Aktiviti bersama family,

Tukar babysitter lagi..

April 30, 2013 Ibu Dilah 0 Comments

Semalam merupakan 1st day adik dan kakak di rumah babysitter baru.. Masuk kali ni dah 3 kali diorg terpaksa bertukar babysitter (BS).. Kesian adik.. baru dapat BS yg serasi tapi jodoh x lama pulak..

Hari jumaat lepas merupakan hari last kakak tu menjaga anak2ku.. Aku terpaksa mencari BS lain sebab akak tu peknen lagi dan mabuk teruk.. Alhamdulillah, ada rezeki akak tu lagi.. dah lama dia tunggu lepas baby dia dulu meninggal dalam eksiden.. so, aku memang paham sgt keadaan dia.. dan kali ni aku x amik hati langsung bila cakap dah x boleh nak jaga anak aku lagi.. sebabnya akak tu memang baik sgt..

Aku memang puas hati cara dia jaga anak aku.. lagi2 jaga adik faris.. dia jaga macam anak dia sendiri.. dan dia banyak berkongsi cara2 or petua nak handle anak dan sebagai nya.. oh.. rasa ralat pulak dia x dapat terus menjaga anak2 ku.. dia cakap mungkin rezeki jaga adik faris kot yg wat dia dapat peknen lagi.. alhamdulillah.. adik faris pembawa rezeki.. tp dia cakap kalo boleh dia  nak jaga adik lagi tapi nanti asyik cuti nak gi check up, leceh pulak kan.. lagipun dia tgh mabuk.. adik lak x leh berenggang ngan dia.. kesian pulak kat dia..


Ok, citer pasal BS baru smlm, acik tu bahasa kan dia "mak".. umur dah 52thn.. rumahnya dekat sgt.. belakang umah aku jer.. pada mulanya, acik ni merupakan pilihan terakhir aku kalo x jumpe BS lain.. sebabnya dia dah jaga ramai sgt.. ada 11 org ok!! ramai kan?? paling kecik 4 bulan dan paling besar sekolah rendah..

Dari apa yg dia citer kat  aku, cara dia menjaga budak2 tu agak teratur dan systematic.. walaupun dia sorg jer yg menjaga ramai2 tp nampak teratur.. siap sempat  solat dhuha lagi tau..

Unfortunately, masa anta anak2 semalam, si kakak dah nanges nak ikut aku balik.. adik pun sama jugak.. nanges x boleh di tinggal.. bila dukung pun nanges jugak.. masa tu aku dah gerak pi keje dah.. sbb acik tu cakap xpela,  mula2 nanges tu biasa la kan..

Dah dekat nak sampai opis, en asben call cakap adik nanges x benti2 lagi.. BS tu pu  dah cakap suh amik anak2 balik sbb dia x leh nak jaga kalo mcm tu gayanya.. oh nooo!!!  apa yg ku pikirkan dah terjadi.. masa mula2 asben call aku dah x boleh nak pikir apa dah, sampai aku terlepas masuk highway.. kali ke2 asben call, aku terus inform boss ckp x leh masuk keje dan terus u-turn baik umah.. Air mata dah bergenang dah.. huhu
(Biasa ler.. pompuan kan.. benda2 yg melibatkan anak2 ni memang mudah sgt mengusik jiwa ibu2 kan..)

Tapi kebetulan time tu asben ada kat umah, so dia terus la amik anak2 dulu.. time asben amik tu memang sayu betul.. dari luar asben dah dengar suara adik menanges.. bila asben masuk jer umah, adik terpandang jer muka ayah dye terus adik terdiam kejap.. pastu terus dia senyum.. wahh.. ayah datang selamatkan adik!!

Mesti dalam hati adik cakap "Ayah.. help me.. help me.. adik nak balik!! selamatkan adik ayah!! Adik nak ikut ayah!! " huawaaaaaaa...
(drama queen betul ibu kan.. haha)

Memang tu la yg diceritakan en asben.. lepas dye panggil adik, terus adik senyum.. pastu terus senyap dan boleh main2 kejap.. yg pasti mata dah merah.. air mata toksah cakap ler kan.. dah namanya nanges kan.. harus la ada air mata berjurai2..
Oh..kasihan my lil faris...

Tak lamer lepas aku sampai umah, diorg pun sampai.. Oh my baby!! Ibu terus amik adik.. cian merah2 mata anak ibu.. ciannya adik faris.. mesti adik suke sgt dapat balik umah kan.. ada kakak, ibu dan ayah.. rasa selamat sgt kan..

Lepas menyusukan faris, kitorg keluar balik untuk misi mencari BS lagi.. oh.. ibu & ayah terpaksa amik emergency leave untuk cari BS lagi.. risau sgt ok.. bukan senang nak cari BS.. lagi2 dalam keadaan terdesak camni.. yg dulu ada masa 3 minggu cari pun cuma jumpe 2 tempat jer.. yg lagi satu tempat tu terpaksa kitorg reject sebab umah dia ada kucing dan berbau yg x menyenangkan.. aku memang reject la sebab adik tu dah la alergik sikit kulit dia, karang ngan bulu2 kucing tu lagi menggaru2 dia pulak..

Abis 1 taman perumahan kitorg jelajah.. rasanya dah berkali2 dah lalu tempat2 tu.. mcm dah hapal dah jalan3nya.. huhu.. pusing punya pusing, tanye punye tanye makcik2 yg duk tgh sidai baju.. huhu.. x ramai pun yg kitorg tanye.. sbb bukan nya org ada duk kat luar rumah kan..

Alhamdulillah, akhirnya kitorg berjumpa dengan sorg akak ni yg memang tengah mencari keje nak jaga anak org.. akak ni kitorg panggil dia 'kak long'.. dia penah keja kat taska.. dan penah jaga anak org jugak.. mak dia tinggal sekali ngan dia dan ada menjaga anak org jugak tp dah sekolah.. kak long ni ada 3 org anak, dari usia setahun lebih dan paling besar 5thn..

Lepas berborak2 ngan dia, kitorg rasa dia boleh dipercayai untuk jaga anak kitorg.. dia pun org susah.. saling membantu la kan.. umah dia bersih walaupun umahnya biasa2 aje.. dan dari gayanya dia x berkira sgt.. dan yg paling penting bila tanya kakak nak duduk ngan 'acik' tak? dia cakap nak.. sebab ada kawan2.. ada abg.. adik pun x nanges dan suke bila acik tu pegang dia..

So, pagi tadi masa aku hantar anak2, diorg x nanges langsung ok!! Petanda yang baik kan tu.. kakak pun walaupun senyap je tapi dia x nanges langsung.. x de cakap nak balik pun.. lepas explain pasal barang2 keperluan anak2, aku pun gi keje..

Setakat kul 9.30 pagi, aku xde dapat msg or call dari akak tu.. means ok la tu.. tp dalam kul 9.45 akak tu msg cakap adik menangis x benti.. ahh.. sudahhh.. aku terus call akak tu.. dia cakap adik dah makan, dah minum susu, dah tido.. tapi dia nanges pulak.. x tau nape.. mungkin dia terkejut kot terjaga dari tido.. mungkin la.. sebab baru kan..

Actually tadi aku siap bawak kan buai untuk adik, tp akak tu xnak sebab nanti umah dia penuh.. okla, aku x kesah, aku pun juz nak standby jer sbb takut adik x leh tido.. tp adik tido kejap jer dia dah terbangun..

Tapi akak ni bagus, dia positif.. dia cakap jangan risau sgt.. dia try masuk buai pulak.. alhamdulillah.. adik boleh tido lepas tu.. fuhh!! lega.. kakak pulak memang xde masalah.. asal ada kawan dia ok.. lagipun kakak dah besar kan..

Hopefully, anak2 ok dan cepat2 serasi ngan BS yg baru ni.. aku percaya kat dia.. dan konsep aku senang, saling bertolak ansur dan percaya kat BS.. jangan terlalu strict.. seboleh yg mungkin aku akan cuba mudahkan kerja BS menjaga anak2 aku.. supaya BS rasa senang dan dapat menjaga anak2 dengan ikhlas dan baik mcm anak2 diorg sendiri..

Tapi kalo jenis BS yg mudah berkira, sori la aku pun akan mula berkira..
Senang citer masing2 kena give and take..

Okla.. dah panjang sgt entry arini.. luahan hati ibu yg risau ni.. semoga anak2 baik2 belaka di rumah BS.. 

"Ya Allah, Kau lindungi la anak2 ku dari segala jenis kejahatan.. Kau permudahkan lah urusan pengasuh mereka menjaga mereka.. semoga mereka cepat serasi bersama.. aminn.."

You Might Also Like

0 comments: