..

yeah!! kejap jer dah hari jumaat lagi.. suker..suker!! hehehe.. mau nyer x suker, esok kan dah cuti kan.. dapat ler bersuka ria ngan  anak2 kan.. ^__^

Ok,arini nak share sikit citer pasal penyediaan membawa bekalan susu ibu EBM ke rumah pengasuh.. sure ibu2, emak2, mommies2 semua ada cara tersendiri macamana uolls simpan ebm tu untuk di bawa ke rumah pengasuh kan.. kat sini i juz nak share jer cara yg i buat untuk memudahkan penyediaan ebm di rumah BS nanti..

Untuk permulaannya, kita kena tau berapa banyak baby kita minum susu setiap hari.. sebelum naik keje, korang test la dulu sehari baby minum susu berapa botol dan berapa oz setiap sesi.. so, dari situ dah tau berapa banyak susu yg perlu dibekalkan ke rumah BS nanti..

Kebiasaannya i bekalkan 4 botol x 3.5 oz susu ebm ke rumah BS.. Faris memang menyusu sikit jer time siang.. may be dia lebih suka df dari minum guna botol.. dari 4 botol dye hanya minum 2 botol or 3 botol jer.. baru2 ni jer habis 4 botol.. so, sebagai panduan untuk mommies2 yg baru, korang boleh bagi extra 1 botol untuk emergency kalau ler aritu baby minum banyak pulak kan.. at least ada ler spare kan..

Cara penyediaannya pula, sila turunkan siap2 ebm yg beku ke bahagian bawah.. ini adalah untuk defrost ebm tu.. biasanya i defrost 1 plastic bag 7 oz or 10 oz.. i memang dah packing siap2 untuk 7 oz (cukup untuk 2botol x 3.5 oz) or 10 oz (cukup untuk 3 botol). nanti2 i share pasal penyimpanan susu pulak ye..

ok, kalau korang simpan guna botol jer, boleh turunkan botol tu jugak.. sebagai panduan, i akan berikan faris 3 botol ebm dan 1 botol fresh breastmilk (BM).. pastu i akan tandakan siap2 nombor 1-4 pada botol tu untuk memudahkan BS..


No. 1 - ebm yg cair sepenuhnya
No. 2 - fresh bm
No. 3 - ebm yg dah cair (70%) + ada ais sikit2 (30%)
No.4 - ebm yg lebih byk ais dari yg cair (70% ais + 30% cair)

Botol no.1 - Kenapa i nak kena cairkan ebm tu siap2?? Tujuannya adalah untuk memudahkan BS.. kalau ebm tu keras lagi, berapa lama pulak BS nak panaskan susu kan.. time tu sure baby dah melalak2 kelaparan.. nak tunggu susu tu cair kan lambat.. tu sebab untuk botol yg no. 1 tu make sure dah cair sepenuhnya..

Botol no. 2 tu bagi yg fresh supaya baby x rasa janggal minum ebm.. ada baby yg kureng sikit nak minum ebm (mcm faris) so bila selang seli kan dgn yg fresh, at least baby nak la minum susu tu kan..

Botol no.3 cair plus ada ais lagi.. biasanya botol no.3 ni kan minum dah petang, biasanya time tu mesti dah cair sepenuhnya..

Botol no.4 lebih banyak ais dari yg dah cair.. ni tujuannya kalau baby x minum botol ke 4 ni at least kita still boleh simpan lagi untuk keesokkan harinya.. kalau ada ais lagi time balik tu, boleh beku kan balik.. tapi kalau dah cair.. no..no..no.. jangan bekukan balik ye..

Bagi mudahkan keje, i beli sepit yg ada nombor2 tu.. x payah nak guna2 sticker.. leceh dan comot.. before this i memang guna sticker tu.. botol memang comot dan banyak lak sticker tu bersepah2.. huhu.. bila nak cuci ada jer yg terlekat kat mana2 tau.. x suke tau.. so solutionnye i beli jer sepit baju nombor2 tu kat kedai DIY.. ala, RM2.50 jer pun untuk 10 pcs.. leh pakai sampai bila2.. yg lebih tu simpan jer la.. lagi pun nampak comel kan.. kan.. ^____^


Pastu, botol tu masukkan la dalam cooler box.. i lebih suke guna cooler box untuk ke rumah BS.. kesejukannya lebih tahan lama dan tak perlu tumpang2 letak kat esbok bs.. pastu tahan lasak..

Ok, dalam cooler box ni i letak ice brite coleman yg ada lekuk2 tu kat bahagian tengah.. then, tepi tu letak botol kanan kiri.. atas letak 1 ice brite.. tepi botol tu kalau nak letak ice pack boleh jugak.. sampai balik still sejuk lagi.. cair sikit jer ice brite tu..



Ni  cooler box i.. brand puukuu kalau x silap i.. dari taiwan punye.. tp mmg special untuk letak botol susu baby.. kalau botol yg tinggi tu pun still muat jugak.. kalau cooler box coleman yg saiz lebih kurang sama ngan ni mmg x muat nak masuk botol yg pjg 8 oz tu..

Ok.. thats all.. begitu la cara i bekalkan ebm ke rumah bs.. kalau ada yg rasa cam senang boleh la ikut cara ni.. kalau uols ada cara yg lagi senang sila teruskan ye.. mungkin jugak boleh share ngan i kan.. leh la i try jugak.. hehe..

ok.. tata..

#dah kenapa tergedik2 ber 'i-i' arini.. hahaha#

You Might Also Like

14 komen

  1. Hahaha.patutla rasa pelik semacam je.hehe.sy suma guna fresh kak.x bpeluang pun nak bekukan susu

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum.cooler box tu beli kt mn ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumslm.. sy beli cooler box tu dekat kedai otaki baby kat JB..

      Delete
    2. Assalamualaikum..Tumpang tanya..kedai otaki baby tu kat mana ye?

      Delete
  3. tgh nak study gak cara bekalkan ebm ke pengasuh ni... takut nanti lambat sangat nak cair dan panaskan. baby sure dah melalak... thanx

    www.prettyraudhah.com

    ReplyDelete
  4. Salam nk tny cr nk cairkn ebm y btl no 3 n 4 tu cmne yea?mksud sy nk kklkn ade ais lg..:-)tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kekal kan ais lagi.. sebab botol 3 & 4 tu untuk sebelah petang kan.. botol yg last x payah cairkan langsung pun boleh.. sbb dari pagi sampai petang mesti dia dah cair sendiri kan..

      Delete
  5. Nak tnye.. cooler box ni brape litter??
    Kalau beli coleman tu, same dgn saiz ape?? 5qt ke 9qt??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sori dear.. i dah x ingat bape liter cooler box ni.. saiz lebih kurang sama ngan cooler box coleman cuma coleman punya randah sikit.. so kalo botol susu yg pjg tu x muat,.

      Delete
  6. Sis...brapa suhu sesuai utk cooler box ni?

    ReplyDelete
  7. Sis kedai cooler box tu kt jb sblh mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai otaki baby dekat area pelangi leasure mall sis.. blkg2 tu la...

      Delete
    2. Kalau otaki baby... Dia ada kedai online..selalu jgk beli online kat situ

      Delete
  8. Sis kedai cooler box tu kt jb sblh mana?

    ReplyDelete