Aktiviti bersama family,

Trip # 2nd Family Day 2013 Terengganu - Gambang (22 ~25/5/13) Part 1

May 31, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Salam Jumaat semua.. hope semua sihat arini.. Ok2.. hari ni nak citer pasal 2nd family day kitorg ke Terengganu dan Gambang. Family day ni adalah untuk family belah aku di Melaka - adik beradik n parents kitorg. Untuk entry kali ni aku citer pasal perjalanan pegi ke Kuala Terengganu jer dulu ye.. Kali ni kitorg pegi 4 buah kereta.

1 kete from JB - family kecik aku (AF3)
2 kete from Melaka - family kecik Angah (AF2) dan 1 kete (0ur parents and 2 org adik yg lom kawen lagi AF4 & AF5)
1 kete from Klang - Family kecik  Along (AF1)

Kami (AF3's family) bergerak dari rumah jam 8.00 pm hari Rabu malam Khamis.
AF2's family and adik2 bergerak dari Melaka lepas Asar.. sebab diorg ada singgah Tangkak sekejap dan singgah makan malam dekat Segamat.. lagipun diorg sume halfday termasuk AF1 dan aku.. cuma asben aku je yg x halfday (cuti dah tinggal sikit kate nya).

AF1's family pulak bergerak dari Klang lebih kurang jam 9.30pm. Meetpoint kami bertemu adalah di Petronas selepas traffic light simpang empat (Muadzam -HPT- Kuantan). Estimate  jam 12 tghmalam berjumpa kat situ..

Bila AF3's family sampai area segamat, AF4 cakap diorg tunggu kitorg kat Petronas Muadzam. then baru gerak sama2 3 biji kete.. kitorg sampai segamat jam 10.10pm.. singgah petronas jap lebih kurg 10 minit utk rehat dan salin pampers adik faris. then gerak ke Muadzam.. Bagi mereka yg biasa lalu jalan Muadzam tu, mesti dah sedia maklum jalan tu lurus jer tp banyak lori lalu time malam.. aku 1st time lalu jalan tu naik kete..naik bas ada la 2,3 kali kot.. memang jarang sgt la aku ni berjalan ke pantai timur..

Jarak perjalanan dari JB-Kuala Terengganu lebih kurang 541km.. anggaran masa 7 jam setengah tanpa berhenti..

Lebih kurang jam 12.30am, kami sampai di Petronas yg dijanjikan.. sementara menunggu AF1 sampai, kami berehat sebentar.. asben pun sempat tido sekejap.. dia mmg penat sgt kan.. masing2 sibuk mencari toilet.. tak lama lepas tu AF1 pun sampai.. so, semua dah berkumpul..

Tepat kul 1 pagi, kitorg meneruskan perjalanan ke Terengganu.. another half way lagi perjalanan.. kali ni AF3 lead pulak.. maklum ler en asben tu kan penah study kat Dungun.. so, kira dia dah biasa la lalu jalan ke sana.. kami ikut jalan pantai jer.. Target nak sampai Kuala Terengganu jam 4 pagi..

Perjalanan waktu malam xde apa yg  menarik.. laut pun x nampak.. tp bestnye jalan malam ni sejuk la.. tapi kalo dah ngantuk tu tetap ngantuk jugak.. bila time ngantuk, mula la asben bawa laju utk hilangkan ngantuk.. yg lain pun follow jer..

Sepanjang perjalanan, ada la 2 kali benti kot.. Sampai di  Paka, dapat la kami cuci mata tengok pemandangan lampu2 di Petronas, Paka.. memang cantik sgt.. terang benderang jer..

Dah dekat sampai Kuala Terengganu, masing2 mula mengantuk semula.. masing2 mula bawa slow.. asben kalo bawak slow lagi la mengantuk katanya.. so, benti jap kat Petronas.. yg lain pun benti.. padahal time tu mmg dah dekat sampai dah pun.. x sampai 10km pun..

Lebih kurang jam 5 pagi kami sampai di Nu'man Homestay, Chendering, Kuala Terengganu.. Target lari sejam.. sebab planning asal nak gerak dari meetpoint jam 12 tghmalam pun lewat sejam.. tapi alhamdulillah, selamat sampai sudah.. boleh rehat2kan badan dan tido sebentar sebelum mulakan jalan2 di sekitar kuala terengganu..

Ok.. that's all citer pasal perjalanan ke Kuala Terengganu.. pasni ni sambung citer pasal penjelajahan kat KT pulok ye.. tunggu...

#Entry ni mmg kurang gamba sbb x kose nak amik gambo time malam.. huhu#

2 comments:

Kakak Diyana,

WW17 # Sejuk perut ibu mengandungkan kakak Imani

May 29, 2013 Ibu Dilah 0 Comments



Alhamdulillah..
Sejuk perut ibu mengandungkan kakak Imani..
Kakak dan telekung baru nye..
Melentur buluh biar lah dari rebungnya..

Love
-Ibu Dilah-

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Kakak dah pandai request untuk ambil gambar

May 28, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Niat di hati nak apdet belog pasal holiday ke t'ganu.. tapi baru taip sikit dah terbantut lak gara2 gambar yg x boleh nak upload.. tambahan pulak, entry tu mesti panjang berjela kan.. malas lak nak taip sbb byk keje.. huhu.. nanti la taip sikit2 ek.. dan yg pasti mesti ada part 1,2,3 dan 4.. tak boleh skali tulis jer.. citer panjang, gambar pun banyak kan.. tak mungkin sikit2 kan.. hihi..

So, skrg ni layan kan sikit gambar si kakak yg dah pandai request utk amik gambar dia.. lepas ibu up entry pasal kakak dan dora di sini, kakak ada perasan gambar Dora dye dalam hp ibu.. so dye request utk amik gambar dye ngan Dora lagi.. dan jugak 'adik' dye yg lagi besar dari dye tu.. hahaha


Yang pelik tu, kalo ngan 'adik beshar' dye tu boleh lak dye share comforter tu.. tapi ngan adik faris bukan main marah lagi kalo ibu selimutkan ngan comforter Dora dye.. ngan adik sendiri ko kedekut ye kakak!!! sabo jer la.. mcm2 betul peel budak2 ni kan.. hehe


As usual, kakak ni rasanya jenis yg nak perfect mcm ayah nye.. tak boleh comforter tu terlipat sikit pun dye akan betulkan balik.. dan kalo x boleh, dia akan marah dan bebel2.. lagi teruk dye jerit2.. sabo jer la.. bab jerit2 tu ntah ngikut perangai sapo la tu kan.. huhu

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Breastfeeding : Bila jadual mengepam dah ke laut..

May 27, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Morning semua.. ari isnin yg x best arini.. sebabnye masih dalam mood holiday.. mood dah kelaut dah ni.. hahaha.. tp nak wat acaner?? tetap kena pegi keje jugak.. cuti dah abes yerk!! Jangan nak berangan2 lagi duk mandi manda kat pantai lagi yerk!!!

Hahaha.. tu la dia.. penangan bercuti lama.. mood nak keje pun xde.. semua ingat family jer.. asyik tengok gambo2 time bercuti tu jer.. ok2.. nanti aku story pasal cuti2 malaysia kitorg..

Kali ni cuma nak share sikit penangan hasil tenusu ku bila lama bercuti.. hasil tenusu pun dah ke laut dah.. hahaha.. lama ko x mengepam.. mmg sepanjang minggu lepas schedule mengepam aku dah ke laut dulu.. sebelum bercuti lagi dah cam tu.. sbb nye aku bizi sgt ngan keje2 yg patut disiapkan sebelum aku bercuti..

Lagi2 ngan ari rabu tu aku terpaksa gi tempat vendor utk wat 1 sample.. sampai tghari kat sana.. mmg xdan la nak mengepam pagi tu.. Balik rumah baru aku pam..


Arini setelah 4 hari bercuti tanpa mengepam, hasil tenusu ku menurun.. tp aku tetap bersyukur sebab x drop banyak sgt.. aku jangkakan drop teruk.. tp alhamdulillah, xde la begitu ketara.. pagi ni dapat la 5.5 oz.. biasa leh dapat paling kurang 7oz..

Petang nanti x tau lagi.. sekarang ni mmg aku pam 2x jer sehari. sebab stock EBM faris dah penuh deep freezer tu.. skrg tengah nak abiskan stok bulan Januari..  bayangkan la banyak mana stok yg ada.. tu yg aku kurangkan sesi mengepam.. Agak2 stok dah susut nanti aku kena wat power pumping balik supaya dpt dapat tingkatkan hasil tesusu.. hehe

So, time bekerja tu  kena pam ikut schedule untuk maintain kan hasil susu kita.. biasa dah dekat masa nak pam tu mesti dah rasa LDR kan.. tu yg kalo lari sikit jer time mengepam tu rasa sayang jer sebab dah terlepas LDR.. time LDR tu la susu leh keluar banyak..

Ada org dapat rasa LDR banyak kali, ada yg sekali jer.. or 2 kali jer.. tu yg rasa sayang kalau LDR dah datang dulu sebelum kita start mengepam.. susu pun mungkin kurang sikit dari biasa..


Nak share lagi satu perkara, skrg ni aku dah ada geng mengepam.. sebelum ni aku pam sorg2 jer kat surau.. skrg tidak lagi.. 2 org opismate aku baru naik keje balik selepas 2 bulan cuti bersalin.. sorg new mom dan sorg lagi mummy anak dua.. bertambah bersemangat la aku nak pam skrg ni sebab dah ada geng kan.. (beg kaler itam tu aku yg punya!! hahaha)

Ok, tu la citer pagi ni.. opss.. dah tengahari dah.. nanti aku citer pasal percutian kami ke Terengganu dan Gambang ye..

bye..

2 comments:

Aktiviti bersama family,

Kakak dan Dora

May 21, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Ahad lepas kitorg berjalan2 kat Plaza Angsana.. skrg UO tengah ada sale.. so, saje je la jalan2 kat sana.. biasanya kat luar pintu UO tu pun ada diletakkan barang2 yg ada sale.. saje la usha2 apa yg murah..

Sedang asben usha barang lain, si kakak ni sibuk la lari sana sini.. budak sorang ni mmg ler tak reti duk diam.. mmg x makan saman dah.. tego banyak kali pun asyik lari sana sini.. x takut ngan org langsung.. aku duk perati jer dari jauh..

Tiba2 kakak berenti kat area comforter2.. dye jerit "Dora!! Dora!!"
Ibu pun pegi la kat kakak.. rupa2nya dia nampak comforter Dora.. Dalam celah2 bekas comforter yg berlubang2 tu pun dia boleh perasan ada Dora kat situ..
Bila ibu sampai kat kakak, dye pun tunjuk2 Dora tu.

Kakak : Ibu, kakak nak Dora tu boleh?
Ibu      : Kakak nak Dora ni ke? Kakak kena tanya ayah dulu. Kalo ayah bagi baru kite beli..

Aku pun ambil satu sample comforter Dora yg telah dibuka.. nak tengok size dye.. bukan size comforter standart utk single.. tp mmg khas untuk size budak kecik. Harga nya hanya RM19.90.. Kira ok la kan.. aku pun bagi satu comforter yg belum dibuka dekat kakak untuk ditunjukkan dekat ayah..

Kakak : Ayah, kakak nak Dora ni boleh?
Ayah  : Kakak nak ni ke?
Kakak : Kakak nak Dora ni..
Ayah  : Ok.. boleh kakak..
Kakak : Yeay.. yeay.. kakak ada Dora..
Ibu      : Ok..tp kite kena bayar dulu..
Kakak : Bayar dulu eh ibu? Ok, bayar dulu..
Ibu      : Iye.. kita kena bayar dulu..

Tula dye.. bukan main suke lagi dpt Dora.. sampai time nak bayar pun susah.. sbb dye nak pegang Dora tu jugak..

Sampai jer rumah terus bukak Dora tu.. ke hulu ke hilir diusungnye Dora tu.. bila suruh tdo, dye bentang comforter tu then baring atas Dora.. aiyakk.. itu comforter la kakak, bukan wat alas tido.. lagi tak tahan bila orang lain x boleh baring or terduduk atas Dora dye.. mesti ditolak2nya kita.. adik yg meniarap atas comforter tu pun dye marah2 suruh alih tempat.. ayah yg terduduk kan sikit penjuru comforter tu pun dye bising2 suruh ayah tepi.. sabo jer la anak dara sorang ni..


Tengok tu Dora pojaan hati kakak.. kalo kakak baring sebelah Dora tu sama tinggi ngan Dora.. tp kepala Dora besau sikit dari kakak.. hahaha.. Malam tadi kakak tido awal  sikit.. dye dah tido baru ibu selimutkan kakak ngan adik guna comforter ni.. kalo x tido, jangan harap dye nak bagi selimutkan adik dye.. Kedek betul kakak ni.. hahaha.. ikot perangai sape la tu kan... tetttttt..

^__^

Notakakiku : Dulu time rambut kakak pendek sikit, rupa kakak sebijik mcm dora ni.. tp skrg rambut kakak dah lepas bahu, dah x serupa sgt.. hehehe..
#tak sabar nak tunggu esok.. kitorg nak pi holiday!!#

4 comments:

Faris Zakwan,

Solid Food : Puree buah-buahan

May 20, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Selamat hari isnin semua.. arini nak share macamana cara wat puree buah-buahan untuk si manja.. dah terperam lama dah.. faris dah 7 bulan setengah dah baru nak up entry pasal puree ni kan.. tak pela.. untuk rujukan sendiri juga di kemudian hari..

Cara yg sangat mudah untuk membuat puree apple.. selain dari apple, boleh juga wat puree pear menggunakan kaedah yg sama.

1) Kupas kulit buah epal, basuh dan potong dadu. Ni quantity untuk 3 biji epal merah bersize kecil.

2) Setelah siap dipotong dadu, masuk kan apple tersebut ke dalam steamer.. (sbb sy masak nasi guna steamer.. kalo xde, lepas nasi masak, boleh masukkan buah apple ni.. )
Anggaran masa dalam 15-20 minit.

 3) Ini hasilnya.. buah epal yg telah di kukus.. sudah lembut dan lembik.. kemudian, kisar kan buah epal ni..

 4) Bagi baby 6 bulan, pastikan tekstur puree ni betul2 halus.. tapis puree ni terlebih dahulu sebelum disimpan..
- bagi faris yg dah 7 bln lebih dan dah ada gigi, ibu kisar halus tapi tak buang hampasnya..

5) Masukkan puree dalam bekas ais cube.. bagi 3 biji epal yg bersaiz kecil tadi boleh menghasilkan 9 biji cube puree apple..
- yg last tu tinggal sikit sbb dah bagi fais makan.. hihi..

6) Simpan di tempat beku..

7) Setelah beku, keluarkan puree dan simpan di bekas yg bertutup rapat. Labelkan tarikh dan masa puree ni dibuat..
- biasanya ibu buat sikit2 jer untuk 2, 3 hari makan.. supaya faris makan yg fresh..

Setiap hari ibu bekalkan faris 3 cubes puree buah-buahan.. tapi bukan semua apple.. kadang2 2 epal, 1 betik.. or kentang.. utk betik dan kentang lain caranya.. nanti kalo rajin ibu share lagi ye..

Ok.. tu jer.. short entry utk arini..
bye..bye..
^__^


2 comments:

Cerita ibu,

JJCM # Restoren Lapan Kati

May 17, 2013 Ibu Dilah 1 Comments


Salam jumaat semua.. lately ni aku bz sikit.. tu yg jarang apdet blog.. ade org kesah ke aku apdet ke idok?? Ada ke org nak baca belog aku ni? Hahaha.. xpela, apdet utk syok sendiri.. haha.. Saje suke2..

Kali ni nak citer JJCM ke Restoren Lapan Kati pulak.. Actually sebelum ni penah buat entry pasal restoren ni, baca kat sini.. Masa tu kitorg pegi makan kat sini time birthday en asben, bulan Januari aritu.. Tu 1st time aku makan kat RLK ni..


Nama restoren : Restoren Lapan Kati
Jenis masakan : Seafood dan Chiniese Sytle
Lokasi : Bandar Indahpura, Kulaijaya
(Bersebelahan dengan Aeon Kulaijaya yg sedang dalam pembinaan)


Semenjak company aku berpindah ke Kulai ni, ada la 4,5 kali jugak aku gi makan kat restoren ni.. pada awal nya aku sangka kan kalau nak makan kat restoren ni time tghari mesti mahal.. maklum la, biasanya org makan kat sini kalau ada farewell ke, jamuan ke, celebrate besday ke kan.. iyela, ingatkan ada makanan hidang jer.. dan pastinya kalau set yg 10-12 org tu harganya boleh mencecah RM200++..

Aritu, aku ngan opismate try la pegi makan kat situ.. kalau tengok menu kebanyakannya memang set yg untuk 2-3 org makan paling sikit.. tapi waitress tu cakap boleh jugak order untuk sorang.. fuhhh..lega..

Paling bestnye harga dia sgt berpatutan dengan makanan yg disediakan.. kalo compare dengan restoren lain, biasanya harga dia paling murah RM7.50. Tapi kat restoren ni, baru RM5.00 untuk sorang makan.. dan yg pasti rasanya sedap dan banyak.. isi dalam nasi goreng tu pun boleh tahan banyak.. tu yg cepat kenyang.. tapi kalau harga air agak mahal  lak aku rasa.. air limau suam pun dah RM2.50..

Nasi Goreng Cina - RM5.00

 Nasi goreng ikan masin

Paling bestnye harga dia sgt berpatutan dengan makanan yg disediakan.. kalo compare dengan restoren lain, biasanya harga dia paling murah RM7.50. Tapi kat restoren ni, baru RM5.00 untuk sorang makan.. dan yg pasti rasanya sedap dan nasi nya banyak.. isi dalam nasi goreng tu pun boleh tahan banyak, ada udang, ayam, fishcake dll.. tu yg cepat kenyang.. tapi kalau harga air agak mahal  lak aku rasa.. air limau suam pun dah RM2.50.. Kalau order set nasi goreng utk 2-3 org, harganya baru RM9.00. Kira murah jugak la kan..

Okla, tu jer review aku kali pasal Restoren Lapan Kati.. Sape2 datang Kulai ni, meh ler pi makan kat sini.. hehe..
^__^

-Ibu Dilah-

1 comments:

Faris Zakwan,

WW16 # Berkongsi bersama

May 15, 2013 Ibu Dilah 0 Comments



Mereka berkongsi kasih sayang bersama..
Stroller pun dikongsi bersama..
Mereka lah kesayanganku..

Love
-Ibu Dilah-

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Masalah susah tidur malam

May 13, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Selamat hari isnin korang.. korang monday blues tak arini?? aku bukan takat blues jer.. tapi kalo boleh nak baring jer kat opis ni.. nak tido terus.. haha..

Ni sume gara2 aku tak leh tido malam tadi.. ntah kul bape aku betul2 terlelap x tau la.. last skali aku tgk jam dah pukul 3.40am.. lambat kan aku tido..

Huawaaaaaaaa.. ngantuks sgt ni.. kalo la ada bantal depan ni, sure aku dah tdo dah.. dalam ngantuks2 tu boleh jugak drive.. anto anak2 gi umah babysitter then gi keje..

Aku pun tak tau nape x leh tdo.. pada hal semalam aku memang penat giler.. dah la siang tu kuar berjalan ngan family.. kitorg gi shopping baju raya.. hahaha.. kan JAKEL ada sale sempena Hari Buruh dari 1 - 12 Mei.. dah ari last baru la terhegeh2 nak pegi kan.. hahaha.. dah byk kali bagi hint kat asben, tapi baru semalam kitorg gi..

Cer teka apa tema baju raya kitorg tahun ni? hehe..
Pegi Jakel dengan membawa si kakak n adik memang ler penat.. cari baju nye x penat mana pun.. tapi melayan si kakak tu yg penat.. syok sgt agaknye dia tgk ramai org.. boleh dia main lari2 dalam jakel tu.. kejap2 hilang disebalik kain2 tu..

Mak aii.. penat nak main kejo2 ngan kakak.. tapi si kakak ni memang berani betul la.. tak takut langsung ngan org.. dia boleh tegur2 jer org2 kat situ.. kalo ngan budak2 sebaya dia toksah cakap ler.. mcm dia kenai jer budak tu.. kadang2 ikot suke dia jer nak marah budak tu.. ini budak kan memang slamber betul tau.. org pun geram ngan dia.. dengan keletah dia, dgn berani dia, dgn kepetahan dia wat org geram jer tengok dia.. tambah2 lagi dengan kecomelan dia kan.. anak sapa la tuh kan... ngehngehngeh..

Balik rumah dah magrib.. terus angkat baju kat ampaian.. then basuh tuala2 pulak.. then mandikan anak2 pulak.. superb penat sgt smlm.. ngan nak jemor baju lagi.. nak kemaskan pakaian anak2 untuk seminggu utk dibawa ke rumah babysitter lagi.. ngan layan ragam anak2 yg meragam sbb penat lagi.. diri sendiri?? toksah nak manja sgt la kan..

Dah namanya mak org kan.. memang gitu ler gaya nyer.. sume kite kena buat.. kalo penat pun terpaksa jugak buat keje umah bagai.. melayan anak bagai.. kalo tak buat sape pulak yg nak wat kan untuk kita kan.. lain la kalo ada org gaji kan.. huhhh.. tak mampu aku nak menggajikan org.. wat jer la keje slow2 kan..

Kalo laki marah, pekak kan jer telinga wat sementara waktu.. suami pun kena la paham kan.. isteri bukan robot.. isteri pun penat jugak kan.. bila dah kawen ni biasa la, memang kurang masa untuk diri sendiri.. rasa nya semua isteri2 pun macam tu jugak kan..

Ok.. berbalik pada tajuk asal.. (dah jauh tersasar ni..hihi) . Di sebabkan kakak dah kepenatan, masa on the way balik rumah dia dah tetido... bila dah tdo tu kompem la malam lewat tdo kan..

Yang menghangin kan aku, dah dia leh wat bising kat tepi telinga adik dia yg dah tido.. perghh.. geram nye aku.. nak tido kan dah la susah.. dah tdo ada lak yg ngacau.. kejap2 adik terbangun.. aku yg baru nak lena pun terbangun skali.. last2 aku dah susah nak  tdo walaupun mata dah tahap cipan tak larat nak bukak.. badan pun dah capek!!

Dalam kul 1 pagi lepas dah marah2 kakak akhirnya dia tetido ngan ayah dia.. lepas tu aku lak yg tak leh tido.. sudahhhh.. masalah pulak.. sampai kul 2 xleh tido jugak, aku terus bangun.. masak bubur adik, rebus kentang untuk adik.. wahhh.. aku memasak pagi2 buta ok!! tengah org lain lena diulit mimpi, aku duk wat keje kat dapur.. sementara tunggu bubur masak, aku lipat kain baju pulak.. sampai siap lipat 2 bakul kain baju.. perghhh.. rajin giler aku wat keje pagi2 buta ni kan.. ngan mata yg kelat2.. tak ku sangka aku segagah itu.. hahaha..

Siap2 masak bagai, aku try baring lagi.. tak leh tdo pulak.. lapo.. pi makan roti kejap.. abis sebungkus.. kalo ikot hati nak mengemas 1 rumah, tp memikirkan siang ni nak pi keje, aku try paksa tido jugak.. kalo la time tu weken kan, dah suke aku leh wat keje time diorg sume tido.. haha..


Kesan dari tido lambat pagi tadi.. aku tersangat la mengantoks kat opis ni.. dan niat hati nak pose arini pun terpaksa ku batal kan.. sebab aku takut pitam lak nanti.. ngan tak cukup tido dan lapo leh wat aku pitam.. huhu

Dalam ngantuk2 pun boleh taip entri panjang2.. nak wat cam na, aku memang gitu.. tak reti tulis pendek2.. ala.. bukan ada org baca pun kan belog aku ni.. aku saje je bebel sorang2.. haha.. syok sendiri..kihkihkih..

Ada aku kesah?? haha..
ok..bye..

#Notakakiku : aku mmg dah dari zaman sekolah lagi susah nak tido malam#

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Ibu Dilah & Ayah Wan

May 09, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Kakak imani semakin petah bercakap skrg.. kadang2 mcm tak caye budak seusia 2thn setengah boleh cakap macam2.. dah terang percakapan dia.. skrg ni nama ibu dan ayah pun dia dah tau.. Berikut adalah antara perbualan ibu dan kakak imani masa mula2 kakak pandai panggil nama ibu dan ayah..

Ibu : Kakak, sapa nama ayah?
Kakak : Ayah Uwan.. (Nama ayah Aswan)
Ibu : Nama ibu?
Kakak : Ibu Bella.. (Nama ibu Afdilah)
Ibu : Ibu apa??
Kakak : Ibu bella..
(Erkk.. glamer nama ibu kan.. bella tu.. huhu..)

Ibu : Nama kakak pulak?
Kakak : Kakak imani.. (Nama kakak Nur Diyana Imani)
Ibu : Pandai kakak.. nama adik pulak?
Kakak : Adik Zahuan..
(Nama adik Faris Zakwan.. dulu kakak panggil adik 'Paish..')


Layan kan je la anak dara yg suke wat gaya gediks skrg ni.. hihi

Sekarang ni kakak dah pandai sebut nama ibu betul-betul.. kakak dah boleh sebut Ibu Dilah dengan terang.. dan yg lebih menarik lagi, kadang2 kat rumah pun kakak panggil ibu dgn panggilan 'Ibu Dilah'..

Kadang2 bila kakak tengah menangis or merajuk, dia akan merengek-rengek cakap nak ibu.. "Nak ibu.. nak ibu... kakak nak ibuuuuuuuu..." Merengek2 tak abis2.. kadang2 naik angin jugak sbb ibu depan mata dia tp still cakap nak ibu jugak..

Then bila tanya dia, kakak nak apa? ibu kan ada kat kakak ni.. apa jawapannya?
"Kakak nak ibu dilah...." Adohai anak.. ibu dilah tu kan ibu jugak.. saje jer nak menguji kesabaran ibu tau.. ^__^

Bila dah biasa dengar kakak panggil ibu dilah macam best pulak.. lepas ni nak guna nama ibu dilah la pulak.. hahaha... lagi pun ibu dilah kan ibu untuk kedua2 anak ibu.. hehe..

Sekian..
-Ibu Dilah-

0 comments:

Breastfeeding,

WW15 # Alhamdulillah.. masih murah rezeki

May 08, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


Alhamdulillah.. murah rezeki adik faris.. di usia 7 bulan, ibu masih dapat menghasilkan susu sebanyak ni untuk adik setiap pagi..
Syukran Ya Allah..

2 comments:

Cerita ibu,

Faris dah 7 bulan

May 07, 2013 Ibu Dilah 4 Comments


Alhamdulillah.. harini usia adik faris genap 7 bulan.. Adik dapat membesar dengan sihat.. lom penah demam atau batuk or sakit2 lain.. selsema penah kena skali dua kot tp sikit sgt.. 

Senyuman yg menikam kalbu.. membuatkan ibu sentiasa rindu nak tgk senyuman ni..

Sepanjang usia faris 6 bulan, perkembangan adik faris sangat cepat.. aritu nak meniarap bukan main lama ibu tunggu.. hujung2 5 bulan baru nak meniarap betul2..

Tak lama lepas meniarap, adik dah start nak menyusur pulak.. maju ke depan.. Dalam masa seminggu jer, dah laju dia menyusur.. habis bawa meja dia masuk.. hahaha.. bentang toto pun dah lepas toto tu.. semalam adik faris kejo beskal kakak pulak... marah si kakak bila adik capai2 beskal dye.. haha.. aii.. adik pun dah pandai nak men beskal ke?? huhu


Terkini, adik dah angkat montot pulak.. nak merangkak.. hari jumaat lepas, angkat2 montot gaya pumping gitu.. selang 2 hari jer, adik dah berjaya angkat montot dia betul2.. caya la adik!!!

Paling tak tahan bila adik dah berjaya angkat montot dia, then dia x tau nak wat apa pastu.. maka nya dye goyang2 kan montot dan badan dye ke depan ke belakang.. hahaha.. lawak dan comel sgt ok!! xpela, baru lagi kan.. kejap lagi mesti adik angkat kaki pulak kan.. tu nak kuatkan kaki dulu la tu..


Dan yg pasti, gigi adik dah ada 2 batang.. che ngah (kakak ku) cakap, rasanya adik faris paling cepat tumbuh gigi dalam ramai2 anak buah.. umur 6 bulan setengah dah tumbuh gigi.. caya la adik!!



Dari segi pemakanan pulak, stakat ni adik dah makan, epal, labu, pear, pisang, biskut baby dan bubur.. tapi wat masa ni bubur adik mcm tak nak sgt.. dah bape kali bagi, tp dye macam elak2 nak makan.. tutup jer mulutnye.. huhu.. protes ler tuh..

Paling adik suka labu dan pisang.. laju jer dye makan.. dan satu lagi perkembangan yang baik, babysitter cakap dah boleh tambah lagi kuantiti makanan adik.. tak cukup ok!! Ok, fine.. ibu dah bekal kan adik lebih puree skrg ni kan..

Puree labu yang ibu bekalkan.. untuk sekali makan.. bekalkan 2 bekas dan biskut juga.. malam adik kaco kakak makan pisang pulak..

Selain tu, adik faris pun dah boleh duduk sendiri.. walaupun belum kukuh sgt, tapi adis dah boleh duduk tanpa dipegang.. malam tadi kitorg kuar makan kat luar.. dah boleh duduk kan adik dalam kusi baby tu.. tapi still kena monitor.. takut tergolek ke tepi pulok.. huhu


Ibu doakan adik akan terus membesar dengan sihat dan kuat.. jadilah anak yg soleh dan berguna kepada bangsa dan negara.. berbudi pekerti mulia dan menyenangkan hati ibu dan ayah.. adik la penawar dalam keluarga..

Sangat adik sangat2!!!
Mmmuaaahhhhhhhhh..

Love
- ibu dilah -

4 comments:

Aktiviti bersama family,

Selesai sudah PRU-13

May 06, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Alhamdulillah.. selesai sudah PRU-13.. Apa pun keputusan nya, hidup perlu diteruskan.. kerja di opis perlu diselesaikan..

Harapan semoga kerajaan akan memberikan perkhidmatan yg terbaik dan adil kepada rakyat.. Jangan tipu2 hah.. apa yg terjadi dalam PRU kali ni, sila jadikan pengajaran kepada semua untuk memberikan perkhidmatan yg lebih baik.. Mandat sudah diberikan, sila laksanakan tugasan dengan adil dan saksama..

Dah.. xmo ulas banyak2.. apa yg penting aku dah laksanakan tanggungjawab aku sebagai rakyat Malaysia dengan mengundi..


Inilah suara wanita2 di rumah kami (di kampung ye..). Oppsss.. jari tanpa dakwat kekal itu adalah jari budak tak cukup umur untuk mengundi.. Cer teka yang mana jari ku?? Huhu..

Gambar sebagai kenangan di mana aku telah mengundi untuk pertama kali nye..
Dun - Ayer Molek
Parlimen - Bukit Katil

Sekian..

#aku yg berkerja arini.. no cuti2.. huhu#

0 comments:

Aktiviti bersama family,

Rindu nak berkumpul bersama

May 03, 2013 Ibu Dilah 0 Comments


Salam jumaat semua.. hari ni adalah hari yg semua org tunggu2 kan.. x sabar nak hari jumaat sebab esok cuti.. yeah!!

Lagi tak sabar sebab arini nak balik kampung.. balik melaka.. yeah!! lagi skali.. hehe.. Sape yg tak suka balik kampung kan.. semua org suka sbb dapat jumpa family.. yg lagi best sebab kali ni semua adik beradik balik.. dapat la berkumpul ramai2 kan.. rasanya dah lama x dapat berkumpul semua..

Rindu pulak nak jumpa anak buah yg petah2 tu.. mesti riuh rumah bunda (my mom) nanti kan.. lagi2 bila kakak imani bergabung dengan kakak sofiya (anak along).. sure gamat kan..

Cucu bunda ada 7 org semuanya.. 3org anak along, 2 org anak angah + sorg dlm perut (tgh peknen skrg ni) + 2 org anak aku.. dalam 7 org, hanya 2 org jer cucu pompuan.. walaupun 2 org jer pompuan, tapi yg berdua ni la lagi gamat suara nya.. dan 2 org ni jugak yg paling petah.. haha.. riuh la nanti..

Kakak Sofiya yg petah berkata2 mcm kakak imani.. beza setahun jer.. Kakak sofiya 4 thn..

Dah 5 bulan tak jumpe family along.. time aku balik last month, along tak balik.. then time dia ada balik kampung, aku lak yg x balik.. iyela.. macam tu la gaya nye bila masing2 dah ada family kan.. Along duk klang, aku lak duk JB.. memang susah ler nak jumpa..

Ni anak along yg sulong, abg aiman.. umurnya 5thn..
Ni adik ameer.. anak along yg kecik sekali.. bulan ni adik masuk 2 thn..
Family angah lak kalo aku balik kampung biasanya dia pun ada la kat umah bunda.. sebab rumah angah dekat jer ngan rumah bunda.. dalam 10 minit jer.. so kalau nak balik kampung, roger2 la angah.. leh la jumpe anak2 angah..

Anak ke 4, cik momo a.k.a auntie zaza a.k.a pipi.. berkeje kat meru, klang.. tapi slalu balik kampung sebab masih bujang.. hihi.. kompem la hujung bulan dah terpacak kat depan pintu rumah bunda kan.. kihkih.. jeles aku kat dia.. time lom kawen dulu aku pun cam tu la jugak.. tp bila dah kawen, kite dah ada komitmen ngan family kecik ku ini.. tu yg jarang dah dapat balik kampung.. sob.. sob..

Dari kiri : Ibu, kakak imani, ciksu dan auntie zaza

Last skali, adik bongsu aku, cik su a.k.a piqah.. skrg belajar kat Kolej Matrikulasi Melaka.. ciksu anak yg paling bongsu, tapi yg paling besar sekali.. hihi.. jgn mare ye ciksu..

Dan yang paling penting sekali, kitorg nak jumpa Bunda & Tokbah.. Kakak asyik sebut2 bunda jer.. dah besar dah kakak.. dia pun dah tau keseronokan bila balik kampung.. dan dia dah tau rindu kan bunda & tokbah..

Miss uolls.. malam ni kite jumpa ye.. gamatkan rumah bunda..
Tunggu...

Notakaki: gambar anak angah jer xde.. aku tak jumpe gambar diorg..

0 comments:

Cerita ibu,

Faris dah tumbuh gigi!!

May 02, 2013 Ibu Dilah 1 Comments


Adik faris dah tumbuh gigi?? Iye.. adik dah tumbuh gigi dah.. Ibu perasan ada putih2 tu last week lagi.. awal minggu ni dah rasa lagi tajam2 giginye dan dah obvious nampak fizikal gigi tu..

DariFaris 5 bulan lagi dah rasa gusi dye keras dan tajam.. time tu gusi dah start gatal jer.. keje nye asyik nak menggosok gusi.. Pantang dapat kesempatan tengok tangan or jari kite dekat ngan mulut dye, cepat jer dye sambar.. hahaha..

Gosok.. jangan tak gosok..
Gosok.. jangan tak gosok dik!!


 Senyuman mu menikam kalbu ku..

See.. nampak kan gigi adik.. ni gambar 2 hari lepas.. adik dah ada 2 batang gigi..

Bila dah tumbuh gigi ni, adik ada habit baru.. time menyusu, adik suke main2.. dye geget cik N ibu, then dye pusing.. makk aiiii... sangatttttttt sakit hokey!!!
Paling tak tahan, dah la dye geget dan pusing.. pastu boleh dye usha ibu dye ni sambil tersengih-sengih.. wat muke cam x bersalah jer tau.. Geram tul ibu tengok tau!! Tapi, siyes.. comel sangat time tu.. cuma x tahan ibu sakit jer la kena gigit.. huhu


Masa lain lak, adik suke geget jari org.. biasanye yg jadi mangsa ibu ngan ayah la.. nasib baik dye x pandai geget jari kakak, kalo tak.. mesti meraung kakak tu menanges.. hahaha..

Orang kata, kalo baby nak tumbuh gigi biasanya baby demam kan.. tapi adik x de demam pun masa nak tumbuh gigi ni.. alhamdulillah.. cuma ragam dye je lain sikit.. x leh kena tinggal kejap.. mesti melalak jer nanti.. adohaii anak..

Sejak adik faris masuk umur 6 bulan ni, perkembangan dye sangat pantas.. banyak benda baru yg dye tahu.. tu nanti la aku citer..

Ok..tu jer citer arini.. sok nak balik kampung dah..
Jom kita mengundi!!
^__^

1 comments:

It's Giveaway Time by CREATIVE BY TWO

May 01, 2013 Ibu Dilah 2 Comments


**Ini adalah sticky entry.. Sila scroll ke bawah untuk entry terkini.. terima kasih**

Ni 1st time masuk contest Give away.. saje jer join contest ni sebab senang jer dan hadiahnya pun menarik kan..



GIVEAWAY Rules. Only 5 Steps

1) Follow Blog Creative By Two
2) Make a post titled It's Giveaway Time by CREATIVE BY TWO. This entry should be the sticky posts on your blog until 1 May 2013.
3) Place Kufi Art Promotion Poster in your entry.
4) Tag two(2) of your blogger friends to join our GA.
5) Leave a link of your blog entry in the comments section of this entry
Giveaway prize is :
  • Ayatul Kursi Kufi Art + Green frame. Size : 34 x 44 cm
  • Kitchen Wall Art + Turquoise frame. Size : 34 x 44 cm
  • Bismillah Kufi Art +  Blue frame. Size : 25 x 34 cm

* Giveaway starts today and will be ended on 1st May 2013.
* Results will be announced soon.
* The winners will be determined based on the highest number of pageviews.

Ok, nak tag MyraQairel dan Afie. Jom join skali contest ni..

2 comments: