Aktiviti bersama family,

Ibu yg super duper busy & BFF Kakak Imani

March 27, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Lately ni aku super duper bizi.. company aku nak berpindah ke tempat baru, dekat I-Park Indahpura, sgt berdekatan dengan Johor Premium Outlet (JPO). Next week aku dah start keje kat kilang baru.. so, this week memang penat sgt nak berkemas2 barang.. lagi kusut bile banyak job2 lain yg urgent kena wat jugak... time ni la sume nak kan.. sabo jer la..

Balik umah memang dah penat sgt.. tired sgt ok!! tapi xkan nak lepak2 suke2 hati jer kan.. anak2 kena amik jugak lepas balik keje.. sampai umah bf adik sambil pam susu sambil layan kerenah anak2 jap.. tu jer la time aku dapat rehat.. rehat ler sangat kan.. xde maknanye..

Lepas layan anak2 sambil tengok TV, aku prepare bahan2 untuk memasak lak.. masak nasi dulu.. kalau ayah diorg dah balik ok la, boleh jugak tolong tengok2kan anak2.. kalau x kelam kabut aku wat keje.. nak solat lagi.. si kakak tu dah la suke kaco aku time tengah semayang.. sabo jer la.. adik faris pulak x leh nak kena tinggal.. nak kena pegang jer.. acaner tu aku nak wat keje??

Oleh sebab dah penat sangat, selera makan aku pun dah xde skrg ni.. siap masak bagi suh ayah ngan kakak makan.. aku jaga adik.. kadang2 time tu adik boleh la tido kejap.. kejap jer pon.. adela dalam setengah jam.. kadang2 15 minit jer.. memang kejap sgt ok!! kalau dah gitu camne aku nak wat keje lain kan..

Time adik tido kejap tu aku pun cepat2 la basuh pinggan mangkuk or clear kan dapur.. kalau nasib baik dapat la basuh botol2 susu sekali, tapi kalau adik dah bangun?? hurmm.. jangan harap ler.. kadang2 kalau ayah dia xmo jaga, aku bawak dia gi dapur.. masukkan dalam walker.. kejap jer adik senyap, jap gi kalau dia dah boring mula la nak ekk!! ekkk!!

Tu lom masuk bab kakak kaco adik.. or kakak wat hal.. nanges la.. huawaaa... mau bergegar umah aku tau.. yg terjerit sana.. yg melalak sini... nasib baik sebelah umah xde org duduk.. kalau x mau org komplen tiap2 ari memekak.. tau jer la suara kakak tu camne.. cam guna loud speaker ok.. x reti nak cakap slow2.. bila kita marah & dia nanges, jangan harap ler nak terus benti.. kita suruh benti nanges tapi dia lagi nanges.. heii.. tensi betol aku.. tapi tu la kan, dah budak2 memang ler gitu perangai nye.. mak nye ler yg kena banyak bersabo..
*urut dada banyak2*

Time nak tido pulak, diorg ni dah x reti tido awal.. time kakak sorg dulu paling lambat kul 11 dia boleh tido.. skrg ni dah x boleh.. banyak sangat main nye.. dah beso la kata kan.. adik pun sama jer.. memang susah tido skrg ni.. pastu kalo dah tido, ada jer org yg kaco.. kakak naik katil je dia boleh terkejut.. kalo dah bangun tu susah ler nak tido balik..

Biasa kul 11 lebih tu aku dah tutup lampu bilik.. pasang lampu kecik jer.. TV pun kadang2 aku terus tutup jer.. kalau x, lagi syok ler dia duk menari2, berkaroke ikut TV.. hahaha.. umah aku memang x penah aman kalau kakak x tido.. budak ni memang banyak sgt cakapnye..

Kadang2 aku dah x larat nak tunggu kakak tido, aku sendiri yg terlelap.. tapi aku ni bukan ler yg jenis senang tido.. kalau dah ngantuk sgt2 jer baru leh terlelap cam tu.. tu pun kejap2 terjaga..

Cuba teka apa yg kakak wat bila dia x tido lagi??
Kakak akan main game kat henpon aku.. biasanya time df adik sambil baring aku akan main game kat henpon or tengok pesbok.. kakak cakap pesbok tu adalah 'work' aku.. aku dia nak main game tapi nampak aku ngah tengok pesbok, nanti dia cakap

"ibu wat 'work' ibu dulu eh.. nanti kakak main.."

hahah.. benonye tu dia ngajuk aku cakap sbb aku slalu bagitau dia gitu bila aku berebut nak guna henpon ngan dia.. hahaha.. korang hado 'work' cam aku?? hahaha


BFF Kakak imani

Asal aku pegang henpon jer kakak pun mula la dekat2 ngan aku.. time tu  jugak ler dia nak men game jugak.. xde masa lain agaknye dye nak maen.. time mak die nak relaks2 kejap ni ler dye pun nak main.. kejap2 dia cakap nak men angy bird.. jap2 cakap nak men cat.. jap2 cakap nak men tulis2.. ada2 jer yg dia nak men..


Nak tau x, kakak boleh men game tu sorg2 sampai dia tertido tau.. paling aku x tahan kalo dia men tommy cat tu.. dia boleh cakap sorang2 tengah2 malam buta tu tau.. kadang2 aku terjaga dengar org tengah bercakap2.. ghupe2nya dia tengah bercakap ngan cat dia.. borak sakan ko.. macam real tengah bercakap ngan cat tu.. pada hal dia cakap cat tu ikot.. lawak betul la.. kahkah.. semangat tul dye berborak ngan cat tu.. hahaha..

Xpela, tunggu adik besar sikit ye.. nanti kakak ada la kawan nak cakap2 & bermain.. mesti seronok kan tengok budak2 ni main sama2 nanti..

Okla.. kata bizi tapi sempat lagi apdet belog kan.. taip sikit2.. sampai petang baru siap entri ni.. hahaha..
ok.. nak balik keje dah..
bye..bye..

You Might Also Like

0 comments: