Faris Zakwan

Happy 5th Month day Faris Zakwan

March 07, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Lak.. boleh gitu.. hahaha.. arini adik faris dah 5bulan.. tu yg jadi 5th month day.. hahaha.. ape2 ajela ibu kamu ni kan adik..


As usual, pagi tadi bawak adik faris gi check up for 5m.. alhamdulillah, adik faris sihat2 saje cuma berat naik sikit sgt.. 100g jer.. maklum ler skrg ni adik tgh gigih nak meniarap.. kes dia nak ringan kan badan ler teww.. kalau x, xleh nak pusing... hahaha

Ok, perkembangan adik faris sepanjang 5 bulan ni..

Kesihatan - alhamdulillah.. sepanjang 5 bulan ni adik sihat, lom penah demam, lom penah sakit2 lagi.. cuma selsema sikit jer aritu.. tu pun sikit sgt dan sekejap.. berkat susu ibu kan..


Breasfeeding - bila balik dari keje biasa aku mmg terus bf faris tp lately ni dia slalu main2 je bila bf.. pastu dah pandai menggeget pulak tu.. boleh pulak dia dah geget pastu dia pusing.. perghh.. sakit ok.. bila aku cakap ngan dia jangan wat camtu dia senyum2 pulak.. then dia wat lagi.. saje2 nak main2kan ibu ye.. geram betul tengok muke comel dia time senyum bila kena tegur tu.. senyum nakal.. hehe..


Mengiring - kadang2 bila dia mengiring dan bergerak2.. sampai 180degree dia boleh pusing2.. kejap jer dah berubah tempat.. tido malam pun mcm tu jugak.. dah makan space ibu dah.. sempit dah katil tu.. hahaha..

Meniarap - alhamdulillah.. setelah sekian lama menanti akhirnya faris pandai meniarap jugak walaupun lambat sikit.. actually time dia 3 bln ++ ritu dia dah leh meniarap dah.. tp kejap jer, ada la 3,4 kali kot aku perasan.. BS pun cakap cam tu gak.. pastu dia stop xnak meniarap lagi.. sampai la minggu ni baru dia gigih nak meniarap balik.. tu yg berat naik sikit jer tu.. hehehe..

Berborak - alhamdulillah.. skrg semakin rancak dia ajak berborak.. riuh mulut dia.. tergelak besau pun ada.. lagi2 bila nampak kakak diyana duk lompat2.. lagi terkekek2 dia ketawa.. suke betul dia..


Ngences - memang kuat ngences skrg ni.. tp tgk time la.. kadang2 langsung x ngences.. time dia nak ngences tu mmg basah baju la.. kadang2 terpaksa pakai kan bip sbb nak elakkan baju dia basah.. pastu suka main sembur2 air liur tu.. geram tul tgk budak kecit ni tau.. heheh


Hisap jari - dah macam isap eskem gamaknye.. berbunyi2 dia isap.. x kira la isap jari dia sendiri ke isap jari org lain ker.. sedap sgt agaknye.. x dapat jari, dapat isap lengan pun ok gak.. lagi besar kan adik.. hehehe..


Pegang barang - ye.. adik dah pandai pegang mainan.. pegang puting dan try masukkan puting dalam mulut.. bila x masuk betul dia nak nanges.. hahaha.. selain tu tangan adik selalu mengepak2 (asyik menghayun2 gitu).. kadang2 sampai tersangkut kat rambut kakak.. pastu kakak menanges pulak cakap "ibu.. adik zahuan tarik rambut kakak.." hahaha.. lawak lak kakak ni..

Angkat kepala - sekarang memang dah kuat angkat kepala.. xnak baring dah la ni.. bila baringkan je dia terus angkat kepala.. pastu ekk..ekkk..ekk.. minta kita angkat dia.. haha.. tu la cara dia panggil org kan..

Emm.. lagi apa ye?? banyak lagi tapi time nak tulis time tu la hilang ingatan pulak.. hahaha.. akak dah tua.. opss.. bukan dah tua.. akak dah beranak dua.. byk urats dah putus.. hahaha..

xpela.. nanti kalau ingat lagi aku apdet lagi..
Love u so much adikkkk..
tata..

You Might Also Like

2 comments:

  1. Sebijik la dengan rissa.boleh copy paste tak kak?penat nak taip sendiri.hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. same je ek.. dah sebaya kan..sama je la.. tp berat rissa naik byk gak.. faris ni naik sikit je.. mmg perasan rasa ringan sikit bila angkat dia..tp faris makin tinggi la..

      Delete