Aktiviti bersama family,

Tukar babysitter lagi..

April 30, 2013 Ibu Dilah 0 Comments

Semalam merupakan 1st day adik dan kakak di rumah babysitter baru.. Masuk kali ni dah 3 kali diorg terpaksa bertukar babysitter (BS).. Kesian adik.. baru dapat BS yg serasi tapi jodoh x lama pulak..

Hari jumaat lepas merupakan hari last kakak tu menjaga anak2ku.. Aku terpaksa mencari BS lain sebab akak tu peknen lagi dan mabuk teruk.. Alhamdulillah, ada rezeki akak tu lagi.. dah lama dia tunggu lepas baby dia dulu meninggal dalam eksiden.. so, aku memang paham sgt keadaan dia.. dan kali ni aku x amik hati langsung bila cakap dah x boleh nak jaga anak aku lagi.. sebabnya akak tu memang baik sgt..

Aku memang puas hati cara dia jaga anak aku.. lagi2 jaga adik faris.. dia jaga macam anak dia sendiri.. dan dia banyak berkongsi cara2 or petua nak handle anak dan sebagai nya.. oh.. rasa ralat pulak dia x dapat terus menjaga anak2 ku.. dia cakap mungkin rezeki jaga adik faris kot yg wat dia dapat peknen lagi.. alhamdulillah.. adik faris pembawa rezeki.. tp dia cakap kalo boleh dia  nak jaga adik lagi tapi nanti asyik cuti nak gi check up, leceh pulak kan.. lagipun dia tgh mabuk.. adik lak x leh berenggang ngan dia.. kesian pulak kat dia..


Ok, citer pasal BS baru smlm, acik tu bahasa kan dia "mak".. umur dah 52thn.. rumahnya dekat sgt.. belakang umah aku jer.. pada mulanya, acik ni merupakan pilihan terakhir aku kalo x jumpe BS lain.. sebabnya dia dah jaga ramai sgt.. ada 11 org ok!! ramai kan?? paling kecik 4 bulan dan paling besar sekolah rendah..

Dari apa yg dia citer kat  aku, cara dia menjaga budak2 tu agak teratur dan systematic.. walaupun dia sorg jer yg menjaga ramai2 tp nampak teratur.. siap sempat  solat dhuha lagi tau..

Unfortunately, masa anta anak2 semalam, si kakak dah nanges nak ikut aku balik.. adik pun sama jugak.. nanges x boleh di tinggal.. bila dukung pun nanges jugak.. masa tu aku dah gerak pi keje dah.. sbb acik tu cakap xpela,  mula2 nanges tu biasa la kan..

Dah dekat nak sampai opis, en asben call cakap adik nanges x benti2 lagi.. BS tu pu  dah cakap suh amik anak2 balik sbb dia x leh nak jaga kalo mcm tu gayanya.. oh nooo!!!  apa yg ku pikirkan dah terjadi.. masa mula2 asben call aku dah x boleh nak pikir apa dah, sampai aku terlepas masuk highway.. kali ke2 asben call, aku terus inform boss ckp x leh masuk keje dan terus u-turn baik umah.. Air mata dah bergenang dah.. huhu
(Biasa ler.. pompuan kan.. benda2 yg melibatkan anak2 ni memang mudah sgt mengusik jiwa ibu2 kan..)

Tapi kebetulan time tu asben ada kat umah, so dia terus la amik anak2 dulu.. time asben amik tu memang sayu betul.. dari luar asben dah dengar suara adik menanges.. bila asben masuk jer umah, adik terpandang jer muka ayah dye terus adik terdiam kejap.. pastu terus dia senyum.. wahh.. ayah datang selamatkan adik!!

Mesti dalam hati adik cakap "Ayah.. help me.. help me.. adik nak balik!! selamatkan adik ayah!! Adik nak ikut ayah!! " huawaaaaaaa...
(drama queen betul ibu kan.. haha)

Memang tu la yg diceritakan en asben.. lepas dye panggil adik, terus adik senyum.. pastu terus senyap dan boleh main2 kejap.. yg pasti mata dah merah.. air mata toksah cakap ler kan.. dah namanya nanges kan.. harus la ada air mata berjurai2..
Oh..kasihan my lil faris...

Tak lamer lepas aku sampai umah, diorg pun sampai.. Oh my baby!! Ibu terus amik adik.. cian merah2 mata anak ibu.. ciannya adik faris.. mesti adik suke sgt dapat balik umah kan.. ada kakak, ibu dan ayah.. rasa selamat sgt kan..

Lepas menyusukan faris, kitorg keluar balik untuk misi mencari BS lagi.. oh.. ibu & ayah terpaksa amik emergency leave untuk cari BS lagi.. risau sgt ok.. bukan senang nak cari BS.. lagi2 dalam keadaan terdesak camni.. yg dulu ada masa 3 minggu cari pun cuma jumpe 2 tempat jer.. yg lagi satu tempat tu terpaksa kitorg reject sebab umah dia ada kucing dan berbau yg x menyenangkan.. aku memang reject la sebab adik tu dah la alergik sikit kulit dia, karang ngan bulu2 kucing tu lagi menggaru2 dia pulak..

Abis 1 taman perumahan kitorg jelajah.. rasanya dah berkali2 dah lalu tempat2 tu.. mcm dah hapal dah jalan3nya.. huhu.. pusing punya pusing, tanye punye tanye makcik2 yg duk tgh sidai baju.. huhu.. x ramai pun yg kitorg tanye.. sbb bukan nya org ada duk kat luar rumah kan..

Alhamdulillah, akhirnya kitorg berjumpa dengan sorg akak ni yg memang tengah mencari keje nak jaga anak org.. akak ni kitorg panggil dia 'kak long'.. dia penah keja kat taska.. dan penah jaga anak org jugak.. mak dia tinggal sekali ngan dia dan ada menjaga anak org jugak tp dah sekolah.. kak long ni ada 3 org anak, dari usia setahun lebih dan paling besar 5thn..

Lepas berborak2 ngan dia, kitorg rasa dia boleh dipercayai untuk jaga anak kitorg.. dia pun org susah.. saling membantu la kan.. umah dia bersih walaupun umahnya biasa2 aje.. dan dari gayanya dia x berkira sgt.. dan yg paling penting bila tanya kakak nak duduk ngan 'acik' tak? dia cakap nak.. sebab ada kawan2.. ada abg.. adik pun x nanges dan suke bila acik tu pegang dia..

So, pagi tadi masa aku hantar anak2, diorg x nanges langsung ok!! Petanda yang baik kan tu.. kakak pun walaupun senyap je tapi dia x nanges langsung.. x de cakap nak balik pun.. lepas explain pasal barang2 keperluan anak2, aku pun gi keje..

Setakat kul 9.30 pagi, aku xde dapat msg or call dari akak tu.. means ok la tu.. tp dalam kul 9.45 akak tu msg cakap adik menangis x benti.. ahh.. sudahhh.. aku terus call akak tu.. dia cakap adik dah makan, dah minum susu, dah tido.. tapi dia nanges pulak.. x tau nape.. mungkin dia terkejut kot terjaga dari tido.. mungkin la.. sebab baru kan..

Actually tadi aku siap bawak kan buai untuk adik, tp akak tu xnak sebab nanti umah dia penuh.. okla, aku x kesah, aku pun juz nak standby jer sbb takut adik x leh tido.. tp adik tido kejap jer dia dah terbangun..

Tapi akak ni bagus, dia positif.. dia cakap jangan risau sgt.. dia try masuk buai pulak.. alhamdulillah.. adik boleh tido lepas tu.. fuhh!! lega.. kakak pulak memang xde masalah.. asal ada kawan dia ok.. lagipun kakak dah besar kan..

Hopefully, anak2 ok dan cepat2 serasi ngan BS yg baru ni.. aku percaya kat dia.. dan konsep aku senang, saling bertolak ansur dan percaya kat BS.. jangan terlalu strict.. seboleh yg mungkin aku akan cuba mudahkan kerja BS menjaga anak2 aku.. supaya BS rasa senang dan dapat menjaga anak2 dengan ikhlas dan baik mcm anak2 diorg sendiri..

Tapi kalo jenis BS yg mudah berkira, sori la aku pun akan mula berkira..
Senang citer masing2 kena give and take..

Okla.. dah panjang sgt entry arini.. luahan hati ibu yg risau ni.. semoga anak2 baik2 belaka di rumah BS.. 

"Ya Allah, Kau lindungi la anak2 ku dari segala jenis kejahatan.. Kau permudahkan lah urusan pengasuh mereka menjaga mereka.. semoga mereka cepat serasi bersama.. aminn.."

0 comments:

Citer opis,

JJCM # MaMaCHOPS PaPaGRILL

April 26, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Salam jumaat semua.. lagi short entry di petang hari.. tghari tadi kami makan lunch di MaMa cHoP PaPa GriLL.. kebetulan opismate nak beli barang kat Gaint IOI Mall.. so lepas tu usha2 la nak makan tengahari kat mana..

Jalan-jalan cari makan.. ternampak la promosi kat MaMa ChOp PaPa GriLL.. so, apa lagi.. mari kita terjah.. wehhoooo...
^__^


Promotion ni akan bertukar setiap bulan.. aku pun baru jer tau.. dah lama dah tak gi makan kat MamaChop ni.. lebih 2 tahun ade kot.. huhu.. lama giler kan..


Kami order Black Pepper Chicken Chop.. harganya RM 8.90 sahaja.. Tengok tu, sos black pepper nya banyak kan.. Sedap memang sedap.. sos black pepper pun pekat..

Nama restoren : MaMaCHOPS PaPaGRILL
Lokasi : Giant IOI Mall, Bandar Putra, Kulaijaya.

Ok.. tu jer citer JJCM arini.. nak balik dah..
Happy weekend!!
^__^

0 comments:

Cerita ibu,

Tinggalkan tanda 'budak baik'

April 24, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Sebelum ni kuku kaki nak tercabut.. dan dah digunting pun oleh doktor 2 minggu lepas.. ada citer kat sini.. kali ni kat dahi pulak..

Citer nye gini.. malam ahad lepas.. si kakak ni biasa la main panjat2 buai adik la.. panjat meja la.. dah ditegur banyak kali jangan main panjat2  meja, tapi nak jugak dye main panjat2.. kesudahannya..

**
**
**


Tu dia.. dahi dah bertanda.. berdarah dah sebab jatuh.. kepala terhantuk kat bucu meja.. meja kaca lak tu.. nasib baik bucu meja tu ada chamfer, x tajam sgt.. kalau x, mau lagi teruk tu..

Cam biasa bila dah jadi camtu, kakak diam la kejap bila dah kena 'basuh' ngan ayah.. senyap jer.. ayah bersihkan luka tu dan tekan2 sikit supaya x lebam..

Nasib baik x kena mata.. kalo tak.. eiii.. ibu dye yang risau lebih.. ibunye dulu dah bertanda kat idung.. anak lak kat dahi.. nak tinggal tanda 'budak baik' ler tuh.. huhhhh..

Lepas ni kat mana lagi dye nak tinggalkan tanda?? Sape cakap jaga anak pompuan mudah?? sape kate anak pompuan tak ganas? tak nakal??

Hurmm.. bagi aku sama jer.. anak pompuan aku ni banyak bergaul ngan budak2 laki.. dah bape kali tuka2 babysitter dah.. dapat kawan laki jugak.. tu yg ganaz.. tak dok nye dapat geng gegurl.. xde nyer geng ajak men anak patung, barbie2 bagai.. hahah..

Dah nasibbb.. mak nyer pun x ajo anaknye jadi princess kan.. dah itu ler jadi nyer..
*salah  ibu  jugak*

2 comments:

Cerita ibu,

Faris dah boleh duduk!!

April 22, 2013 Ibu Dilah 1 Comments


Short enrty sebelum balik kerja arini.. saje nak share perkembangan adik faris yg terbaru yang ibu teruja.. huhu..


Yeah!! Adik faris dah boleh duduk sendiri.. tanpa dipegang.. walaupun hanya sekejap saje dalam 1 minit gitu, tapi ni satu perkembangan yg baik.. tak sabar nak tengok adik kuat duduk.. mesti comel sgt kan..


Tengah kusyuk tengok tv.. tak lama lepas tu adik tergolek.. hihi.. lom kuat sangat pun duduknye tu.. tp at least dah boleh dilepaskan kejap..

Ibu syok dan teruja sgt!!

Ok.. nak balik dah..
tata..
^__^

1 comments:

Citer opis,

JJCM # Coffee Talk

April 19, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Semenjak company berpindah ke Kulaijaya, setiap hari kami (merujuk kepada diriku dan opismate ku) akan pergi makan tengahari di tempat yg berbeza-beza.. Maklum la tempat baru kan, kena la 'try and error' tempat2 makan di sini kan.. ada tak tempat makan yg menarik, harga yg murah dan berpatutan, makanan yg sedap dan yg pasti tak jauh dari i-park (opis kami).

Malangnya, tiada kedai makan melayu berhampiran tempat kerja aku yg baru ni.. kalau ada pun kedai mamak.. Nak cari kedai makan melayu kena pergi ke Bandar Putra.. Kalau diikutkan, takde la jauh sgt Bandar Putra tu.. tapi kita kena melalui traffic light yg sgt lama.. kalau nasib x baik kena lampu merah, memang lama la menunggu nak hijau balik.. tapi nak wat cam ne, terpaksa redah jugak kan demi sesuap nasik.. hahaha.. sadis..

Antara kedai makan yg kami dah terjah adalah Restoren Coffee Talk, Restoren Moha, Restoren Mak Ja dan ada beberapa kedai lain lagi yg x ingat namanya.. huhu.. So, kali ni nak review restoren Coffee Talk.

Nama restoren : Coffee Talk
Lokasi : Bandar Indapura, Kulaijaya
(Berdekatan dengan Aeon (JJ) yg dalam pembinaan, dan bersebelahan dengan Tea Garden)

Ni antara menu yg pernah kami order.. Rasanya memang sedap.. tapi harganya agak mahal.. erkk.. tak boleh la nak makan tiap2 hari kat sini..

 
Nasi Goreng Olive - RM 8.90
Bagi aku sangat sedap tp harganya macam x berbaloi jer.. mahai..

 
Nasi Goreng Belacan - RM 9.90
Sangat terasa belacannya.. pada pendapat aku, harga nasi goreng ni sgt mahal hokey!!

Nasi Goreng Kampung - RM 4.50
Yang ni pulak rasanya biasa2 jer.. harga pun harga biasa.. nasib baik..
Air limau suam - RM 2.20
Erkk.. air limau jer dah RM2.20.. sabo jer la..

Selain dari menu di atas, kami penah juga mencuba menu Nasi Ayam Penyet. Harganya RM 8.90. Pun mahal jugak.. tapi nasib baik sedap.. kalo tak.. siap la.. hahaha..

Lagi, Nasi Ayam Hailam - rasa nya ok, tapi ayam dan sup x dipanaskan.. at least kalau sup tu panas pun ok la.. harganya RM4.50. Murah pulak harga nasi ayam ni kan..

Secara keseluruhan, makanannya sedap tapi tak boleh la pegi tiap2 hari.. sekali sekala boleh la pegi ke restoren ni..

Masih mencari kedai makan yg makanannya sedap, harga berpatutan dan mudah untuk dikunjungi.

0 comments:

Faris Zakwan,

First Solid Food

April 18, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Memandangkan adik faris dah masuk 6 bulan, ibu pun nak perkenalkan adik faris dengan makanan pejal.. Survey2 apa makanan pertama yg perlu diperkenalkan pada baby.. Org cakap mulakan dengan bubur kosong...no msg no sugar.. no sayur no ayam..no daging..no seafood..no telur..

Kenapa hanya bubur kosong sahaja? Sebab time ni baby baru nak belajar makan.. kita belum ketahui lagi penerimaan baby tu mcmana kan.. perut dia boleh tahan ke tidak.. alah ke tidak dengan makanan yg diberikan.. sebab tu kita mula kan dengan bubur kosong.. tanpa apa2 perasa.. dan pastikan tekstur bubur sangat halus dan cair.

Kenapa tak boleh letak garam dan gula? Ginjal bayi pada usia bawah 1 tahun belum cukup matang untuk memproses garam dan gula.

Kenapa pulak tak boleh bg sayur? Sayur bukannya tak boleh makan tapi boleh diperkenalkan secara berperingkat.. contoh sayur yg boleh diberi pada baby 6 bulan adalah carrot, sweet potato dan kentang.

Bagaimana pula dengan ayam or daging? Ayam dan daging tidak boleh diberikan terlalu awal kerana ada kemungkinan baby alah pada ayam.. Bagi baby yg alah ianya boleh menyebabkanb kegatalan atau tumbuh ruam merah2 di badan..

Begitu juga dengan telur dan seafood. Ada baby yg alergik dengan seafood dan telur. Masa yg sesuai untuk perkenalkan ikan adalah pada usia 8~10 bulan. Jenis ikan juga harus dipilih seperti ikan merah, salmon dan lain2 lagi. Telur pula perkenalkan pada usia 10bulan ke atas..

Bubur kosong yg dicampurkan dengan susu ibu. Pastikan tekstur bubur betul2 halus dan cair.

Adik faris suka dapat makan..
Budak tomot yg tomel.. senyum jer dapat makan ye..

Nampak macam excited kan.. memang adik excited nak makan tapi hanya sikit sahaja yg ditelan.. yg lain semua dikeluarkan semula.. takpe.. baru 1st time kan.. Lepas ni adik makan buah pula ye..

Disamping itu juga boleh perkenalkan buah-buahan kepada baby. Caranya dengan membuat puree buah-buahan. Antara jenis buah-buahan yg sesuai untuk baby 6 bulan adalah buah epal merah, pear, betik, pisang..

Kaedah terbaik untuk melihat penerimaan anak terhadap makanan yg diberi adalah dengan menggunakan Kaedah '4 days rule'.- akan share di entry lain -

Will be continued in next entry..
tata..
^__^

2 comments:

Kakak Diyana,

WW14 # Anak siapakah ini???

April 17, 2013 Ibu Dilah 0 Comments



Pagi-pagi nak gi keje terjumpe 3 'org' budak tecik ni 'tido' disebalik langsir.. Anak siapa kah ini? Ada kembar lagi.. hahaha.. ~ xde orang lain lagi.. ni anak si kakak imani.. dia memang suka bermain2 disebalik langsir ni.. aku pun x paham apa yg best sgt main kat situ..


0 comments:

Aktiviti bersama family,

JJCM # Shibam Hadramawt (Masakan Arab)

April 15, 2013 Ibu Dilah 6 Comments


Hai..haii.. arini nak share citer pasal JJCM lagi..
kali ni kitorg pegi makan nasi arab pulak.. lokasinya di Taman Universiti Skudai..
berdekatan ngan kedai Pak Ali.. selang 3,4 kedai jer dari kedai Pak Ali tu..kalau orang skudai mesti tau kedai makan Pak Ali kan..

Ntah kenapa tetiba encik asben tu teringin pulak nak makan nasib arab.. aii.. macam mengidam ler pulak kan.. haha.. dah bape kali cakap nak pi makan nasi arab.. x pegi2 jugak.. kalah pompuan mengandung gaya ngidamnye.. hahaha


Nama restoren : SHIBAM HADRAMAWT
Lokasi : Taman Universiti, Skudai
Jenis makanan : Masakan Arab

So, last week dapat la pegi restoren nasi arab tu.. dapat la menunaikan hajat org yg mengidam tu.. huhu.. kalau tengok dari luar mcm xde org je yg makan kat restoren tu.. kitorg pun cam teragak2 nak masuk kedai tu.. 2,3 kali pusing dan usha2.. ada skali tu en asben gi usha dulu kat dalam restoren tu.. pastu kitorg kuar balik dan pikir2 semula..

 Ni la orang yg mengidam nak makan nasi arab tu.. huhu

 Kakak mesti enterprem..

Kalau tengok deco restoren ni dari dalam juz ok2 jer la.. tapi kalau dari luar mmg x menarik bagi aku.. tu yg pikir banyak kali nak masuk restoren ni.. pastu pekerja dia pun pakai pakaian lebih kurang jer.. kalau xde uniform tu ok lagi, tapi ni mcm gaya pakaian mcm org kuar lepak ngan member2.. huhu..

Pastu aku tengok restoren ni cam tempat lepak student2 UTM warga Arab.. tempat diorg berkumpul gitu.. lepas kitorg masuk baru la ada customer lain yg masuk..

Jom kite tengok apa makanan yg kitorg makan kat restoren nasi arab ni..

Roti Arab - RM3.00

Ni pulak kuah untuk dicicah dengan roti arab..

Roti arab tu sgt besar tau.. rasanya nak dibandingkan dengan size roti canai tu, roti arab ni 5x ganda lagi besar.. hah.. boleh bayangkan tak betapa besarnya roti ni..

Ni pulak lebih kurang macam kuah kari daging.. sedap sangat.. daging lembu tu macam disiat2.. memang sedap.. tp ni side order la.. bukan set ngan roti arab tu.. harganya kalau tak silap RM12.. kira mahal la jugak kan.. huhu

Next kitorg makan nasi arab pulak.. Yang ni mesti cuba sebab ni la yg encit asben tu idam2kan.. kitorg order 1 set nasi arab berlauk kan kambing.. Nasi arab ni memang sedap.. memang kenyang makan nasi ni.. nasib baib order 1 set jer, kalau x mau x abes makan.. nasi nya banyak sgt.. kalau makan nasi macam tu jer pun sedap.. cepat kenyang.. kitorg makan 1 pinggan bertiga.. memang kenyang sgt..

 
Set nasi arab ni skali dengan daging kambing.. opkos la kan.. xkan nak makan nasi arab tu jer tanpa lauk.. walaupun nasi arab tu memang berasa dan boleh dimakan begitu saje, tapi mesti la nak makan ngan lauknya kan..

Sebelum ni aku tak makan kambing.. bukan tak pernah, tapi tak teringin nak makan.. sebab penah sekali tu aku makan kambing dan berbau.. lepas tu terus aku xnak makan kambing.. tapi kali ni aku try makan kambing ni dan rasanya sgt osem.. hahaha.. sebab x de bau langsung dan sgt empuk dan sedap.. sehingga aku boleh makan macam tu jer.. osem kan... haha..

Ok, harga set nasi arab ni berserta lauk kambing tu hanya RM15.. pada aku harga ni berpatutan.. dengan nasi yg banyak dan lauk kambing..

Kesimpulannya.. makanan arab ni memang sedap.. lepas ni boleh try makan lagi di restoren arab yg lain pulak..
Sape tau kat mana ada restoren makanan Arab kat JB ni lagi?? Mau terjah ni.. hahaha..

Ok..sampai di sini saje..
tata
^__^

6 comments:

Cerita ibu,

Kuku kaki kakak dicabut

April 12, 2013 Ibu Dilah 8 Comments


Salam jumaat semua.. cerita 2 minggu lepas masa balik kampung kat melaka.. time kat kampung kakak ada kawan, main ngan abg sepupu dye.. seronok la dye..main beskal la, main kejo2.. happy tul dye time tu..

Nak dijadikan citer, diorg ni duk main pintu kat bilik aku.. biasa ar budak2 kan, suke benau main bukak tutup pintu.. apa yg kite x bagi dye buat tu la benda yg suke dibuat.. puas ditegah tapi nak jugak main pintu..

Si kakak ni kat dalam.. si abg pulak kat luar.. abg nak masuk ke dalam bilik jugak tp kakak x bagi abg masuk bilik.. maka berlaku la acara tolak menolak pintu.. agak2 sape yg menang?? Hahaha...

Xde sape yg jadi pemenang sbb dua2 jadi 'pengalah'.. haha.. Sebabnya jari kaki salah sorang tersepit pintu.. Jari kakak la tu.. hah!! amik ko.. time tu jugak dua2 kena basuh ngan ayah dye.. dah ditegur2 x mo dengor.. bila dah tersepit pintu baru tau nak  benti..

Menanges terus si kakak.. ayah cakap banyak gak darah yg keluar.. aku x tengok lak sbb time tu aku tengah solat.. dengor kakak menanges jer tp x tau sebab ape.. dah siap solat tu baru ler aku tau..


Malam hari kejadian.. time ni cuma nampak bekas darah ngan kuku yg sikit terkopek.. tapi lepas seminggu dua tu ok jer.. dah kering.. xde berdarah dan x bernanah pun..

Tapi 4 hari lepas tengok kuku tu mcm nak terkopek dah.. hampir separuh.. mungkin kakak ada terlanggar pape kot masa main2 kat umah babysitter.. tu yg terkopek sikit..


Maka nya si ayah pun membalut la kaki kakak mcm ni.. kakak suke sbb mcm pakai stokin.. dye panggil benda tu stokin.. time nak gi umah babysitter pagi2 ayah bukak balutan tu.. petang2 balik jer umah dia terus cakap nak pakai stokin tu lagi.. huhu.. stokin pun stokin la kakak.. huhu

Memang bercadang nak bawak pegi klinik.. kalo boleh ayah nak cabut kuku tu sendiri.. tapi petang semalam balik umah tengok dah lagi teruk.. hampir keseluruhan kuku tu dah nak tercabut.. dan ada darah sikit..



Kuku kaki kakak dah terjongket dah.. hampir tercabut..
Malam tadi bawa kakak pegi klinik.. minta doktor cabut kuku dye.. doktor cakap nak tunggu kuku tu tercabut sendiri pun boleh jugak tapi takut lambat la..

Kitorg minta doktor cabut jer sebab nak tunggu tercabut sendiri ntah bila la kan.. dah la kakak tu lasak, karang dye main2 tersangkut ntah pape sakit pulak.. menanges pulak nanti.. so better cabut je terus..

Bila doktor try goyang2kan kuku kakak, dia dah start nak nanges.. dah takut2 dah.. pastu minta doktor bius dulu.. doktor suruh masuk ke bilik rawatan..

Masuk bilik rawatan, baringkan kakak kat katil.. doktor goyang2kan lagi.. kakak nanges & meronta2.. dua org nurse bantu pegang kaki kakak.. ayah pegang badan kakak sambil tenangkan kakak.. ibu pun pegang tangan kakak juga sambil dukung adik skali..

Bila doktor start bius, kakak menjerit nak ibu.. sakitttt!! adoii..luluh hati ibu dengar kakak menjerit sakit mcm tu.. walaupun dah bius tetap sakit.. budak kecik kan.. mana tahan..

Doktor try cabut kuku tu lagi tapi still x boleh.. mungkin kuku yg sebelah dalam kulit tu masih belom longgar.. masih melekat dengan kulit.. tu yg x boleh nak cabut.. dan tu yg membuatkan kakak rasa sakit..  kecian anak ibu...

Bila x berjaya, ayah cakap kat doktor suruh potong jer kuku tu.. doktor pun cakap yg dye x berani nak teruskan cabut sebab x sampai hati dengar kakak menanges dan menjerit.. doktor gunting kuku tu sehingga abis.. cuma belah dalam kulit tu jer yg dibiarkan..

Pastu nurse bersihkan luka dan sapu ubat.. time tu pun kakak nanges jugak.. tapi bila bagitau dye yg kakak tu (pembantu klinik) cuma bersihkan kaki jer, kakak terus benti nanges.. lepas siap sapu ubat dan balut jari kaki tu, kitorg kuar..

Ramai yg tengok ke arah kitorg bila kitorg keluar dari bilik doktor.. mungkin sebab diorg dengar jeritan kakak dari luar.. iyela, masa kitorg datang klinik tu xde org.. sekali time keluar dah penuh org kat dalam klinik tu..


Lepas amik ubat, kitorg terus balik.. oh ye.. lepas kuar dari bilik doktor tu, ayah dukung kakak jer.. sampai la kitorg balik rumah.. nak masuk rumah pun ayah dukung lagi..

Mula2 bila dah sampai rumah dye diam jer.. tp kejap jer la.. x lama lepas tu kakak dah boleh jalan biasa dah.. boleh main mcm biasa.. tapi kalau kaki dye terlanggar somethin baru dye cakap sakit..

Hurmm.. macam tu la kisahnya.. mudah2an lepas ni kakak ingat peristiwa tu dan tak kan main pintu lagi.. Semoga kejadian ni menjadi pengajaran buat kakak..
Semoga kuku kaki kakak cepat sembuh..
Ameen..



8 comments:

Faris Zakwan

Faris Zakwan 6 bulan

April 11, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Lama betul x apdet belog ni.. fuhh..fuhh.. sawang sana sini dah.. hihi.. ala.. apdet ke idak xde sape yg perasan kan.. maklum ler, belog x glamer kan.. xde sape pun yg nak tengok.. hihi...

Tepek gambar faris dulu.. si mata bOlat.. huhu

Alhamdulillah.. adik faris dah 6 bulan hari ahad lepas.. dah beshar anak ibu.. dah boleh start solid food dah.. tapi nape ibu cam x excited jer nak bagi adik solid food?? nape ek?? hehe..

Ok, ari Isnin lepas bawa adik faris pegi klinik check up 6 bulan.. alhamdulillah, anak ibu membesar dengan baik.. sihat2 jer.. cuma ada masalah ruam sikit kat kelengkang adik.. apa yg ibu perasan kulit adik ni sensitif sikit.. tp so far yg lain2 xde masalah..

Macam bulan lepas, berat adik naik sikit jer kali ni.. hanya 300gram jer ok!! So, berat adik hanya 6.8kg pada usia 6 bulan.. Nampak gayanye macam dah nak jadi macam kakak imani dulu.. makin besar berat naik sikit2 dan kadang2 tak naik langsung.. ni sume nak ikut genetik ayah jugak la ni.. kurus dan tinggi.. hihi.. xpela, as long as faris sihat ibu x risau.. dan yg penting faris sgt aktif..

Perkembangan sepanjang tempoh 5 bulan ke 6 bulan..

Adik dah pandai naik walker.. babysitter cakap laju jer adik faris bergerak guna walker tu.. tp kat umah tak pulak.. kalau kat umah xmo gerak2 pun.. kalau gerak pun asyik ke belakang jer.. huhu..


 
Selain tu, bila ibu baringkan adik jer adik terus meniarap.. kalau terjaga dari tdo pun terus meniarap.. memang kena sentiasa perhatikan jer la.. pastu meniarap pusing2 dah.. maju or undur lom lagi..

Terbaru perangai adik yg menggeramkan ibu.. dye akan menanges kuat2 dan menjerit bila ditinggalkan.. walaupun tinggal sekejap je pun adik faris akan menanges dan menjerit sekuat hati.. dye menjerit cam org pukul die tau.. sgt kuat ok!! macam ibu ni dera dye pulak.. sabo jer la..

Pastu skrg ni kalau tengok org makan, dye pun macam nak jugak.. kalo boleh dye nak rampas apa yg ada kat tangan kite ni..

Kalo tengok kakak tengah minum susu coklat dalam botol pun dye teruja jugak.. tangan dye dah mengepak2 nak amik botol susu tu jugak..

Memandangkan adik faris dah masuk 6 bulan, ibu akan perkenalkan makanan pejal untuk adik faris.. InsyaAllah, weekend ni ibu akan laksanakan misi ni sepenuhnya..

Actually, baru sekali jer ibu try bagi adik makanan bubur.. time hari Ahad lepas, time tu kat umah MIL.. try bubur kosong jer dulu dan tambahkan sedikit susu ibu.. adik makan sikit jer dengan muke yg kelat2.. huhu.. shomel sgt.. tapi x dan nak amik gambar..hehe..

Okla.. nanti ibu apdet lagi mengenai adik faris dan 1st solid food yer.. memang banyak nak share tapi ntah bila dpt apdet lagi.. hehe..nak sambung wat keje pulak ni..
tata..

Nota kakiku : Fuhh.. sejak company dah berpindah ke tempat baru ni makin bizi pulak..

0 comments:

Kakak Diyana,

WW13 # Kakak dan 'Adik'

April 10, 2013 Ibu Dilah 2 Comments






Kakak Imani dan 'adik'nya.. ke hulu hilir bawak 'adik'.. nak tido pun nak bawak 'adik'.. mana la nak muat katil tu tido 5 org sekali.. adohaiii..

'Adik' pun lagi besau dari kakaknya..
^__^

2 comments:

Cerita ibu,

My last day at HID..

April 05, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Salam jumaat semua..
Hari ni merupakan hari terakhir aku di tempat kerja aku skrg ni.. lepas ni aku x kan datang ke sini lagi.. xkan lalu jalan2 yg sama lagi untuk minggu depan.. sedih.. sob..sob..

Cettt!! gaya mcm nak benti keje jer..
padahal cuma company yg transfer ke tempat baru.. hahaha..
ini semua poyooo... poyooo..
hahaha..

Kat opis semua org sibuk kemas2 barang.. punggah meja, angkat kerusi.. opis tunggang langgang.. bersepah2.. riuh rendah cam org wat kenduri kawen lak.. jom..jom.. rewang jom..hahaha.. bos dah xde kan.. boleh ler korg kecoh2 kan.. cuba bos ada.. sunyi sepi.. eraser jatuh pun leh dengar kan.. hahaha..

Petang ni aku akan ke tempat baru.. kilang baru yg sgt besar dan cantik.. nampak exclusif gitu.. kilang 1st dekat tempat perindustrian yg baru.. betul2 dekat ngan JPO.. akan datang ada Aeon (Jaya Jusco) pulak.. still under construction lagi.. tempat ni memang tengah naik skrg ni..

Okla.. tu je entri pendek untuk harini..
nak sambung kemas lagi..
korang nak tolong??
hikhikhikkk..
^__^

0 comments:

Info,

Info # Pendaftaran Haji

April 03, 2013 Ibu Dilah 1 Comments


Alhamdulillah.. semalam aku dah register nama untuk pegi menunaikan fardu haji.. korang dah register lom??? kalau lom, better gi register skrg..

 Lom ready nak pegi? isk..isk.. bukannye korang dpt gi dalam masa terdekat ni pun.. aku yg register smlm ni pun dijangka dapat pegi tahun 2060 tau.. lagi 47 thn lagi tau.. time tu aku dah tua dah.. dah 77 tahun umur aku... mak aiii.. dah tua2 baru dapat pegi haji.. minta2 time tu masih sihat la hendaknya kan.. maklum ler kalau dah umur 77thn tu, rasa cam dah tua sgt dah.. minta2 larat la time tu kan.. tu pun kalau panjang umur, kalau x?? ^__^

Lain la kalau korang ada duit beriban2 boleh pegi ikut pakej kan.. pakej pegi haji pun dah berpuluh2 ribu.. aku penah nampak sampai RM100k pun ada kan.. mak aii.. mahai nya.. tu la, sementara nak tunggu duit berkepok2 cam tu, better pi je daftar haji kat Tabung Haji (TH) dulu.. kalau ada rezeki lebih, pegi la guna pakej..

So, sape yg lom daftar lagi tu pi la cepat2 daftar ye... kalau ada saving kat Tabung Haji tp x daftar pun x guna jugak.. ada akaun tabung haji x bermakna korang dah daftar tabung haji ye....

Syarat untuk mendaftar nama pegi haji mudah jer.. kalau dalam akaun TH ada rm1300 minimum dah boleh daftar haji.. tp duit tu dah x boleh keluarkan lagi tau.. dah kena block..

Cara lain kalau korang ada KWSP, just tunjukkan penyata KWSP tu kat TH.. diorg akan check kat akaun 1 tu kalau ada at least RM1300 dah boleh register dah.. kenapa akaun 1 bukan akaun 2??? sebab kita kan x boleh kuarkan duit dari akaun 1 sampai kite pencen/bersara.. so, bila ada duit kat akaun 1 tu sebagai petanda yg kita ada duit la bila sampai masa nak pegi nanti..

Mudah kan nak register... x sampai 3 minit dia wat dah siap register.. x payah isi2 borang bagai... bila dah siap TH akan printkan slip pengesahan pendaftaran haji mcm dalam gambar tu untuk rujukan kita..


Kalau korang perasan kat surat tu ada nyatakan tahun peruntukan : 1481 Hijrah / 2060 masihi.. tahun peruntukan / jangkaan ni adalah sebagai panduan sahaja.. kira ikut giliran siapa daftar dulu dapat la pegi dulu..

Tapi kalau ada kekosongan untuk tahun sebelum2 nya, mungkin tahun peruntukan tu akan dicepatkan.. maknanya kita dapat la pergi haji lebih awal dari tahun jangkaan tu..

Lagi satu, kena cukup kan saving dalam TH untuk memudahkan kita membuat rayuan sekiranya ada peluang untuk kita pegi lebih awal..

Nota penting : TH akan memberikan keutamaan kepada mereka yang berumur 75 tahun ke atas, tertakluk kepada kekosongan tempat pada tahun semasa..

1 comments:

Aktiviti bersama family,

JJCM # Heaven Buffet Steamboat & Grill

April 02, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Dah lamer x citer pasal Jalan-jalan cari makan (JJCM) ngan family kan.. kali ni kitorg pi makan steamboat and grill lagi..

Kebetulan last week gaji dah masuk kan.. so tanye la ayah nak pi makan mana.. dia cakap nak makan nasi arab tapi tempat yg dia suggestkan tu mcm x berapa menarik bagi aku.. tengok pun cam x de org jer datang kedai tu.. x mo ar gi makan kat situ.. silap2 x sedap tu yg xde org datang.. huhu

Tetiba teringat kat satu kedai steamboat yg agak baru jugak bukak.. dekat jer ngan umah.. bersebelahan Giant kat Taman U, Skudai.. dekat U-Mall tu.. betul2 kat corner lot..


Nama kedai ni Heaven Steamboat & Grill.. Sejak2 makan steamboat aritu cam suke lak gi JJCM steamboat and grill ni.. hikhik.. tapi sebulan sekali boleh ler makan kan.. kalau sebulan 4 kali kopak gak poket ayah kan.. hahaha..

Harga di sini boleh tahan.. dengan hidangan dan service yg disediakan boleh dikira harga nya berpatutan..
Dewasa - RM20 / org
Warga Emas RM15 / org
Kanak-kanak RM8 / org


Terdapat dua jenis kuah untuk steamboat iaitu sup dan tom yam.. kali ni aku pilih sup biasa jer..


Antara menu yg disediakan untuk steamboat & grill adalah udang, sotong, ayam, daging, perut, ketam dan macam2 lagi.. banyak sgt ok!! frozen food pun byk gak.. ala jenis2 ball2 - fish ball, crab ball, wantan dan macam2 lagi la..

Terdapat 6 jenis sos yg disediakan di Heaven Buffet ni antaranya sos blackpaper, sos thai dan lain2 lagi aku x ingat.. sebab aku juz amik 2 jenis sos ni jer..


Selain dari makanan untuk steam and grill, terdapat juga makanan berat seperti nasi goreng, mee goreng, mihoon goreng..

Makanan sampingan lain pun ada jugak seperti ice cream, nata de coco, keropok dan macam2 lagi la.. nasib baik perut dah penuh kalau nak mesti habis semua aku nak try.. hihi.. sabo2.. jangan tamak nye.. makan la sampai lebam.. banyak mana yg korang rasa boleh masuk makan la.. tapi jangan sampai membazir ok!! So, sila beringat ketika mengambil makanan..

Kalau kat facebook korang leh cari kat bawah ni.. 
Heaven Steamboat & Grill
Jom like ramai2.. kalau bertuah boleh dapat makan free kat sini..


0 comments:

Cerita ibu,

Farewell di Don Sushi lagi

April 01, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Hari isnin datang lagi..
 permulaan hari baru, minggu baru dan bulan baru.. huawaa.. kejap jer dah masuk bulan April kan.. cepat tul masa berlalu.. rasa macam baru masuk tahun baru.. tup.. tup.. dah masuk bulan April kan.. semoga bulan ni lebih baik dari bulan2 sebelum ni.. semoga dipermudahkan segala urusan dan dimurahkan rezeki kepada kami sekeluarga.. amin..

Bulan lepas bulan yg bizi bagi aku.. bulan ni pun mungkin jugak.. semuanya sebab company aku transfer ke lokasi yg baru di Kulaijaya.. so bizi ngan mempacking barang dan dengan keje2 yg sedia maklum banyak..

Hopefully walaupun bizi  aku xkan lupa nak apdet belog ni.. mcm last week yg sempat apdet sikit jer..  banyak benda nak share tapi masa je yg xde nak menaip..

Disebabkan company aku nak berpindah ke Kulaijaya, makanya ada la beberapa org staff yg x dapat nak ikut berpindah sekali.. sebabnya makin jauh nak gi keje.. bayangkan la kalau tinggal kat pasir gudang tu.. then nak ke kulai pulak.. x ke jauh tu.. jauh sgt ok!! walaupun dapat allowance transport, tapi still x boleh cover cost perjalanan untuk sebulan..

So, khamis lepas kitorg wat farewell untuk 4 org member yg nak berhenti.. as usual, kitorg makan kat Don Sushi.. wahhh.. macam dah jadi trademark ler pulak kan.. asal wat farewell jer gi Don Sushi.. asal makan kat Don Sushi jer mesti ada org nak benti.. wah.. boleh gitu?? Hahaha.. tak agak2 ek.. kayap la aku pasni asyik makan kat Don Sushi jer.. hahaha..

 Makanan aku.. aku dah jatuh cinta dengan ikan Salmon ni.. haha.. asal nak cari menu makan apa mesti cari yg ada ikan salmon.. sedap sgt ok!!

As usual, makanan aku yg last sekali sampai.. aku pun pelik.. apsal asyik makanan aku jer yg paling last sampai.. mesti ada org nak sabotaj aku kan.. kann?? tapi xpe.. walaupun aku paling last dapat makan tapi aku bukan org last habis makan tau.. hahaha.. laju tu aku makan.. macam org takut kena tinggal gaya nye.. hahaha..

 Ni makanan kak lin..

Oleh kerana order aku paling last sampai, aku pun wat2 sibuk la duk amik2 gambo.. haha.. kecoh lebeh eh.. pasni order aku sampai terus x dengo suare aku.. senyap jer.. makan tunduk jer kan.. dah kate takut kena tinggal kan tadi.. tu yg makan cepat2 & tunduk aje.. hahaha..


Kak Lin yg berbaju merah tu.. sebelah dye Kak Shilah, depan dye Ieya dan sebelah ieya Wani.. 4 org yg akan benti dalam masa 2 minggu ni..

Paling rapat ngan aku Kak Lin.. maklum ler dye org 1st yg aku kenal bila masuk keje kat sini.. dah macam kakak aku dah.. dan dye jugak antara 4 org gugurl yg ada kat floor kitorg ni.. yg lain sume jejaka.. hahaha..

Banyak citer suka duka bersama.. tempat meluah perasaan.. tempat berkongsi cerita anak2, keje dan umahtangga.. opsss.. xde citer apa pun pasal umah tangga... hehe.. citer masak2.. citer besarkan anak dan macam2 lagi.. pasni xde org dah yg nak dengar citer aku.. xde tempat nak mengadu.. pompuan melayu sume dah benti.. huhu.. sedih.. sob..sob..

Kepada Kak Lin dan yg lain2.. gudluck kat tempat baru.. semoga success kat sana ye.. jangan lupa calling2 nanti ye..
Miss uolls so much..

Notakakiku : Sorang2 meninggalkan company ni.. turn aku bila lagi?? huhu

0 comments: