Faris Zakwan

Faris Zakwan 6 bulan

April 11, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Lama betul x apdet belog ni.. fuhh..fuhh.. sawang sana sini dah.. hihi.. ala.. apdet ke idak xde sape yg perasan kan.. maklum ler, belog x glamer kan.. xde sape pun yg nak tengok.. hihi...

Tepek gambar faris dulu.. si mata bOlat.. huhu

Alhamdulillah.. adik faris dah 6 bulan hari ahad lepas.. dah beshar anak ibu.. dah boleh start solid food dah.. tapi nape ibu cam x excited jer nak bagi adik solid food?? nape ek?? hehe..

Ok, ari Isnin lepas bawa adik faris pegi klinik check up 6 bulan.. alhamdulillah, anak ibu membesar dengan baik.. sihat2 jer.. cuma ada masalah ruam sikit kat kelengkang adik.. apa yg ibu perasan kulit adik ni sensitif sikit.. tp so far yg lain2 xde masalah..

Macam bulan lepas, berat adik naik sikit jer kali ni.. hanya 300gram jer ok!! So, berat adik hanya 6.8kg pada usia 6 bulan.. Nampak gayanye macam dah nak jadi macam kakak imani dulu.. makin besar berat naik sikit2 dan kadang2 tak naik langsung.. ni sume nak ikut genetik ayah jugak la ni.. kurus dan tinggi.. hihi.. xpela, as long as faris sihat ibu x risau.. dan yg penting faris sgt aktif..

Perkembangan sepanjang tempoh 5 bulan ke 6 bulan..

Adik dah pandai naik walker.. babysitter cakap laju jer adik faris bergerak guna walker tu.. tp kat umah tak pulak.. kalau kat umah xmo gerak2 pun.. kalau gerak pun asyik ke belakang jer.. huhu..


 
Selain tu, bila ibu baringkan adik jer adik terus meniarap.. kalau terjaga dari tdo pun terus meniarap.. memang kena sentiasa perhatikan jer la.. pastu meniarap pusing2 dah.. maju or undur lom lagi..

Terbaru perangai adik yg menggeramkan ibu.. dye akan menanges kuat2 dan menjerit bila ditinggalkan.. walaupun tinggal sekejap je pun adik faris akan menanges dan menjerit sekuat hati.. dye menjerit cam org pukul die tau.. sgt kuat ok!! macam ibu ni dera dye pulak.. sabo jer la..

Pastu skrg ni kalau tengok org makan, dye pun macam nak jugak.. kalo boleh dye nak rampas apa yg ada kat tangan kite ni..

Kalo tengok kakak tengah minum susu coklat dalam botol pun dye teruja jugak.. tangan dye dah mengepak2 nak amik botol susu tu jugak..

Memandangkan adik faris dah masuk 6 bulan, ibu akan perkenalkan makanan pejal untuk adik faris.. InsyaAllah, weekend ni ibu akan laksanakan misi ni sepenuhnya..

Actually, baru sekali jer ibu try bagi adik makanan bubur.. time hari Ahad lepas, time tu kat umah MIL.. try bubur kosong jer dulu dan tambahkan sedikit susu ibu.. adik makan sikit jer dengan muke yg kelat2.. huhu.. shomel sgt.. tapi x dan nak amik gambar..hehe..

Okla.. nanti ibu apdet lagi mengenai adik faris dan 1st solid food yer.. memang banyak nak share tapi ntah bila dpt apdet lagi.. hehe..nak sambung wat keje pulak ni..
tata..

Nota kakiku : Fuhh.. sejak company dah berpindah ke tempat baru ni makin bizi pulak..

You Might Also Like

0 comments: