JJCM # Shibam Hadramawt (Masakan Arab)

April 15, 2013


Hai..haii.. arini nak share citer pasal JJCM lagi..
kali ni kitorg pegi makan nasi arab pulak.. lokasinya di Taman Universiti Skudai..
berdekatan ngan kedai Pak Ali.. selang 3,4 kedai jer dari kedai Pak Ali tu..kalau orang skudai mesti tau kedai makan Pak Ali kan..

Ntah kenapa tetiba encik asben tu teringin pulak nak makan nasib arab.. aii.. macam mengidam ler pulak kan.. haha.. dah bape kali cakap nak pi makan nasi arab.. x pegi2 jugak.. kalah pompuan mengandung gaya ngidamnye.. hahaha


Nama restoren : SHIBAM HADRAMAWT
Lokasi : Taman Universiti, Skudai
Jenis makanan : Masakan Arab

So, last week dapat la pegi restoren nasi arab tu.. dapat la menunaikan hajat org yg mengidam tu.. huhu.. kalau tengok dari luar mcm xde org je yg makan kat restoren tu.. kitorg pun cam teragak2 nak masuk kedai tu.. 2,3 kali pusing dan usha2.. ada skali tu en asben gi usha dulu kat dalam restoren tu.. pastu kitorg kuar balik dan pikir2 semula..

 Ni la orang yg mengidam nak makan nasi arab tu.. huhu

 Kakak mesti enterprem..

Kalau tengok deco restoren ni dari dalam juz ok2 jer la.. tapi kalau dari luar mmg x menarik bagi aku.. tu yg pikir banyak kali nak masuk restoren ni.. pastu pekerja dia pun pakai pakaian lebih kurang jer.. kalau xde uniform tu ok lagi, tapi ni mcm gaya pakaian mcm org kuar lepak ngan member2.. huhu..

Pastu aku tengok restoren ni cam tempat lepak student2 UTM warga Arab.. tempat diorg berkumpul gitu.. lepas kitorg masuk baru la ada customer lain yg masuk..

Jom kite tengok apa makanan yg kitorg makan kat restoren nasi arab ni..

Roti Arab - RM3.00

Ni pulak kuah untuk dicicah dengan roti arab..

Roti arab tu sgt besar tau.. rasanya nak dibandingkan dengan size roti canai tu, roti arab ni 5x ganda lagi besar.. hah.. boleh bayangkan tak betapa besarnya roti ni..

Ni pulak lebih kurang macam kuah kari daging.. sedap sangat.. daging lembu tu macam disiat2.. memang sedap.. tp ni side order la.. bukan set ngan roti arab tu.. harganya kalau tak silap RM12.. kira mahal la jugak kan.. huhu

Next kitorg makan nasi arab pulak.. Yang ni mesti cuba sebab ni la yg encit asben tu idam2kan.. kitorg order 1 set nasi arab berlauk kan kambing.. Nasi arab ni memang sedap.. memang kenyang makan nasi ni.. nasib baib order 1 set jer, kalau x mau x abes makan.. nasi nya banyak sgt.. kalau makan nasi macam tu jer pun sedap.. cepat kenyang.. kitorg makan 1 pinggan bertiga.. memang kenyang sgt..

 
Set nasi arab ni skali dengan daging kambing.. opkos la kan.. xkan nak makan nasi arab tu jer tanpa lauk.. walaupun nasi arab tu memang berasa dan boleh dimakan begitu saje, tapi mesti la nak makan ngan lauknya kan..

Sebelum ni aku tak makan kambing.. bukan tak pernah, tapi tak teringin nak makan.. sebab penah sekali tu aku makan kambing dan berbau.. lepas tu terus aku xnak makan kambing.. tapi kali ni aku try makan kambing ni dan rasanya sgt osem.. hahaha.. sebab x de bau langsung dan sgt empuk dan sedap.. sehingga aku boleh makan macam tu jer.. osem kan... haha..

Ok, harga set nasi arab ni berserta lauk kambing tu hanya RM15.. pada aku harga ni berpatutan.. dengan nasi yg banyak dan lauk kambing..

Kesimpulannya.. makanan arab ni memang sedap.. lepas ni boleh try makan lagi di restoren arab yg lain pulak..
Sape tau kat mana ada restoren makanan Arab kat JB ni lagi?? Mau terjah ni.. hahaha..

Ok..sampai di sini saje..
tata
^__^

You Might Also Like

6 komen

  1. thx try restoran kami

    di harap dapat datang untuk menjamu selra di restoran kami
    setiap kelemahan kami akan perbaiki :)

    terima kasih dan harap dapat merasai try makanan arab lain di restoran kami :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah.. ada masa boleh try lagi makanan arab kat situ.. mmg sedap masakan arab di restoren situ...

      Delete
  2. jangan segan2 datang ... :)

    lepas ni try aqdah chicken dan dagah bersama roti

    sedap sangat :):):)

    ReplyDelete
  3. Bukak x jumaat??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukak setiap hari even public holiday pon bukak

      Delete
  4. this is my favorite arab restaurant. mmg xpna lg makan ns arab dgn kambing yg lg sdp dpd yg kt shibam ;)

    ReplyDelete