Dapat berita sedih

March 22, 2013


Salam jumaat semua.. 
Semalam aku mendapat berita sedih.. 
anak kazen meninggal dunia dalam kandungan.. lebih menyedihkan lagi, masa tu kandungan wife nya dah masuk 35minggu.. Bayangkan lah.. dah hampir cukup bulan, dah hampir melahirkan dah.. sekali dapat tau baby dah meninggal..  
innalillahiwainnailaihirojiun..

Dari apa yg aku paham, semalam diorg pegi hospital untuk check up sbb baby x gerak.. bila doktor pakar check cakap baby dah meninggal dalam 24 hours.. Ya Allah.. Tuhan je yg macamana perasaan dia.. x dapat aku bayangkan.. sebagai seorang ibu aku boleh rasa kan macam mana sedihnya.. bayangkan lah, selama 35minggu kita bawa ke hulu ke hilir baby tu.. tau2 hari ni baby dah meninggal pulak.. huawaaaaaaa.. kalau aku, aku dah meraung agaknya..

Baby tu merupakan anak ketiga untuk kazen aku.. dua org lagi anak perempuan.. dan yg meninggal tu anak lelaki..anak yg sulong sebaya kakak diyana.. kitorg bersalin di hospital yg sama selang sehari jer..tapi dia normal dan aku operate..

Nak dijadikan citer, wife dia ni keje kat  taska.. bayangkan la dengan sarat mengandung macam tu, kena jaga anak2 kecik lagi.. memang penat sangat.. baru 3 hari lepas dia kena asma pulak sampai kena sedut hiller.. sebelum ni dia xde asma.. aku rasa benda ni yg effect baby dalam kandungan tu..

Sehingga aku tulis entry ni, aku belum tau lagi punca sebenar kematian baby tu.. berita terakhir yg aku dapat malam tadi yg wife kazen aku masih menunggu giliran untuk bersalin.. dia cakap doktor akan masukkan ubat untuk try bersalin normal.. kalau x boleh baru operate kot.. huawaaa.. aku dengar pun dah sedih.. orang lain bersalin ada baby tapi dia bersalin baby dah meninggal..

Dah la skrg ni parents kazen aku tu tengah mengerjakan umrah di Tanah Suci Mekah.. kecian kat kazen aku tu.. semua kena uruskan sendiri..  jika wife dia selamat bersalin arini, mereka akan terus balik ke Melaka dan baby tu akan dikebumikan di kampung kami..

 Insha Allah, kami akan balik kampung minggu depan dan akan datang ziarah mereka.. 

 Ya Allah.. tabahkan la hati mereka sekeluarga.. semoga mereka kuat menghadapi ujian yg Allah berikan.. Anak kecil itu akan menanti ummi dan abi nya di syurga nanti..

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas arwah adik
Muhammad Arif Danial bin Muhammad Muhaiyudin..
Al-fatihah..  

You Might Also Like

2 komen

  1. Sedih kan. Aku ms dpt tau pun mcm nak nanges. Hukhuk

    ReplyDelete
  2. sedih sgt.. aku ni yg dah jd ibu lagi la terasa sedih giler.. masa otw balik keje aritu aku dah nanges sorg2 dalam kete sambil drive.. besar sgt dugaan diorg.. sampai arini sabtu nadiah masih belum bersalin lagi..Ya Allah, permudahkanlah segala urusan mereka..amin..

    ReplyDelete