Cerita ibu,

Kuku kaki kakak dicabut

April 12, 2013 Ibu Dilah 8 Comments


Salam jumaat semua.. cerita 2 minggu lepas masa balik kampung kat melaka.. time kat kampung kakak ada kawan, main ngan abg sepupu dye.. seronok la dye..main beskal la, main kejo2.. happy tul dye time tu..

Nak dijadikan citer, diorg ni duk main pintu kat bilik aku.. biasa ar budak2 kan, suke benau main bukak tutup pintu.. apa yg kite x bagi dye buat tu la benda yg suke dibuat.. puas ditegah tapi nak jugak main pintu..

Si kakak ni kat dalam.. si abg pulak kat luar.. abg nak masuk ke dalam bilik jugak tp kakak x bagi abg masuk bilik.. maka berlaku la acara tolak menolak pintu.. agak2 sape yg menang?? Hahaha...

Xde sape yg jadi pemenang sbb dua2 jadi 'pengalah'.. haha.. Sebabnya jari kaki salah sorang tersepit pintu.. Jari kakak la tu.. hah!! amik ko.. time tu jugak dua2 kena basuh ngan ayah dye.. dah ditegur2 x mo dengor.. bila dah tersepit pintu baru tau nak  benti..

Menanges terus si kakak.. ayah cakap banyak gak darah yg keluar.. aku x tengok lak sbb time tu aku tengah solat.. dengor kakak menanges jer tp x tau sebab ape.. dah siap solat tu baru ler aku tau..


Malam hari kejadian.. time ni cuma nampak bekas darah ngan kuku yg sikit terkopek.. tapi lepas seminggu dua tu ok jer.. dah kering.. xde berdarah dan x bernanah pun..

Tapi 4 hari lepas tengok kuku tu mcm nak terkopek dah.. hampir separuh.. mungkin kakak ada terlanggar pape kot masa main2 kat umah babysitter.. tu yg terkopek sikit..


Maka nya si ayah pun membalut la kaki kakak mcm ni.. kakak suke sbb mcm pakai stokin.. dye panggil benda tu stokin.. time nak gi umah babysitter pagi2 ayah bukak balutan tu.. petang2 balik jer umah dia terus cakap nak pakai stokin tu lagi.. huhu.. stokin pun stokin la kakak.. huhu

Memang bercadang nak bawak pegi klinik.. kalo boleh ayah nak cabut kuku tu sendiri.. tapi petang semalam balik umah tengok dah lagi teruk.. hampir keseluruhan kuku tu dah nak tercabut.. dan ada darah sikit..



Kuku kaki kakak dah terjongket dah.. hampir tercabut..
Malam tadi bawa kakak pegi klinik.. minta doktor cabut kuku dye.. doktor cakap nak tunggu kuku tu tercabut sendiri pun boleh jugak tapi takut lambat la..

Kitorg minta doktor cabut jer sebab nak tunggu tercabut sendiri ntah bila la kan.. dah la kakak tu lasak, karang dye main2 tersangkut ntah pape sakit pulak.. menanges pulak nanti.. so better cabut je terus..

Bila doktor try goyang2kan kuku kakak, dia dah start nak nanges.. dah takut2 dah.. pastu minta doktor bius dulu.. doktor suruh masuk ke bilik rawatan..

Masuk bilik rawatan, baringkan kakak kat katil.. doktor goyang2kan lagi.. kakak nanges & meronta2.. dua org nurse bantu pegang kaki kakak.. ayah pegang badan kakak sambil tenangkan kakak.. ibu pun pegang tangan kakak juga sambil dukung adik skali..

Bila doktor start bius, kakak menjerit nak ibu.. sakitttt!! adoii..luluh hati ibu dengar kakak menjerit sakit mcm tu.. walaupun dah bius tetap sakit.. budak kecik kan.. mana tahan..

Doktor try cabut kuku tu lagi tapi still x boleh.. mungkin kuku yg sebelah dalam kulit tu masih belom longgar.. masih melekat dengan kulit.. tu yg x boleh nak cabut.. dan tu yg membuatkan kakak rasa sakit..  kecian anak ibu...

Bila x berjaya, ayah cakap kat doktor suruh potong jer kuku tu.. doktor pun cakap yg dye x berani nak teruskan cabut sebab x sampai hati dengar kakak menanges dan menjerit.. doktor gunting kuku tu sehingga abis.. cuma belah dalam kulit tu jer yg dibiarkan..

Pastu nurse bersihkan luka dan sapu ubat.. time tu pun kakak nanges jugak.. tapi bila bagitau dye yg kakak tu (pembantu klinik) cuma bersihkan kaki jer, kakak terus benti nanges.. lepas siap sapu ubat dan balut jari kaki tu, kitorg kuar..

Ramai yg tengok ke arah kitorg bila kitorg keluar dari bilik doktor.. mungkin sebab diorg dengar jeritan kakak dari luar.. iyela, masa kitorg datang klinik tu xde org.. sekali time keluar dah penuh org kat dalam klinik tu..


Lepas amik ubat, kitorg terus balik.. oh ye.. lepas kuar dari bilik doktor tu, ayah dukung kakak jer.. sampai la kitorg balik rumah.. nak masuk rumah pun ayah dukung lagi..

Mula2 bila dah sampai rumah dye diam jer.. tp kejap jer la.. x lama lepas tu kakak dah boleh jalan biasa dah.. boleh main mcm biasa.. tapi kalau kaki dye terlanggar somethin baru dye cakap sakit..

Hurmm.. macam tu la kisahnya.. mudah2an lepas ni kakak ingat peristiwa tu dan tak kan main pintu lagi.. Semoga kejadian ni menjadi pengajaran buat kakak..
Semoga kuku kaki kakak cepat sembuh..
Ameen..



You Might Also Like

8 comments:

  1. ngerinya alahai...jaga diri baik2 tau kakak dayana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq auntie fifi.. kakak ni mmg berani.. balik dari keje ari jumaat aritu tgk balutan kat jari dia dah buka.. bs cakap kakak diyana yg bukak sendiri.. lps tu dah boleh main lasak2 balik.. sabo je la. Huhu

      Delete
  2. Seriau la anty afie tgk kuku kakak ni..nnt kuku kakak mesti tumbuh lg cantik..wink2..dun worie k dear..

    ReplyDelete
  3. Tula..hope lepas ni kuku kakak tumbuh balik dan cantik..

    ReplyDelete
  4. Sma la .. tpi sya punya hmpir tcabut smua .. bru je cedera 3 hari yg lalu..

    ReplyDelete
  5. Balut tu kene bukak or cuci ke?? Selang brapa hari ek??

    ReplyDelete
  6. Makan masa berapa lama nak tunggu kuku kaki dia nak tumbuh sepenuhnya?

    ReplyDelete
  7. ank sy sdg melalui kuku nk tercabut ni..sy xtau nk buat apa..dia br 2 thn..nk bwk klinik pun takut dokter cabut..ada suggestion x sis

    ReplyDelete